Koncert

Mozart: Requiem - újkori világbemutatókkal

Purcell Kórus előadó
Orfeo Zenekar előadó
Balogh Eszter előadó
Cser Krisztián előadó
Megyesi Zoltán előadó
Vashegyi György karmester
Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2024. május 18. (szombat) 19:30
Ár: 2800, 4200, 5600, 6900 Ft

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Km.: Szutrély Katalin (szoprán), Balogh Eszter (alt), Megyesi Zoltán (tenor), Cser Krisztián (basszus), Purcell Kórus, Orfeo Zenekar (korhű hangszereken), vezényel: Vashegyi György


Albrechtsberger: Die Pilgrime auf Golgatha, Ms. mus. 2596 (1781) - nyitány
Albrechtsberger: Missa Dei Patris, Ms. mus. 2454
Albrechtsberger: Spiritus meus (Motetto per i morti), Ms. mus. 2287
Mozart: Ave verum corpus, K. 618
Mozart: Requiem, K. 626

Mozart egyik legnevezetesebb alkotása a zeneszerző tragikusan korai távozásához kapcsolódik: a kilétét titokban tartó megrendelő megbízásából komponált, befejezetlenül maradt Requiemet nagybetegen, halálos ágyán írta. A gyászmise, melynek több különböző rekonstrukciója ismert, ma egyik legtöbbet játszott műve. A Széchényi Könyvtár Esterházy-gyűjteményének számos darabja ezzel szemben mintegy 250 éve nem szólalt meg. A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar koncertjén ezekből is hallunk néhányat a Beethoven tanáraként is ismert Johann Georg Albrechtsberger tollából, Vashegyi György vezényletével.


A Haydneum - amelynek művészeti vezetője a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar alapítója és irányítója, Vashegyi György - többek között azzal a céllal jött létre, hogy kutató tevékenységével feltárja és megelevenítve közkinccsé tegye a magyarországi régizenei múltat, részben olyan archívumok lappangó értékei között válogatva, amilyen az Országos Széchényi Könyvtár sok becses ritkaságot őrző Esterházy-gyűjteménye. Nem először és nem utoljára hall ezen az estén a közönség olyan kompozíciókat, amelyek e kottatár kincsei közül kerültek elő, hogy egynegyed évezred elfeledettsége után újból megszólalhassanak. Az ismeretlen után az ismert következik: a második részben elhangzó Mozart-rekviem, a zeneszerző nagyszabású oratorikus alkotása - amelynek, mint azt a kutatás kimutatta, egyik ösztönzője a Mozart által nagyra becsült és nem egy művében mintaként követett Michael Haydn egy hasonló műfajú kompozíciója volt. Vashegyi György vezetésével a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar több mint harminc esztendeje ad nagy sikerű hangversenyeket és készít jelentős elismeréssel fogadott hanglemezeket a magyarországi historikus régizenejátszás központi jelentőségű interpretációs műhelyeként.