10/10
NANU..! NANU..! 2010 máj. 24. - 01:35:40 10/10
(31/191)
A Film szép tényleg, de valaki mondja már meg, hogy miért nem ezt adják fõ mûsor idõben le. és miért a Frizbi és a Stohl történetét kényszerítik a nézõkre pünkösdkor, na ennyit a nagy keresztényi hittre és annak a tiszteletére, meg a tisztelt vallást hirdetõ egyházi gyalázatos jó népre, akik szarnak mindenre és mindenkire... :(
10/10
orgyen 2010 ápr. 15. - 00:24:11 10/10 Előzmény Dr.Mouse
(30/191)
Bocs, pm-et akartam küldeni de rossz helyre klikkeltem.
10/10
orgyen 2010 ápr. 15. - 00:21:49 10/10 Előzmény Dr.Mouse
(29/191)
Szia!

Mivel én sem akarok kötözködni azért írok közvetlenül pm-et.

"A világ vallásai közül csak a zsidó-keresztény tekinti "pogány"-nak és üldözendõnek a más vallásúakat."

Ezt továbbra is fenntartom, az iszlám országok népeit és fõleg a vallásukat ne a jelenlegi nyugati propaganda alapján ítéld meg. A Szovjetúnió szétbomlása után az iszlám országok jelenti az új ellenségképet a számukra, tehát innen fúj a szél. Ez csak politika.
Ráadásul Izrael állam konfliktusait a környezõ államokkal eléggé egyoldalúan ítélik meg.

Sajnos a keresztény egyház (nem összekeverve a keresztény elvekkel) is elég ellenséges propagandát folytatott mindíg is az egyéb vallásúak, így az iszlámhívõk ellen is. Ez jelentette az ideológiai alapot a spanyoloknak a mórok kiûzéséhez, az egész középkor folyamán végighúzódó antiszemitizmushoz (sárgasapka viselés Európa legtöbb államában), még a mi történelmünk is tele van a törököket a valóságnál lényegesen rosszabb színben feltûntetõ tanításoknál, amiben sajnos irodalmunk nagyjai is bõven részt vettek.

A valóságban akkor népesedett be Magyarország központi része és míg Európában a R.K., az ortodox és a különbözõ protestáns felekezetek egymást irtották, addig a hódoltsági területeken mindenki szabadon gyakorolhatta vallását.

A Szentföldön is békésen megfért egymás mellett az iszlám, a különbözõ keresztény és zsidó vallás egészen addig amíg a keresztesek el nem kezdték a kegyetlenkedéseiket. Persze ezen sem csodálkozhatunk ha figyelembe vesszük hogy Európa államai úgy szabadultak meg a randalírozó kóbor lovagok tömegeitõl hogy a Szentföldre küldték õket harcolni, boldogítsák az ottaniakat. Kivétel a 4. kereszteshadjárat ami a keresztény Bizánc lerohanását és kirablását jelentette.

Az iszlám vallás egyébként is a zsidó-keresztény valláson alapul, elismeri mindkét vallás híveit, tanítását és szentjeit prófétának. Ha jársz iszlám országokban magad is tapasztalhatod az ellenségeskedés teljes hiányát. Az amerikaiakat és a volt gyarmatosítókat persze legtöbb helyen nem szeretik, de ez már politika és történelem, a vallásokhoz semmi köze. Sok különbözõ vallású országban jártam, köztük fél tucat iszlám országban is, de nyomát sem láttam a annak hogy az ottani keresztényeknek bármilyen ellenségeskedést el kellene viselniük. Egy kiragadott példa: az iszlám egyik legrégibb és legszentebb mecsetében, a Damaszkusz-i Omajjad mecsetben külön szentély van Keresztelõ Szt. Jánosnak, akit az ottani keresztények és iszlámhívõk egyaránt és együtt tisztelnek. De írhattam volna más példákat is, hiszen Egyiptomban, Libanonban, Szíriában, Jordániában, Iránban, Pakisztánban és Indonéziában is csak hasonlókat tapasztaltam.
A médiában persze nagyon sok hülyeséget leírnak, de mit is lehetne elvárni olyan újságírótól aki azt sem tudja hogy Indonézia iszlám vallású (a magyar TV-ben hangzott el).

