2/10
Rahar 2013 jan. 03. - 07:45:37 2/10
(31/51)
Alapvetõen szeretem az animációs filmeket, például Shrek, Jégkorszak, Madagaszkár sorozatok, azt akartam, hogy ez is ilyen jellegû legyen, de sajnos ez elsõdlegesen gyerekeknek készült. Ez miatt se a történet, se a cselekményvezetés nem kötött le. Vicces jelenetek és poénok csak elvétve vannak az alkotásban. A karakterek kinézetérõl eddig csak dicséretet olvastam, hát nekem nem tetszik, sõt anyámnak volt egy megjegyzése errõl, kifejezetten csúfnak találta, nem kisgyerekeknek valónak. Ezentúl nagyon megválogatom, hogy milyen animációs alkotást fogok megtekinteni.
8/10
Petrapetrus 2013 jan. 02. - 20:23:04 8/10 Előzmény habeer
(30/51)
Én sosem hallottam még ebben a formában. Márhogy Homokember(ke). Én világéletemben Álommanóként ismertem. Azzal viszont tisztában vagyok szintén jó ideje, hogy angol nyelvterületen meg Sandman. Én is fogtam a fejem ettõl, hogy miért nem Álommanónak lett fordítva. Szerintem is Álommanóként van meg egyébként a többségnek.

Viszont. Ha valaki járatos az ilyen figurákban, akkor attól megkérdezném. Ebben a mesében a Mumust Szuroknak hívják. Eredetiben Pitch. A kérdésem az, hogy Õ akkor ki? Én azt hittem, hogy a Mumus = Bogeyman, de ez a Pitch számomra teljesen ismeretlen.

Dér/Fagy Jankóról egyébként én sem igazán hallottam még sosem...


De hogy magához a filmhez is hozzászóljak: nekem tetszett. Van mondanivalója, aranyosak, ötletesek a karakterek. Viszont az nagyon nem tetszett, hogy ezzel a sötét képi világgal 6-os karikát kapott. Legalább 12-es, 15-öst én tettem volna rá. Vagy csak én vagyok túl maradi és gondolom azt, hogy nem ilyen sötét mesékkel kellene szocializálni a gyereket..? Szerintem ijesztõ, hogy a mai fiataloknak már ennyire alacsony az ingerküszöbe. o.O

Nekem az abszolút kedvenc karakterem a Nyuszi. Nekem Robin Hood / Rob Roy jutott róla az eszembe. :)

A párommal azzal szórakoztunk, hogy mi lenne, ha ez a film élõszereplõs lenne. Melyik karaktert ki játszaná... Nagyjából erre a megállapításra jutottunk:

Matt Smith (Fagy Jankó)
Hugh Grant (Mumus)
Paul Teutul Sr. (Télapó)
Gordon Ramsay (Nyuszi)

