10/10
napviragi 2016 jan. 18. - 15:16:49 10/10
(42/62)
Valamit még elfelejtettem : 46-os vagyok

A kiszolgáltatottság érzése. Magány, egyedül vagyok, nem tudok kilépni.


És..
SPOILER!!!

Melyik lánynak tetszik, ha csak a külsejéért kell. Az õ szépsége ellentétes volt az "utolsó utas" külsejével. Nem is látta a lány- hogy a fickó külsõleg nincs rendben.
Viszont akkor látta meg saját magát, a saját szép arcát a tükörben.
Mindenki belülrõl egy értékes ember. Arról senki nem tehet, hogy néz ki.
A "csúf" férfi azt mondja: "az emberek, mind bunkók" (azért jár este vásárolni.
A lány csak ezt hallja: "milyen szép a szemed, milyen szép a szád, a hajad.."
Ha kihasználnak-a tested, a lelked- és senki nem véd meg, az azt jelenti, hogy nem szeretnek,senki nincs veled, érted.
Ezt a nagy fájdalmat mutatta be szépen a film.
10/10
napviragi 2016 jan. 18. - 13:00:42 10/10
(41/62)
A film egyáltalán nem rossz és IQ-zásról sem beszélnék. Nekem nehezen indult a nézése és csak kb. a közepétõl kezdett érdekessé válni. Vártam, mi sül ki belõle. Elõször mûvészieskedésnek gondoltam, de ez egy olyan film ami közben és a végérõl visszafelé pörgetve kap értelmet. Többet nem írok, hogy ne lõjem le a történetet. De egy kritikát belinkelnék, ami a szívembõl szólt. Viszont innen, ami hiányzik és rám nagy hatással volt a filmben, az a kihasználtság érzése. Amikor eleinte még bírok valamit vagy még nem bírom, aztán védekezésbõl lekapcsolom az érzéseimet...És akkor egy darabig megy. Aztán egy idõ után már nem bírom tovább és az eltemetett érzések utat törnek maguknak. Ezek ismétlõdhetnek. Elõjön a hosszú idõre elnyomott félelem, szorongás, kétségbeesés. Amelyeket S.J. kiválóan megmutat! Kihasználtság, félelem, szorongás, kétségbeesés. élet-féltés. És "csak a testem kell"...
Film:10/10
S.J.: 10/10
Ötlet, rendezés: 10/10

Itt a kritika:
http://www.filmtett.ro/cikk/3707/jonathan-glazer-under-the-skin-a-felszin-alatt




NE olvasd tovább, ha nem akarod tudni a történteket!

SPOILER!!!
Többen kérdezték, hogy de ki volt a motoros ?
Szerintem, ez a lány egy utcai prosti és a motoros a futtatója.
Ha nem csinálja a csaj, amit mond, vagy nincs meg a pénz, akkor intézkedik.
És persze, kényszeríti a lányt.
De abban a nõben, ott van egy kislány. Mint mindannyiunkban. A bennünk élõ gyermek az érzéseink, õ a legfontosabb része a személyiségnek.
A kislány már nem bírja. Az elsõ részek ill. az egész az õ rémálmai.
Lehet a lány egy kihasznált kiskorú is...
Nézegeti, vizsgálja magát,amikor érez; még azt se tudja, miért ragadnak rá. Nem érti.
Nehéz élete van, az biztos.
Így is meg lehet mutatni.
Egy valódi kislány szereplõvel nyilván ezt nem szabadott volna eljátszatni.
Szerintem megölik az elején, és még a holttest könnycseppjei kicsordulnak.
És ezzel a képpel is zár.
Fájdalmas film. Gyönyörû arcjátékkal.
8/10
fantyoyo 2016 jan. 05. - 19:22:27 8/10
(40/62)
a test idegensége, a megütközés, az élettel való szembetalálkozás egyáltalán nem csak egy földönkívüli számára átélhetõ. ez egy nagyon is valódi, emberi konfliktus saját magunkkal, a másik emberrel.
nagyon szép, nagyon fájós volt.
offcore 2015 szept. 20. - 01:55:45
(39/62)
Teljesen érthetõ a film, akinek nem, annál tényleg IQ problémák merülnek fel. Kevés benne a párbeszéd, nincs narráció, nincs konkrétan elmondva, hogy mirõl van szó, az eseményekbõl kell összerakni. Még elvontnak sem lehet nevezni. Nehogy már azt nevezzük elvontnak, ha a film üteme lassú.
A sztori nem különösebben elgondolkodtató. Inkább azoknak való, akik kedvelik a hûvös, komor északi hangulatot, mert annak a megidézésében erõs.

