dantonb 2011 jún. 09. - 09:59:54
(7/27)
Hozzászólásod nem érveken alapul ,hanem szubjektivizmuson.A németeknek nagyon sokat engedtek a sérelmeik terén ,de azt ne feledjük ,hogy mégiscsak õk indították meg a háborút Lengyelország lerohanásával.Hitler túllõtt a célon,mondhatni egy fanatikus barom volt,míg Churchill nagyon is okos sakkhúzásaival túljárt az eszén.Kíválóan mûködött hazája érdekében ,és igencsak elõre látta az orosz veszélyt is ,és még értünk is megpróbált tenni Sztálin ellenében a demokrácia fenntartása érdekében Európa országaiban.Sokkal inkább ,mint az amerikai elnökök.
Központi hatalmak kevésbé voltak kegyetlenek? ja biztos humanitárius tábor volt Auschwitz ,vagy a V rakéták a lakosságra irányozva,vagy a SS kommandók ,és akkor még nem is beszéltem a japánokról.
Szerencse hogy nem valósult meg a német világuralom ,mert rosszabb lett volna mint a komcsi.
negyedikbéla 2011 jún. 08. - 22:19:21
(6/27)
Hitler Svájcot sem rohanta le, de hát nem tudni mi lett volna, ha öreganyámnak kereke lett volna. Mindenesetre Churchill nem lehetett büszke a szövetségesére. Erre rá is jött késõbb. Egy háborúval kapcsolatban csak érdekekrõl lehet beszélni és semmiféle erkölcsiségrõl. Semmi okunk Churchill emlékét ápolni, mert semmi jót nem köszönhetünk neki.
Wareg 2011 jún. 08. - 20:37:52
(5/27)
Egyetlen birodalom sem örökéletû. Ezzel nem mondtál újat. A Brit Birodalom gyors összeomlása egyértelmûen a 2. világháború következménye volt (meg persze az elsõé). Ezt sokan látták elõre, ezért nem akartak a németekkel még egy háborút. Sajnos õk vesztettek a háborús héjákkal szemben, amire aztán nem csak a britek, de egész Európa ráment. Ha Hitleren múlik, nincs is háború az angolokkal és a franciákkal. Hitler az angolokkal az elsõ pillanattól fogva békés egymás mellett élést akart. Nem lett volna ott semmilyen bábkormány. Ugyan már!
fredi60 2011 jún. 08. - 19:19:17
(4/27)
Na persze, mert ha elfogadta volna Hitler "békejobját", akkor megmarad a Brit Birodalom?? Ugyan már!
Mi lett a Vichyben székelõ francia bábkormány sorsa?? Plö.
Wareg 2011 jún. 08. - 19:05:47 Előzmény viaszpingvin
(3/27)
Szerintem meg azt lehet az általad említett keresetlen szavakkal illetni, aki az ellenség gyõzelmének és a hazája szétrombolásának örül. Külföldön minden óvodás tudja, hogy a sovány gyõzelem is jobb a vereségnél. (Különösen, ha az a vereség egy Sztálinnal szemben történik...) Nálunk ezt a háború után - amikor a hazaárulás és a hazafiság szavak jelentését felcserélték - sikeresen elfelejttették. Mindazonáltal egy ilyen katasztrofális mértékû vereség kapcsán "szerencsérõl" beszélni ma már több, mint kapitális baromság.

Churchillrõl szólván: ez a "nemzeti hõs" a háborújával úgy padlóra küldte a Brit Birodalmat, hogy világhatalomból Amerika alárendelt csatlósává süllyedt és ebbõl a megalázó szerepbõl a mai napig nem tud (nem is akar) kimászni.

Egyébként a "dicsõ" Churchill nem csak a világtörténelem egyik legnagyobb háborús bûnöse és nem csak az egyik legtöbb baklövést elkövetõ mûkedvelõ stratéga (tábornokainak a haja is égnek állt a beköpéseitõl pl. a német városok elgázosításáról), de állítólagos demokratikus politikus létére oly mértékben rasszista is volt, hogy egyik minisztere, Leo Amery nyíltan a szemébe mondta, hogy nem lát sok különbséget az õ és Hitler nézetei között. Pl. Szudán népeirõl a következõket írta: "A korcsok jelleme ritkán csodálnivaló, és az arab és néger típus keveréke egy olyan silány és kegyetlen fajtát hozott létre, amely sokkolóbb, mivel ezek intelligensebbek, mint a primitív vadember." Vagy amikor a bengáli éhínségben a brit kormány hathatós közremûködésével kb. 3 millió indiai meghalt, Churchill könnyedén kijelentette, hogy semmi gond, az indiaiak továbbra is úgy szaporodnak majd, mint a nyulak.

Ezt a filmet nem láttam, de az eddigi vélemények alapján nem is bánom, mert az ilyen patetikus megközelítésnek nincs sok köze a valósághoz. Churchill (sok brit politikussal és arisztokratával ellentétben!) elveszítette minden realitásérzékét, amikor nem fogadta el Hitler békejobbját és helyette inkább minden idõk legnagyobb tömeggyilkosával kötött szövetséget, akinek országa a németeknél sokkal nagyobb veszélyt jelentett a világra, miként ezt elõtte és utána (!) maga is világosan látta. "A rossz disznót öltük le" - mondta a háború után utolérhetetlen színvonalú stílusában. Ez a késõi beismerés azonban a világon és fõleg a közremûködésével romba döntött és idegen hatalmak uralma alá került Európán már vajmi keveset segített.

Másmilyen filmeket érdemelne, mint ez.
8/10
viaszpingvin 2011 márc. 18. - 04:45:58 8/10
(2/27)
Talán mert szerencsére õk kerültek ki gyõztesként. Még ha ez néhány elmebeteg baromnak szúrja is a szemét.
5/10
blake11 2011 febr. 06. - 13:15:40 5/10
(1/27)
Nem csak te.Ismét a szövetségesek a sztárok.Roppant szûk látókörû film.