Ízőrzők: Hosszúhetény

Bakancslistához adom
magyar ismeretterjesztő film, 31 perc, 2009

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

A Keleti-Mecsek tövében, a Zengő és a Hármashegy déli lankáin fekszik a festői Hosszúhetény, amely a közigazgatásilag hozzá tartozó Püspökszentlászlóval és Kisbányával együtt nagyon népszerű turistacél. A vendégszerető helybéliektől elleshetjük, hogyan készül a túróstáskaleves, a tepsis krumpli, a húsvéti patkókalács, a cserépedényes bab, és két nagyon speciális helyi étel: a medvehagymaszósz főtt hússal és gőzgombóccal, valamint a lakodalmas piroskalács.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
kata740914 2011 jan. 03. - 12:09:00 10/10
http://80.249.172.27/video/2009_35/10010020383030.wmv 14:40-nél kezdõdik a medvehagymás recept.
Nyugodtan írhatsz privátban. :)
Ezeket a recepteket a mûsorban megcsinálják, a mi családunkban nem volt szokás ezek közül mindegyik étel, ükanyám, dédanyám, nagymamám sem készítette mind, én nem csináltam meg õket (kivéve a tepsis hús -de teljesen más hozzávalókkal (4 szem.): krumpli (7-8 db), hagyma (2 nagy), hús (1 kg s. karaj), szalonna, olaj, só, fokhagymapor répa és hasonlók nincsenek benne, recept: Tepsibe olaj, krumpli 1 réteg (kör alakra van vágva), só, még egy réteg krumpli, só, hús megsózva, fokhagyma por, hagyma karikázva, szalonna beirdalva a tetejére. alufólia rá, kb. másfél órát sül, a fóliát a sütés vége elõtt fél órával leszedjük.-; patkót húsvétkor, és a kalácsot -nem csak a színeset, diós és mákosat is-). Tehát a többi receptben nem nagyon tudok segíteni.
Egyébként ami ebbõl a mûsorból kimaradt és szintén helyi étel, az a gánica (vagy más néven tácsedli), nagymamám szokta csinálni még mindig. Krumpliból és lisztbõl készült étel. A fõtt krumplit összetörik, lisztel elkeverik, vízben kifõzik vagy olajban kisüti (fél tenyérnyi lapos darabok) aztán vagy hagymás zsírral leöntik, tejföllel, túróval fogyasztják, vagy szilvalekvárral leöntik. Nagyon egyszerû étel és finom.
Az Orfûi recepteket mindenképpen nézd meg a http://www.mo-ka.hu/ -n, ott a következõek a receptek: Medvehagymával töltött paradicsom, Medvehagyma krémleves, Medvehagymás túróval töltött sertéskaraj, Medvehagymás tojáslepénnyel töltött sertéstekercs vitaminsalátával, Medvehagymás bélszíncsíkok burgonya copfocskákkal, Medvehagymás pogácsa. Ez utóbbi nekem is nagyon tetszik, biztosan finom, szerintem ki fogom próbálni.
Szép napot. :)
offtopic
sofi 72 2011 jan. 03. - 10:43:53 Előzmény kata740914
Köszi a linkekekt, meg a figyelemfelkeltést is a mûsorra! Nem hallottam még róla!! Mindenképp szerét ejtem, hogy megnézzek belõle majd egy-két részt. Ha máshol nem a Duna videotárában!!

A medvehagymás receptekkel kapcsolatban privátban zavarnálak majd, ha nem gond,(?) de most mennem kell!! Szép napot!!!