Fogtündért és Sandmant illetõen várom a cast ötleteket. :)))
Csekély értelmû medvebocs 2012 dec. 31. - 14:17:54
(29/51)
Szarabbra számítottam,szerintem egész jó mese lett. A legjobb szereplõ a Húsvéti Nyuszi.
7/10
felh0 2012 dec. 27. - 21:26:36 7/10
(28/51)
Egész jó volt, egy megnézést mindenképpen megér szerintem! Kifejezetten tetszettek benne a szereplõk,meg az hogy pörgõs volt az egész.Minden volt benne ami egy kis gyereknek kell,humor kaland,izgalom. 10/7
2/10
Alasseo 2012 dec. 26. - 08:38:42 2/10
(27/51)
Nem tetszett, a szokásos iszonyat sablonos és vontatott tízmilliomodik jók és gonosz párbaja-típusú mese. Szigorúan csak az elsõ ilyen film típusú megnézése esetén izgalmas még gyerekeknek is (újszülöttnek minden vicc új alapon :)), annyira jellegtelen és ötlettelen, hogy csak na. Még el se kezdõdik a történet lényegi része, és már akkor unalmas. Gondolom az már a tengertentúlon is nagyon gáz lett volna, ha szuperhõsökkel csinálnak még egy ilyen szemetet, de ezt még Dér Jankó, a Mikulás, Fogtündér és a többiek sem mentik meg, mivel a legnagyobb egyediségét egy ismertetõ elolvasásával már le is lõjük magunknak.
5/10
habeer 2012 dec. 23. - 19:30:30 5/10
(26/51)
A gyerekeimnek nagyon tetszett. Volt benne minden, ami egy gyereket megfog: Mikulás, Húsvéti Nyuszi stb, csodás színek, egy pici gonosz, de nem túl félelmetesen (ami egy kissé a dementorokra emlékeztetett), pici vicc, pici szomorkás, tanulság, összességében egy 6 évesnek tökéletes, de a 11 éves fiam is szívesen megnézte. Nekem inkább egyszer megnézõs giccses filmecske volt, feledhetõ; délutáni semmittevés helyett elmegy.
5/10
habeer 2012 dec. 23. - 12:19:49 5/10
(25/51)
Nálunk itthon homokemberke van, aki színes álomhomokot szór a gyerekeimre, hogy szép színeseket álmodjanak. :-)
Most készülünk megnézni a filmet. Nincs túl nagy elvárásom, majd meglátjuk...
cardas 2012 dec. 20. - 00:54:24 Előzmény Szikra1
(24/51)
Ha nem látnád, nem értékeltem a filmet, mert nem néztem meg. Ilyet sosem szoktam csinálni. Leírtam, hogy a trailer alapján mit látok benne, és hogy amiatt nem nézem meg, amit abból leszûrtem. Eddig általában bejött nálam ez a módszer, mert amire késõbb rászántam magam, hogy megnézem, annak ellenére, hogy az elõzetes alapján nem kecsegtetett valami jóval, azt tapasztaltam, hogy tényleg nem tetszett, és jobban jártam volna, ha nem nézem meg. Ezzel a mesével is így vagyok.

Sandman tudom hogy micsoda, csak azért kötöttem bele, mert itthon tudtommal az Álommanó a megfelelõje, és nem értem, miért nem úgy hívják, ha az sokkal ismerõsebb lenne a nagyközönségnek. Mert egy gyerek inkább az Álommanót ismeri, mint a Homokembert.
d112 2012 dec. 16. - 15:56:46
(23/51)
Egy tipikus karácsonyi animációs film, egy kellemes esti mozi a családdal.
10/10
AkaiShinda 2012 dec. 15. - 21:18:23 10/10
(22/51)
Nekem nagyon tetszett. :) Eredetiben láttam külföldön elõször, most itthon megnéztük magyarul is és még mindig nagyon jó.
Ami számomra sokat jelentett, hogy habár a sztori elsõ látásra laposnak is tûnik, megvan benne a Dreamworks keze nyoma; rejtett poénok, apró utalások a folytatásra, többszöri megnézés után felfedezek további magyarázatokat amiket persze elõször nem láttam.
A grafika szerintem külön kategória. Leírhatatlanul gyönyörû. Aprólékos olyan mértékig, hogyha majd kijön DVD-n, nézzétek meg laptopon a legmagasabb felbontásban, állítsátok meg és nézzétek meg, hogy Dér Jankó szemében az írisze is fagymintás, minden egyes képkockán. A pulóverének a szövetétõl kezdve Északi szánjának famintázatát is megcsinálták. A por amibõl az álmok szövõdnek meg zseniális.
A sztoriról; a szüleimnek is tetszett, bár természetesen nekik egy estés családi filmnek tökéletes, öcsém és én tátott szájjal néztük. :)
Mindenkinek tudom ajánlani, bár az életunt, mindenben negatívat keresõ és cinikus "értelmiséginek szeretne tûnni" személyeknek biztosan lenne hozzá pár szavuk amire meg jobb nem is hallgatni.
8/10
Naphinel 2012 dec. 11. - 21:16:51 8/10
(21/51)
Nos, igen, erre mondják azt, hogy szííívás. Rányomtam a nyolcast. Ma megnéztem újra, és lazán tízes.

