Hamarosan záró kiállítások

Hagyomány és átváltozás

(Budapest, Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeum - augusztus 31-ig)

A Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumban Hagyomány és átváltozás címmel látható kiállítás Gaál József képzőművész alkotásait segítségül híva értelmezi újra az indonéz-szigetvilág egyik legismertebb művészeti ágát, a wayangot. Mintegy száz műtárgyat csodálhatnak meg a hét végéig, zömében a Zboray Ernő gyűjteményében fennmaradt wayang bábok - valamint Gaál József kortárs wayang inspirációi: büsztök, maszkok és "bábok".

Bővebben >>>

A mecénás főváros

(Budapest, Új Budapest Galéria - augusztus 31-ig)

A kiállítás a főváros műpártolásának történetét foglalja össze az 1880-as évektől máig. Bemutatja Budapest képzőművészeti gyűjteményének kialakulását és koncepcióinak módosulásait a kezdetektől napjainkig. A történelem fordulataihoz kapcsolódó izgalmas gyűjteményi változások, intézményi átalakulások során létrejött kollekció bemutatása az utolsó másfél évszázad magyar művészetéről ad átfogó, ugyanakkor egyedi képet.

Bővebben >>>

Czóbel Béla: Szentendrei Vénusz (Fotó: Ferenczy Múzeum)

Czóbel - Egy francia magyar

(Szentendre, MűvészetMalom - augusztus 31-ig)

A szentendrei MűvészetMalom Czóbel, egy francia magyar című kiállításán a közönség újra együtt láthatja Czóbel Béla (1883-1976) jól és kevésbé ismert vagy régen látott műalkotásait. A több mint hét évtizedet átívelő munkásságot csaknem 200 műalkotás reprezentálja, köztük olyanok is, amelyek a legfrissebb kutatások során kerültek elő.

Bővebben >>>

Szent István lovagjai

(Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum - augusztus 31-ig)

A Magyar Nemzeti Múzeum a Szent István-rend történelmi mindennapjait mutatja be: a rend alapszabályát, díszes adományozási diplomákat, rendjeleket, a híres kitüntetettek festménygalériáját, a díszfegyvereket és a rend barokkdíszruháját. Azt a Rendet, amelyet Mária Terézia magyar királynő, a Habsburg-birodalom uralkodója 1764-ben alapított, s mely az alapítói szándék és eljárás szerint eredeti formájában maradt fenn egészen a Monarchia fennállásáig

Bővebben >>>

Rövidesen nyíló kiállítások

Imák Auschwitz után

(Budapest, Rumbach utcai Zsinagóga - szeptember 1-ig)

Megosztott társadalmunkban, a magyar Soá hetvenedik évfordulóján szükségszerű megfogalmazni: a Soá tragédiája nem zsidó ügy, hanem keresztény és össztársadalmi trauma egyaránt. Ennek kifejezéseként rabbik, püspökök és egyházi gondolkodók írtak Ima Auschwitz után címmel imádságokat, melyeket kortárs képzőművészek kaptak meg és a művészet eszközeivel vizuális tartalommá formálva tettek egyetemes üzenetté.

Bővebben >>>

NEW CRAFT 2014

(Szentendre, Péter Pál Galéria - augusztus 28-tól)

A New Craft 2014 című kiállítás a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Kézműves BA szakán frissen végzett hallgatók legsikeresebb diplomamunkáit mutatja be. A négy specializáció hallgatói a hagyományos technikákat továbbgondolva a formai és elméleti inspirációkra, valamint kutatásaikra alapozva új anyagok, formák és rendszerek kialakításával újraértelmezték a kézművességet és azt kortárs hangon szólaltatják meg.

Bővebben >>>

Most futó kiállítások
A Cohen család Regavim kibucban, Shusan kiterjedt családjának fotója előtt, 2008, Aliza Auerbach

Túlélők

(Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum - október 21-ig)

Aliza Auerbach a Soá túlélőit fényképezte - egyedül és leszármazottaikkal. Az izraeli fotográfus tekintetünket az életre, a felépülésre, a folytonosságra irányítja, miközben felidézi az elvesztett generációkat is. 40 fényképből álló kiállítása a megújulás dinamikus emlékműve.