SPOILER:
Szerintem a lánynak fogalma sincs, hogy mit csinál és hogy õ pontosan micsoda. Igazából csak belecsöppen az egészbe, és a torz arcú fickó után bizonytalanodik el benne, hogy miért is csinálja. A teljes kép nyilván nem derül ki sosem, mivel egy nézõpont van csak bemutatva, de szerintem az alkotók nem is különösebben találták ki, mert nem is volt ez a céljuk. Ha kell valami általános mondanivalót kell látni a filmben, akkor az az lehet, hogy milyen az, amikor fogalmad sincs miért, de megszokásból csinálsz valamit, vagy benne vagy valami rendszerben, és ha kicsit elbizonytalanodsz, hogy miért is csinálod, és kitekintesz, akkor rájössz, hogy mennyire semmit nem tudsz magadról, és a körülötted lévõ világról.
3/10
Singaporeflash 2015 aug. 28. - 18:36:05 3/10
(38/62)
Nekem tul beteg és sivar volt, osszessegeben pedig semmitmondo.
nandelecki 2015 aug. 22. - 23:08:01
(37/62)
Értelmetlen szürrealista balgaság. Végletekig elhúzott, pocsékul kivitelezett. A Port-os értékelés egész helytálló, 3/10.
10/10
Findzs 2015 aug. 02. - 23:10:54 10/10
(36/62)
nem volt egy hûdejófilm film de azért 3 ponttól többet adnék neki
volt egy hangulata amit nem minden film tud megteremteni, kicsit stephen king -es/Dean R. Koontz -os
10/6
wintermoots 2015 ápr. 07. - 23:47:04
(35/62)
a filmet lehet szeretni, lehet utálni és kritizálni, de azt hiszem, annyira sötétnek sem kell lenni, hogy a konvencionális elbeszélésmód melletti egyéb elbeszélésmódokról ne vegyünk tudomást, a filmnyelv sokféle
lehet avantgárd, "klasszikus" mûvészfilmes, egyéb is, nem csak hagyományos.
attól hogy valamit elsõ pillantásra nem értünk vagy éppen nem érdeklõdünk iránta, nem kell zsigerbõl lesz*rozni és hasonlózni, attól nem a film lesz rossz, csak mi látszunk hülyének.
az értelmesebbje tudja kritizálni (húzták is le) de ahhoz fogalmunk kell lenni arról mit is látunk...
Trraka DumDum 2015 ápr. 07. - 21:17:41
(34/62)
ketten néztük, ez 220 elcseszett perc 2õnk életébõl, a film költségvetését inkább az éhezõk közt kellett volna szétosztani nem pedig ezt a vizuálmaszturbálást leforgatni. a fellengzõs iq-szint beszólást ne minõsíteném. és ki a fasz a motoros?
1/10
stupek2 2015 márc. 26. - 12:26:51 1/10
(33/62)
Egy ilyen semmitmondó filmrõl semmit sem tudok írni... 1/10
Csenky 2015 márc. 15. - 05:03:02
(32/62)
Eszméletlen erõfeszítésem ment rá, hogy megtaláljam mi vett rá, hogy végigüljem ezt a filmet, mert egyébként nem vagyok túl jó ilyen szempontból.
Amit biztosan tudtam magamról: Kirázott a hideg a képi világtól, a zenétõl, Scarlett gyönyörûen reális testétõl (hasa van bázzeg MIEZ), és az egész atmoszférától. Miközben éreztem, hogy az égvilágon SEMMI nem történik, végig volt egy ilyen zsigeri feszültség bennem. A sztori és a párbeszédek hiányából fakadóan elég hamar (avagy elhamarkodottan) arra jutottam, hogy valószínûleg Scarlett melleire ment el a büdzsé, és így nem jutott már pénz a forgatásra. De aztán csak nem hagyott nyugodni a dolog, elõször elolvastam itt a rendkívül tapasztalt kulturált jelenlévõk véleményét (kommentekbõl ítélve senki sem idõsebb 16nál), aztán mélyebbre ástam az internet bugyraiban, míg végül találtam néhány olyan hozzászólást, ami közelebb vitt az igazsághoz. Szóval innentõl jön amit nem én találtam ki, de értem/egyetértek.

