offtopic
Vinogradov 2010 ápr. 14. - 12:45:25
(21/41)
Egyébként az "Oly korban éltünk" Magyarország második világháborús szerepét taglalja - Várkonyi Zoltán játssza benne Bárdossy-t, Kovács Károly Horthy, a fiatal Zala Márk Ságvári...

Talán így már ismerõs...
offtopic
Vinogradov 2010 ápr. 14. - 12:42:31 Előzmény orgyen
(20/41)
Hah, Orgyen elvtárs, tudod mit kéne még leadni!

Mihályfi Imre 1966-os sorozatát, az "Oly korban éltünk"-et.

A Bors, ez és az a nem kicsit demagóg propaganda-izé aztán tényleg szép triumvirátust alkotnának, különösen így szombat délután a magyar közszolgálati televízión...

Kár, hogy az a sorozat a kiváló szereposztás ellenére is olyan pocsék, hogy még itt, a port.hu archívumában sem lelhetõ fel róla semmilyen információ...

Gyermekkoromban volt szerencsém egyébként látni belõle részleteket - így vissza gondolva nem a legszebb emlékeim fûzõdnek hozzá.

De hát te biztos élveznéd...

Az ilyesmit neked találták ki... :)
Vinogradov 2010 ápr. 03. - 09:14:56 Előzmény fredi60
(19/41)
"1. Katicát Csányi János (Góliát a Szomszédokból) játszotta nem Horváth Sándor."

Mea Culpa - nem is értem, hogy írhattam ilyet, hiszen a két karakter habitusa is hasonló (egy kicsit), Horváth Sándor pedig jóval inkább önmagába forduló típus.



"Talán idõközben rájöttél, hogy ez kissé túlzó állítás. A partizánoknak úgy általában nem igen volt idejük és kedvük nõket erõszakolni."

Részben igazat kell, hogy adjak neked.

Az a helyzet, hogy ez a "nagy ingerültség" (Thomas Mann így jellemzi a Varázshegyben a közvetlenül az elsõ világháborút megelõzõ furcsa hangulatot a hegyi szanatóriumban), ami mostanában ránk telepedett, egyszerûen rám is hatással van és nem tudom kivonni magam alóla - ez pedig nem kedvez a tárgyilagos szellemû elemzésnek.



"És most tekintsünk el attól, hogy "partizán" alatt nem csak a megszállt SzU területén mûködõ ellenállókat hívjuk, hanem a Titó-féle jugoszláv csapatokat, de voltak ugye partizánok pl. Szlovákiában is.
(A lengyel Honi Hadsereget (AK) illetve Népi Hadsereget (AL) jellemzõen nem szoktuk partizánnak nevezni, de õk sem nõk erõszakolásával töltötték az idejüket.)"

Az a helyzet, hogy történtek azért attrocitások. De ez nem meglepõ - a második világháború okozta kollektív szexuális frusztrációval rengetegen foglalkoztak már: erõszakolási esetek bizony mindenhol, szinte minden hadseregnél elõfordultak, és ez alól a partizánok sem jelentenek kivételt. Sõt: ha a partizánokról beszélünk, képzeljük el Walleinstein harmincéves háborúbeli hadseregét és nagyítsuk fel pusztítását háromszázszorosára. Na, a szovjet partizánok tevékenysége pontosan ez jelentette. Zoja pl, a híres partizánparancsnok, s egyben fiatal parasztlány, olyan kínzásokat hajtatott végre, amelyek még talán IV. (Groznij) Ivánt is megdöbbentették volna...

Sajnos Magyarországon a témának nincs nagy szakirodalma (azért, mert manapság is sokan hajlamosak hõsökként, meglehetõsen egyoldalúan kezelni a partizánkérdést (ld. Orgyen elvtársat) - arról persze nem is beszélve, hogy ki tekinthetõ partizánnak és ki nem, már önmagában is relatív).

Ami a kor szexuális levegõjét illeti, elég, ha egy pillantást vetünk az idõszak filmjeire: a kor realista törekvéseiben könnyedén felismerhetjük azt az európai nõtípust, amely régen nem látott, dekadens szexuális szabadságot tanúsított minden megnyilvánulásával, legyen az egy nagy horderejû döntés - vagy csupán egy kézmozdulat - az öltözködési szokásokról már nem is beszélve.