Üdv.
10/10
kata740914 2011 jan. 02. - 21:13:52 10/10
Nem csodálom, hogy nem ismerted, ezek hagyományos hosszúhetényi receptek, nagyon hasznosnak tartom az Ízõrzõk c. mûsort (nem tudom hallottál-e már róla, 57 részes sorozat http://port.hu/pls/ci/cinema.film_creator?i_text=%EDz%F5rz%F5k&i_film_creator=1 ), rengeteg falu gasztronómiai hagyományával ismerkedhettünk meg. Egyébként nagyon sok medvehagymás recept fordult már elõ a mûsorban (pl. Orfûnél csak is kizárólag ilyen receptet csináltak), ezen az oldalon megtalálhatóak a receptek (képekkel) http://www.mo-ka.hu/ , délelõttönként vetítik a Duna tv-n, de a Duna tv videótárjában is megnézhetõ pl. http://www.dunatv.hu/musor/videotar?vid=576646 (én sajnos nem tudom megnézni, valamilyen bõvítmény hiányzik, amit sehogy sem tudok letölteni...) ezt a linket egy ismerõsömtõl kaptam itt megtekinthetõ az adott rész: http://80.249.172.27/video/2009_35/10010020383030.wmv .
Nekem a kedvenceim a Húsvéti patkókalács (fiatalabb koromban nagy rácsodálkozással vettem tudomásul, hogy ilyen csak nálunk van, másutt kenyérrel eszik a sonkát...), és a lakodalmas piroskalács (ezt a lakodalmas menet vonulásakor asszonyok kínálják (még ma is természetesen) kosárból a bámészkodóknak...a férfiak a bort kínálják - és isszák -) én ezt több édeskével készítem. Ezek tényleg nagyon erre a tájegységre (Kelet-Mecsekalja), falura jellemzõek.
sofi 72 2011 jan. 02. - 19:55:18
Nagyon örülök, hogy egy medvehagymás receptet is betettél ide!! Nem csak azért, mert finom, hanem nagyon egészséges is. Hiába, a régiek tudtak valamit...:)) Szerencsére a régen rendszeresen használt fûszer/gyógynövényeket kezdik újra felfedezni, így a medvehagyma is egyre több figyelmet kap. Ezt a receptet nem ismertem, de ami késik, nem múlik, tavasszal újra zöldell az erdõ, és megint lehet medvehagyma szedés céljából kirándulni. :D Én elsõsorban salátákban használom. Persze, az íze, és illata miatt érdemes inkább hétvégére korlátozni a fogyasztását,(fõleg nyersen) hacsak nem akarunk fokhagymaillatúan közlekedni, de ez egyéni hozzáállás kérdése...:))
Aki nem csak az íze miatt fogyasztja, annak itt egy recept, aminek a segítségével egész évben "gyógyíthatja" a szervezetét ezzel a csodálatos és finom növénnyel!

MEDVEHAGYMA-ESZENCIA: Azért, hogy a medvehagyma gyógyerejét egész éven át biztosítsuk, készítsünk medve­ hagyma eszenciát. A tavasszal gyûjtött leveleket vágjuk apróra (õsszel hagymát is gyûjthetünk, és éppen úgy hasz­nálhatjuk fel, mint a leveleket), töltsük üvegbe, amelybe 38-40%-os gabonapálinkát öntünk, míg a gyógyfüvet el nem lepi. Az üveget legalább két hétig tartsuk meleg he­lyen. A medvehagyma-eszenciát naponta négyszer fogyasszuk, alkalmanként 10-15 cseppet kevés vízzel hígítva.
10/10
kata740914 2011 jan. 02. - 19:07:51 10/10
Ízõrzõk – Hosszúhetény – receptek

Túrós táskaleves
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1 fakanál sertészsír, csipetnyi só, 1 teáskanál õrölt paprika, 1 liter tej. A táskákhoz: 8 evõkanál liszt, 1 tojás, 1 kávéskanál só, 2 evõkanál túró, 2 teáskanál tejföl.
A vöröshagymát apróra összevágjuk. Kevés sertészsírt teszünk a leveses fazékba, és megpároljuk benne a hagymát. Dobunk rá egy csipetnyi sót is. Amikor már üveges, félrehúzzuk a tûzrõl, elkeverjük benne az õrölt paprikát, és felöntjük 7 dl vízzel. Visszatesszük, és tovább fõzzük.
Közben elkészítjük a levesbetétet. A lisztet kisebb tálba tesszük, beleütjük a tojást, kevés sót és csak annyi vizet adunk hozzá, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Szögletes alakúra kisodorjuk, széles csíkokra vágjuk. A túrót a tejföllel és csipetnyi sóval kikeverjük. Kisebb kupacokat halmozunk a levestészta szélére, egymástól 1-2 cm távolságra. A széleket és a töltelék közeit vizes ecsettel lekenjük, hogy könnyebben ragadjon. Felhajtjuk a tésztát, és jól megnyomkodjuk a széleken, és a töltelékek között is. Derelyeszaggatóval párnácskákat vágunk belõle.
A levesünket felöntjük egy liter tejjel, és felforraljuk. Ízlés szerint sózzuk, és a túrós táskákat kifõzzük benne.
Amikor megpuhult, forrón tálaljuk a levest.

