Téma: Barbie

1/10
b_ati jan. 12. 22:43:57 1/10
(196/216)
Borzalom. Sosem gondoltam, hogy valakit ennyire traumatizálhat egy Barbie - és aztán még filmet is csinál belőle.
2/10
ef jan. 12. 19:19:21 2/10
(195/216)
Homo Americanusoknak
Csillagok jan. 08. 22:40:55 Előzmény koczanbalint
(194/216)
Teljesen egyetértek!!!!!
Csillagok jan. 08. 22:38:41
(193/216)
Ennél sz.rabb, gagyibb filmet életemben nem láttam!!
Hogy lehetett erre rávenni a színészeket!?
Kb. 20 perc után kikapcsoltam...
3/10
Nick Jackolhson jan. 07. 00:16:55 3/10
(192/216)
Karácsonykor néztem meg az Oppenheimerrel. Ez egy fokkal jobb volt. Ez valószínűleg abból eredeztethető, hogy több mondanivaló, látványosság és akció van benne.Azonban ez a furcsa feminista propaganda egyre jobban meglep.

Tisztelem, szeretem és imádom a nőket. Segítem őket, mindenhol ahol lehet. Koccanásos, karcolásos és egyéb kárt már többször elengedtem nekik.

A legérdekesebb, amikor a munkahelyemen jön elő a feminizmus modern formája: Valami 10-20%-os teljesítményt produkáló nő. Előadja, hogy minden férfi disznó és én is. Ezáltal minden őt illeti ezen a helyen.

Ilyenkor a rossz szavak ellenére a legnagyobb tisztelettel és türelemmel megadok neki minden lehetőséget. Kérdezem, milyen probléma érte őket és hogyan segíthetek.

Ezek után, rendszerint 3/4 nap magát fényképezi a melleivel, csücsörítős zenés TikTok videókat készít, másik videókat néz és instagramozik. Be se jár. Egy hónap után megjelenik betegen és direkt leköhög.

Ez után a film után, a jövőben 5 perc után fogom kivágni őket az utcára, ott kiteljesedhetnek.
1/10
mmatus jan. 03. 11:25:23 1/10
(191/216)
Ez brutál.
1/10
allofs 2023 dec. 31. - 13:54:27 1/10
(190/216)
Méltán volt az év legjobban várt filmjei közül az egyik , hiszen egymást multák alul. Az Oscar ezek után garantált mindkét film esetében.
4/10
AdiRicka 2023 dec. 30. - 23:53:31 4/10 Előzmény InteriorLulu
(189/216)
Nem tudom érdemes-e elkezdeni a film kapcsán kommentben vitatkozi, sohasem fogunk egyetérteni, meg van ilyen vitából több, mint elég a neten. A helyzet az, hogy az esélyegyenlőség megvalósult. Nem élünk patriarchális társadalomban, ez hazugság és ez az, amit a film manipulatív módon kész tényként kezel. Ez a legnagyobb probléma a filmel. Amiben a szélsőséges feminista kurzus téved, az az, hogy a férfi és a női szerepek csak társadalmi szocializáción alapulnak. Gondolom ezzel te egyetértesz. Én viszont azt gondolom, hogy az emberi történelemben kialakult férfi és női szerepek a nemek közötti biológiai és mentális különbségeken alapulnak. És nem gondolom azt, hogy ne lehessen a hagyományos férfi/női szerepekből kilépni. Lehessen, de ez ne legyen egy felülről jövő diktátum. Ma már indokolatlan ez az erőszakos politikai mozgalom, amikor a versenyszférában a tehetségesebb vagy jobban taposó/nyaló EMBER van előnyben és rengeteg nő van magas beosztásban. Csak viszonylag kevesebb nő választja ezt az erőszakos nyomulást a pozíciókért való versenyben, mert egyszerűen mások, mint a férfiak. Nem kéne háborút hazudni oda, ahol nincs és a karrierútjukat vagy annak hiányát rá kéne hagyni az emberekre. A feministák meg, akik komolyan gondolják a dolgot, nyomuljanak be az arab világba, ahol még közel sincs esélyegyenlőség. És hogy nincs férfiak elleni uszítás? Nem a Barbie film a legrosszabb a témában, érdemes megnézni az Ígéretes fiatal nő című férfigyűlölő filmet is. Ezek tendenciák amiket a kultúrális termékekben az utóbbi időben látni szerintem nagyon ijesztőek. A Barbie márka meg erősen beskatulyáz a kevésbé vonzó hagyományos női szerepeke, tehát hazugság, hogy a Barbie márka anyaság helyett karrierre nevel, csak ennyit akartam ezzel a kritikával kifejezni.
5/10
Skall 2023 dec. 29. - 21:03:40 5/10
(188/216)
Nem volt egyébként túl okos döntés egyszerre bemutatni a két filmet, mivel ennek szüleménye az lett, hogy mégiscsak össze kell hasonlítani őket. Miért is ne? Oppenheimer✅ Barbie ❌ Nem egy liga tudom én de újragondolva a Barbie tényleg nem egy jó film. Nem ajánlom senkinek, időpazarlás a javából.
The Cortez 2023 dec. 29. - 20:23:53 Előzmény InteriorLulu
(187/216)
„Az a néhány százalék jelenleg még a nyugati társadalmakban is gyakran 15-20.”

