Jóembert keresünk

zenés színmű


Jóembert keresünk - Eszenyi Enikő
A VÍGSZÍNHÁZ előadása

Író: Bertolt Brecht
Fordító: Térey János, Kovács Krisztina
Rendező: Michal Dočekal

Színész:
Sen Te / Sui Ta - Eszenyi Enikő
Szun, a pilóta - Lengyel Tamás
Vang, a vízárus - Mészáros Máté
Sin asszony - Lukács Sándor
Első Isten - Telekes Péter
Második Isten - Fesztbaum Béla
Harmadik Isten - Molnár Áron
Su Fu, a fodrász - Kerekes József
Lin To, az asztalos - Borbiczki Ferenc

Díszlet: Martin Chocholouąek
Jelmez: Kateřina ©tefanová
Koreográfus: Horváth Csaba
Zene: Paul Dessau
Zenei vezető: Michal Novinski
Zenei munkatárs: Furák Péter
Zongorán kísér: Furák Péter, Nagy Szabolcs
Korrepetitor: Termes Rita
Dramaturg: Kovács Krisztina
Rendező munkatársa: Pintér Beáta, Szabó G. László
Ismertető:

Három Isten érkezik egy nagy szegénységben élő városkába, azért, hogy próbára tegyék az emberek jóságát. A próba egyszerű: találniuk kell valakit, aki szállást ad nekik. Az isteneknek azonban csalódniuk kell, mert hosszú útjuk során senki sem akad, aki befogadná a három idegent. Csak egy pénztelen utcalány látja őket szívesen: Sen Te, akit a jótéteményért megajándékoznak, mert abban bíznak, Sen Te példája bebizonyítja majd, hogy jó emberek is élhetnek emberhez méltó életet a Földön. Az ajándék segít Sen Tének talpra állni, de közben az istenek kísérletének alanyává is teszi: kérdés, hogy képes lesz-e jó maradni egy olyan világban, ahol hatalmas a szegénység, és mindenki csak a saját, önző érdekeit tartja szem előtt, vagy tigrissé kell válnia, hogy megvédje magát.

Brecht, rendkívüli színházi elme. Szenvedélyes, formabontó író, aki mindig kivételes érzékenységgel, sok humorral és nagy drámai erővel ábrázolja a gazdasági és társadalmi problémáknak kiszolgáltatott emberi lélek esendőségét. A Jóembert keresünk című darabja megrendítően szép vallomás a jóságról, a csodavárásról, az emberi nagyságról és gyarlóságról.

Az előadás rendezője Michal Dočekal, a prágai Nemzeti Színház igazgatója, aki korábban a nagysikerű Mikvét rendezte a Pesti Színházban. Michal Dočekal ezúttal is nagyszerű, tehetséges és Európa szerte elismert alkotótársakat választott magának: a cseh Martin Chocholuąek díszlettervezőt, Katerina Stefková jelmeztervezőt, Michal Novinski zeneszerzőt és Horváth Csaba koreográfust.

Michal Dočekal előadása látvány- és hangzásvilágában, játékstílusában új, merész formákkal kísérletezik.Bemutató időpontja: 2012. október 13., Vígszínház