Ilyenek Rosselini "Németország: nulla év" c. filmjének amerikai katonákkal flörtölõ lányai, ilyen Henri-Georges Clouzot "Bûnös vagy áldozat?"-ának Dora Monier-ja és ilyen Bergmann "Hajóval Indiába" c. kitûnõ lírai realista filmjének Sally-je.

Ezek a nõk nem ok nélkül ennyire felszabadultak a szexualitás terén: mély sebeket hordoznak. Nácik és angolok, olaszok és amerikaiak jelentették ezeknek a fiatal lányoknak az elsõ szexuális élményt, és, bizony, nem ritán szándékuk ellenére.

Akinek ilyesmi jelenti elsõ szexuális élményét, nem pedig egy kölcsönös megegyezésen alapuló együttlét, az egész életében sebeket hordoz majd magában és sohasem lehet majd tökéletesen önmaga (ld. szintén a Hajóval Indiába Sally-jét).

És itt most szándékosan hoztam nyugat-európai filmes példákat, mert ha ez volt nyugaton, vajon mi volt a barbár keleten, ahol, az érintett területeken általában a német és a szovjet katonák is ténykedtek.

Mert amellett, hogy a szovjet partizánok véletlenül sem viselkedtek olyan humánusan saját népük lakosságával, mint Sinkovits-Szokolov emberei, bizony sokszor meglehetõsen szervezetlen - ne szépítsük - hordaként szabadultak rá Oroszország és Kelet-közép Európa nõi lakosságára.

A következményeket pedig ismerjük...
10/10
offtopic
fredi60 2010 ápr. 01. - 12:16:16 10/10
(18/41)
1. Katicát Csányi János (Góliát a Szomszédokból) játszotta nem Horváth Sándor.

2. "A partizánok, akik végigerõszakolták Közép- és Kelet-Európa nõi lakosságát"
Talán idõközben rájöttél, hogy ez kissé túlzó állítás. A partizánoknak úgy általában nem igen volt idejük és kedvük nõket erõszakolni. És most tekintsünk el attól, hogy "partizán" alatt nem csak a megszállt SzU területén mûködõ ellenállókat hívjuk, hanem a Titó-féle jugoszláv csapatokat, de voltak ugye partizánok pl. Szlovákiában is.
(A lengyel Honi Hadsereget (AK) illetve Népi Hadsereget (AL) jellemzõen nem szoktuk partizánnak nevezni, de õk sem nõk erõszakolásával töltötték az idejüket.)
Vinogradov 2010 ápr. 01. - 11:01:15 Előzmény fredi60
(17/41)
Talán éppen ezért... :)

Propagandafilmnek nevezni talán kissé erõs és lebutított dolog lenne, de demagógiákkal átitatott, nem kevés helyen pontatlan és rendkívül hiteltelen alkotásnak tekinteni semmiképpen nem túlzás.

Ha azt nézem, hogy a karakterábrázolás valóban kitûnõ a sorozatban, hogy Láng Vince szórakoztató figurája nem ok nélkül néptelenítette el azokon a délutánokon az utcákat, mikor a sorozatot elõször adták, nem mondtam nagyot.

Nagyon jók más mellékkakterek is - Késmárky szerepében Õze remekel, Forray tábornok szerepében Ajtay Andor, vagy "adjistentisztelettel" Spiller úr szerepében Gyenge Árpád karaktere nevettet zseniálisan.

Más esetekben is lehet hivatkozni kitûnõ színészi alakításokra - pl. Márkus László, Haumann Péter, vagy Horváth Sándor, az inkább AVH-s verõembert, mintsem kihallgatótisztet idézõ Katica úr szerepében.

Remek párbeszédeket kap pl. Brenner és Láng Vince, vagy Láng Vince és Spieler.

Eddig a sorozat erényei.


A sorozatnak hibái azonban számosan akadnak.