"the everyday becomes otherworldly" Igen, az alapvetõ élethelyzetek simán reálisak a filmben, és elképesztõen vérfagyasztóan vannak ábrázolva.
"Under the Skin manages to fulfill the promise of its prologue, burrowing under the viewer's skin without pretense" Erre gondoltam, amikor a zsigeri feszültségrõl beszéltem az elején.
"beyond-strange exploration of what it means to be human - seen from an outside perspective." Ez is érdekes gondolat, mert valóban annyira mások a karakterek, és a fõszereplõ nem tudja eldönteni miért, vagy hogyan, csak néz, és próbálja megérteni. Neki mind egyformáknak tûnünk.

És persze volt egy jó hosszú cikk arról is, hogy teljesen jogos és megérthetõ, ha valaki tíz percet sem bír ebbõl a filmbõl, mert eszméletlenül rá kell érezni, hogy kicsit is megfogja az embert. De ettõl függetlenül van, akit megfog, és annak könnyen 10/10 lesz. Én azt mondanám, nekem 7/10. Ami például nálam lehúzza, az a motoros csóka, gõzöm sincs mit tett hozzá a történethez, vagy bármihez. A másik dolog pedig a néha elõkerült kb windows movie maker szintû ökörködés a képernyõn. Felesleges. Érdemes adni neki egy esélyt, fõleg azért, mert csak 10 percbe kerül. Ha ott már nem tetszik, akkor nem is kell tovább nézni.
2/10
Bogoj 2015 márc. 13. - 10:50:22 2/10
(31/62)
tele volt tûzdelve semmitmondó, történethez lazán sem kapcsolódó jelenetekkel. vajon miért kellett állandóan hosszú perceken keresztül mutatni, ahogy tök érdektelen emberek mászkálnak az utcán? meg volt adva, hogy milyen hosszúnak kell lennie a filmnek?
az egész nagyjából egy három oldalas novellából készülhetett, gyakorlatilag másból sem állt: idegen emberek mászkálnak, scarlett johansson ismerkedni próbál, több sikertelen után egyszer csak sikerül, és gyerünk a a fekete folyadékhoz. ez így többször megismételve, majd a finálé.
az Európa Filmdíj legjobb filmzene díját különösen nem értem, ennyire borzasztó nyikorgást, ami ebben volt, rég nem hallottam. dallamot egyáltalán nem hallottam ki belõle, legszívesebben lenémítottam volna miatta.
scarlett johansson formás teste sem tudta feljebb tornászni a pontokat: 2/10
kerülendõ film.
1/10
Atis88 2015 márc. 12. - 15:28:09 1/10 Előzmény Giokute
(30/62)
De min gondolkodsz el? Max azon lehet itt gondolkozni, hogy egy 10 perces történetet mi a faszért kellett majd 2 órássá duzzasztani ami ráadásul olyan egyszerû mint egy faék, pláne, hogy ez elvileg scifi akarna lenni...
1/10
Ze74 2015 márc. 09. - 21:27:13 1/10
(29/62)
10/1 Tetszett,amit írtál.
Sajnos nekem is ez a véleményem.
Tõlem lehet akármilyen díjas,ha egyszerûen annyira unalmas,hogy fáj!
Biztos valakinek bejött,de fél órát bírtam ki,pedig évente 1-2 olyan film van amit nem nézek végig.
Nekem ez a nézhetetlen kategória.
mrlujoak 2015 márc. 08. - 23:18:57
(28/62)
Olvasom, sokan IQ szintre meg hasonlókra hivatkozva oltják le azokat a nézõket, akiknek a film nem tetszett.
Nekik üzenem, hogy pont magasabb IQ-val kell rendelkezni, hogy felfoghassák, nem mindenkinek azonos az ízlése, a kritikája.
Szubjektív dolog egy film megítélése - mint ahogy oly sok minden a világon - így ez is az.
Nem tartom magam IQ fighternek, sem pedig IQ bajnoknak, de ez a film bántóan, fájdalmasan unalmasra sikeredett.
Megértettem a sztorit, meg a mondanivalóját, de nekem ezt a vontatott mentettel egy csapásra hazavágták.
Sajnálom.
Párommal, mélyen együtt értve számunkra idõpocsékolás volt ez a film. Semmi nem ragadott meg benne.
Akinek meg nem tetszik, hogy nekünk nem tetszett, tehet egy szívességet.

