Hamarosan záró kiállítások
Shirin Neshat

Shirin Neshat kiállítása

(Budapest, Műcsarnok / Mélycsarnok - április 27-ig)

Shirin Neshat első magyarországi egyéni kiállítására kiválasztott két alkotás, az 1999-es Elragadtatás (Rapture) és a 2005-ös Zarin jól reprezentálja a művész mozgóképes életművét. Ez utóbbi, a magyar Tóth Orsival a főszerepben, egy öt videóból álló, egy-egy női karaktert megjelenítő sorozat része.

Bővebben >>>

Szamurájok és gésák

(Pécs, Modern Magyar Képtár II. - április 27-ig)

A Szamurájok és gésák kiállítás első részében a szamurájok díszviseletét, fegyvereit, és azok díszítményeit csodálhatjuk meg, a második szekcióban a férfiak használati tárgyai (övben hordott netsuke-függő nehezékek,) láthatók írószertartók és dohánykészletek társaságában. Míg a harmadik kiállítási egység a hagyományos női viseletek és obi mustrák, valamint a női hajdíszítés jellegzetes eszközeinek seregszemléje, a tárlat negyedik egysége a gyerekek világát eleveníti meg.

Bővebben >>>

Tavaszi terítés

(Budapest, LATARKA - Kortárs Művészeti Galéria - április 25-ig)

A Latarka kurátorai (Bánki Ákos, Bársony István, Esse Bánki Ákos, Tomasz Piars) a Tavaszi Terítést egyedülálló kezdeményezésként hozták létre, azzal a céllal, hogy a kortárs művészetet mindenki számára elérhetővé tegyék. Az esemény mára már művészi önszerveződéssé vált. A hasonló céllal létrejött karácsonyi vásár sikere után idén a művészek már egymást buzdítják a részvételre.

Bővebben >>>

Fátyol Viola

Fátyol Viola: Időközben épp időben

(Budapest, Faur Zsófi Galéria - április 25-ig)

Az In the Meantime, in Between Time című kiállítás Fátyol Viola két sorozatát mutatja be; a 2011-es Orando et laborando, valamint a még folyamatban lévő In Between (2013) anyagát.

Bővebben >>>

Rövidesen nyíló kiállítások
Hafner Mónika

Hafner Mónika: Kicsik

(Budapest, Oltalom Karitatív Egyesület Központi Iroda - április 29-től)

Hafner Mónika portréalanyai születésük pillanatában ugyanolyan eséllyel indulhatnának a dobogó felé, mint a szőkék és kékszeműek. Rajtuk is, rajtunk is múlik, meddig jutnak. És ők is be fogják hozni azt a 60 Forintot, mint sok éve az az ismeretlen, fiatal cigány nő. Feltéve, hogy esélyt adunk nekik. Olyan kicsik és védtelenek a Sárikáink!

Bővebben >>>

Guido Vedovato

Guido Vedovato: Itália meséi

(Budapest, Országos Idegennyelvű Könyvtár - április 28-tól)

Ismét Budapestre látogat az olasz festőművész, Guido Vedovato. Naiv látásmódú, mesés alkotásai meghódították a közönséget és képei ma már a világ számos múzeumában megtalálhatóak Kanadától Franciaországon át Oroszországig - és nem mellékesen a Szombathelyi Képtárban, valamint a kecskeméti Magyar Naiv Művészek Múzeumában is.

Bővebben >>>

Corvinus Díszkert 2014

(Budapest, Budapesti Corvinus Egyetem Budai Arborétuma - április 25-től

)

2014. április 25-27 között 27. alkalommal nyitja meg kapuit a tavasz legnagyobb kertészeti szakkiállítása és vására. A rendezvény három napján a látogatók ismételten találkozhatnak a magyar kertészeti termelők képviselőivel. Az érdeklődők a nagy hagyományoknak örvendő, népszerű programok és látnivalók között idén is több hasznos előadás és szaktanácsadás által hasznos információkat kaphatnak a növények ápolásáról, gondozásról.

Bővebben >>>

hirdetés

Photovancsó-maraton

(Budapest, Eurocenter Óbuda - április 25. 15:00)

Vancsó Zoltán fotográfus előadássorozata a budapesti EuroCenter moziban. Többek között: Egy rendhagyó fotókiállítás a mozivásznon. A fotográfus tisztelgése a május 6-án Budapesten koncertező zenész előtt. Ha szereted Peter Gabrielt, ettől kész leszel! Népszerű slágerei mellett, kevésbé ismert művei, filmzenéi lesznek kísérői a 20 évnyi fotós életmű keresztmetszetét bemutató vetítésnek. És még sok egyéb.

