Heathcliff 2008 dec. 04. - 09:40:33
(606/786)
Kedves Gyuri, köszi a hsz-t. Nekem nem baj, ha hibásan írod, mert egyrészt kisilabizálom,másrészt én is hibásan írok, és így kevésbé szégyenkezem, tudod:)û
Hol lehetne megnézni a filmet? Nekem azt írta az, aki már látta, hogy csak zártkörû vetítéseken mutatják be.
Ezt a "zsidózó" szokást még nem hallottam, inkább a köcsögözést. Azt is utálom. Amíg valaki nem vállalja nyilvánosan, addig elég aljas módszer.
Azon gondolkoztam, hogy nekem azért van elegem a politikából, mert olyan, mint egy szappanopera: állandóan hömpölygõ sztori, hõsökkel, akikért rajonganak vagyakiket utálnak; folytonos fordulatok, új és új epizódok...sztorik, sztorik, sztorik...És már annyira unom az új sztorikat, amik a felszínen mindig mások, és lekötnek, és emiatt a figyelmem a felszínen marad és nem arra figyelek, ami igazán fontos volna.

Ha ez a film nem politizál, máris figyelemreméltó (persze mindenképpen az). Kíváncsi vagyok rá.
10/10
kgyuri0 2008 dec. 04. - 09:02:22 10/10 Előzmény Heathcliff
(605/786)
616-ból:

„Nos: ezen példák alapján gondolom azt, hogy a filmen szereplõ, önmagát fenyegetettnek érzõ anya erõsen szubjektív. Természetesen néhány objektív tényezõn alapszik az elõítélete; de úgy, hogy õ ezeket az objektív tényeket a maga szubjektumán átszûrve eltorzítja, felnagyítja. Vagyis, pontosabban, összekeveri a saját érzelmileg labilis, hiányérzettõl terhes lelkiállapotával.”

Nem, kedves Mr Heathcliff, ezen példák alapján ne gondold ezt.
Ha a filmen szereplõ anyára azt mondjuk, hogy “az objektív tényeket a maga szubjektumán átszûrve eltorzítja, felnagyítja. Vagyis, pontosabban, összekeveri a saját érzelmileg labilis, hiányérzettõl terhes lelkiállapotával.” - Ezzel nem mondunk semmi specifikusat az anyára nézve, azaz, ezt bámely másik szereplõre, az apára és a lányra is, mint az õ ellenlábasaira, elmondhatjuk. Sõt ezt tkp bármelyik élõ emberre elmondhtnánk, azaz lényegében nem mondunk semmit.
Egyévként nemis ez a kérdés, mert ha ez lenne, akkor az lenne a kérdés, hogy melyik félnek van igaza, a jobb- vagy a baloldalnak. Márpedig a film attól nagyon jó.,hogy tényleg ilyen értelemben nem akar politizálni,nem ítél.
Olyan álláspontból indul, hogy mindkét félnek igaza van (és egyiknek sincs) – ez pl nekem sem tetszik, általad ismert elfogultságom okán, de hatalmas teljesítménynek tartom, hogy tényleg sikerült elfogulatlannak lennie,( és segítenie pl éppen a Tóth családnak, úgy tudom a film hatására, végül is ismét összeköltöztek, s egyáltalán szóba elegyednek egymással)

Egyébként tudom, hogy mi az álláspontod a zsidósággal kapcsolatosan, ezért neked meg merem kockáztatni, , hogy a második részben nincs zsidó probléma, az anya ugyanis maga nem zsidó.
Ismerem a jobboldali „gondolkodók” hajlamát arra, hogy azt, akik számukra nem elfogadhatók, sõt pláne netán ellenszenvesek, azokat az egyéneket elõszeretettel zsidónak tartják(hallottam én már olyat is, hogy pl ThomasMann zsidó volt! Ez sztem kifejezetten náci szokás!) Na, szóval ebben tévedsz, a filmnek az elsõ része foglalkozik ezzel a témával kizárólag, az viszont szerintem túlságosan is belterjes, mint ha az egész problematika zsidókat érintene kizárólag. Nézd meg!!
10/10
kgyuri0 2008 dec. 04. - 08:56:12 10/10
(604/786)
oops!

