Koncert

Balázs János (zongora), Horti Lilla (ének)

Balázs János előadó
Horti Lilla előadó
Óbudai Társaskör
2024. április 24. (szerda) 19:00
Ár: 4900 Ft

Helyszín:

Óbudai Társaskör
1036 Budapest, III. kerület, Kiskorona utca 7.

Schumann: Frühlingsnacht
Mendelssohn: Suleilka
Schumann-Liszt: Widmung
Madarász Iván: Az alkotóhoz, Mayerling
Madarász Iván: Hommage á 19. század

Dubrovay László: Hommage á Fellini (a clown utolsó álma), el kéne szállni fecskemód
Puccini: Sole e amore, Terre a mare
Ponce-Balázs: Estrellita
Albeniz-Balázs: Tango
Gustavino: La rosa y el sauce
Delibes: Les filles de Cadix


A műsor koncepciója a dal és dallam, mint hívó szavak, valamint a romantikus zene, amely a 19. és 20. században is felfedezhető. Az énekhangra és zongorára írt mûvek mellett zongorára készült dalátiratok is felcsendülnek, valamint Madarász Iván egyik legnagyobb ívű zongora műve, amelynek bizonyos tételei ősbemutatók lesznek a hangversenyen.


AZ ÉLŐ ROMANTIKA (Madarász Iván: Hommage á 20. század; Az alkotóhoz, Mayerling)
Schubert, Mendelssohn, Schumann, Brahms - olyan szerzők, akik zenéjükkel örök példát, minden korban érvényes mércét alkottak. Életművük egyben kihívás is, hogy képes-e az utókor az ő nyelvükön, az ő hangzásvilágukban kifejezni saját magát. A mai est komponistája Madarász Iván a Zeneakadémián többek között a 19. század, a romantika nagy alkotóinak a muzsikáját tanítva jutott el e szerzők harmóniavilága új szemlélettel történő értelmezéséhez. Ennek nyomán keletkezett ez a variáció sorozat, amelyben megelevenedik a múlt e halhatatlan szerzőinek a zenei világa.S mivel az az évszázad, amelyben éltek a zongora és a virtuóz zongoristák kora volt, így ez a nagyívű zongoramű is felhasználja mindazt a technikai elemet, amelyet a romantikus zongorairodalom megteremtett. A mű kifejezetten nagy technikai tudást igényel a koncert pianistájától, Balázs Jánostól, s ő a virtuózok könnyedségével képes a hallgatók elé tárni a ma született romantikus zene szépségét.


A dalokban meg a magyar romantika hangja szól: a „Várna” című Ulászló király haláláról, a „Mayerlig” a trónörökös tragédájáról szól, "Az alkotóhoz” c. a romantika ars poetikáját fogalmazza meg.