Bővebben >>>

Most futó kiállítások
Czigány Ákos

Czigány Ákos: A művészet fényei

(Budapest, Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház - május 18-ig)

A Lucien Hervé és Rodolf Hervé-díjas 2007 óta folyamatosan készíti A művészet fénye című sorozatát, amelyben múzeumok, galériák, kiállítóterek mennyezeti világító-rendszereit mutatja meg tárgyilagos egyszerűséggel. A fénynek azt a meghatározó, mégis észrevétlen jelenlétét teszi képei tárgyává, amely a műveknek otthont adó terekben körbeveszi azokat, hozzájárul jelenlétükhöz, kiemeli, módosítja jelentésüket és a befogadás folyamatában is fontos szerepet játszik.

Bővebben >>>

Koszta József: Mezei munkások, 1910 körül, Szabó Antal Gyűjtemény

Koszta József kiállítása

(Hódmezővásárhely, Tornyai János Múzeum - június 29-ig)

Az elmúlt évek kulturális és művészeti eseményeit, a Picasso kiállítást, a Tornyai János Kulturális Városnegyed átadását, a Csernus Tibor kiállítását, valamint a 60. Vásárhelyi Őszi Tárlatot követően ismét egy képzőművészeti szenzációval készül Hódmezővásárhely városa. Az egyediségre, modernitásra nyitott, ugyanakkor a klasszikus művészeti értékekre tisztelettel tekintő, művészetpártoló és kultúraszervező tevékenységéről is ismert város az alföldi festészet mágikus erejű, ám országosan sajnos méltatlanul mellőzött alkotója, Koszta József festőművész előtt tiszteleg.

Bővebben >>>

A fáraók Egyiptoma című

(Szeged, Kass Galéria - december 16-ig)

A Kass Galériában az ókori egyiptomiak túlvilágát ismerhetik meg az érdeklődők: egy több mint kétezer éves férfi szarkofág mellett közel hetven kisebb műtárgy (például halotti maszkok, különböző szobrocskák, edénykék) szemléltetik a halál utáni életről alkotott elképzeléseiket. A sírkamra mellett Kass János ókori témájú grafikáit, illusztrációit is láthatják az érdeklődők a galériában.

Bővebben >>>

Egyszerű kert

(Kassa, Löffler Béla Múzeum - május 6-ig)

E kiállításegy darabka abból a valóságból, amelyben élünk, és amelyre Pataki János és Urbán Tibor szélesre nyit egy ablakot, vagy éppen kitár egy ajtót, és azt mondja: lépd át a küszöböt, hisz ott van előtted a kert. És ott a szabadság is, akkor is, ha képbe vagy dobozba van zárva.

Bővebben >>>

Kiállítás gyerekeknek
Pinczés József: Gyerekszoba - Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótér (Győr), febr. 13. 17:00 - jún. 1. 
Az idő birodalma - Meghökkentő jelenségek - Magyar Mezőgazdasági Múzeum (Budapest), márc. 16.  - ápr. 27. 
Mese itt mese ott - Szent-Györgyi Albert Agóra (Százszorszép Gyermekház) (Szeged), márc. 18.  - ápr. 30. 
Mesék szárnyán - Ady Endre Művelődési Ház (Budapest), márc. 26. 16:00 - ápr. 30. 
Mesék szárnyán - Újpesti Kulturális Központ Ifjúsági Ház (Budapest), márc. 26. 16:00 - ápr. 30. 
Ejsze tojást fessetek! - Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ (Budapest), ápr. 5. 17:00 - ápr. 25. 
Érdekes Elven Működő játékok - Falumúzeum (Törökbálint), ápr. 5. 17:00 - máj. 4. 
Az év természetfotósa 2013 - Klebelsberg Kultúrkúria (Budapest), ápr. 16.  - máj. 14. 
Ember van benne! - Bóbita Bábszínház (Pécs), ápr. 26. 15:00 - aug. 24. 
Tárlatvezetés - Móra Ferenc Múzeum (Szeged), ápr. 26. 16:00
Múzeumpedagógia
Múzeumpedagógiai foglalkozás - Közösségi rajzolás - MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ (Debrecen), ápr. 26. 10:30
Vasárnapi múzeumpedagógia: A színek üzenete - MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ (Debrecen), ápr. 27. 11:00
Múzeumpedagógia óra - Vaszary Galéria (Balatonfüred), máj. 1. 14:00
Barangolások Síkföldjén és Térországban - Kassák Múzeum (Budapest), máj. 4. 10:00
100/100 - 100 évek 100 percben - Kalandozás pincétől a padlásig - Magyar Nemzeti Múzeum (Budapest), máj. 7. 17:00
Múzeumpedagógiai foglalkozás - Közösségi rajzolás - MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ (Debrecen), máj. 10. 10:30
Vasárnapi múzeumpedagógia: Rajzóra - MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ (Debrecen), máj. 11. 11:00
Interaktív tárlatvezetés és múzeumpedagógiai foglalkozás - m21 Galéria (Pécs), máj. 19. 10:00
Múzeumpedagógiai foglalkozás - Közösségi rajzolás - MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ (Debrecen), máj. 24. 10:30
Interaktív tárlatvezetés és múzeumpedagógiai foglalkozás - m21 Galéria (Pécs), máj. 26. 10:00