Téma: Piszkos Harry

F_E_B 2010 jún. 21. - 09:01:12 Előzmény tdk
(30/70)
Biztos így van (lásd a kettõvel feljebbi angol szöveget).
A "Did he fire six shots" máshogy nem nagyon fordítható...

Mellesleg szerény személyem követte el a magyarítást, nem egy gép.

Stennek: ha jól tudom, már akkor sem a .44-es volt a legerõsebb, hanem valami .475 féleség.
ibacs 2010 jún. 17. - 20:24:43
(29/70)
Biztos ez olyan "ruha teszi az embert" elven mûkszik,
csak itt golyó teszi a pisztolyt.
De szerintem mindenki vágja ezt, csak így lökjük a szlengben.Mint ahogy a golyó sem golyó :)


Na, de itt az eredeti:

"I know what you're thinking. Did he fire six shots or only five? Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?"
tdk 2010 jún. 17. - 16:10:04 Előzmény F_E_B
(28/70)
Ez volt a szöveg a filmben. ;) Emlékezetbõl írtam ugyan, de úgy 98%-ban így hangzik. Látszik, hogy milyen lazán fordították le, de az igazat megvallva szerintem színesebb lett, mint az eredeti.

Egyébként mi az, hogy "hatot lõtt"? Eastwood teszi fel a kérdést, arra vonatkozóan, hogy õ maga mennyit lõhetett vajon. Ez biztos, hogy így van eredetiben? Vagy ez valami Google-fordítás?

Tarantinónál arra gondoltam, hogy magát az ötletet nem ebbõl a filmbõl merített-e (tehát hogy van egy "igazságosztó", aki mindig ugyanazt a szöveget nyomja).
F_E_B 2010 jún. 16. - 15:26:36 Előzmény tdk
(27/70)
Hát ezt a szöveget meg honnan vetted?

Az eredeti -szabad fordításban- így hangzik:

"Tudom min gondolkozol. Vajon hatot lõtt, vagy csak ötöt?
Az igazat megvallva ebben a nagy felfordulásban én sem tudom.
Ez egy .44-es Magnum, a legerõsebb pisztoly a világon, és simán letépi a fejed.
Fel kell tenned magadban a kérdést: Szerencsém lesz?
Nos, az lesz?"

Ha jól tudom, a Tarantino féle "idézet" jó esetben is egy erõs átirat.
Viszont nem fogok utánanézni ;)
tdk 2010 jún. 15. - 19:39:07 Előzmény F_E_B
(26/70)
SPOILER
És hozzá az a szöveg! :D

- Most bizonyára az jár a fejedben, hogy hatot lõttem-e vagy csak ötöt. Megmondom õszintén, hogy ebben a nagy zûrzavarban magam sem számoltam. De öcsém, ha ebben a 44-esben maradt még egy golyó, az leszakítja a fejedet, ha eltalál, úgyhogy ideje feltenned magadnak a shakespeare-i kérdést: lenni, vagy nem lenni.


Nem lehetséges, hogy Tarantino innen vette az ötletet az Ezékiel-idézethez a Ponyvaregényben?
tdk 2010 jún. 15. - 19:20:37
(25/70)
A film eleje nekem nagyon tetszett, hatásos volt, jó képekkel is indított, viszont ehhez képest a többi része már kevésbé tetszett. Nem tudom, de valami hiányzott, talán sejtelmesebb lett volna, ha nem látjuk a gyilkost. Mindenesetre ennek is megvolt az elõnye, mert "jó" figura volt.

