Hamarosan záró kiállítások
Gálhidy Péter

Gálhidy Péter: Messziről zöld / Distant Green

(Budapest, Molnár Ani Galéria - január 31-ig)

Gálhidy Péter 'Messziről zöld' című egyéni kiállításának munkái a nézők valóságfelfogását módosítják, nem szokványos forma-anyag viszony illetve térkialakítás jellemzi őket. A művek környezetében új arányrendszer és dinamika érvényesül, és újraértelmeződik a természetes fogalma.

Bővebben >>>

Aknay János: Evangélium

(Budapest, Párbeszéd Háza - január 30-ig)

Ez a képzelet szárnyán közlekedő, térben is időben igen mozgékony, tiszavirágszerűen új és új alakot öltő angyalmotívum valóban úgy röpköd Aknay Jánosnál, mint mesékben a gondolat. Világokat hág át, csillagok közt jár-kel, de mindig visszatér alkotó (atyjához), a művészhez, s be-benéz az ajtókon, ablakokon, s fel-felbukkan az újra és újjáépített szentendrei kulisszák között, és a háztetők, keresztek és kálváriák felett.

Bővebben >>>

Wenckheim-magtár

Árnyékban

(Budapest, Lechner Lajos Tudásközpont - január 30-ig)

Ybl Miklósazdag életműve - néhány kiemelkedő épülete, például a pesti Operaház, a Bazilika, a Várkert Bazár, vagy az egykori Fővámház kivételével - mégsem él kellő súllyal a köztudatban. Ezért a kiállítás a bemutatott alkotások többségét a kisebb léptékű vagy nehezen megközelíthető, illetve a nagyközönség elől elzárt, nem látogatható épületei közül válaszogatta.

Bővebben >>>

Beavatkozások

(Budapest, MONO Art and Design - január 29-ig)

A Beavatkozások című kiállítás a nemzetközi OFF FESTIVAL-on mutatkozott be 2014 novemberében. Az immáron ötödik éve mergendezett pozsonyi fesztivál fiatal fotóművészeknek ad bemutatkozási és fejlődési lehetőséget; az alkotók minden évben más-más meghirdetett tematikához igazodva állíthatják ki munkáikat.

Bővebben >>>

Rövidesen nyíló kiállítások
Morelli Edit

Morelli Edit kiállítása

(Budapest, Párbeszéd Háza - február 5-től)

"Morelli Edit alkotásaiban (ahogyan a középkori zománcképeken, mozaikokon) mintha maguk a tárgyak sugároznák a fényt: önmagukban is fénylőek. Az érett középkor egy keveset idézett gondolkodója (Szentviktori Hugó, XII. sz.) így írt a színről, a fényről mint a szépség forrásáról: "A dolgok színéről nem szükséges hosszasan értekezni, hiszen maga a látás igazolja, mennyivel gyarapszik a természet ékessége, midőn annyi különböző szín tarkasága díszíti. Mi szebb a fénynél, amelynek magának ugyan nincs színe, mégis minden dolognak színt ad valamiképpen azáltal, hogy megvilágítja."

Bővebben >>>

J. Cibic: The Nation Loves It (Shadows), állókép, 2015, egycsatornás, HD videó, 15' 45'', sztereó

Jasmina Cibic: Spielraum - The Nation Loves It

(Budapest, Ludwig Múzeum - január 30-tól)

A Spielraum - The Nation Loves It videoinstalláció és projekt Jasmina Cibic legújabb munkája, a szlovén művész korábbi munkássága során felvetett konceptuális és formai kérdések egyfajta szintézise. Az új mű előzménye a For Our Economy and Culture című, széles körben méltatott projektje, amellyel Szlovénia képviselőjeként vett részt az 55. Velencei Biennálén.

Bővebben >>>

Betuker István: Érzelmi zsarolás

(Dunaújváros, Kortárs Művészeti Intézet - január 30-tól)

A hazai közönség a Műcsarnok és a Viltin Galéria egy-egy csoportos kiállításán találkozhatott már Betuker István műveivel, de első önálló magyarországi tárlatának a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet ad otthont. A kortárs és a klasszikus festészet iránt érdeklődők Betuker figurális, narratív művein keresztül betekintést nyerhetnek az átfogóan "kolozsvári iskolának" nevezett művészeti szcéna Európát meghódító műhelyébe, míg az őt már jól ismerő szakma itt találkozhat először a festő legújabb alkotásaival.