De leginkább ennyi sem.

„és ha még esetleg fel is lelhető itt-ott a pozitív diszkriminációnak ilyen torz formája, az maximum egyes szélsőséges feministák érdekérvényesítő képességének tudható be.”

Akik nem kevesen vannak.
7/10
InteriorLulu 2023 dec. 29. - 19:09:20 7/10 Előzmény AdiRicka
(186/216)
Az idézőjeles részek tőled valók, sorra véve őket reagálok rájuk. (A hsz-em egy része szorosan a filmhez kapcsolódik, ezért nem teszem offtopicba).
„A film hazug és folyamatosan axiómaként kezeli a feminista szélsőbal mantráit a patriarchális társadalmi rendszerről“
Ha van is a feminizmusnak szélsőbalos irányzata, a patriarchátust nem az kritizálja, hanem eleve a férfi-női egyenjogúságért küzdő feminizmus.

„Létezik férfiak es nők közötti néhány szazalékos bérkülönbség...“
Az a néhány százalék jelenleg még a nyugati társadalmakban is gyakran 15-20.

“...és magas pozíciókban több a férfi, mint a nő, csak arról feledkeznek el nagyvonalúan, hogy a férfiak es nők nem egyformák és a nők közül kevesebben taposnak a kiélezett versenyszférákba, mert gyakrabban preferálják a biztonságos állásokat vagy a házvezetést, már aki megteheti“
Nem ezért vannak sem a versenyszféra, sem a többi terület magasabb pozícióiban kevesebben, hanem már eleve a hagyományos férfi-női társadalmi szerepek mentén való nevelés, szocializáció következményeként. Ez utóbbi eklatáns példái pont ilyenek, hogy a nem pénzkereső, háztartási munka hagyományosan a nő „dolga“, vagy hogy a még mindig bőven élő beidegződés szerint a nők sokkal kevésbé alkalmasak a magasabb, irányító-vezetői pozíciókra.
Adott állás biztonságának, stabilságának pedig kevéssé van köze ahhoz, hogy magasabb vagy alacsonyabb-e a pozíció - amikor mégis, akkor pont, hogy a kevesebb szakértelmet igénylő munkák a kevésbé biztonságosak.