Teljesen más volt úgy nézni, hogy nem hangoskodott szinte végig két-három gyerek, nem zörögtek mellettem a popcornos zacskók, és nem lóhalálában kellett lerohannom az elõadásra, hogy elérjem. Hárman voltunk az egész moziban, teljes csend, és minden jelenet a helyére került.
Amit elõzõleg hiányoltam - Mumus-Jack párbaj -, rájöttem, nem is kellett, épp eleget harcoltak a film folyamán, sokkal jobb, hogy mindenki hadakozott ellene. Meg Szurok is megmondta a srácnak, hogy a jegelõs trükkje többször nem jön be. Kár, mert a Best jelenet még mindig az, mikor Jack Sandyért harcolva megfagyasztja a Mumus álompor-viharát.

De Jack Frost nálunk hogyhogy ennyire nincs a köztudatban?

Mert Nyuszi, Télapó, Fogtündér, Mumus, de még Homokember - igaz, itt szerintem Álommanó - is (aztán egy csomó külföldi Istenség, nimfa, griff, Grincs, szerencsehozó kobold..., már Halloween is) Jackrõl meg semmi. A Télapuig nem is tudtam, hogy egyáltalán van ilyen "ember".
8/10
Naphinel 2012 dec. 08. - 14:10:51 8/10
(20/51)
SPOILER!

Megvan a hét filmajánlója:
Die Film beginnt mit einem toten Jungen. Beim Spielen ist er im Eis eingebrochen, wird als Geist wiedergeboren. -.- Csak gratulálni tudok hozzá, mert kábé a mese közepéig mindössze sejteni lehet, mi történt vele.

(A film egy halott fiúval kezdõdik. Játék közben beszakadt alatta a jég, de szellemként újjászületett).
8/10
Naphinel 2012 dec. 06. - 21:17:56 8/10
(19/51)
Erkölcsi tanulsága meg nem az utolsó mondat, az csak amolyan zárszó.

Pl. Soha nem szabad feladni, hinni kell, bízni egymásban, mert együtt erõsek vagyunk. Ha összefogunk, minden nehézségen sikerül túljutni. A könnyebb út nem a jó. Jankó ellenállt Szurok kísértésének, és inkább meghalt volna, semmint elpusztítsa a világot, továbbá sikerült felállnia a mélypontról, végül megtalálnia önmagát...

Azt viszont nem értettem, hogy benne miért nem hittek, meg a Mumusban miért nem hittek. Hisz a Rémálomhozó igenis létezik, hisz az embereknek a szép álmok között sötét, nyomasztó is akad, ami egyértelmûvé teszi a Mumus létezését.
8/10
Naphinel 2012 dec. 06. - 21:02:42 8/10
(18/51)
Nos, vegyes érzéseim vannak a filmmel kapcsolatban.
Alapból nagyon tetszett, az animáció remek lett, a zenék is.

A karakterek tízesek (nagy ötlet volt a gengszterszerû Télapó és harci Húsvéti nyuszi), igaz, Hohó olyan… gyengus, eléggé egysíkú lett, a Mumus pedig Hádészra hasonlított a sérójával. Örültem, hogy bár Jankó volt a fõszereplõ, a többieket sem tolták háttérbe. A srác egyébként nagyon a szívembe lopta magát a vidámságával, a bohóskodásával.

A történettel sem volt bajom, igaz volt pár kiszámítható rész – pl. a legeleje. Nekem egybõl lejött, hogy mi történt Jankóval, és kíváncsi voltam, mikor tudjuk meg a miértjét, és hogyanját -, és plágium (a nyuszi, amivel Jankó varázsolt a kisfiúnak, mozgásában egy az egyben Luna patrónusa), de úgy általában véve jóra sikerült. Eltalálták az izgalom, vidámság és komorság arányát, egyiket sem vitték túlzásba. A nyuszi odús jeleneten nagyon meglepõdtem, azt hittem, Szurok fogságba ejti a srácot, erre… Ötletes lett, hogy a szkeptikus, némileg ellenálló és saját útját járó Jankó hozta végül vissza a varázslényekbe vetett hitet.

