kocamama 2011 ápr. 05. - 11:33:05
(102/122)
szerintem nincs benne sok fiktív elem
Ahuli 2011 márc. 30. - 07:45:23 Előzmény evus8
(101/122)
Hihetetlen, de szinte ugyanezeket gondoltam, miközben a filmet néztem. Nagyon szépen összefoglaltad és megfogalmaztad, köszönöm neked, a könnyem is kicsordult.
8/10
Dudlicsek 2010 dec. 01. - 17:56:49 8/10 Előzmény tóbiás111
(100/122)
Egyetértek. Bár kétségkívül vannak a filmnek hibái. Régen nagy rajongja voltam. Ma már jóval kevésbé. De ezzel együtt is egy erõsen jó alkotásnak tartom.
8/10
Dudlicsek 2010 dec. 01. - 17:55:27 8/10
(99/122)
7/10
tyrichie 2010 okt. 31. - 04:39:14 7/10
(98/122)
Nem a szokványos feldolgozása Jézus történetének, egész érdekes. Nagy rajongója vagyok a Mesternek(Martin Scorsese) és Willem Dafoe is egy remek színész, de ez a film nem igazán jött be.
tóbiás111 2010 okt. 23. - 17:21:53
(97/122)
Fantasztikus élmény volt. Sajnos sokan félreértelmezik ezt a filmet. Szerintem egy hívõ ember hite is csak megerõsödhet ha megnézi. Én javasolnám nyitott szívvel végignézni és gondolkodni rajta. Bár valakinek jobban bejön a véres Passio a la Hollywood , nekem valahogy nem..
Jill 2010 aug. 05. - 18:05:44
(96/122)
Harvey Keitel Oscart érdemel volna azért, ahogy Júdásként ellopja a show-t, de persze miért is adtak volna neki...
babajaga 2010 júl. 23. - 18:16:10
(95/122)
nem yoursi védelmében, de te viszont a pszichológia jellegzetes reakcióját adod: a projekciót. az azt jelenti, amikor valaki, nem mervén bevallani saját hitbéli bizonytalanságát, elkezdi utálni a másikat anélkül, hogy annak az õt bántó szavait alapvetõen végiggondolná. mielõtt hisztizni kezdesz, gondolj bele, már amerikában is kezd elszegényedni az egyház a rengeteg pedofil per miatt, és ha abból csak egy is igaz, akkor minden igaz, hiszen a katolikus egyház önmagát tisztának és sérthetetlennek vélte. ezért is tilttatta be ezt a filmet még néhány éve is. hála az égnek, már nincs akkora hatalma, de lássuk be, ez a 21. század, itt Isten már közvetlenben ítél. és ez az itélet nem az, hogy bárkinek meg kell lakolnia bûneiért. legfeljebb hogy tanuljon a dolgokból amik történnek vele. és ha tanul belõle, már nem is látszik rossznak bármi, ami történik vele. isten nem követ el hibákat. a film is erre akarja felhívni a figyelmet.
9/10
evus8 2010 máj. 10. - 20:09:48 9/10 Előzmény James Uram Benson Madame
(94/122)
Az emberek nagy többsége ma egyáltalán nem olvas. Nemhogy a Bibliát. De ha vki mégis teljes egészében elolvassa a Bibliát, nem hiszem, hogy igazán megérti. Ha értenénk, nem lenne több száz vallás, szekta, csak egy igaz hit. Tehát nem értjük a Bibliát se. Hogy érthetnénk meg az apokriffeket? Ha megjelennének, az óriási érdeklõdést váltana ki, és nem csak azok olvasnák el, akik már áttanulmányozták a Bibliát, hanem egy csomó tudatlan, és téves felfogásokhoz vezethetne, még inkább összekavarna mindent. Talán jogunk lenne rá, de szerintem a mai ember erre nem készült fel. És azért mert az emberek egy-két százaléka megérdemelné, még nem kell kockáztatni.
9/10
evus8 2010 máj. 10. - 19:58:24 9/10
(93/122)
Nekem nagyon tetszett ez a film. Bár Jézusról szól, én nem vetíteném ezt le egyértelmûen csak Jézusra. Egyébként is, az elején bemondják, ez nem az evangéliumok alapján van, ez egy reakció az evangéliumra, reakció az egész Isten-élményre. És nagyon sokat mondott nekem. Az utolsó megkísértését épp megélõ Jézus pont olyan mint a mai ember. Megkeseredett, gyáva. Nem fejezte be az útját, és nem azért mert nem volt különleges útja, hanem mert rosszul döntött, engedett a kísértésnek, visszagondolva naivnak és bolondnak érezte magát, mert megakarta váltani a világot. Pont ezt tesszük mi is. Meghátrálunk. De amikor mi meghátrálunk, akkor örökre meghátrálunk, nincs egy Júdásunk, aki visszaterel a helyes útra, eleve nem vagyunk olyan erõsek, hogy kimondjuk, hibáztunk, és sajnáljuk, és most már igenis megint akarjuk! Messiások akarunk lenni! Pont ettõl lett Isten Jézus. A végsõ döntése miatt. Ne féljetek dönteni, ne féljetek haladni az utatokon, ne féljetek messiások lenni. Ha úgy érzitek ez a feladatotok, csináljátok. Csináljátok a dolgotokat. Legalább ti, akik véletlenül pont ezt olvassátok. Nyilván oka van ennek is. Ahogy minden másnak.