Hetényi rakottas „tepszishús”
Hozzávalók: 8 szem burgonya, 3 fej vöröshagyma, 2 sárgarépa, 1 paprika, 1 paradicsom, 1 fakanál sertészsír, 2 csirkemell, 2 csirkecomb, 20 dkg füstölt szalonna, 15 dkg házi kolbász, só. A tejfölös öntethez: 1 evõkanál liszt, 1 teáskanál õrölt paprika, csipetnyi só, 2 dl tejföl. A csirkehús pácolásához: teáskanálnyi kakukkfû, bazsalikom, só, étolaj.
Finomabb, szaftosabb lesz az étel, ha a húsokat már elõzõ nap kisebb darabokra vágjuk, és friss fûszernövényekkel, sóval, étolajjal bepácoljuk.
A krumplit és a sárgarépát megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. A sütõ tepsit vékonyan kizsírozzuk. Az alját beterítjük a krumpli és sárgarépa felével. Ráhelyezzük a bepácolt húsokat. A hagymát karikákra vágva rászórjuk.
A szalonna felét csíkokra vágjuk, a maradékból pedig „kakastaréjt” készítünk. A kolbászt, paprikát és paradicsomot felkarikázzuk.
A felaprított hozzávalókat az ételre tesszük, enyhén megsózzuk, majd a burgonya, és sárgarépa másik felével az egészet betakarjuk. Ismét megszórjuk sóval, és a legtetejére helyezzük a kakastaréjt. Alufóliával befedjük, és 1 órán át sütõben teljes lángon sütjük.
Közben a tejfölös öntet hozzávalóit simára kikeverjük, és ezzel meglocsoljuk a puhára párolódott rakottast. Visszatoljuk a sütõbe (ekkor már nem takarjuk be), és 10 perc alatt szép aranyos barnára sütjük.

Húsvéti patkó
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 3 dl tej, 1 teáskanál cukor, 2,5 dkg élesztõ, 1 tojás, 10 dkg vaj, 1 kávéskanál só, 2 evõkanál cukor.
A cukros tejben felfuttatjuk az élesztõt. A tojást felverjük. A lisztet dagasztótálba tesszük, ráöntjük a tojást, a megolvasztott vajat, adunk hozzá 1 kávéskanál sót, és 2 evõkanál cukrot. A megkelt élesztõs tejet is beletesszük, és jól kidolgozzuk a tésztát. Cipót formázunk belõle, ezt fél órán át pihentetjük. Amikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kézzel szétlapítjuk, és félbehajtjuk – patkó alakot formázunk belõle. Kikent tepsiben még fél órát állni hagyjuk, majd kb. 50 perc alatt megsütjük.
Húsvétkor fõtt szálas tormával, sonkával, tojással, és reszelt tormával együtt tegyük az asztalra.

