Kommancs 2012 jún. 27. - 12:44:22 Előzmény cereza
(450/610)
Én is hasonló véleményen vagyok. Mindenképpen érdemes megnézni a filmet. És csak ajánlani tudom mindenkinek!
http://film.blog.hu/2012/06/25/fekete_hattyu_317
10/10
cereza 2012 jún. 22. - 15:56:08 10/10
(449/610)
Aronofsky hozta a szokásos formáját: amikor vége lett a filmnek, még mindig nem tudtam felállni a képernyõ elõl... Biztos a zene is közrejátszott benne (A forrás jutott eszembe...). Érdekes látásmód, az biztos... Valaha én is balettoztam, szóval át tudom érezni, mekkora meló van egy ilyen elõadásban, de nem vágyom vissza abba a világba, még ha nem is (teljesen) olyan, mint amilyennek ebben a filmben láthatjuk. Mindezek ellenére vagy talán épp ezért mindenképpen érdemes megnézni legalább egyszer. 10/10
Tapikaa 2012 jún. 21. - 11:28:49
(448/610)
Szerintem nagyon jó film.Újra megfogom nézni, mert szerintem ez olyan film amit ha többször megnézünk akkor is lesznek benne "új" dolgok.
Spoilert is tartalmaz:
Amikor letépi a bõrt az annyira gusztustalan, meg amikor a körömreszelõvel szurkálja magát Beth..
Natalie Portman nagyon szép a filmben, tényleg olyan törékeny, mint egy hattyú :)
Mila Kunis is nagyon szép, olyan szép nagy szemei vannak.
Amikor elmentek bulizni akkor, én azt gondolom, hogy addig volt valóság amíg Nina elindult haza és Lilly utána ment, és igazából csak egyedül sült be a taxiba.
A vége az nagyon szép volt, vagyis inkább tökéletes :)
Spoiler vége
Cordelia 2012 jún. 08. - 14:20:37
(447/610)
számomra még érdekes volt a színpadi smink. Amikor Nina fehér malterrel mázgálta az arcának a felsõ részét az elõadás elõtt, nem értettem miért csinál magából bohócot, de amikor a színpadon volt az erõs reflektorok fényében, rájöttem, hogy a festés mennyire széppé teszi a szemeit, az egész arcát.

Szomorú vagyok, hogy Winona Ryder-t nem ismertem meg. Mi történt vele? Hova lettek a gyönyörû kifejezõ szemei?
Cordelia 2012 jún. 08. - 14:17:29
(446/610)
dublõrt alkalmaztak a filmben, Sarah Lane, amerikai balettáncosnõt. Deréktõl felfelé mindig Natalie Portman volt, de a forgásokat már dublõr csinálta.

Kicsit utánaolvastam ennek a kérdésnek: NP tényleg balettozott gyerekkorában, de csak annyit, amennyit a kislányok szoktak (felvette a szoknyácskát, beállt egy pózba és kész). Érdekes, hogy Lily szerepére a saját barátnõjét ajánlotta és mindkét lány jóval a forgatás elõtt elkezdett fogyókúrázni, balettozni, úszni, stb. Az volt a cél, hogy a testtartásuk igazi balerina testtartás legyen, és ezt el is tudták érni azalatt a 6 hónap alatt. Szegény NP tényleg nagyon lefogyott.