„Tulajdonképpen az egész mai feminista diskurzus arról szól, hogy ugyanannyi nő legyen a jól fizető állasokban, mint férfi. Tehát adott esetben inkább egy alkalmatlan nőt kelljen felvenni egy alkalmas férfi helyett.“
Nagyon nem. A feminizmus a női-férfi egyenjogúságról, az esélyegyenlőségről szól, tehát többek közt hogy ugyanakkora esélye legyen a képzettsége alapján ugyanannyira alkalmas nőnek adott állásra, pozícióra. Pláne szó nincs ilyesmiről, hogy a feminizmus az alkalmatlan nőt előnyben részesítené az alkalmas férfi helyett, és ha még esetleg fel is lelhető itt-ott a pozitív diszkriminációnak ilyen torz formája, az maximum egyes szélsőséges feministák érdekérvényesítő képességének tudható be.

„Ezt a férfiakkal szembeni diszkriminaciót próbálják elfogadottá tenni ezzel az állandó nemek közti uszítással, ami már lassan mindenhonnan dől.“
A fentiekből összhangban a feminizmus tényszerűen se nem uszít a férfiak ellen, se nem akarja a férfiakat semmilyen tekintetben diszkriminálni.

„Egyébként a legnagyobb marketinghazugság, hogy a Barbie márkát feministának állítja be. Mert ez a téma most jól pörög.“
Nem. Nem a márkát állítja be a film feministának, hanem magának a filmnek az indíttatása feminista, a feminista alapvetés a film magja, lényege. Pont a márka testesíti meg az erősen patriarchális rendszert, ami ellen a feminizmus küzd.

„Az öntudatos nők meg beveszik és Barbiet vesznek a kislányuknak.“
A feminista, öntudatos anyák, ha vesznek, pont nem a film hatására, hanem annak ellenére vesznek Barbie-t. Mert mondjuk a kislány kikönyörgi, viszont az öntudatos anya jó eséllyel ezzel együtt is felvilágosítva neveli a gyerekét, magyarán az ő életkorához igazodva mondjuk úgy, kontextusba helyezi a babát.