"eg is nézni" = "meg is nézni"
"üvészfilmes" = "mûvészfilmes"
10/10
kgyuri0 2008 dec. 04. - 01:38:59 10/10
(603/786)
Végre módom volt me is nézni a filmet.
Zseniális!
Fölháborító és elképesztõ, hogy az un. "ûvészfilmes" szubkultúra,pl. Odéon ,annélkül utasították vissza a vetítését, hogy megnézték volna(ezt a rendezõtõl,HajdúEsztertõl olvastam) ezek szerint sznob primitív bunkók, azok is.
Pedig ezt a filmet kötelezõvé kellene tenni.
Hogy érdemben szóljak róla, az elsõ rész (a két Gábor) sztem túlságosan zsidóügynek állította be a témát.
Pedig ez általános nemzeti kérdés. Talán még az is hozzájárult, hogy a második rész(Tóthék) megkérdõjelezhetetlenül húsba vágó konfliktus, egy család széthullása, míg a két Gábor egymásra áhítozása kissé mondva csinált probléma, hát persze, hogy azonnal az ugik be: mindenki azzal barátkozik, akivel kedve tartja,
offtopic
neugassaman 2008 dec. 03. - 18:13:56
(602/786)
Kedves Sárkányzsíroskenyér Barátom!

Örülök hogy a nyelvtan mai hatalmas Lõrincze Lajosával állok szemben, és elismerem, valóban helytelenül írok le sok szót,hál isten hogy Te ennyire figyelmes és kedves - lojális, és példaértékûen figyelmes ember vagy!
Ez abból is látszik, mekkora energiát fektettál bele a Friderikusz most -ból, az Ondok felhasználóval történt beszélgetés beollózásával sikerüljön bizonygatni a számomra teljesen lart pour lart igazad!
A mai napig nehéz megértenem a hozzád hasonló klakéler egyedek szociopata felfogását,viszonyulását, - (és el is elmagyarázom miért tartalak annak)!
Tudod, én nem a Te hsz-ed re írtam, és bár olvastam, nem éreztem szükségét hogy fölényesen kioktassalak, hogy a saját , a másik féllel abszolult nem egyezõ , és egyedüli igaznak hitt , alapból subjektív látásmóddal terheljek!
Nem fektetem energiát egy olyan önhitt, a másik hibáira utazó embertársammal szemben, aki eleve elrendeltség okán köt belém, mert más igaz érdemi oka nincs rá!
Nem bántottalak, nem vádoltalak, nem cáfoltalak, nem bíráltalak - TE MÁR MINDEZT MEGTETTED ! Szerinted, és a Te felfogásodban ez ordibálás, nálam ez csak kihangsúlyozás - a nagybetûvel való írás ! Vagy mondjam úgy - szájbarágás?
Valószínûsítem azt is, hogy az a fajta ember vagy - aki nem tûri ha nem az övé az utolsó szó, és ehhez a "semmi nem szent" alapon kezdi a más ember hibáit vadászni, hogy ugymond okot is találjon, a vérmérsékelet,a neveltetés és a morál hiányosságaiból adódó komplexusait a saját szemében jóvá írandó!
Ha neked jobb így , és megnyugszik a lelked, akkor elismerem hogy általában sûrûn hibázom , de nem vagyok rá büszke!
Sajnálom ha tévedek, és ha egy másik embertársam a segítés és a felvilágosítás , és egy igazán érezhetõ jó szándék alapján bírál - mindíg fejet hajtok, kor ide, vagy oda !
Elnézésed kérem, de részedrõl csak egy érthetetlen indokú, és értelmetlen támadást értem meg, és a véleményem ezért az - hogy Veled nincs mirõl beszélgetnem!
Tetszett a végén az a nárcisztikus , és a saját magad ellen szóló irónikus - cinukus odavágásod :"Mire fel hát erre ez a hiszti és kiabálás? Ha nem akarsz beszélni, akkor talán ne reagálj."

Kiabálásról beszélni egy hangtalan kommunikációs csatornában, hisztirõl beszélni egy olyan embernek aki elég ovisan bizonygatja fennsõbbrendûségét,miközben kizárólag õ van rám kattanva, és mindenképp nagy mûgonddal összeszedetten reagálni egy hsz re , amiben csak azt akartam éreztetni - hogy : Te figyu már, nem Veled beszélgetek, nem érdekel amit mondasz, és ha lehet zaklass!!!
Köszipuszi!