SPOILER
Az a helikopteres bénázás mondjuk érthetetlen, nekem nem hihetõ, hogy simán, fényes nappal meglóg a fickó, amikor ott vannak fölötte, és a háznak valszeg egyetlen kijárata van. A másik, amire most így hirtelen emlékszem, hogy nem tetszett - de ez már csak szõrszálhasogatás - az az apróhirdetés a Skorpiónak, azzal a gyanús megfogalmazással. Ilyen nyíltan leírva talán nem adott volna fel a rendõrség egy ilyen üzenetet a valóságban, de aztán ki tudja, milyen hirdetéseket adtak fel akkoriban.
feketevipera 2010 jún. 14. - 20:55:04
(24/70)
Amúgy érdemes egy pillantást vetni a forgatókönyvírók (vagy a rendezõ?) humorára: ha jól figyeltem, az egyik jelenetben látható egy mozi bejárata, ami fölött ki van írva, hogy "Play Misty for Me". Hát ez zseniális poén volt. :)))
offtopic
feketevipera 2010 jún. 14. - 20:48:57 Előzmény _Dani_
(23/70)
Igen, a képregénykultúra tényleg megvolt, de az egy dolog. A háború után az USA-ban is kezdték azt hinni, hogy most már idilli lesz az élet, és egy darabig meg is volt ez a látszat. Aztán a 60-as évektõl jött a sokk: a bûnözés feléledése, a hippik, a faji zavargások, szóval kiderült, hogy az élet mégsem rózsaszín. A jóléti társadalom halódni kezdett, egyre több oldalról érte támadás. Nem hinném, hogy annyi ember találkozott volna szemtõl szemben a bûnözéssel, mint pont ebben az idõszakban vagy késõbb. Éppen az volt a sokkoló, hogy az ember élete sz*rt sem ér, hiszen bármelyik utcasarkon megkéselhetik, lelõhetik stb. A bûnözés és a halál közvetlen közelségbe került, fõleg a nagyvárosokban. Természetesen a korábbi képregényekben is megjelent az igazságosztó figurája (aki persze általában szuperhõs), de ez már nem elégítette ki azokat az embereket, akik addig legfeljebb talán csak az újságokban, képregényekben szembesültek az erõszakkal, most pedig már a nyílt utcán is. Jöttek hát a rossz zsaruk, akik gyakran kegyetlenebbek voltak a bûnözõknél is. (Valljuk be, Superman vagy Batman sosem kínozta meg a kezébe került bûnözõket, Harry pl. viszont nem bánt kesztyûs kézzel velük.) Gondolj bele, mekkora sokk lehetett a nézõnek az, hogy egyrészt azt az erõszakot látja a vásznon, amit a mindennapokban is tapasztal az utcán, másrészt pedig a bûnözõktõl semmiben sem különbözõ rendõröket. Nem elsõsorban a képi erõszak lehetett a sokkoló pl. a Piszkos Harryben (bár az is, jóllehet mai szemmel már nem az, mert túlságosan hozzászoktunk), hanem szerintem az, amit fentebb felsoroltam. Szerintem azért a 60-as évek végén - a 70-es évek elején nem lehetett rózsás dolog ráébredni arra, hogy az amerikai álom kezd szertefoszlani, és hogy a felszín mögött mennyi mocsokság rejlik. Ebben az idõszakban kezdett elterjedni az új típusú bûnözés: drogosok, kurvák és stricik, zsebtolvajok, késelõk, pszichopaták, mindez szinte a nyílt utcán. A háború utáni nemzedék számára megrázkódtatás volt ez az egész, és nem véletlenül aratott sikert a Piszkos Harry és a többi hasonló film. A vásznon ugyanazt a világot láthatták viszont a nézõk, amiben éltek, tehát sokkal közelebb állt hozzájuk az egész történet, mint pl. Superman hõstettei (legalábbis gondolom). Sokkal könnyebb azonosulni egy olyan történettel, amely (nagyon sarkítottan fogalmazva) bármelyikünkkel megtörténhet, és hihetõbb az, hogy egy brutális zsaruval futunk össze az utcán, mint egy, a Krypton bolygóról származó izével.
_Dani_ 2010 jún. 13. - 08:59:08 Előzmény feketevipera
(22/70)
Nem teljesen értek egyed a véleményeddel. Ugyanis Amerikában az a fajta gondolkodás, hogy a rendõrségen kívül másnak is bûnüldöznie kell, már a 40-es évek óta jelen van. Gondolj csak az óriási képregénykultúrára. Az összes hõs azért született, mert a lakosok vágytak rá, hogy valami plusz védje õket.
És azért sem tartom én személy szerint sokkolónak a Piszkos Harryt, mert a végén is önvédelembõl öli meg a gyanúsítottat. Sokkal nagyobbat ütött volna a film szerintem, ha az abszolút fegyvertelen gyanúsítottal nyírja ki (ahogyan a Megtorló szokta).
AvatáR Gil Maerth 2010 jún. 13. - 08:55:19
(21/70)
Piszkosul jó film.
Igazán sötét alaptónusú. Jó beszólásokkal.
Eastwood nagyon eltalálta a stílust, a modort