"Ettõl persze a keresztény egyházak is szépen kitettek magukért, hogy az ellenkezõjét tegyék mindannak, amit Jézus tanított - és naná, hogy az Õ nevére hivatkoznak.."

Hát igen, gyerekkoromban bejáratos voltam a lakóhelyünkön lévõ R.K. templom parókiájára (nagyapám testvére volt a plébános) ahol a Misszionárius címû kiadványban olvastam hogy amikor a spanyolok a Yucatan félszigeten Tulum-nál partraszálltak, hogyan gyilkolták halomra a maja õslakosokat, és ezt a XX. századi keresztény kiadvány "Istennek tetszõnek" minõsítette. Kissé visszatetszõ volt.

"Egyszer egy elõadáson egy néni azt kérdezte, ha imádkozik és nagyon szeretné, hogy Isten meghallja, íjon-e Neki, és írja-e meg a pontos címet, irányítószámot.. (-)
Bakker... ezek után, min csodálkozunk? :)"

Hát igen, ehhez nincs mit hozzáfûzni.

üdv.:
orgyen
ilali 2010 ápr. 09. - 23:52:09
(28/191)
(„… némelyek pedig kételkedének.”)
EKKM 2010 ápr. 04. - 19:39:08
(27/191)
Nem láttam, de a bevezetõ szöveg is túlzás!
Egy szövegben említeni a vallástörténeti hûséget(ami önmagában is eléggé kétséges), és a kor hiteles megjelenítését, eléggé furcsa ellentét inkább, mint párhuzam.
ilali 2009 dec. 24. - 11:03:31
(26/191)
„Mert ha a zöldelõ fán ezt mívelik, mi esik a száraz fán?” Luk. 23,31.
(Károli Gáspár)

„Mert ha a zöldellõ fával így tesznek, mi lesz a sorsa a kiszáradt fának?” Lk 23.31
(Szent István Társulat)
ilali 2009 dec. 21. - 22:26:23 Előzmény felh
(25/191)
... Sidney Poitier, mint czirénei Simon.
10/10
DarkGirl 2009 dec. 21. - 21:49:33 10/10
(24/191)
Szerintem is nagyon szép film. 10/10
Dr.Mouse 2009 dec. 20. - 23:30:47
(23/191)
Rájöttem közben. :)
Dr.Mouse 2009 dec. 20. - 23:30:10 Előzmény orgyen
(22/191)
Még valami; amiket leírtál, abban sok igazság van, tehát nem kötözködésképp fûzöm hozzá soraidhoz;

"A világ vallásai közül csak a zsidó-keresztény tekinti "pogány"-nak és üldözendõnek a más vallásúakat."

Ez nem így van, mert ennél jóval véresebben, a mai napig az iszlám vallás vezeti a más vallásúak/gondolkodásúak irtását. Hihetetlen rugalmatlansággal és begyöpösödéssel, mérhetetlen agresszióval (Allah-ra fogva) gyilkolják és veszik semmibe õket, tanaikat és hitüket...
Ettõl persze a keresztény egyházak is szépen kitettek magukért, hogy az ellenkezõjét tegyék mindannak, amit Jézus tanított - és naná, hogy az Õ nevére hivatkoznak..