1. A korabeli vonalas történetírás súlyos demagógiáival és egyértelmû csúsztatásaival összhangban vonyítva, rendkívül hiteltelen színben mutatja be a Horthy-korszak politikai életét. Igaz, s ez méltánylandó az 50-es évekhez képest, megjelenik valamiféle nagyon halovány ellenpólus Forray tábornok és az ún. angolbarát magyar arisztokrácia (köztük lánya, Alíz - Csomós Mari) ábrázolásában, de ez gyakorlatilag olyan, mintha nem is lenne.

2. A korszak intézményeit, így a csendõrséget és a levente mozgalmat részben nagyon szélsõséges és nagyon hazug módon ábrázolja - a levente mozgalom életét bemutató jelenet a magyar filmtörténet egyik szégyene, kb. olyan szintû, mint Németországban a Jud Süss.

3. Szintén rendkívül szégyenletes a magyar hadsereg ábrázolása abban a tekintetben, hogy a film ismét csak általánosít, sarkít - soha nem történt olyasmi, hogy munkaszolgálatosokat kihajtottak volna az aknamezõre, hogy így szabaduljanak meg a partizánok által elrejtett robbanószerek veszélyétõl, magát a munkaszolgálat intézményét is azért hozta létre a politikai vezetés, hogy ne kelljen komolyabb retorziókat végrehajtani a zsidóság körében, mint a környezõ fasiszta államokban. Persze már ekkor történtek súlyos visszaélések a mesterségesen gerjesztett antiszemita légkörbõl kifolyólag, de nem ennyi és nem ilyen mértékben.

4. Még a nyilaskeresztesek sem vetemedtek volna akkora aljasságra, mint a film szerint az ún. "Horthy-tisztek", akik merényletet kíséreltek meg azzal a szándékkal, hogy utána az illegális kommunistákra kenjék - robbantgattak és piróztak azok éppen eleget... :)

5. A film, jó államszocialista szokás szerint azt sugallja, hogy a munkásságon és parasztságon kívül senki sem tett a háború és az ebbõl fakadó visszaélések ellen, holott ez így, ebben a formában egyáltalán nem igaz.

6. A film karakterei a Gábor Andor-féle "Orosz, öld honfitársamat" szellemében fikarcnyi lelki megbánást sem mutatnak, mikor magyar származású partizánként magyarokat kell gyilkolniuk.

7. A végére hagytam a kedvencemet: a Mephisto-akció címû, több, mint nevetséges epizódban gyakorlatilag egy nem létezõ jelenséget mutatnak be. A németek, a sztori szerint partizánnak álcázott gonosztevõket küldenek ki, hogy befeketítsék a partizánok makulátlan hírnevét.

Muhaha!

A partizánok, akik végigerõszakolták Közép- és Kelet-Európa nõi lakosságát, akik elképesztõ nyomort szabadítottak az orosz parasztságra, mely végül az 1946-os nagy éhínségben manifesztálódott, akik között nem egy köztörvényes bûnözõ akadt...

Méghogy õket kellett volna befeketíteni!



És "ez a sorozat mutatja be a magyarok szerepét hitelesen a második világháborúban"?

Ugyan kérem...
10/10
orgyen 2010 márc. 20. - 18:46:57 10/10 Előzmény szingh
(16/41)
Idézet:
"A magyar filmgyártás egyik gyöngyszeme. Nem ideológiamentes, de értelmes ember tud disztingválni. Ha nem vagy hülye, élvezni fogod minden piollanatát, hiszen remekmû! Szarabbnál sz*rabb amerikai filmek topikjain folytatnak vitákat emberek ezen portálon is, miközben kincsek készültek kis hazánkban. Ide tessék írni!"

Egyetértek azzal a kiegészítéssel hogy az amerikai filmek sem propagandamentesek, ráadásul elég durva propagandával telítettek és még rosszak is.

A 60-as, 70-es években hasonlóan propaganda filmeket készítettek nyugaton is, de:
- azok a filmek sokkal telítettebbek voltak propagandával,
- az igazság látszatát is mellõzték,
- elég gyengék voltak. (hidegháborús filmek).

Ezek mintájára készült a Bors és az Egy óra múlva itt vagyok, mint ahogy korábban a Tell Vilmos és a Robin Hood sorozat mintájára készült a Tenkes kapitánya.

