Koncert

Ge­ne­rá­ci­ók er­dé­lyi nép­ze­né­re

Hagyományok Háza
2024. május 04. (szombat) 19:30

Helyszín:

Hagyományok Háza
1011 Budapest, I. kerület, Corvin tér 8.

Km.: Enyedi Ágnes - ének , Sőregi Anna (ének) Virágvölgyi Márta, Pál István Szalonna, Halmos Attila, Mihó Attila (hegedű), András Orsolya (gardon), Juhász Zoltán (furulya),  Fekete Antal Puma, Árendás Péter (kontra), Liber Endre (cimbalom), Tóth Máté (bőgő), Magos zenekar, Dűvő zenekar,  Népzene Tanszék hallgatói (ének, furulya, vonós hangszer), Harlet Ioan „Nucu” (prímás-Budatelke), Kodoba Florin és Florinel (prímások-Palatka), Takács Anna (énekes-Búza)


Táncház napi népzenei gálaműsor

Minden generáció úgy indul el, hogy megváltoztatni, jobbítani akarja szülei világát. Nincs ez másképp a táncházmozgalom fiataljainál sem, immár 52 éve jönnek az újabb és újabb generációk, akik úgy gondolják, hogy a környezetüket az érdemtelenül kiszorított hagyományos paraszti kultúrával jobbá tehetik. Az elmúlt ötven évben sok intézményt sikerült az élő hagyományátadás szolgálatába állítani - így létrejött a Hagyományok Háza, vagy a Zeneakadémia Népzene Tanszéke is -, és minden új generációból jönnek fiatalok, akik újra és újra felemelik a paraszti kultúra ügyét, zászlóját, mert beleszerelmesednek a hagyományos folklór varázslatos világába. Így saját kiteljesedésük által valami olyan fontosat csinálnak, amivel az egész közösséget is szolgálják, jobbá tehetik. Élményszerűen művelik, éltetik a népzenét is, miközben általa saját lelküket is gondozzák.


Születésnapi hagyományos népzenei koncertünk feladata ezt az inspirált együttmuzsikálást a Zeneakadémia színpadán is bemutatni. A műsort szerkesztette: Kelemen László és Árendás Péter.