A szakállas (hímnemû) antropomorfizáló istenkép, meg az emberi önigazolás szerencsétlen próbálkozása - mindamellett, hogy az átlag hívõ képtelen függetlenül gondolkodni és hinni.
Egyszer egy elõadáson egy néni azt kérdezte, ha imádkozik és nagyon szeretné, hogy Isten meghallja, íjon-e Neki, és írja-e meg a pontos címet, irányítószámot.. (-)
Bakker... ezek után, min csodálkozunk? :)
tombenko 2009 dec. 20. - 23:05:59
(21/191)
Ha valakinek szánom, akkor annak közvetlenül válaszolok. Ez csak egy vélemény volt, a film címével kapcsolatban.
fredi60 2009 dec. 20. - 22:43:40 Előzmény orgyen
(20/191)
A Biblia két fõ részbõl áll: Ószövetségbõl és Újszövetségbõl (más néven: Ótestamentumból és Újtestamentumból).
Dr.Mouse 2009 dec. 20. - 21:43:54 Előzmény tombenko
(19/191)
Ezt kinek szántad?
tombenko 2009 dec. 20. - 20:36:07
(18/191)
Már akinek. Elég nagyképûség ilyet állítani.
Dr.Mouse 2009 dec. 20. - 18:31:55
(17/191)
Még nem láttam, de sem Mária, sem Magdolna nincs benne?? A stáblistán nem láthatóak... A rendezés elég érdekesen követhette, ill. rangsorolta az eseményeket, és a szereplõket.(-)
Orgyen:
A "Passió" nem dicsõíti az erõszakot, csak bemutatta azt a maga brutális naturalitásában - legalább ennyire borzalmas lehetett anno "élõben" - Gibson mindössze nem festette rózsaszínûre alkotását..
Amúgy igaz, az ószövetségben sok az átvett történet, mind a sumér, akkád és egyiptomi mitológiából.
Az ottani félelem alapú, rettenet, büntetõ Istenkép, mely felér egy sorozat-csapásmérõ egységgel, merõben különbözik a szereteten alapuló újszövetségbélivel.
Szerencsére..
romantikus1. 2009 ápr. 22. - 22:24:52 Előzmény felh
(16/191)
Lehet,hogy furcsa a film címe,de Isten szerelmeslevele a BIBLIA az ember számára.Nagy ajándék,hogy Isten szól hozzánk igéje által,s mi imádságban beszélhetünk vele.
mamoni 2008 dec. 28. - 10:37:10 Előzmény elaci
(15/191)
:)
twillight 2008 dec. 27. - 23:37:15 Előzmény ELog
(14/191)
ja. A legszebb és legtanulságosabb rész talán:
- a sekhemi vérfürdõ

Szép megoldás a Rómeó és Júlia sztorira X|
10/10
orgyen 2008 dec. 27. - 23:19:06 10/10
(13/191)
Sziasztok!

Ebben a témában nagyon sok film született, egyik rosszabb mint a másik, de szerintem csak 3 olyan van amelyik nézhetõ, különbözõ okok miatt:
- "A világ legszebb története": hûen követi az evangéliumot, nagyon jók a színészek, jó rendezés és kiváló szinkron (Húsvétkor felvettem és most van egy magyar szinkronnal is rendelkezõ eredeti DVD-m)
- Zeffirelli "Názáreti Jézus"-a, kissé más a felfogása, de nem giccses, jó színészek és szinkron (sikerült megszereznem az eredeti 360 perces TV változat /nem a 270 perces csonkított moziváltozat/ eredeti DVD-it, és hamarosan ráteszem a magyar szinkront és felíratot is)
- Scorsese, Kazantsakis regényébõl készült "Krisztus utolsó megkísértése" címû filmje, ami szenzációs, különösen az elsõ képsorok és az a rész amikor az öreg Jézus, Pállal vitatkozik (3 éve készítettem el a szinkronizált DVD-jét)

Viszont a legrosszabb feldolgozás:
- Mel Gibson "Passio"-ja (követve a mai divatot, az erõszakot dicsõíti, az Evangéliumhoz és a kereszténységhez semmi köze)

Szent Ferenc:
Zeffirelli filmje szerintem sem jó, nekem Rossellini feldolgozása tetszik ("Szt. Ferenc isten lantosa")

Testvérgyilkosság:
- az Ószövetségben van, ez viszont az Evangélium,
- van az akciófilmekben is bõven,
- nem az erõszak ténye a lényeg, hanem a közlés célja és a tálalás módja.