Ami zavart, hogy a végén én vártam volna valami harcosabb harcot. Mert marhára nem hiteles, hogy pár gyerek csak úgy lazán legyõzi az világot uraló Mumust, mellesleg életre kelti az Álomhozót. Más: arra számítottam, hogy Jankó és a Mumus legalább összecsapnak, mert végig nagyon környékezték egymást, aztán nuku. Jó, a srác megkapta amit akart – az emlékeit -, így már tovább nem volt annyira miért haragudnia Szurokra, de akkor is…

Így kis hiányérzettel távoztam, ám egy nyolcast simán megér.
Ayumi2 2012 dec. 02. - 22:41:43
(17/51)
A tanulság nem mindig a végén van egy filmnek, és nem mindig rágják külön a szájba. :)
Itt is egy folyamat zajlik le, több jó tanáccsal és tanulsággal is, amelyek közül az egyik legfontosabb, hogy mindenki kihozhatja magából a legtöbbet, amire "ki van választva", ha megtalálja, ki is lakik legbelül benne, vagyis valójában ki õ, milyen ember. Dér Jankónak is megvan a maga matrjoska babája... És mindannyiunknak.
A látvány lenyûgözõ, a figurák szerethetõk. A történet nincs túlbonyolítva, az igaz, inkább azt érzem ki belõle, hogy egy közepes befogadóképességû gyerekközönségnek készült, mint ahogy számtalan mai film is az agyilag nem túlságosan bebútorozott nézõk színvonalához van igazítva.
Ettõl függetlenül érdemes megnézni, lehet azért rajta kicsit nevetni is, Dér Jankó története megható, és leköti a gyerekeket.
asekar12 2012 dec. 02. - 21:11:49
(16/51)
Hát mit is mondjak? Leköt, látványa van, szórakoztat és poénos. De semmi olyan, ami úgy nagyjából megfogja az embert.
A legjobban a vége tetszett.

SPOILER

"Ha a Hold mond neked valamit, azt hidd el"

SPOILER VÉGE

Ennyi. Ez ennek a marha nagy filmnek a tanulsága? Másfél órányi animációból ez a végkifejlet, erkölcsi mondani való?
Most õszintén? Mégis hány gyerekeknek szóló filmben hallod ezt? Ezek után vajon mivel fog elõrukkolni még a Dreamworks? Egy villámsebességû csigával? És ez nem tipp volt.
10/6
8/10
ginihu 2012 dec. 02. - 17:38:14 8/10
(15/51)
A látvány 10/10, egy pörgös, akciódús mese kicsiknek, amin én is ámuldoztam. Igaz ami igaz, a történet nem túl eredeti és csak a gyerekeknek van vicces jelenet benne, de ettõl függetlenül teljesen ki tudott kapcsolni mindenkit, életkorra való tekintet nélkül.
ajjajjaj 2012 dec. 02. - 11:11:09 Előzmény Filmkolónia
(14/51)
A fenti nem túl lelkes kritika szerzõjének üzenem, hogy..He He He...te vagy az szerintem, aki azért ül be egy mozira, hogy utána órákat tudjon fikázni a filmes bakik, és jelenetek miatt, hogy leszólja a rendezõt , az írót, a szereplõket, és még sorolhatnám..egy nagy érzelmekben bizonyára SZEGÉNY kis ember vagy te barátom, tele gondokkal, és valószínûleg tocsogsz a stressztõl is,ezt az tükrözi, hogy a hibák és a negatívumok felsorolásán kívül szinte semmi nincs a hozzászólásodban..:)31 évesen beültem a gyerkõccel, és másfél órára újra gyerek voltam..nagyokat röhögtem, és élveztem a mesét végig..nem azt mondom, hogy csillagos ötös, de ennyi erõvel nem kellenek az animációs filmek,nyugodtan elég lenne a repertoárba a klasszikus Hófehérke és a hét törpe, vagy az Oroszlánkirály, amik szépek, és még meg is siratnak... buta ember kategóriába tartozol szerintem ez a lényeg.:) ez egy szerethetõ mese, könnyed délutáni, vagy esti KIKAPCSOLÓDÁS, és én úgy gondolom pont ez a lényege,és pont ennek szánták.:)
10/10
Szikra1 2012 dec. 02. - 00:31:32 10/10 Előzmény cardas
(13/51)
Szeretem az ilyen embereket,akik úgy vonnak le következtetéseket egy filmrõl,hogy nem is látták :D Gratula (Y)
offtopic
Sz Peter 2012 nov. 30. - 13:09:43 Előzmény cardas
(12/51)
"az Álommanó (és nem Homokember)"

Az, hogy te nem tudod, ki a "Sandman" a nyugati kultúrában, szerintem nem a film hibája. ;)