Hamarosan záró kiállítások

Jean Cocteau

Találkozás Picassóval - Jean Cocteau fényképei

(Balatonfüred, Vaszary Villa Galéria - augusztus 9-ig)

A klasszikus avantgárd néhány legendás alakjának együtt eltöltött pillanatát eleveníti föl, és egyúttal a 21. század technológia alapú, mérnökök és programozók által írt művészettörténetének a lehetőségeit is bemutatja a kiállítás. Huszonkilenc fényképet ismerünk abból a sorozatból, melyet a francia költő és filmrendező, Jean Cocteau az első világháború idején Pablo Picassóról és barátairól, az akkoriban Párizsban, a montparnasse-i művésznegyedben élő bohém asztaltársaságról készített.

Kockajáték kiállítás

(Budapest, Millenáris, D csarnok - augusztus 2-ig)

Júliusban a Millenárison minden a LEGO-ról szól. Várja kicsiket és nagyokat, hobbiépítőket és megszállottakat! Több mint egymillió kocka ezer négyzetméteren! Különleges hétvégi programok - felejthetetlen élmények.

Freskó I., 2001

Duncsák Attila felvidéki festőművész - Évek - képek

(Budapest, Kárpát-haza Galéria - augusztus 11-ig)

Az itt kiállított képek a művész különböző korszakaiba engednek betekintést. Színesen kavargó kompozícióiban többek között álarcos alakok, bohócok, táncosnők, udvari bolondok, zenészek tűnnek fel. Figuratív formák olvadnak össze egy-egy dinamikus, szimbolikus látványvilággá. Sok-sok részlet fonódik össze az illúzió és a valóság határán, megannyi jelkép vár felfedezésre.

Rövidesen nyíló kiállítások

Bezárt forma, 2006 
akvarell, papír, 50 × 70 cm

Krajcsovics Éva kiállítása

(Budapest Galéria - augusztus 6., csütörtök, 18:00)

Az ismerős és az ismeretlen dialektikájának szövete fűzi egységbe Krajcsovics Éva tematikus korszakait, a műterem enteriőröket, a Sassetta-variációkat, könyv- és köpeny-képeket. Krajcsovics nem festményeket, táblaképeket, hanem atmoszférákat fest, illetve teremt: a textúra, a fény és az árnyalatok játékából bomlik ki, a kompozíció összhangzó, széttartó ritmusai, az ismerős motívumok tértől és időtől független létmódban olvadnak össze, szublimálnak.

Most futó kiállítások

Elsodort világ-Plakát-álmok 1910-1920

(Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum - október 19-ig)

Áthintázni a békeidőkből a háborúba? Emlékezni arra, amit elsodort a Nagy Háború? Ráismerni mindarra, amit egy új, modern évszázad hozott? Felismerni a tömeg évszázadában a tömeg erejét? Átélni a háború tényleges borzalmát és veszteségeit? A viharos 20. század egyik legviharosabb évtizedének kérdéseit teszi fel a Magyar Nemzeti Múzeum Elsodort világ / Plakát-álmok 1910-1920 című kiállítása.

Inside Out

(Budapest, Molnár Ani Galéria - szeptember 18-ig)

A kiállítás fő kérdésfelvetése, hogy a társadalmi elvárások és a személyes vágyak mentén hogyan formálódik az egyéni akarat. A bemutatott munkák olyan dilemmákat ábrázolnak, melyek a személyes és a közösségi célok össze nem illéséből, az egyén privát életének és társadalmi szerepeinek ütközéseiből fakadnak. Az akarat szabadsága a demokratikus világ alapvetése, mégis az egyén hétköznapi életének a szintjén is megkérdőjelezhető.

Kiállítás gyerekeknek

Sajdik Ferenc: Borúra derűs irodalom - CULTiRiS Galéria/Örkény István Könyvesbolt (Budapest), júl. 2. 17:30 - szept. 5. 
Kockajáték kiállítás - Millenáris, D csarnok (Budapest), júl. 11.  - aug. 2. 
Meteorológiai műszerek régen és ma - Campona Játszóház (Budapest), júl. 20.  - aug. 31. 
Rofusz Kinga kiállítása - Kemence Galéria - E78 - Zsolnay Kulturális Negyed (Pécs), aug. 14.  - aug. 26. 
Patchwork faliképek kiállítása - E78 - Zsolnay Kulturális Negyed (Pécs), aug. 21.  - aug. 23. 

Múzeumpedagógia

Nyári alkotóműhely - Vaszary Villa Galéria (Balatonfüred), aug. 10. 9:00 - aug. 14.