Édesanyám mindíg azt mondta : Fiam, ha egy beszélgetésben csak kívülálló vagy, ne kezdj el belebeszélni annak a két embernek a beszélgetésébe, mert azon kívül hogy megútáltatod magad, magadról állítasz ki szegénységi bizonyítékot!

Miért is ? Tudni illik hogy mit illik!

Nagyon köszönöm a beszélgetést Kedves Sárkányzsíroskenyér !

Tisztelettel megkérlek hogy soha többet ne érezd kötelességednek hogy ok nélkül zaklass, és kötekedj, és fölényeskedj!

Elég lesz! Nagyon elég!

Annak reményében köszönöm, hogy ha valóban intelligens vagy akkor bölcsen hallgatsz, és befejezed ezt a szánalmas , csak és kizárólag a Te kötekedõs éned miatt született vitát!

Ha már így is úgy is annyira fennsõbbrendûnek tartod magad, és ennyira érezteted velem hogy lesajnálsz, akkor az : "Okos enged, szamár szenved" módjára hagyj engem békén Testvér!

Nem útállak, de nem értelek!

Béke!
offtopic
Heathcliff 2008 dec. 02. - 21:54:24 Előzmény leopard26
(601/786)
:) Köszi, majd figyelek
leopard26 2008 dec. 02. - 11:49:01
(600/786)
Figyu!Néha nagyon jókat írsz,néha meg oltári baromságokat.ha nem tennéd tele idézettel meg linkel sokkal befogadhatóbbak lennének az írásaid!
offtopic
Heathcliff 2008 dec. 02. - 02:25:09 Előzmény barbarossa86
(599/786)
Nos: ha Jézust prófétaként tisztelnék, akkor elolvasnák, miket is mondott; vagyis elolvasnák az evangéliumokat. Akkor viszont kiderülne számukra, hogy Jézus önmagát Istennek definiálta (pl.: az Atya és én egy vagyunk stb). Egyszerûen lehetetlen, hogy olvasással együtt tartsák prófétának. Ha elolvasnák, megbotránkoznának Jézusban vagy a Koránban...

Mel Gibson Passiójának sikerérõl nem hallottam, de egy szír ismerõsömnek a Mennyei királyság tetszett nagyon; ismeri a Szaladdint játszó színészt is.

A zsidók rasszizmusával kapcsolatban itt már rengeteget írtam... bizony, nagyon gáz, hogy egy atavisztikus szemlélethez ragaszkodnak; államalapítás elõtti vérségi-törzsi kötelékekhez. Ami már RÉG NEM LÉTEZIK. Köztük sem, hiába nem hajlandóak ezzel szembenézni. Azt írta Pál apostol: 2.Timótheus 4:3-4. Mert lesz idõ, mikor az egészséges tudományt el nem szenvedik, hanem a saját kívánságaik szerint gyûjtenek magoknak tanítókat, mert viszket a fülök; És az igazságtól elfordítják az õ fülöket, de a mesékhez oda fordulnak.
Ez vonatkozik azokra, hogy jelenleg is a "tiszta fajban" hisznek, horribile dictu anyától való leszármazásban :xxxx
És vonatkozik mindazokra is, akik ezt elhíve a zsidókat valami különleges teremtménynek tartják, akár jó, akár gonosz értelemben. Tehát mindazokra, akik a zsidókat faji alapon ellenségnek tartják. Ez ugyanolyan, sõt még rosszabb és gonoszabb ostobaság.

Mert egyrészt azt az energiát,amit valaki arra fordít, hogy felkutassa minden szenvedés, baj és nyomorúság okát (pl. a zsidókban találva meg ezt) - nos, ezt az energiát, ennek legalább egy részét, arra kéne használnia, hogy szeressen másokat. Akit tud, akit akar, vagy egyszerûen azt, akinek van szüksége van rá.
Lehet, hogy ez nehezebb, de élvezetesebb...És mindenképpen több haszonnal jár.

Ezt nem elvakultságból írom, de tény: Sziddhárta arra tette fel az életét, hogy felkutassa, mi az emberi szenvedés oka, és megtalálja erre az orvosságot. Õ persze egészen mást talált, mint "A vér! A zsidók!")- de lényegében ugyanez a mechanizmus mûködött: koncentráljunk arra, ki az ellenségünk. Ha megtaláltuk, gyõzzük le, és miénk lesz a boldogság kék madara.