James Uram Benson Madame 2010 ápr. 08. - 10:41:59 Előzmény von_Kuntz
(92/122)
Gondolom, a Brian eleten is megbotrankoztal. A South Park Jezus-figurajarol pedig mar ne is beszeljunk.

A kulcsa az egesz filmnek Jezus emberi mivoltanak abrazolasa, amugy pedig kb. 0 fogalmunk van arrol, hogy mi tortent 2000 evvel ezelott. De azert a csodakba gondoljunk mar bele kicsit realisabban - hogyan lehet elhitetni tobbszaz emberrel, hogy jollakott egy hallal? Hipnozis, tomegpszichozis stb.

Nemcsak a Bibliarol, de apokrif iratokrol is hallottam mar. Vajon miert kellett ezeket kicenzurazni a kozepkorban?
Angyalszív 2010 ápr. 07. - 13:09:01
(91/122)
Nem idézek senkit, mert egyszerûen feleslegesnek tartom! Felhívnám a tisztelt figyelmet, hogy ez egy film, egy alkotás. A Biblia is az. Összeveszni pedig bármin lehet, csak akarnunk kell. Sajnálom, de azt kell írnom, hogy minden vallás megosztó, mint ahogy a mellékelt írások is ezt mutatják. Azt kellene mindenkinek megértenie, hogy olyasmirõl vitatkoztok, amire csak közvetett bizonyítékok vannak. Tehát elvileg senkinek és akár bárkinek igaza lehet. Errõl beszélgetni kell és nem vitatkozni, fõleg nem sértegetni egymást. Mindenkinek van véleménye a vallásról, a filmrõl. Jó, ha megosztja másokkal és mondjuk véleményt cserél. De senki ne erõszakoskodjon, sértegessen, ha éppen nem egyezik a véleménye a másikkal. A film célja: gondolkodjatok emberek és ne üljetek fel mindennek amit leírnak, vagy mondanak nektek. Az egyházaknak nem sok köze van Istenhez, miközben onnan eredeztetik magukat. A hatalom megszerzéséhez és az emberek megfélemlítéséhez nagyon jó eszköz Isten szolgájának mutatni magát. Hogy éppen melyik arcát mutatja a vallási vezetés, az attól függ, hogy épp mennyi a hatalmuk és milyen erkölcsû az állomány. Tehát nagyon is szükség van az ilyen filmekre, ilyen gondolatokra.
offtopic
Anditos 2010 ápr. 06. - 18:32:29
(90/122)
Nekem a film nagyon tetszett, bár az elsõ 20 percet megpróbáltatásnak éreztem. Defoe nem mindig hitette el velem, hogy õ Jézus. Aztán rájöttem, ez nem is baj. Jézus is ember volt (legalábbis addig, amíg fizikai testben volt), és ez által valószínûleg úgy is viselkedett és érzett, mint egy ember és mint férfi.

---spoiler----

Az egyetlen dolog, ami nem tetszett, a legvégén Jézus reakciója, amikor rájön, az egész csak egy "megkísértés" volt. Földöntúli, jóságos, lelkibékérõl árulkodó és megkönnyebbült "most már mindent értek, és minden rendben van" mosoly jobban illett volna az egész történet után, mint az a vigyor.
offtopic
Anditos 2010 ápr. 06. - 18:26:02 Előzmény Angyalszív
(89/122)
Én úgy gondolom, hogy Júdás nagy szolgálatot tett. Nem is tartom õt árulónak, ahogy a Biblia tartja róla, mert hozzásegítette Jézust az emberiség, és a saját sorsának beteljesítéséhez. Olvastam olyan feltételezést is, hogy Jézus az összes tanítványát megkérdezte, ki tenné meg érte azt, hogy elárulja, hogy ezáltal véghezvihesse, amiért leszületett, és egyikük sem volt erre képes, csak Júdás vállalta el, mert õ értette egyedül igazán, miért van lent a Földön az Ember Fia. Persze mindenkinek megvan a maga teóriája, hite errõl.
offtopic
Anditos 2010 ápr. 06. - 18:15:17 Előzmény James Uram Benson Madame
(88/122)
Tulképpen ha a klasszikus Jézus ábrázolásokat nézzük, azokban sincs semmi zsidó jelleg.