Medvehagyma szósz kelt gombóccal
Hozzávalók: egy nagy csokor medvehagyma, só, 1 diónyi zsír, 2 evõkanál liszt, fél liter húslé.
A gombóchoz: 50 dkg liszt, 1 teáskanál só, 3 dl tej, 1 teáskanál cukor, 5 dkg élesztõ, 2 evõkanál cukor, 1 tojás.
A medvehagymát megmossuk, és széles metéltre felvágjuk. Lábosba tesszük, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, megsózzuk, és feltesszük fõni. Amikor megpuhult, összeturmixoljuk. Egy másik edényben megolvasztjuk a zsírt, és megpirítjuk benne a lisztet. Simára keverjük, majd hozzáöntjük a medvehagymát. Összefõzzük, és húslevessel felengedjük. Ha szükséges, vizes (ízlés szerint tejes, vagy tejfölös) habarással még sûríthetjük.
A gombócokhoz a lisztet dagasztótálba öntjük, ízesítjük egy kis sóval. A tejet meglangyosítjuk, teszünk bele cukrot, és belemorzsoljuk az élesztõt. Félretesszük, megvárjuk, míg megkel. Ekkor a liszt közepébe öntjük, és kidagasztjuk a tésztát. Laza, galuska-állagú masszát készítsünk. Amikor már szép simára kidolgoztuk, félretesszük, és meleg helyen pihentetjük. Amikor megkelt, lisztezett gyúrótáblán kézzel széthúzzuk, kb. 2 cm vastagra. Nagyobb pogácsákat szaggatunk belõle.
Kevés sóval bõ vizet forralunk, ebben a gombócok mindkét oldalát, fedõ alatt átfõzzük. Tepsit kizsírozunk, beleszedjük a lecsepegtetett tésztát, és sütõben is átsütjük.

Cserépedényes bab
Hozzávalók: 30 dkg tarkabab, 15 dkg árpagyöngy, 20 dkg házi füstölt sonka (vagy tarja), 15 dkg füstölt kolbász, 3 fej lilahagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 evõkanál liszt, 2 teáskanál õrölt paprika, 2 teáskanál só, diónyi sertészsír, 2 dl tejföl.
A cserépedényt elõzõ este beáztatjuk.
A lilahagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és zsírban megfonnyasztjuk. A füstölt kolbászt karikákra, a sonkát kockákra vágjuk. A babot nem kell beáztatni, szárazon tesszük az ételbe. Felét a cserépedény aljában elterítjük. Rászórjuk az átmosott gyöngyárpát, a sonkát, a kolbászkarikákat, majd betakarjuk a maradék babbal. Enyhén megsózzuk, õrölt paprikát, és lisztet szórunk a tetejére, a tisztított fokhagyma gerezdeket is rápakoljuk, és végül elegyengetjük rajta a párolt hagymát. Az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy bõven ellepje.
Teljes lángon, lefedve, egy órán át sütjük a sütõben. Ekkor kivesszük, megnézzük, hogy elpárologta-e a levét. Ezt meleg vízzel pótoljuk, majd teljes tartalékon sütjük még további három órát.

Hetényi lakodalmas piros kalács
Hozzávalók: (1 tepsi, 2 vekni kalácshoz) 1,2 kg liszt, 2 tojás sárgája, ¾ liter tej, 4 dkg élesztõ, 10 dkg cukor, 6 édesítõ tabletta, 10 dkg zsír. 3 késhegynyi piros festék, 5 dkg kakaópor, 10 dkg mazsola, 1 egész tojás.
A tejet a cukorral meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztõt. Megvárjuk, míg megkel.
Nagy dagasztótálba szitáljuk a lisztet, beletesszük a tojások sárgáját. Két édesítõ tablettát langyos vízben feloldva hozzáöntünk. A felfuttatott élesztõs tejjel kidagasztjuk a tésztát. 5 dkg sertészsírt is beledolgozunk.
Amikor már szép hólyagos, lisztezett táblára öntjük, és 3 felé osztjuk. Az egyik legyen egy kicsit nagyobb – ez marad fehér. A másodikba 3 késhegynyi piros festéket teszünk, amit leöntünk langyos vízben feloldott két édesítõ tablettával. Jól összedolgozzuk. A harmadikba kakaóport szórunk, ebbe is teszünk egy kupica feloldott édesítõt, belegyúrjuk, és mindhárom cipót lelisztezve, letakarva, meleg helyen kelesztjük egy fél órát.
Ezután mindegyiket kettéválasztjuk, és a hat kisebb cipót újabb fél órát pihentetjük. Amikor már szép hólyagosra megkelt, egyenként, egyforma nagyságúra kinyújtjuk a cipókat. Legalulra a fehéret rakjuk, erre pirosat teszünk, megszórjuk mazsolával, ráhelyezzük a barna lapot, kicsit megsodorjuk, és az egészet felgöngyöljük. Kikent tepsibe tesszük. A másik rudat ugyanígy elkészítjük. A kalácsok végeit és közeit olvasztott zsírral átkenjük, nehogy összeragadjanak. Az egész tojást felverjük, és ezzel átkenjük a rudak tetejét. Hosszú, vékony tûvel mindegyiket átböködjük, hogy a rétegek ne váljanak szét. A tepsiben pihentetjük még egy kicsit, majd elõmelegített sütõben megsütjük.
Kihûtve szeleteljük.

