Hamarosan záró kiállítások

Építész bútorok, fa festmények és kurblimadár

(Budapest, Három Hét Galéria - április 21-ig)

Három művészeti ág meglepő és különös találkozása mutatkozik be a Három Hét Galériában. Idén februárban új tulajdonossal újranyitott művészeti galéria koncepciójában különös szerepet kap az egyediség és a meghökkentés. A különlegesen egyedi és sajátosan meghökkentő művészeti alkotások iránt rajongó közönség ez alkalomból Fülöp Mihály kiállítását tekinthetik meg. A festőművész, építésznek ez lesz az ötödik önálló kiállítása.

Bővebben >>>

Páczai Tamás

Vámbéry nyomában

(Esztergom, Duna Múzeum - Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum - április 21-ig)

Páczai Tamás fotográfus 2012-13-ban újrajárta a legendás keletkutató, Vámbéry Ármin útját síkfilmes fényképezőgéppel és kerékpárral. A több hónapos utazás során készült fényképekből látható kiállítás az esztergomi Duna Múzeum Európai Közép Galériájában.

Bővebben >>>

Michal Gavish: A múlt jelene

(Budapest, Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár - április 20-ig)

A múlt jelene egy multimédiás kiállítás, amely a dokumentálás folyamatáról tesz fel kérdéseket. Gavish egy családtörténeti szálat vizsgál, a sajátját, amit a holokauszt megszakított. A nagyméretű portrék csoportját az eredeti környezetükben állítja fel: a pesti zsidónegyedként ismert városrészben. A portrék beutazták San Franciscót, Németországot, Tel Avivot, és most visszatérnek Budapestre.

Bővebben >>>

Lévay Jenő

Lévay Jenő: Páternoszter

(Budapest, Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér - április 18-ig)

Lévay Jenő Munkácsy-díjas képzőművész. 1978-tól foglalkozik videóval, irodai és ipari másoló berendezésekkel, azok képzőművészeti alkalmazhatóságát kutatva. Munkásságában az egyedi rajz és a sokszorosító grafika eljárásai egyaránt fontosak.

Bővebben >>>

Rövidesen nyíló kiállítások

Gutema Dávid: Slideshow

(Budapest, Szatyor Bár és Galéria - április 17-től)

Gutema Dávid a Magyar Képzőművészeti Egyetem negyedéves Intermédia szakának hallgatója. A Szatyor Galériában megrendezett kiállítása a napjainkban mindennapossá vált társadalmi problémákat boncolgatja. A vetített képek vonalainak összességéből egy kritikus világszemlélet rajzolódik ki, amelyekből Gutema a társadalmi rendszer összegabalyodott hálóját bogozza ki minimális vonalvezetésével.

Bővebben >>>

Békévé oldja az emlékezés

(Budapest, Hagyományok Háza - április 17-től)

A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület a Hagyományok Háza szakmai támogatásával köztéri fotókiállítást rendez a történelemmel való szembenézés elősegítésére a Magyar Holokauszt Emlékév programjaként a Corvin téren, a Hagyományok Háza előtt.

Bővebben >>>

Olajos György

Olajos György kiállítása

(Budapest, Óbudai Kulturális Központ - San Marco Galéria - április 18-tól)

Olajos György Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész alkotásai nem egyszerű festmények, munkái azt a kérdés boncolgatják, hogy mitől válik egy festmény festménnyé. Képein festékek nélkül szeretne a festés műveletének értelmébe hatolni: azt vizsgálja, hogy festés közben a felület hogyan formálódik képpé.

Bővebben >>>

Az év természetfotósa 2013

(Budapest, Klebelsberg Kultúrkúria - április 16-tól)

Huszonegyedik alkalommal adták át Magyarország, és egyben a közép-európai régió legrangosabb természetfotós szakmai elismerését, Az Év Természetfotósa díjat. A GDF SUEZ - Az Év Természetfotósa 2013 pályázat legjobb képei láthatók e lélegzetelállító tárlaton. A nemzetközi szinten is a legjobbak között számon tartott magyar természetfotósok közül az idén 307 pályázó közel négyezer 3822 fotóval nevezett, összesen 14 kategóriában.

Bővebben >>>

Most futó kiállítások
Ghyczy György

Ghyczy György: A tábornok fényképei

(Budapest, Tranzit Art Café - május 5-ig)

Az idén 61 esztendős Ghyczy György festőművész képeit tavaly, a kerek évfordulón több kiállításon is láthattuk. Ezúttal a Tranzit Art Caféban látható legújabb tárlata A tábornok térképei címmel. A kiállításon hat nagy méretű akril, vászon kép tekinthető meg Ghyczy Györgytől, akinek a kiállítás idején kapható a nyomdából nemrég kijött katalógusa is Utak az ég alatt címmel.