Láttam a Hattyúk Tavát a budapesti Operaházban. Felkavaró volt, de csak mint balett.
Most a film tükrében biztos teljesen más élményt adna, úgy hogy meg szeretném nézni még egyszer.
vénasszonyok_nyara 2012 jún. 08. - 12:42:09
(445/610)
Vagy így van, vagy dublõrrel oldották meg a balettjeleneteket, mert egy civil nem képes erre.
10/10
niknikk 2012 jún. 08. - 12:27:12 10/10
(444/610)
Én úgy tudom, hogy gyerekként hosszabb ideig tanult balettozni.
Cordelia 2012 jún. 08. - 10:20:49
(443/610)
valahol olvastam, hogy nem balettozott soha, teljesen civil. Viszont a koreográfussal egymásba szerettek a sok próba alatt és összeházasodtak, azóta gyerekük született.
vénasszonyok_nyara 2012 jún. 08. - 06:56:37
(442/610)
Köszönöm. Érthetõen és részletesen írtad le. A színésznõ balettozott korábban? Egy civil nem hiszem, hogy tudna spiccelni és forogni.
9/10
Elena* 2012 jún. 08. - 00:40:27 9/10 Előzmény Cordelia
(441/610)
Sajnos az elsõ 15 percrõl én is lemaradtam, de valószínûleg kiemelkedõ volt, mert a rendezõ is mondta, hogy csak annyi hiányzik, hogy a nõiségét is beletegye a szerepbe. Az édesanyja pedig csak annak élt, hogy a tehetségét végül kamatoztathassa.
***SpOILER***
A leszbikus jelenetet haluzta, igen.
***Spoiler vége***
9/10
Elena* 2012 jún. 08. - 00:35:41 9/10 Előzmény vénasszonyok_nyara
(440/610)
Bocs, ha kihagytam valamit, de sok volt elsõre nekem is, én még szeretném mindenképp megnézni 1-2x, hogy kicsit tisztábbna lássak:) érdemes kicsit vissza is olvasni, emrt jókat írnak ott is a végével kapcsolatban!
***SPOILER***
Nem tudom, meddig láttad... egyébként egy kissé nekem is zavaros, meg kell néznem még1x:) Azt hiszem, onnan kellene kezdeni, hogy a leszbikus jelenet, ami valójában nem történt meg. Én úgy értelmeztem, hogy tényleg elmentek bulizni a a másik balerinával, de nem együtt mentek haza. A szex sem történt meg, viszont valószínûleg életében elõször orgazmusa volt, mégpedig önkezétõl. A másik csajt haluzta, hiszen az arca újra és újra a sajátja volt. Megy a gyakorlás,a próbák, lassan kezd átalakulni (ami megfeleltethetõ, hogy kezd kibújni a vélt tökéletesség és tisztaság egyre szûkülõ és kényelmetlenebbé váló bõrébõl). Kiderül, hogy a hátán nincs semmi, a kezén sem vérzik, azok is haluk. Anyuval kizáróvá válik, lassan rájön, mennyire az õ értékrendje szerint élt eddig, és csakis neki akart megfelelni a hattyú eltáncolásával. Viszont ez a szerep nem jókislányoknak való. Ahogy rájön, mit veszített eddig, miben rejlik az õ erõssége, hogy van nõi oldala is, nem csak gyerek, ez a folyamat amikor megérti a szerepét és átlényegül, megmutatkozik a sötét oldala is. De nem csak a nõi oldal jön elõ, hanem egyre inkább úgy érzi, hogy a másik balerina ki akarja túrni a szerepébõl, azért itatta le, azért hozza õt olyan helyzetekbe, hogy kimerült legyen (plusz lefekszik a rendezõvel is... ami megintcsak lehet halu is, de sztem ez nem egyértelmû). Beth cuccainak ellopását nem értettem, a premier elõtt elmegy a kórházba, hogy visszaadja a rúzst, a körömreszelõt meg fülbevalókat, és elmondja neki, most már érti, milyen érzés lehet eltaszítottnak lenni (ez a fehér hattyú egy része is). Beth erre felkapja a reszelõt és arcon szúrja magát vele többször is, mire Nina elmenekül, de az õ kezében van a reszelõ és az õ keze véres. Tehát õ szurkálta meg Beth-t? Ezt nem tudom. Este haza, anya megint aggódik, ordítoznak, Nina végre kimondja, hogy az anyja a saját álmait akarja általa megvalósítani, hagyja már békén, és amikor végre magára zárja a szobát, megtörténik az átalakulás. Piros szemek, hátrahajló lábak, megbicsaklik, beveri a fejét, sötétség. Másnap premier, késõn ébred, beszalad a színházba, persze a másik csaj a beugró a helyére, de Nina kiharcolja, hogy õ táncolhasson. A fehér hattyú szerepében jó, de van egy rontás,mert folyamatosan a másik csajt tartja szemmel, hátha áskálódni akar ellene. Át kell öltöznie, és amikor belép az öltözõbe, a másik csaj már ott ül felöltözve fekete hattyúnak, mondván, Nina azt úgysem tudná eltáncolni. Elfogja a düh, megrángatja a csajt, berakja a tükörbe, amire az szilánkokra törik és míg a másik fojtogatja, õ leszúrja. Néha felvillan a másik csaj arcán a sajátja, tehát lehet tudni, hogy itt valami nem stimmel megint. Behúzza a halott lányt a fürdõbe, a kövi kép meg már az, hogy csodásan táncol a színpadon és a fekete hattyú táncát hatalmas ovációval honorálják. Látszik, hogy egy teljesen másik emberré vált, magabiztossá és ösztönössé, a skizofrénia eluralkodott rajta.
Az öltözõben látja a vértócsát, odetesz egy törülközõt, de közben kopognak, és ki más lenne az, mint Lily, a másik lány. Csak azért jött, hogy gratuláljon. Miután bezárja az ajtót mögötte, elveszi a türit és látja, semmi sincs ott. Kinyitja az ajtót, senki nincs bent. Ellenben végignéz magán és észre veszi az egyre terjedõ vörös foltot. És akkor leesik neki, akit õ Lilynek látott, az valójában saját maga volt, képzelõdött, ééés saját magát szúrta le a tükörszilánkkal. Felmegy a színpadra, és tényleg olyan az arca, minden mozdulata, ahogy a rendezõ instruálta, tudja, hogy meg kell halnia, elfogadta már, elbúcsúzik a színpadon és a nézõtéren is mindenkitõl.
Persze ltják, hogy baj van, köré gyûlnek, de az arcán boldogság van, mert tudja, hogy tökéletes lett az elõadása. Meghal.
***SPOILER VÉGE***
vénasszonyok_nyara 2012 jún. 07. - 12:39:42
(439/610)
Nem tudtam végignézni, de érdekelne a vége. megtennéd, hogy egy spoilerben leírod?
Cordelia 2012 jún. 07. - 12:28:04
(438/610)
felkavaró film, szinte mellékes, hogy jó vagy rossz.