Arra viszont figyeljetek, nagy kritikus Õméltóságok, kik vagytok TI, hogy bárki stílusát, szubjektív véleményét leoltsátok?!

Na ehhez kell az IQ, mert aki valóban értelmes, az tiszteli a másik kritikáját, véleményét.

10/1 2x
Pantagruel59 2015 márc. 08. - 19:59:59 Előzmény Mozikritikus
(27/62)
Te most komojjjan ennek a filmnek a kapcsan IQ-t emlegetel?! Ez max.egy nunsploitation v ex... mindegyis,sztem a rendezo eppcsakhogy kilabalt egy severe v extreme depressziobol es megprobalta celluloidra almodni a pokoljarasat,ami bizonyos ertelemben sikerult is neki,de kb.ennyi a film erteke,nem tobb. Aki vmi nagyon lehangolora vagyik,de aze' szereti a populart,az talan elvezni fogja... 2/10
shoc 2015 márc. 07. - 22:20:55
(26/62)
ez film jó sok embernek nem fog tetszeni.
nem tudom megmagyarázni, de engem iszonyatosan odaszögezett a képernyõ elé.
10/10
Giokute 2015 márc. 07. - 16:40:43 10/10
(25/62)
Nekem tetszett. Elgondolkodtató. Annak érdemes nézni, aki már unja az elõre eltervezhetõ átlagos filmeket.
5/10
sanderb 2015 márc. 06. - 11:08:10 5/10
(24/62)
Ha legalább tartósan hangulatot sikerült volna teremtenie, akkor arra lehetne emlékezni késõbb -ha érthetõ amire gondolok-, de még az is erõsen ingadozó volt, néha szinte hangulata sem volt ennek a mozinak. Meg más se nagyon.
Hárman írták a forgatókönyvet, azonban a sok bába között véglegesen elveszett ama bizonyos gyermek.
Ezt tényleg jelölték BAFTA-díjra? No meg Velence???? Még jó, hogy mindkét helyen találtak méltóbbat a díjakra!
Végig érdeklõdve figyeltem, izgatott a mondanivalója, vártam a végsõ flesst, aztán nyomasztó üresség lett a vége.
10/5
1/10
Dzsudzsuka77 2015 márc. 03. - 23:05:14 1/10
(23/62)
Én azért is végignéztem........ értem én,hogy mindenki másként lát dolgokat,és a rendezõt,hogy próbált valami egészen érdekes módon kreálni és bepillantást engedni az õ elméjébe,de azért ez akkor is egy jó nagy,büdös lósz@r.