http://www.mo-ka.hu/
10/10
kata740914 2010 jan. 23. - 12:58:34 10/10
10/10
kata740914 2009 nov. 10. - 21:25:49 10/10
Íme néhány recept a hetényi mûsorból:

Hetényi lakodalmas piros kalács
Hozzávalók: (1 tepsi, 2 vekni kalácshoz) 1,2 kg liszt, 2 tojás sárgája, ¾ liter tej, 4 dkg élesztõ, 10 dkg cukor, 6 édesítõ tabletta, 10 dkg zsír. 3 késhegynyi piros festék, 5 dkg kakaópor, 10 dkg mazsola, 1 egész tojás.
A tejet a cukorral meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztõt. Megvárjuk, míg megkel.
Nagy dagasztótálba szitáljuk a lisztet, beletesszük a tojások sárgáját. Két édesítõ tablettát langyos vízben feloldva hozzáöntünk. A felfuttatott élesztõs tejjel kidagasztjuk a tésztát. 5 dkg sertészsírt is beledolgozunk.
Amikor már szép hólyagos, lisztezett táblára öntjük, és 3 felé osztjuk. Az egyik legyen egy kicsit nagyobb – ez marad fehér. A másodikba 3 késhegynyi piros festéket teszünk, amit leöntünk langyos vízben feloldott két édesítõ tablettával. Jól összedolgozzuk. A harmadikba kakaóport szórunk, ebbe is teszünk egy kupica feloldott édesítõt, belegyúrjuk, és mindhárom cipót lelisztezve, letakarva, meleg helyen kelesztjük egy fél órát.
Ezután mindegyiket kettéválasztjuk, és a hat kisebb cipót újabb fél órát pihentetjük. Amikor már szép hólyagosra megkelt, egyenként, egyforma nagyságúra kinyújtjuk a cipókat. Legalulra a fehéret rakjuk, erre pirosat teszünk, megszórjuk mazsolával, ráhelyezzük a barna lapot, kicsit megsodorjuk, és az egészet felgöngyöljük. Kikent tepsibe tesszük. A másik rudat ugyanígy elkészítjük. A kalácsok végeit és közeit olvasztott zsírral átkenjük, nehogy összeragadjanak. Az egész tojást felverjük, és ezzel átkenjük a rudak tetejét. Hosszú, vékony tûvel mindegyiket átböködjük, hogy a rétegek ne váljanak szét. A tepsiben pihentetjük még egy kicsit, majd elõmelegített sütõben megsütjük.
Kihûtve szeleteljük.