10/10
Hannibal Lecter 2010 ápr. 06. - 00:08:37 10/10
(87/122)
Az sincs benne a bibliában, hogy amikor pilátushoz visszamentek Heródestõl, akkor 2345 lépést tettek meg az út során, és mégis megtették. Elég nagy baromság szószerint venni a bibliát, ha már említetted a da vinci kódot, a szerzõ másik mûvét, az elveszett szimbólumot is olvasd el, ott szó esik errõl. Vagy talán azt hiszed, hogy nem húztak be egyet kettõt a foglyoknak, miközben a fõtanács elé vezették? Még ma is eltörik a budapesti rendõrök a tüntetõk kezét a rendõrségre tartva, pláne akkor. A Passió sokaknak talán túlzottan is brutális lehet, de abban egyet kell értenünk, hogy akkoriban ezek simán megtörténhettek. Ez egy olyan gyermeteg és értelmetlen érv, hogy ez, hogy kerülhetett bele a filmbe, ha nincs benne a bibliába, ennyi erõvel akkor ezt a filmet se nézd meg.
yoursi 2010 ápr. 05. - 22:50:54 Előzmény algi
(86/122)
Hozzászólva a passióhoz: a bibliában sehol nincs, hogy Krisztust ledobálták hídról egy kötéllel a nyakában, magyarul ezt bizony rosszul tudod, vagy sose olvastad. Tehát a passió egyáltalán nem követi a bibliát. Egy ritka véres, gusztustalan, hollywoodi "szuper"produkció. Ezt a filmet sose láttam egészében, viszont nevetségesnek tartom, hogy az "egyháznak" hívott kirakathívõk (akinek a kétharmada pedofil, a templomjáró vénasszonyoknál rosszindulatúbb állatfajt meg nem láttam sose, szóval nagy keresztény hittel bírnak), akik zömében nyilván katolikusok, minden film ellen lázadnak. Amennyit láttam belõle, hívõ létemre se okozott életreszóló traumát, de ugyanígy voltam a Test vagy a Davinci kód nevû szintén elgondolkoztató írásokkal/filmekkel. Javaslom mindenkinek, aki hite és meggyõzõdése ellenére se birka, és szeret elgondolkozni a dolgokon.
Wilde 2010 ápr. 05. - 21:51:57
(85/122)
Az az érdekes, hogy többféleképp lehet értelmezni a film végét. Van olyan is, miszerint az események valóban megtörténnek, csak Isten belenyúl a dolgok menetébe, és az idõt visszatekerve lehetõséget ad Jézusnak a kereszthalálra. A lényeg persze,hogy igy is-úgy is meghal a tõlem sosem elvárt dolgokért, tehát nagyjából minden úgy történik, ahogy tanultuk, vagy hisznek benne, ezzel az egyháznak nem is volt gondja. Nekik igazából maga a gondolat volt felháboritó, hogy Krisztus nem halna kinhalált esetleg, már a gondolat felvetése is vicsorgást eredményezett vatikáni körökben, meg úgy az egész világon.
Tulajdonképp számomra fura, hogy már egy feltevésért,-ami nem nyer a filmben sem tényszerûséget, mert meghal a kereszten-hogy lehet ennyire tulreagálni valamit. Illetve illik hozzátenni, hogy jónéhány egyházfi úgy nyilatkozott meg a filmrõl, hogy egy kockát nem látott belõle, de szajkozta a hülyeségeket rá. Ezért volt kellemes csalódás, amikor az MTV 2-ik vetités megakadályozásakor a sajtóban lejött néhány katolikus véleménye, miszerint a Scorsese nem tartalmazott olyasmit, mitõl a hivõk zavarba jönnének, hitük meggyengülne, vagy az õ hitük háborogni kényszerülne. Akkoriban még vhs volt a menõ, és õk azon megnézték.
Scorsese amúgy vallásos.
Angyalszív 2010 ápr. 05. - 21:24:04
(84/122)
Még egy gondolat a megkísértéssel kapcsolatban.
Jézus a vallás szerint megváltani jött a világra. Isten ezt a feladatot tûzte ki számára. A kérdés: Tehet-e itt valaki bármit is?? Akár mondjuk az ördög is? Nem! Senkinek semmi esélye! Mert ha bárki tehetne is valamit, akkor felül írná Isten akaratát. Mondjuk Pilátus azt mondta volna: én megmentelek a zsidóktól és tegyük fel, így is tett volna. Akkor mi lett volna a helyzet? Akkor hogy lett volna a megváltás? Van valakinek valami ötlete? Haragudni itt bárkire is, mert így történt? Mindenki Isteni szerepet játszott, nekik ezt volt elrendelve. Ha a Bibliát vesszük alapul.
algi 2010 ápr. 05. - 17:42:27
(83/122)
Kettõs mérce? A Krisztus utolsó megkísértését az egyház egyetlen szavára levette a mûsorról a magyar tévé. Bezzeg a Passió, amely szó szerint követi a Bibliát, de a legolcsóbb hollywoodi trükköket veti be. (Hol szerepel a Bibliában, hogy Jézus megkorbácsolását lassítva kell mutatni? A megkorbácsolással arányában mekkora terjedelemben foglalkoznak az Evangéliumok? És a Passió?) A Krisztus utolsó megkísértése fikció, a Bibliai történetek továbbgondolása, ha úgy tetszik, fantasy. Ez olyan, mintha attól félnénk, hogy a Star Wars a tudományt gúnyolja ki.