Kutya Világkiállítás 2013

Információ

2013. május 16. - 2013. május 19.

Leírás

2013. május 16-19. között a kutyás világ legnagyobb 2013. évi eseménye, a Világkiállítás kerül megrendezésre Budapesten, a Hungexpo kiállítási központban több tízezer négyzetméternyi területen.

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) 1933 óta tagja a Nemzetközi Kinológiai Szövetségnek (továbbiakban FCI). Az FCI a világ legnagyobb kutyás szervezete, 86 tagországa van és rajtuk keresztül kettő és félmillió kutyás tagot tudhat magáénak.

Minden évben megrendezésre kerül a Kutya Világkiállítás valamelyik tagországban, melynek rendezési jogát az FCI Közgyűlése ítéli oda. Ezt a jogot elnyerni óriási megtiszteltetés.

A világ legelső FCI Kutya Világkiállítását Budapesten tartották 1971-ben. Ezt követően Magyarország 1996-ban rendezhette meg ismét a kutyás világ legrangosabb rendezvényét.
2008. évben pedig az Európa-kutyakiállításnak adhatott otthont Budapest a MEOE szervezésében.

Az FCI magyar tagszervezete, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete óriási előkészítő munka után 2013. évre elnyerte a Világkiállítás rendezésének jogát a 2009-es pozsonyi Világkiállításon megtartott FCI közgyűlésen. Így ismét Magyarországra érkezik az a rendezvény, amely öt kontinens tenyésztőit mozgatja meg, és amit állatszeretők milliói kísérnek figyelemmel.

A kiállításon előreláthatólag több mint 30 000 kutya kerül bemutatásra, és közel 100 000 látogató érkezése várható.

A kiállítók 70 %-a külföldről érkezik, így az eseménynek hatalmas turisztikai jelentősége is van.

A Világkiállításhoz számos kísérőrendezvény kapcsolódik. A kétévente esedékes FCI Közgyűlés 60 - 65 ország delegáltjainak részvételével két napon keresztül ülésezik Budapesten. Az FCI közgyűlés kiemelt fontosságú eleme lesz az FCI új elnökének megválasztása, tekintve, hogy több mint húsz év elnöklés után a jelenlegi elnök, Hans Müller úr bejelentette visszavonulását.

Gödöllő városa pedig számos fajta specifikus Világ és Európa kiállítást, illetve kutyás sport rendezvényt fog vendégül látni.

Mindezek mellett a MEOE még számtalan más érdekességgel is készül a világkiállítás területén:
kutyás bemutatókkal, agility és flyball bajnoksággal, interaktív tájékoztató programokkal, előadásokkal kívánja szórakoztatni a látogatókat a Hungexpon egy külön erre a célra felállított színpadon, valamint a kiállítás dísz-ringjében.

Az állatszeretet jegyében nem csak a kutyabarátok számíthatnak maradandó élményre, hiszen macska és kisállat kiállítás is gazdagítja a programot.

A rendezvény a felelős állattartás, állategészségügy és az állatvédelem jegyében fog zajlani. A világkiállításon bemutatkoznak állatvédelemmel foglalkozó hazai szervezetek, illetve Állatorvosi Konferencia, valamint egész napos Állatvédelmi Konferencia is megrendezésre kerül.

Minden érdeklődőt vár a Kutya Világkiállítás, mely 2013. évben a Forma 1 után a második legnagyobb turisztikai vonzerejű rendezvénye lesz Magyarországnak.
Budapest