Mátrix /The Matrix/

színes, magyarul beszélő, amerikai fantasztikus akciófilm, 144 perc, 1999 (12)
DVD

Ajánló

Amikor még a Mátrix jó volt. 1999-ben menőnek számító effektek ma már azért kicsit bénácskák, sőt, azt is tudjuk, hogy mi lesz Neo sorsa, hisz aminek kezdete van, véget is ér, ugye. De maradjunk ennél a filmnél, legyen meg, hogy nincs kanál, maradjon a hullámzó tükör meg a kék pirula és tűnjön el a felejtés mocsarában a végső Neo vs Smith ügynök cicaharc!

Leírás

Két valóság létezik. Az egyik mindennapi életünk - a másik az, ami mögötte van. Az egyik álom. A másik a mátrix. Neo kétségbeesetten kutatja az igazságot a mátrixról. Erről a titokzatos és ismeretlen valamiről. Neo csak mendemondákból hallott - de biztos benne, hogy ez az elképzelhetetlen dolog rosszindulatú, és titokban irányítja az életét. Neo úgy véli, Morpheus, ez a legendák övezte férfi, akit a világ legveszélyesebb emberének tartanak, megmutatja neki az igazságot.

Egy éjszaka Neo találkozik egy gyönyörű ismeretlennel, Trinityvel, aki elvezeti őt egy másik világba, ahol Neo találkozik Morpheusszal és személyesen megtapasztalja az igazságot a mátrixról. Neónak egy kérdésre is választ kell találnia, amely ugyanolyan mellbevágó, mint az első. Vajon ő a kiválasztott? Még mielőtt felfoghatná, miről van szó, Neo biztos abban, hogy a kérdésre nem a válasz. Mások, mint Morpheus társa, Cypher egyetértenek. Ám akadnak olyanok is, akik nem egészen biztosak ebben.

A mátrixnak védelmezői is vannak. Vezetőjük a könyörtelen és szó szerint fékezhetetlen Smith ügynök. A mátrix őreinek módszerei egyszerre ámulatba ejtőek és rémisztőek. Neo, Morpheus és Trinity élethalálharcot folytat a mátrix gonosz és szinte legyőzhetetlen őrei ellen, hogy választ találjanak kérdéseikre, ráeszméljenek valódi erejükre, és megismerjék sorsukat. Minden mozdulat, minden másodperc, minden gondolat döntő jelentőségre tesz szert, ha ki akarnak szabadulni a mátrix rabságából, és elpusztítani mindazt, amit képvisel.


Bemutató dátuma: 1999. augusztus 5. (Forgalmazó: InterCom)

Stáblista:

rendező: 
 
forgatókönyvíró: 
 
zeneszerző: 
operatőr: 
díszlettervező: 
jelmeztervező: 
vágó: 
hang: 
 
vizuális effektek: 
 
 
 
hang effektek: 
 
 
szereplő(k): 
 
Neo
Morpheus
Trinity
Smith ügynök
Cypher
Brown ügynök
Tank
Dozer
Jones ügynök

Linkek:

Díjak és jelölések:

BAFTA-díj (2000) - Legjobb vizuális effektusok: Janek Sirrs, Jon Thum, Steve Courtley, John Gaeta
BAFTA-díj (2000) - Legjobb hang: David Lee
, David E. Campbell
Oscar-díj (2000) - Legjobb vizuális effektusok: John Gaeta
, Steve Courtley, Jon Thum, Janek Sirrs
Oscar-díj (2000) - Legjobb vágás: Zach Staenberg

Oscar-díj (2000) - Legjobb hangvágás: Dane A. Davis

Oscar-díj (2000) - Legjobb hangkeverés: David E. Campbell
, David Lee
BAFTA-díj (2000) - Legjobb operatőr jelölés: Bill Pope

BAFTA-díj (2000) - Legjobb látványtervezés jelölés

BAFTA-díj (2000) - Legjobb vágás jelölés: Zach Staenberg
Tovább a vetítésekre »