A mi filmjeink semmiben sem maradtak el a mintaadó nyugati filmsorozatok mögött, sõt általában jobb rendezés és jobb színészi játék jellemezte õket. Még történelmileg is hitelesebbek voltak.
10/10
Kendy 2010 febr. 20. - 19:32:23 10/10
(15/41)
Nekem nagyon tetszett anno ez a sorozat!
Hibátlan!
Most is megnézem ha leadják.
10/10
polyhos 2010 jan. 30. - 15:10:37 10/10 Előzmény Moldávia bánata
(14/41)
...mindenki a politikával foglalkozik...akinek nem tetszik az ne nézze ezeket a filmeket...gyerekkorom legszebb emlékei közé tartoznak...
8/10
offtopic
szingh 2010 jan. 26. - 18:03:38 8/10 Előzmény pozsizsuzsi
(13/41)
Miért?
A Bors topikja nagyon szórakoztató. Könnyesre röhögtem magam.
Írogatott oda néhány "minõsítetten súlyos eset", hát én behugyoztam.
A lényeg, hogy használják az "offtopic"-ot!
offtopic
meszag 2010 jan. 24. - 03:18:53 Előzmény elvimama
(12/41)
Ó micsoda megtiszteltetés, hogy mind az összes egy hszed rám fecsérelted. :)) kilóg a paci lába
elvimama 2010 jan. 23. - 13:56:01
(11/41)
ezek szerint meszag még nem beszélt veled
offtopic
pozsizsuzsi 2010 jan. 23. - 11:55:40
(10/41)
Nem is értem, hogyan maradhatott ki ez a topic a szórásból, ezért én is csak suttogva írtam ide. Pssszt....
offtopic
Moldávia bánata 2010 jan. 23. - 11:44:46
(9/41)
Nekem is pont ez jutott eszembe. :) Keményen jelen van napjainkban is a kommunisták suttogó propagandája, úgyhogy vakuljon meg, aki ezt a szart nézi! :)
offtopic
pozsizsuzsi 2010 jan. 23. - 11:41:53 Előzmény szingh
(8/41)
Biztosan azt szeretnéd?
Nézd meg a Bors topicját.
8/10
szingh 2010 jan. 16. - 14:29:27 8/10
(7/41)
A magyar filmgyártás egyik gyöngyszeme. Nem ideológiamentes, de értelmes ember tud disztingválni. Ha nem vagy hülye, élvezni fogod minden piollanatát, hiszen remekmû! Szarabbnál szarabb amerikai filmek topikjain folytatnak vitákat emberek ezen portálon is, miközben kincsek készültek kis hazánkban. Ide tessék írni!
clean 2010 jan. 16. - 09:37:26
(6/41)
Kitalálták a gondolatomat!
Épp most 2 hete gondoltam rá, hogy megnézném újra a sorozatot :)))
10/10
fredi60 2009 aug. 25. - 12:42:15 10/10
(5/41)
Ugyan nem tudom, miért is lenne az elõzõ rendszer propagandafilmje, mivel - emlékeim szerint - legnagyobb része a két háború illetve a második vh. alatt játszódik, de mindegy is.
10/10
toshiba321 2009 aug. 25. - 12:33:48 10/10
(4/41)
ez is az elõzõ rendszer propagandafilmje de ettõl függetlenül nagyon jó. Én anno minden részt izgalommal vártam bár már jóval a rendszerváltás után láttam ezt a filmet. Ajánlom mindenkinek ez 10-bõl 10-et érdemel
poppea 2008 márc. 18. - 20:58:48 Előzmény skaresz
(3/41)
http://www.mtv.hu/videotar/?id=3300
Egy óra múlva itt vagyok, 14/1. rész

:)
skaresz 2007 júl. 27. - 12:35:00
(2/41)
Sajnos én is késõn vettem észre...... Ráadásul ezt a filmet is délelõttre rakták, mint a Bors címût. szabadságon vagyok és így tudtam megnézni. Ilyen jó kis filmeket melyik marha rakta erre az idõpontra ??