Koncert

Jazzclass - Illényi Katica és a Sárik Péter Trió koncertje

Illényi Katica előadó
Karmelita
2024. június 22. (szombat) 19:30
Ár: 5900 Ft

Helyszín:

Karmelita
1014 Budapest, IV. kerület, Színház utca 5-7

Felszabadult közös játék, magával ragadó zenei utazás, fantasztikus energiák és impulzusok – mindezt egyesíti Illényi Katica és a Sárik Péter Trió JazzClass című programja, amely a klasszikus zeneirodalom népszerű alkotásait mutatja be új megvilágításban. Válogatásukban J. S. Bachtól Mozart, Schubert, Chopin és Csajkovszkij zenéjén át egészen Ravelig, Debussyig, Gershwinig és Piazzolláig szerepelnek ismert dallamok, és nem hiányozhatnak műsorukból a magyar zeneszerzők sem: Liszt, Kodály, Bartók, Rózsa Miklós, Farkas Ferenc és Hubay Jenő műveinek is teret adnak. Illényi Katica és a Sárik Péter Trió az elmúlt években számos nagy sikerű koncerten lépett fel itthon és külföldön, megmutatva, micsoda erő és mennyi lehetőség rejlik a klasszikus zene, a jazz és a világzene találkozásában, a műfajok keverésében és a különböző zenei stílusok határainak feszegetésében. Egyedi hangszerelésű és hangzásvilágú repertoárjukkal azokat is képesek a klasszikus zene és a jazz rajongóivá varázsolni, akik korábban idegenkedtek ezektől a műfajoktól. A Sárik Péter különleges hangszerelésében megszólaló művekben a hegedű, az ének, a zongora, a nagybőgő és a dobok mellett egy nem mindennapi hangszer, a világ első elektromos hangszereként számontartott theremin is középpontba kerül, amelyen Illényi Katica érintés nélkül zenél majd.


„Felrázza a hétköznapok monotonitásába fásult alvajárót, lemossa a lélekre tapadt egykedvűséget, felkavarja, kisimítja az elmét, mint tó vizét a vihar utáni csend” – a Sárik Péter Trió egyik erdélyi turnéjáról született az idézett riporteri beszámoló, ugyanez a hatás pedig Illényi Katica fellépésein is megtapasztalható. Rokonná teszi a művészeket az is, ahogyan koncertjeiken élénken és folyamatosan kapcsolatot tartanak a hallgatóikkal, hidat képeznek a különböző (zenei) kultúrák között, és úgy szórakoztatnak, hogy azzal fontos értékeket közvetítenek.


Illényi Katica művészként mindig is egész lényével akart szólni a közönséghez, már friss diplomás hegedűművészként megszületett benne az elhatározás, hogy nemcsak hegedülni, hanem énekelni, táncolni is szeretne. Az hegedű mellett az ének vált a második hangszerévé, és mindemellett színészmesterséget, jazz- és sztepptáncot is tanult, hamarosan színdarabok, énekes-táncos operettek és musicalek főszerepeit játszotta. A klasszikus zene mellett a jazzben, a szvingben és a világzenékben is egyre nagyobb jártasságot szerzett. Saját szervezésű, nagyszabású koncertjeire mindig új repertoárral készül, a klasszikus hegedűirodalom gyöngyszemei mellett filmzenéket, világzenéket, ismert jazz és Broadway melódiákat is felvonultatva. Koncertjeinek ikonikus szereplője a már említett theremin, amely a kezei között igazi „lélekhangszerként” szól, énekszerű, olykor egészen szürreális, szinte földönkívüli hangjával óriási hatást gyakorolva az érzelmekre.


„Azért van a zene, hogy a kifejezhetetlent próbáljuk kifejezni, hogy hatalmas érzelmeket mozgassunk, felemeljük, extázisba hozzuk az embereket.” Sárik Péter jazz-zongoraművészként és zeneszerzőként is követi ezt a hitvallást, friss, őszinte és igaz előadásokat állítva ezzel színpadra. Az jazz mellett szinte minden zenei irányzatban kipróbálta magát: játszott klasszikus, könnyű-, latin és világzenét is. Önálló szerzeményei mellett kiváló előadója Bartók és Beethoven saját maga által jazzre áthangszerelt műveinek. 2007-ben alapította meg trióját, amelyet 2013-ban – Fonay Tibor és Gálfi Attila csatlakozásával – újraszervezett. Nyitottságuknak, sokoldalúságuknak és szakmai felkészültségüknek köszönhetően a Sárik Péter Trió rövid időn belül az ország egyik vezető jazz-zenekara lett. Olyan energiákkal lépnek színpadra, hogy előadásaik sokszor inkább pop vagy rock koncerthez hasonlíthatók, közvetlenségüket a közönség világszerte szeretettel fogadja.


A JazzClass program ragyogó minőségét mindemellett a művészek szakmai elismertsége is garantálja: Illényi Katica Liszt Ferenc-, Artisjus- és eMeRTon-díjas hegedű-és theremin művész, Magyarország Kiváló és Érdemes Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja; Sárik Péter pedig az Erkel Ferenc-, Artisjus-, eMeRTon- és Orszáczky-díjak mellett 2023-ban „Az év hangszeres előadójaként” megkapta a Petőfi Zenei Díjat, valamint három Fonogram-díjat is magáénak tudhat.