Nagyot dob a korabeli hangulaton hogy nincs háttérvilágítás (bár így meg alig látni valamit a cselekménybõl)

Emlékem szerint több rész is készült, vagy rosszul emlékszem? :(

10/9 Mert alapmû és meghatározta egy kor krimijeinek elkészítési módját. ETALON ! Nincs rá jobb szó!
Diablo72 2010 jún. 12. - 22:37:58
(20/70)
Na még egy kis erõfeszítés és elérjük a negyedmilliárdot!
Bravo DunaTV.
Biztos, hogy ezt kell az emberek orra alá dördölni, meg egyfolytában a felajánlásokat futtatni a mûsorban?
Úgy gondolják, hogy enélkül nem segít az ember?
SeriousStan 2010 jún. 12. - 17:08:02
(19/70)
A film alapjául a zodiákus gyilkosságok szolgáltak, Clint Eastwood karakterét pedig a nyomozás vezetõjérõl, Dave Toschiról mintázták.
10/10
sparrow007 2010 jún. 12. - 12:46:59 10/10 Előzmény ceia
(18/70)
Igazad van! A mai futószalagon gyártott filmek helyett mostanában rászoktam a régi filmekre.

Amúgy ez a film tényleg alapmû!
vizipok56 2010 jún. 12. - 11:35:46 Előzmény ceia
(17/70)
Egyetértek!!
feketevipera 2010 jún. 11. - 11:26:10
(16/70)
Elég kemény film, és számomra olyan, mintha Callahan figuráját egyenesen Eastwoodra írták volna. A mai nézõ nem sok újdonságot találhat a történetben, hiszen manapság már a híradóban is szinte hasonlóan brutális jeleneteket láthatunk, de lassan bármelyik filmben is. A cinikus, néha brutális, a törvény felett álló zsaru figurája a Piszkos Harry óta eltelt 40 évben már elcsépelt közhellyé vált, rengeteg moziban láthattunk ilyet. A 70-es évek elején azonban még sokkolóan hatott az ilyesmi a vásznon, ezért is lehetett akkora sikere. Az emberek akkoriban kezdtek rádöbbenni arra, hogy mennyi mocsok rejtõzik a felszín alatt, és a Piszkos Harry üzenete az, hogy a rendõrség a törvények útján képtelen megvédeni az embereket. Azt hiszem, minden "hibája" ellenére is alapmûként tarthatjuk számon a filmet.
10/10
RedDevil1984 2010 jún. 02. - 15:42:07 10/10
(15/70)
hidd elég ütõsek azok a párbeszédek,persze eredetiben jön át legjobban,úgy érdemes megnézni
G-x 2010 máj. 31. - 14:00:10
(14/70)
Megmondom õszintén, nem jött át annyira pedig nagy bírom Eastwoodot is, jól is játszott, de valahogy a sztori meg a többi színész nem volt annyira jó, meg a párbeszédek is ütõsebbek lehettek volna. Nem tudom, hogyha ezt a filmet remakelnék ha kijavítanának pár dolgot, akkor meg nem lenne meg az a hangulat és akkor se lenne jobb. Szóval nem pontozom a filmet, nem húzom le, mert nézhetõ bõven(fõleg,hogy régi film), de nem is tetszett igazán.
8/10
ceia 2010 márc. 20. - 14:43:39 8/10
(13/70)
Klassz film, de a többi is Eastwood-tól!
Ezek a régebbi férfiszínészek (pl. Charlton Heston, Kirk Douglas, Charles Bronson) nézhetõbbek voltak, mint sok mai menõ s*ggfej, nem sorolom..
F_E_B 2009 dec. 10. - 13:23:11 Előzmény Mákostonhal
(12/70)
Ha már arckifejezés...
tündemamusz 2009 okt. 12. - 11:50:34
(11/70)
Mekkora film apám! mekkora!!!!!!!
az atmoszféra a lényeg! de az mindent visz!