Bővebben >>>

Szegmens 9 - Kortárs Kínából

(Eger, Kepes Intézet - szeptember 27-ig)

A Szegmens egy cserekiállítás-sorozat, mely magyar és távol-keleti országok művészeinek bemutatását tűzte ki céljául. A Szegmens gyökerei egy művésztelep tízéves tevékenységéhez nyúlnak vissza, melyet a magyar Túlsó P'Art művészcsoport szervezett.

Bővebben >>>

Zsidó írók könyveinek bezúzása. Kolosváry-Borcsa Mihály, a sajtó, a rádió és a könyvkiadás felügyeletével megbízott kormánybiztos személyesen dob egy könyvet a papírmalomba, Budapest, 1944. június 15.

Eltiporva - A vészkorszak és az Országos Széchényi Könyvtár

(Budapest, Országos Széchenyi Könyvtár - szeptember 30-ig)

Az 1944-es könyvbetiltásokat, a könyvmegsemmisítést, valamint a könyvtár Kézirattára akkori vezetőjének, Halász Gábornak az életművét és tragikus sorsát bemutató kiállítás látható az Országos Széchényi Könyvtárban. A kiállítás mindenekelőtt az utóbbi, a maga valóságában, de szimbolikus erejével is szörnyű pusztítást eredményező eseménysort kívánja érzékletesen bemutatni, rádöbbentve annak felmérhetetlen, elemi erejű hatására.

Bővebben >>>

Aba-Novák Vilmos

Aba-Novák Vilmos: Magyar-francia történelmi kapcsolatok

(Székesfehérvár, Csók István Képtár - 2015. február 28-ig)

Aba-Novák Vilmos Magyar-francia történelmi kapcsolatok című pannója évente egy időszakos kiállítás alkalmával látható a Csók István Képtárban. Az 1920-as évektől a Klebelsberg Kunó és Gerevich Tibor neve által fémjelzett kultúrpolitika nagy hangsúlyt fektetett a fiatal művészek külföldi képzésére. 1928-30 között a Római Magyar Akadémia kurátora, az olasz orientáltságú Gerevich Tibor az elsők között hívta meg Rómába Aba Novák Vilmost.

Bővebben >>>

Kiállítás gyerekeknek
jáTÉKA kiállítás 5: Kártyajátékok - Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Ház (Budapest), jún. 5.  - szept. 16. 
A Dinoszauruszok élete - Millenáris, B Csarnok (Budapest), jún. 7.  - aug. 31. 
Városi gerilla kertészet kicsiknek és nagyobbaknak - Családi nap - Kassák Múzeum (Budapest), aug. 30. 10:00
Megszólít a báb - Bóbita Bábszínház (Pécs), szept. 6.  - dec. 31. 
Vasárnapi múzeumpedagógia: Mozgás! - MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ (Debrecen), szept. 14. 11:00
Kovács Lajos: Beszélő firkák - Vojtina Bábszínház (Debrecen), szept. 16. 13:00 - okt. 26. 
Vasárnapi múzeumpedagógia: Dobozban - MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ (Debrecen), szept. 28. 11:00
Múzeumpedagógia
Városi gerilla kertészet kicsiknek és nagyobbaknak - Családi nap - Kassák Múzeum (Budapest), aug. 30. 10:00
Múzeumpedagógiai foglalkozás - MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ (Debrecen), szept. 11. 17:30
Vasárnapi múzeumpedagógia: Mozgás! - MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ (Debrecen), szept. 14. 11:00
Ákombákom - alkotókör apróságoknak - MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ (Debrecen), szept. 27. 10:30
Vasárnapi múzeumpedagógia: Dobozban - MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ (Debrecen), szept. 28. 11:00