„Rögtön egy hazugsággal indít a film, hogy a Barbie játék azt tanítja a kislányoknak, hogy anyukák helyett mondjuk ügyvédek lehetnek. De szerintem a tanítás helyesen úgy hangzik, hogy anyukák helyett lehetnek esetleg ribancok, gold diggerek, plázacicák vagy Disney hercegnők“
Egyrészt nyilvánvalóan a film nem hazudja - hisz pont, hogy igazat mond vele - , hogy a játékban benne van annak tudatosítása, hogy akár az anyaság mellett, akár „helyette“ lehetsz mondjuk ügyvéd is, másrészt bár nem hozza példának a ribancot és a Disney-hercegnőt, a végére bizony állítja, hogy (a film) reményei szerint az leszel, ami szeretnél lenni, mert idővel lebomlanak ezek a bizonyos férfi-nő falak. Ebből nekem az jön le, hogy ha te, kislány márpedig például gold digger akarsz majd lenni, akkor az leszel, nincs akadálya...
7/10
InteriorLulu 2023 dec. 29. - 18:44:22 7/10 Előzmény Ildikó Nóra
(185/216)
Valóban lehetne akár elképesztő is, ha Barbie-t a filmben nácinak nevezik, ám amit te néztél, a szinkronos verzióban sem nácinak tartják a lányok, hanem fasisztának, ami nagyon-nagyon nem mindegy. Remélem te is tudod, miért nem mindegy. Pláne, hogy valójában a játék szellemiségét tartják annak, azt, amit a megjelenésével-kinézetével cakumpakk sugall, nem pedig magát a babát - részben egyébként pont erről szól a film.
“...de ismerjük az adott mondást, nem illett hozzá a szerep.“
Nagyon remélem, nem bántalak meg, de ezt a „mondást“ mi, fórum-olvasók elég jól ismerjük onnan, hogy gyakorlatilag egyetlen hozzászólásodba sem mulasztod el (többminden más mellett azt sem) beleírni, hogy xy-hoz nagyon illett/nem illett az adott szerep - márpedig te az utóbbi években igen sűrűn írsz hsz-eket. :) Hozzáteszem, ez utóbbival önmagában nyilván semmi baj nincs, sőt.
7/10
InteriorLulu 2023 dec. 29. - 18:37:29 7/10
(184/216)
A film jó, mert elég szórakoztató szatíra azzal együtt is, hogy teljesen egyetértek a portos kritika főbb problémáival. Hogy épp csak szőrmentén, amolyan vállalati greenwashing-módon kritikus a Mattellel és egyáltalán a multicégekkel, hogy a társadalomkritikája is csak karcolgat, hogy túl evidensek, leegyszerűsítettek és emellett kissé didaktikusak is az üzenetei, valamint hogy utóbbiakkal összhangban mind a feminista alapvetés kinyilvánítása (lásd az anyuka hosszan kifakadós, egyébként persze teljesen jogos monológját a női lét ellentmondásokkal teli, kvázi lehetetlen voltáról), mind a játéknak a hétköznapisághoz való igazításának szükségessége igencsak megkésett, évtizedekkel is akár...
1/10
koczanbalint 2023 dec. 29. - 17:31:02 1/10
(183/216)
Hú, borzalmas volt. Senkinem nem ajánlott. Nincs üzenete, nincs mondanivalója, egy rémes kotyvasz. Hihetetlen, hogy ez az év legnézettebb mozifilmje... Szabályosan sokkolt, akkora nagy....
4/10
sexykex 2023 dec. 28. - 23:52:02 4/10
(182/216)
Azt hiszem túlélte volna a világ, ha ez a film sohase készül el. Elképzelhető, hogy ki akartak vele fejezni valamit, de nekem nem jött át. Az az egy biztos, hogy ilyen hosszú reklámfilmet még nem láttam. Csak és kizárólag a két főszereplő miatt adok rá négy pontot.
7/10
Jwilli 2023 dec. 27. - 20:44:11 7/10
(181/216)
Amit làttam azt olvasom is "nagyon okos film" ìrja a kritikatömeg ( dijjeső várható- majd meglátjuk)
Mindenesetre a film nem kinál megoldást a férfi-nő problémára .. de legalább itt nők és férfiak vannak ( és nem mindenféle más "nem" amire egyébként számitottam és hogy nincs az : juhhéé)
A nőktöl elvárt monológ rész volt talán a legérdékesebb amivel férfiként egyetértek.