A fórumon is láttam már több olyan esetet, amikor vki rendszeresen követte azt, akit utált, és folyton belekötött. De én biztos vagyok benne, hogy ettõl nem lett boldog. Hosszú távon biztosan nem.

Nos: ez az egyik fajta álláspont: keressük meg és gyõzzük le az ellenséget.

Ezzel szemben a Biblia inkább kapcsolatokat épít. Kapcsolatot Istennel, kapcsolatot másokkal. Az ellenség ebbõl a szemszögbõl mellékesebb szerepet játszik, mert szem elõtt azok vannak, akikkel pozitív viszonyt teremtesz.

És különben is, Pál azt mondta: Efézus 6:12: Mert nem vér és test ellen van nékünk tusakodásunk, hanem a fejedelemségek ellen, a hatalmasságok ellen, ez élet sötétségének világbírói ellen, a gonoszság lelkei ellen, melyek a magasságban vannak.
A vér és test érthetõ általában az emberekre; de érthetõ egészen konkrétan a rasszizmusra is.

Arról, hogy a Tórát félremagyarázzák, és erénnyé teszik mások átverését - még nem hallottam, de nyilván nem elképzelhetetlen. Viszont: azok is be szokták csapni az embertársaikat, aki nem a Talmudból indulnak ki.
barbarossa86 2008 dec. 01. - 16:11:59 Előzmény Heathcliff
(598/786)
Az iszlámról annyit, hogy Jézusra, mint prófétára tekint és tiszteli õt(ezt nem írtam elõbb), az õ "messiásuk" Mohamed. Apropó, olvastam, hogy Mel Gibbson Passiója óriási sikert aratott a muzulmán világban. :)
A zsidók rasszizmusa nem csak a palesztínokra terjed ki, hanem az összes "nem zsidóra", ez ugyebár annak köszönhetõ, hogy magukra még mindig úgy tekintenek, mint a "kiválasztott népre". Szent könyvük a Talmud-ami lényegében Mózes 5 könyvébõl áll-meg is erõsíti õket ebben. Ebbõl adódóan szerintük nem bûn a "nem zsidókat, vagyis "gójokat" kihasználni. Lényegében a cionizmus is erre a teóriára épül, de ettõl függetlenül sokkal összetettebb. Természetesen ez a "mélyen vallásos" zsidókra vonatkozik......
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 30. - 23:26:26 Előzmény barbarossa86
(597/786)
Igen, a Wikipédiában olvastam, hogy Pázmány Péterhez hasonlítják. Nem vagyok katolikus, így már csak azért sem tudnám megítélni a jelentõségét, mert protestáns szemmel nézve számomra az a kiemelkedõ teológus, akin kevésbé érzõdik a katolikus alapvetés.