Túrós táskaleves
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1 fakanál sertészsír, csipetnyi só, 1 teáskanál õrölt paprika, 1 liter tej. A táskákhoz: 8 evõkanál liszt, 1 tojás, 1 kávéskanál só, 2 evõkanál túró, 2 teáskanál tejföl.
A vöröshagymát apróra összevágjuk. Kevés sertészsírt teszünk a leveses fazékba, és megpároljuk benne a hagymát. Dobunk rá egy csipetnyi sót is. Amikor már üveges, félrehúzzuk a tûzrõl, elkeverjük benne az õrölt paprikát, és felöntjük 7 dl vízzel. Visszatesszük, és tovább fõzzük.
Közben elkészítjük a levesbetétet. A lisztet kisebb tálba tesszük, beleütjük a tojást, kevés sót és csak annyi vizet adunk hozzá, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Szögletes alakúra kisodorjuk, széles csíkokra vágjuk. A túrót a tejföllel és csipetnyi sóval kikeverjük. Kisebb kupacokat halmozunk a levestészta szélére, egymástól 1-2 cm távolságra. A széleket és a töltelék közeit vizes ecsettel lekenjük, hogy könnyebben ragadjon. Felhajtjuk a tésztát, és jól megnyomkodjuk a széleken, és a töltelékek között is. Derelyeszaggatóval párnácskákat vágunk belõle.
A levesünket felöntjük egy liter tejjel, és felforraljuk. Ízlés szerint sózzuk, és a túrós táskákat kifõzzük benne.
Amikor megpuhult, forrón tálaljuk a levest.

Hetényi rakottas „tepszishús”
Hozzávalók: 8 szem burgonya, 3 fej vöröshagyma, 2 sárgarépa, 1 paprika, 1 paradicsom, 1 fakanál sertészsír, 2 csirkemell, 2 csirkecomb, 20 dkg füstölt szalonna, 15 dkg házi kolbász, só. A tejfölös öntethez: 1 evõkanál liszt, 1 teáskanál õrölt paprika, csipetnyi só, 2 dl tejföl. A csirkehús pácolásához: teáskanálnyi kakukkfû, bazsalikom, só, étolaj.
Finomabb, szaftosabb lesz az étel, ha a húsokat már elõzõ nap kisebb darabokra vágjuk, és friss fûszernövényekkel, sóval, étolajjal bepácoljuk.
A krumplit és a sárgarépát megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. A sütõ tepsit vékonyan kizsírozzuk. Az alját beterítjük a krumpli és sárgarépa felével. Ráhelyezzük a bepácolt húsokat. A hagymát karikákra vágva rászórjuk.
A szalonna felét csíkokra vágjuk, a maradékból pedig „kakastaréjt” készítünk. A kolbászt, paprikát és paradicsomot felkarikázzuk.
A felaprított hozzávalókat az ételre tesszük, enyhén megsózzuk, majd a burgonya-és sárgarépa másik felével az egészet betakarjuk. Ismét megszórjuk sóval, és a legtetejére helyezzük a kakastaréjt. Alufóliával befedjük, és 1 órán át sütõben teljes lángon sütjük.
Közben a tejfölös öntet hozzávalóit simára kikeverjük, és ezzel meglocsoljuk a puhára párolódott rakottast. Visszatoljuk a sütõbe (ekkor már nem takarjuk be), és 10 perc alatt szép aranyos barnára sütjük

Cserépedényes bab
Hozzávalók: 30 dkg tarkabab, 15 dkg árpagyöngy, 20 dkg házi füstölt sonka (vagy tarja), 15 dkg füstölt kolbász, 3 fej lilahagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 evõkanál liszt, 2 teáskanál õrölt paprika, 2 teáskanál só, diónyi sertészsír, 2 dl tejföl.
A cserépedényt elõzõ este beáztatjuk.
A lilahagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és zsírban megfonnyasztjuk. A füstölt kolbászt karikákra, a sonkát kockákra vágjuk. A babot nem kell beáztatni, szárazon tesszük az ételbe. Felét a cserépedény aljában elterítjük. Rászórjuk az átmosott gyöngyárpát, a sonkát, a kolbászkarikákat, majd betakarjuk a maradék babbal. Enyhén megsózzuk, õrölt paprikát, és lisztet szórunk a tetejére, a tisztított fokhagyma gerezdeket is rápakoljuk, és végül elegyengetjük rajta a párolt hagymát. Az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy bõven ellepje. Teljes lángon, lefedve, egy órán át sütjük a sütõben. Ekkor kivesszük, megnézzük, hogy elpárologta-e a levét. Ezt meleg vízzel pótoljuk, majd teljes tartalékon sütjük még további három órát.
http://tv.animare.hu/forum/topic.aspx?id=6ad6f786-83cb-4636-bbd9-eea585d69bb0