(Egy youtuberünk egyébként írt egy ilyet férfiakra szabva ami elég jól sikerült.)
2/10
Ildikó Nóra 2023 dec. 27. - 18:57:05 2/10
(180/216)
A film egyáltalán nem tetszett, borzalmas volt, nagyon nehezen nézt. végig (a moziban kijött. volna a teremből), szerencsére csak bő 1 óra 40 perces volt; egy picit azért jobb filmre számítottam. Elképesztő mondatok vannak a filmben (pl. "Barbie náci", "A nőket mindenki utálja", stb.), végig idegesítő párbeszédek, szereplők/karakterek, szörnyű díszletek, berendezés, csúnya ruhák, rossz sminkek több, mint 100 millió dollárból. Annyira látszódott, hogy egy stúdióban forgatták, és a befejezése.... Hihetetlen, hogy Ryan G. elvállalt egy ilyen szerepet, de ismerjük az adott mondást, nem illett hozzá a szerep. A filmzene, szinkron tetszett.
5/10
Felhőjáték 2023 dec. 26. - 11:17:49 5/10
(179/216)
Akkor talán még nem volt szerencséd látni a Nemek harca című valóságos alapokra épülő mozifilmet. "A nemek egyenjogúságáért, az LMBT-jogokért és a nemi diszkrimináció ellen folytatott küzdelme elismeréséért Billie Jean lett az első női sportoló, aki megkapta az Elnöki Szabadság-érdemrendet, amely a legmagasabb civil kitüntetés az Amerikai Egyesült Államokban". Olvasatimban a Barbie sem szól másról mint a két nem közötti vetélkedésről a végén megtűzdelve love story befejezéssel. Aztán , hogy ez a világ egy fantázia világ fikció arról a néző nem tehet. Ki így, ki úgy mutatja meg a valóságot, egy létező élethelyzetet. Soraidat olvasva némileg az tűnik fel, hogy van benne "feminista propaganda" kérdem én mégis mi? Talán az, hogy a nők lázadnak a férfiak ellen? Vagy úgy gondolod a nőknek a tűzhely mellett a helyük akár szüljenek 3 gyereket és utána jöhet a "vak komondor"? Azt meg aztán, hogy hozzá biggyeszted gondolatodhoz a woke szót ami szerény tudásom szerint: ... A woke kultúra vagy woke ideológia tehát egy figyelemfelhívás a társadalmi igazságtalanságra, elsősorban a faji megkülönböztetésre....ha ehhez még hozzá teszem a feminizmust és a kettő szitokszóként való összekapcsolását esetedben akkor megértem miért harcoltak a szüfrazsettek. Ja, meg van jegyzetedben férfiak elleni uszítás, ami azért érdekes mert a dominancia kérdése koránt sem ennyire egyszerű. Bármennyire elképesztőnek tűnik léteztek matriarchális társadalmak a világtörténelemben. Ott viszont a férfiak szerves részei voltak a társadalomnak. A legszebb része mini kritikádnak a film fasisztoid térbe való belengetése. Te mint tanult barátom bizonyára tudod , hogy a goebbels-i politika nem állt másból mint : Goebbels szerint a propaganda az egyszerűsítés műfaja, nem intellektuális műfaj. Fő elemei a következők:

1. Kerüld az elvont gondolatokat, és az érzelmeket vedd célba!

2. Kevés üzenetet küldj, de azokat folyamatosan sulykold!

3. Használj felszínes, általánosító véleményeket, sztereotípiákat!

4. Az érvelés legyen egyoldalú – soha ne árnyalj!

5. Folyamatosan kritizáld az ellenfeledet!

6. Keress egy ellenségképet, és folyamatosan rágalmazd! -megjegyzem ennek használata sajnálatos módon nagy "divattá vált" napjainkban is-
Ezek után a Barbie filmre ezeket ráhúzni és párhuzamba állítani egy nőkről szóló filmre mint igazolást használni , mit mondjak finoman szólva is merész húzás. Lenni Riefenstahl pedig aki hű kiszolgálója volt a fasizmus vizuális ideológiájának és élete végig ápolta a hitleri ideológiát és mint csodálatos barátjára hivatkozott rá már megbocsájts mi képen jön ide? Finom adalékként a rendezőnő "toxikusságáról" : 1940 óta forgatott Tiefland(wd) c. filmje (amelyben játszott is), a neve azonban nem jelent meg rajta. Rendezőként G. W. Pabst van feltüntetve. A filmet bemutatták az 1954-es cannes-i filmfesztiválon. Jean Cocteau, a zsűri elnöke magasztalta a kamera költőiségét. A filmben 68 cigány statisztált délszaki típusokat ábrázolva, akiket egy Salzburg melletti koncentrációs táborból hoztak ki, majd oda is kerültek vissza. Szinte egyikük sem maradt életben.
2/10
szenbanyasz@gmail.com 2023 dec. 26. - 09:15:54 2/10
(178/216)
Egészen elképesztő, goebbels-i szintű woke-feminista propaganda. Nem is tudom, láttam-e valaha ilyen toxikus, férfigyűlölő, ennyire a férfiak ellen uszító filmet. Persze jól van megcsinálva, dehát Lenni Riefenstahl filmjei is jól voltak megcsinálva.
5/10
offtopic
Felhőjáték 2023 dec. 21. - 14:02:40 5/10 Előzmény vigilance
(177/216)
Pedig a való élet bizony lekörözi a filmet.