Hamarosan záró kiállítások

Játékvilágok

(Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum - augusztus 10-ig)

A kiállítás a magányosan, családban, óvodában vagy csapatban játszó gyermekről szól, s ezen keresztül a játéktevékenység egyetemes vonásairól, amelyek kortól, társadalmi hovatartozástól függetlenül kitermelik a maguk kulturális lenyomatait: a játékszereket.

Bővebben >>>

Egy Tanítvány a Szőnyi Festőiskolából: Benkő Erzsébet (1911-2000)

(Zebegény, Szőnyi István Emlékmúzeum - augusztus 3-ig)

Benkő Erzsébet műveinek száma nem túl nagy, kezdetben festett, később elsősorban gobelinekkel foglalkozott, melyeket maga szőtt. több szövött képét őrzi az Iparművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum. Élete során több száz képet és grafikát is készített. Benkő Erzsébetnek a Szőnyi Festőiskolában készült művei közül a Nemzeti Múzeum tulajdonában van két rajza az ott, 1934-ben modellt ülő Derkovits Gyula festőművészről és feleségéről.

Bővebben >>>

Rövidesen nyíló kiállítások

A Derkovits Kör

(Szombathely, Szombathelyi Képtár - augusztus 7-től)

2014 Derkovits Gyula születésének 120., halálának 80. évfordulója. A kiállítás a művész nevével fémjelzett szabadiskola történetét, alkotóinak munkásságát mutatja be, egykorú tanulmányaik, műalkotásaik segítségével és az érintettek szabadiskola utáni tevékenységét is reprezentálja.

Bővebben >>>

Kin Gábor: CAPUTcatapult

(Debrecen, DEOEC Élettudományi Galéria - auguztus 5-től)

CAPUTcatapult. Egy szójáték a latin 'fej', 'fő' (az orvosi, tudományos környezet miatt) és az angol 'hajítógép' szavak összecsengéséből, ami így, elmagyarázva máris utal a falra képletesen is felkenődő kiállítási anyagra: a sokféle fejekre. Olajfestmények vásznakon, néhol röntgenfelvétellel, üres konzerves dobozokkal, hálókkal.

Bővebben >>>

Most futó kiállítások

Varázslatos vadon - NatGeo Wild Fotókiállítás

(Szeged, Szegedi Vadaspark - augusztus 15-ig)

A kiállítás a tévécsatorna Varázslatos vadon elnevezésű, egész éves műsorsorozatához kapcsolódik, amely a világ legszebb és legérintetlenebb tájait járja körbe és részletesen bemutatja egy-egy ország vagy tájegység állat- és növényvilágát. A Varázslatos vadonhoz tartozó műsorok érintik többek közt Skócia, Brazília, Zambia, Kongó, Uganda és Gabon tájait, valamint körbejárják az Egyesült Államokat a Yellowstone Nemzeti Parktól Alaszkán át a Grand Canyonig.

Bővebben >>>

Aba-Novák Vilmos

Aba-Novák Vilmos: Magyar-francia történelmi kapcsolatok

(Székesfehérvár, Csók István Képtár - 2015. február 28-ig)

Aba-Novák Vilmos Magyar-francia történelmi kapcsolatok című pannója évente egy időszakos kiállítás alkalmával látható a Csók István Képtárban. Az 1920-as évektől a Klebelsberg Kunó és Gerevich Tibor neve által fémjelzett kultúrpolitika nagy hangsúlyt fektetett a fiatal művészek külföldi képzésére. 1928-30 között a Római Magyar Akadémia kurátora, az olasz orientáltságú Gerevich Tibor az elsők között hívta meg Rómába Aba Novák Vilmost.

Bővebben >>>

A miskakancsó

(Budapest, Néprajzi Múzeum - szeptember 21-ig)

A miskakancsó elnevezése a Mihály név becézéséből származik, előfordul "Boros Miska", "Korhely Miska", "Szomjas Miska" változatban is. Miskakancsót hagyományosan csak az Alföldön készítettek. Az első darab Hódmezővásárhelyről való, 1824-ből. Ezt követően terjedt el más alföldi központokban, így elsősorban Mezőcsáton, Tiszafüreden, valamint Mezőtúron.

Bővebben >>>

Alfons Mucha

Mucha és társai

(Győr, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum - Esterházy Palota - augusztus 31-ig)

A Magyar Képzőművészeti Egyetem könyvtárából és irattárából az elmúlt években több ezer fotográfia, rajz, sokszorosított grafika, japán metszet és mintakönyv került elő rejtett zugokból, szekrények tetejéről: koszos, szakadt, málladozó plakátok, plakátokhoz készült próbanyomatok.

Bővebben >>>

Kiállítás gyerekeknek
Ember van benne! - Bóbita Bábszínház (Pécs), ápr. 26. 15:00 - aug. 24. 
jáTÉKA kiállítás 5: Kártyajátékok - Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Ház (Budapest), jún. 5.  - szept. 16. 
A Dinoszauruszok élete - Millenáris, B Csarnok (Budapest), jún. 7.  - aug. 24. 
Tárlatvezetés gyerekeknek - Magyar Nemzeti Galéria (Budapest), aug. 6. 11:00
Tárlatvezetés gyerekeknek - Magyar Nemzeti Galéria (Budapest), aug. 13. 11:00
Tárlatvezetés gyerekeknek - Magyar Nemzeti Galéria (Budapest), aug. 27. 11:00
Múzeumpedagógia
Királyfi-királylány - Gödöllői Királyi Kastély (Gödöllő), aug. 9. 10:45
Minka nagyi emlékei/ élet a barokk korban - Gödöllői Királyi Kastély (Gödöllő), aug. 10. 10:45
Múzeumpedagógiai foglalkozás - MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ (Debrecen), aug. 14. 17:30
Múzeumpedagógiai foglalkozás - MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ (Debrecen), szept. 11. 17:30