Amit a kiválasztott nép státuszáról írtál, az igaz. Csak a keresztény teológia (legalábbis a protestáns) Izrael állam megalakulása óta elfogadja, hogy ezzel az ószövetségi próféciák teljesedtek be: Isten újra összegyûjti népét.
Valójában ezek a próféciák már az ókorban beteljesedtek. De persze a rabbik, akik még mindig várják a Messiást, nem fogják elhinni Jézusnak, hogy "a törvény és a próféták JánosIG prófétáltak, azóta pedig a mennyeknek országa hirdettetik".
Egyébként az iszlám sem fogadja el Jézust - mert ha elfogadná, nyilván nem volna külön vallás :)
Én csak örülök annak, ha Izraelt megkérdõjelezik a vallásos zsidók. Vagyis most már örülök. Mióta nem hiszem el, hogy mindaz, ami történt, Isten akaratából történt és történik. (Mármint a palesztinokkal szemben tanúsított rasszizmus, a minden napos erõszak mindkét fél részérõl stb)
offtopic
Miki1900 2008 nov. 30. - 21:21:45 Előzmény Heathcliff
(596/786)
egyébként nem tudom mér adja magát, mégha vicc is.
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 30. - 20:56:17
(595/786)
Nem mondok semmit. Ezt csak nem lehetett kihagyni.
offtopic
Miki1900 2008 nov. 30. - 20:25:30
(594/786)
tehát azt mondod hülye vagyok?
de te még nem találkoztál hülye, tanárverõ gyerekekkel? nekem van tanár rokonom és ismerõsöm, meséltek már a mai fiatalságról, de nem kell látom én is az utcánkban.
természetesen a verést idézõjelekbe teszem, mert verni csak az igazán hülyéket kell. a szimplán hülyére elég erõsen rászólni háromszor. (legalábbis eddigi tapasztalataim az egyre fokozódó erõsségû három rászólást találták eredményesnek)
offtopic
Miki1900 2008 nov. 30. - 17:42:57 Előzmény kgyuri0
(593/786)
az erkölcsöt és a hazaszeretetet,
azt bele kell nevelni,
illetve a hülyékbe bele kell verni.
offtopic
Obránszky Ármin 2008 nov. 30. - 17:39:11
(592/786)
Örülök, ha engem ért az a megtiszteltetés, hogy velem kapcsolatban írhattad le a vérkonzerv. szót. :-)
A belinkelt filmet, sajnos, nem ismerem, de ha a Radiohead szolgáltatta a zenét az már egy érv mellette (akkor is, ha néha eléggé mellényúltak). Legutoljára a Vérzõ olaj c. amerikai szuperprodukcióban hallottam a Radioheadhez köthetõ filmzenét, bár az egyedül Johnny Greenwood bûnlajstromát gyarapítja. :-)
offtopic
Miki1900 2008 nov. 30. - 16:10:16
(591/786)
nem szörnyûsége, csak egyszerûen minek importáljunk olyat, amit mi is meg tudunk termelni.
egy öreg, szerintem cionista közgaszdász (rendes ember, de állandóan Izraelbe akar utazni, meg nem venne fel piros-fehér-zöld ruhát) erre nem tudott válaszolni. õ nem tudta.
mert ez a neoliberalizmus. a (gazdasági) hazaárulás, mert a történelemben ilyen még eg yországgal nem fordult elõ, h tönkreteszi a saját mezõgazdaságát, és a küldöldit támogatja jobban. te ismered a magyar mezõgazdaságot? nem hiszem, mert akkor nem kételkednél ennyire.
én ismerem.
offtopic
Miki1900 2008 nov. 30. - 15:57:25 Előzmény cherry baby
(590/786)
Fidesz: már több éve adót akar csökkenteni hog ya gazdaság jobb legye.
mszp, szdsz: nem szabad adót csökkenteni.
fidesz: de kell.
maszp, szólás szabadsága: lehetséges hoyg adót csökkentünk. nem is olyan rossz ötlet.
barbarossa86 2008 nov. 30. - 14:58:30
(589/786)
Ha jól tudom a "kiválasztott nép státusz" Krisztus keresztre feszítésével megszünt, de hát a zsidók egyáltalán nem fogadják el sem Jézust, sem az Újszövetéget(ellentétben az iszlámmal), még mindig várják a "messiást".....
Izraelrõl anyit, hogy több zsidó értelmiségi is megkérdõjelezi létjogosultságát......
barbarossa86 2008 nov. 30. - 14:53:17 Előzmény Heathcliff
(588/786)
Nem is kell megígérni semmit. :) Prohászkával kapcsolatban még annyit, hogy mostanság kezd "felértékelõdni" személye. Az átkosban már a neve kiejtése is "eretnekségnek" számított, nem hogy beszélni róla.Sok teológus szerint személyének jelentõsége vetekszik Pázmány Péterével.....
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 30. - 14:19:09 Előzmény Obránszky Ármin
(587/786)
Hm, ha a Radioheadet említed, õk játsszák ennek a filmnek is a zenéjét: http://port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=96719
A vérkonzervatív szót pedig valszeg sosem fogom újra leírni :)
És persze egyáltalán nem baj az, ha minden új, ismeretlen elmélettel szemben óvatos vagy. Ez sok nevetséges, blõdli ostobaságtól megkímél.
Nekem persze más. Koestler könyve kínzó kérdésre adott választ: arra, hogy vajon valóban az Isten akarata-e, ami most Izraelben történik; az a rengeteg erõszak, az a gyûlölet...ez volna Isten terve a választott népére vonatkozóan?
Szóval nekem emiatt nagy megkönnyebbülés volt, amikor kiderült, hogy mindez csak egy "tragikus történelmi tréfa", és a Minden6ót, mint titkos hátsó mozgatót, nem kell belekevernem.