Bővebben >>>

PROTOKOLL - A kortárs rajz felszabadulása

(Budapest, Chimera-Project Space - január 29-től)

A Protokoll című tárlat - hasonlóan a legutóbbi festészetet tematizáló kiállításhoz - ezúttal a rajz kapcsán igyekszik értelemmel teli tendenciákat azonosítani. A rajzról szóló értékelések szakmai kiindulópontja annak a tendenciának a felvázolása, miként a rajz korábbi alárendelt, gyakran más médiumokat előkészítő szerepéből egy független, sőt domináns kortárs médiummá avanzsált.

Bővebben >>>

Most futó kiállítások
Aristide Maillol

Maillol hatása a magyar szobrászatra

(Budapest, Magyar Nemzeti Galéria - április 6-ig)

Aristide Maillol művészete a modern magyar és európai szobrászat fejlődésében kiemelkedő szerepet játszott. A Rippl-Rónai József és Aristide Maillol barátságát bemutató nagyszabású kiállítást kísérő kamaratárlat a francia mester magyar szobrászokra gyakorolt hatását ismerteti meg a magyar közönséggel.

Bővebben >>>

Az illúzió és tükröződés - Bánffy Miklós művészi pályaképe

(Hódmezővásárhely, Tornyai János Múzeum - március 15-ig)

A bonchidai Bánffy kastély ékének számító két mitológiai kisplasztika, Georg Raphael Donner Vénuszt és Merkúrt ábrázoló szobra is látható a gróf Bánffy Miklós (1873-1950) művészi pályaképét bemutató kiállításon a Tornyai János Múzeumban.

Bővebben >>>

Történelmi idők sodrában

(Keszthely, Balatoni Múzeum - február 28-ig)

A Balatoni Múzeum részben saját anyagából, részben a már 2014 tavaszán tett gyűjtési felhívásra beérkező tárgyakból, dokumentumokból rendezte meg a kiállítást. A látogató szembesülhet vele, hogy a közemberek: a katonák és otthon maradt családjuk számára milyen változásokkal és sorsfordító, tragikus eseményekkel járt a háború, hogyan élték meg az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó időszakát.

Bővebben >>>

Ekler Dezső: Tértörténetek

(Győr, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum - Esterházy Palota - március 31-ig)

Tértörténetek címmel nagyszabású gyűjteményes tárlat látható Ekler Dezső építész munkáiból Győrben, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban. A neves építész/alkotó eddigi életművét összegző kiállítás a fotók és rajzok mellett számos makettel és filmrészlettel mutatja be az alkotó közel hatvan kiemelkedő tervét.

Bővebben >>>

Kiállítás gyerekeknek
jáTÉKA 7: Játékok a jó meleg szobában - Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Ház (Budapest), 2014. november 21.  - 2015. február 25. 
Játékvilágok - Széphárom Közösségi Tér (Budapest), 2014. november 28. 18:00 - 2015. január 30. 
A négyszögletű kerekerdő - Magyar Mesemúzeum (Budapest), 2014. december 06. 16:00 - 2015. február 28. 
A Kabóca színei - Bóbita Bábszínház-Bóbita Bábmúzeum (Pécs), jan. 10. 15:00 - máj. 30. 
"Szervusztok, Pajtikák!" - Vigadó Galéria (Budapest), jan. 13.  - febr. 1. 
Kockabirodalom - Építsd meg az álmaid! - Lurdy Ház (Budapest), jan. 31.  - márc. 1. 
Fekete-fehér - Veszprémi Kabóca Bábszínház (Veszprém), jan. 31. 10:00 - febr. 1. 
A déli égbolt csodái - Platán Könyvtár (Budapest), febr. 3. 17:00 - márc. 8. 
Mackókiállítás - Wekerlei Kultúrház és Könyvtár (Budapest), febr. 7.  - márc. 2. 
Tárlatvezetések gyerekeknek - Magyar Nemzeti Galéria (Budapest), febr. 7. 11:30
Múzeumpedagógia
Firka Kör - MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ (Debrecen), jan. 29. 15:00
Fényrögzítési kísérlet - Műcsarnok (Budapest), jan. 31. 10:30
Zsebnyomda - Műcsarnok (Budapest), febr. 1. 10:30
Múzeumi angol - Magyar Nemzeti Galéria (Budapest), febr. 4. 16:00
Művészeti szakkör - Magyar Nemzeti Galéria (Budapest), febr. 5. 15:00
Készítsd el saját épületmakettedet az újrahasznosítás jegyében! - Kassák Múzeum (Budapest), febr. 7. 10:00
Múzeumi angol - Magyar Nemzeti Galéria (Budapest), febr. 11. 16:00
Múzeumi angol - Magyar Nemzeti Galéria (Budapest), febr. 18. 16:00
Művészeti szakkör - Magyar Nemzeti Galéria (Budapest), febr. 19. 15:00
Múzeumi angol - Magyar Nemzeti Galéria (Budapest), febr. 25. 16:00