pár dolgot nem értettem

SPOILER
a leszbikus jelenetet álmodta, hogy megtörtént? Az anyja nem reagált a másik lányra, ezért, gondolom nem történt meg, csak képzeletben.
a fekete hattyúvá válás valóban az egyik legerõsebb jelenet a filmben.
érdekes, hogy a darab végén megjelent a boldog mosoly az arcán, amit az egész film alatt hiányoltam. szinte állandóan meggyötört ábrázattal jött-ment szegény.
az nem volt világos (mert az elsõ 20 percet nem láttam), hogy kiemelkedõ balerina volt vagy csak egy lány a tánckarból?

SPOILER
9/10
Elena* 2012 jún. 07. - 12:01:45 9/10
(437/610)
Nyilván arra vonatkozott a javaslat, akinek tetszett a film:) De semmi nem kötelezõ!
1/10
cellasto 2012 jún. 06. - 23:28:22 1/10
(436/610)
ezt kizárt,hogy még egyszer végigszenvedjem :D
9/10
Elena* 2012 jún. 06. - 23:27:42 9/10
(435/610)
Nem egy könnyû darab, de érdemes megnézni néhányszor. Tetszett Nina jellemfejlõdése, és sztem butaság azt mondani, hogy skizó és abban mi a pláne (ahogy itt egy-két ember fikázta a filmet)? Számomra nem volt teljesen világos, hogy a haluk mitõl vannak, hogy valóban beteg vagy csak a szerep formálja õt, felfedezi magában a sötét oldalt (ilyen mindenkiben van, mindenki tud "rosszkislány" vagy "rosszkisfiú" lenni, de egyébként meg teljesen ép ember). Ez valami olyasmi, mint amikor valaki nagyon belemerül egy munkába, nagyon akar valamit, az tölti ki a gondolatait és a realitásban is ösztönösen aszerint cselekszik, ahogy az agyában motoszkáló munka "kívánja". De persze azért szépen felépül a filmben, hogy mi miért van, kinek mi a szerepe és mik a következmények.
Szerintem remek film, remek alakításokkal, néhol egyenesen lenyûgözõ jelenetekkel, kép világgal.
***SPOILER***
A fekete hattyúvá válás a színpadon, a CGI-vel megtámogatott tollas, majd szárnyas mozdulatok, végül a póz egyszerûen zseniális volt. És remek volt az a jelenet is, amikor a rendezõ elcsábította Ninát a próba alatt. Igazi megkapó jelenetek.
Nina halála természetesen szükséges volt.
***SPOILER VÉGE***
10/10
horas 2012 jún. 06. - 23:20:30 10/10
(434/610)
Ez a film egész egyszerûen zseniális.
etmenneske 2012 jún. 06. - 21:59:48
(433/610)
Nekem ez a film túl sok. Igényes, a fõszereplõ több a tökéletesnél, de alig bírtam rákényszeríteni magam, hogy végignézzem. Azzal a benyomással keltem fel, hogy ez egy beteg film, és biztos, hogy nem fogom még egyszer megnézni. Lehet, hogy ez volt a cél.
9/10
hpeter93 2012 jún. 06. - 12:16:08 9/10
(432/610)
Hjaj..

Szerintem egyezünk meg annyiban hogy neked nem tetszett, összefüggéstelen , míg másoknak nagyon is érthetõ és egy nagyon jó film. Egyébként teljesen lineáris a történet vezetés de mindegy.

Aki még nem látta és olvassa a fórumot, pedig nézze meg és döntse el maga.
A vitának úgysincsen haszna mivel mindenkik ragaszkodik a szubjektív véleményéhez.
De ha már kritizálod talán alá is támaszthatnád érvekkel, nem csak leírom hogy rossz...
Az elõtted levõk között legalább voltak akik leírtak hogy miért nem tetszett nekik.
1/10
cellasto 2012 jún. 06. - 12:04:34 1/10 Előzmény hpeter93
(431/610)
ezen nincs mit megérteni...összefüggéstelen kotyvasz az egész...
életem legrosszabb filmjei közt van,amit moziban láttam ráadásul...