Bővebben >>>

Bicikliváros. Szabadka - Budapest.

(Budapest, Néprajzi Múzeum - szeptember 28-ig)

A biciklik éppen olyan sokszínűek, mint az emberek. Budapesti kerékpáros berkekben nem számít újdonságnak, hogy a Néprajzi Múzeum biciklis projekttel rukkol elő, átfogó kiállítás azonban most először lesz látható az egyik legnépszerűbb közlekedési eszközről. A Szabadkai Városi Múzeumban 2011-ben volt látható a A biciklisek városa - A kerékpár történeti, néprajzi és művészeti aspektusai Szabadkán című kiállítás. Ez a tárlat most a Néprajzi Múzeumban látható, a budapesti kerékpáros kultúrát bemutató anyaggal együtt.

Bővebben >>>

A bárányok nem hallgatnak

(Szentendre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) - október 31-ig)

A nemzetközi program keretében megvalósuló, A bárányok nem hallgatnak című tárlatban tucatnyi európai ország több mint harminc gyűjteményéből kerülnek kiállításra tárgyak, melyek most igazi juhszolgálatot tesznek. Számba is alig lehet venni, mennyi minden kapcsolódik a bárányhoz. Városcímertől az egyházi jelképeken át egészen az öltözetünkig, és még a konyhába be sem kukkantottunk.

Bővebben >>>

111 év - 111 kesztyű - Emlékek a kesztyűgyártás múltjából

(Pécs, Vasváry-ház - október 5-ig)

A kiállítás apropójául szolgál, hogy a neves, világhírű Hamerli J. Kesztyűgyár mai Vince utcai (egykor Alsó Puturla utcai) telephelyét állami támogatással végzett korszerű fejlesztések után 1903-ban - vagyis 111 évvel ezelőtt - adták át. A Pécsi Kesztyűgyári ipartörténeti gyűjteményt 2006-ban védetté nyilvánították, majd a kollekció állami vásárlás után a Janus Pannonius Múzeum kezelésébe került.

Bővebben >>>

Kiállítás gyerekeknek
Idő-élmény - Bóbita Bábszínház (Pécs), jan. 11.  - ápr. 20. 
Pinczés József: Gyerekszoba - Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótér (Győr), febr. 13. 17:00 - jún. 1. 
Az idő birodalma - Meghökkentő jelenségek - Magyar Mezőgazdasági Múzeum (Budapest), márc. 16.  - ápr. 27. 
LEGO-Akadémia - Zeneakadémia (Budapest), márc. 16.  - ápr. 16. 
Mese itt mese ott - Szent-Györgyi Albert Agóra (Százszorszép Gyermekház) (Szeged), márc. 18.  - ápr. 30. 
Mesék szárnyán - Ady Endre Művelődési Ház (Budapest), márc. 26. 16:00 - ápr. 30. 
Mesék szárnyán - Újpesti Kulturális Központ Ifjúsági Ház (Budapest), márc. 26. 16:00 - ápr. 30. 
Ejsze tojást fessetek! - Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ (Budapest), ápr. 5. 17:00 - ápr. 25. 
Érdekes Elven Működő játékok - Falumúzeum (Törökbálint), ápr. 5. 17:00 - máj. 4. 
Az év természetfotósa 2013 - Klebelsberg Kultúrkúria (Budapest), ápr. 16.  - máj. 14. 
Múzeumpedagógia
Múzeumpedagógiai foglalkozás - Közösségi rajzolás - MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ (Debrecen), ápr. 26. 10:30
Vasárnapi múzeumpedagógia: A színek üzenete - MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ (Debrecen), ápr. 27. 11:00
100/100 - 100 évek 100 percben - Kalandozás pincétől a padlásig - Magyar Nemzeti Múzeum (Budapest), máj. 7. 17:00
Múzeumpedagógiai foglalkozás - Közösségi rajzolás - MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ (Debrecen), máj. 10. 10:30
Vasárnapi múzeumpedagógia: Rajzóra - MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ (Debrecen), máj. 11. 11:00
Múzeumpedagógiai foglalkozás - Közösségi rajzolás - MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ (Debrecen), máj. 24. 10:30
100/100 - 100 évek 100 percben - Kalandozás pincétől a padlásig - Magyar Nemzeti Múzeum (Budapest), jún. 4. 17:00
Múzeumpedagógiai foglalkozás - Közösségi rajzolás - MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ (Debrecen), jún. 14. 10:30
Múzeumpedagógiai foglalkozás - Közösségi rajzolás - MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ (Debrecen), jún. 28. 10:30
100/100 - 100 évek 100 percben - Kalandozás pincétől a padlásig - Magyar Nemzeti Múzeum (Budapest), júl. 2. 17:00