Vontatott:
- EZ NEM akciófilm, aki azokra szocializálódott, nézze inkább a Terminátort vagy a különbözõ katasztrófa filmeket filmeket.

Biblia:
- a két teljesen különbözõ rész nem szabad összekeverni!

Ószövetség:
- a zsidók csak ezt fogadják el (Schweitzer József, elõzõ fõrabbi szerint)
- a zsidó nép története csak a babiloni fogság után bizonyított, a korábbi részek olyanok mint a britt Artur király vagy a magyar Csodaszarvas legendája,

- tele van a Közel-kelet különbözõ népeitõl átvett történetekkel, pld.:
-József: az egyiptomi 3. dinasztiabeli Dzsoszer farao idején, Imhotep nevû fõpap, miniszter, orvos, csillagász megállapította hogy az Ethiop felföldön néhány évig bõséges esõzés, majd százazság várható, ennek megfelelõen várható a Nilus áradása, tehát tartalékolni kell a gabonát,
-Noe: a sumer Gilgames eposzból átvett történet, legújabb kutatások szerint a Fekete-tenger keletkezés története,
-Exodus: II. Ramszesz ütközõ államot alakított ki a hetiták ellen a Kádes-i csatavesztés után,

- a filiszteusokat nagyon negatívan ábrázolják, tekintve hogy Õk Palesztina (innen az elnevezés) eredeti lakói, ez a küzdelem ma is tart (ma palesztinoknak hívják Õket). A probléma hasonló mint az Erdélyben élõ magyarok ügye.

Evangélium:
- legrégibb az Apokalipszis (68-69-es zsidó háború éveiben keletkezett), és nem János írta, mint azt Alexandriai Dionüsziosz kimutatta a 3. században.
Jól tükrözi a korai keresztény felfogást, hogy az istenellenes, gazdagságban tobzódó hatalmak el fognak bukni és a szegények, a választottak boldog uralma (chiliasmus) fogja az igazságtalan rendet felváltani. Ennek végén újra elszabadul a gonoszság amelyet az utolsó ítélet követ. Azt mutatja hogy az elsõ keresztények az alsóbb néprétegekbõl álltak, várták a nagy ítéletet amely a gazdagokat és Rómát, a "nagy paráznát" teljesen megsemmisíti. Ez egyféle, a történelemben mindíg is jelen lévõ kommunisztikus eszme megnyilvánulása.
- a 112. és 132. évi zsidó felkelések leverése után a keesztény vallás átalakult (pálfordulás):
-antiszemitává, Róma baráttá vált,
-feladték a gazdagokkal szembeni ellenséges érzületüket,
-a gazdag-szegény ellentét helyére a bûnös-igaz ellentét lépett,
-létrejött a püspökség és a misézés intézménye,
-létrejöttek a különbözõ Jézus életrajzok (evengéliumok),
-mindez egy a hatalommal kompromisszumra hajló csoport mûve.
-elkezdõdik az egyházfõk vagyonygyûjtése, az õskeresztények üldözése, az (indiai eredetû) szentháromság bevezetése, majd Szt. Ágoston javaslatára a Szent Törvényszék (Inkvizicio) megalapítása.

A világ vallásai közül csak a zsidó-keresztény tekinti "pogány"-nak és üldözendõnek a más vallásúakat.

Istennek nincs vallása, sõt Erich Fromm pszichologus szerint a bennünk lakozó jóra való törekvés kifejezõdése.
Ezt szépen ki is fejti, de a mindenkori nagy tömeg számára egy szakállas, hatalmas isten alakja fogyaszthatóbb.

üdv.:
orgyen
felh 2008 dec. 27. - 09:48:40
(12/191)
A címrõl lehetne vitatkozni, de a szereposztás parádés.
Max von Sydow, Charlton Heston és Telly Savalas jatéka miatt bele fogok nézni.