Hamarosan záró kiállítások

Kelemen László nyomában

(Budapest, Bajor Gizi Színészmúzeum - augusztus 30-ig)

A kiállítás Kelemen László halálának kétszázadik évfordulóján a magyar színjátszás kezdeteire emlékezik. Felidézi a színházteremtés nehézségeit, Pest és Buda színjátszásra alkalmas színhelyeit, az első társulat repertoárján szereplő műveket - Kelemen László életművét állítva a középpontba. Az összeállítás bemutatja a Kelemen László-kultusz kialakulását, az első magyar társulat tevékenységét és a Kelemen László alakját feldolgozó irodalmi alkotásokat is.

Színharmóniák őszidőben - Gui Demeter festményei

(Győr, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum-Napóleon-ház - augusztus 31-ig)

Gui Demeter a partiumi Nagykárolyban született. Festményeiben, amelyek hű tükrei erdélyi természetközpontú művészeti hagyatékának, a nyugalmat, a harmóniát, a változatosságban is az állandóság bizonyosságát keresi és osztja meg másokkal.

Rövidesen nyíló kiállítások

Dabóczi Mihály szobrászművész (1905-1980) emlékkiállítása

(Budapest, Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény - szeptember 4., péntek, 17:00)

A nyolcgyermekes családban nevelkedő fiú kézügyességét édesapjától örökölte. Közel 50 felállított köztéri szobra mellett kisplasztikái és érmei is jelentősek. A különböző változatokat is számítva mintegy ötszáz művet - köztük közel száz érmet, ill. plakettet készített. Munkái megtalálhatók köztereken, épületeken, múzeumokban, magángyűjteményekben. Több mint harminc szobrát a Magyar Nemzeti Galéria, számos művét a Testnevelési és -Sportmúzeum őrzi.

Most futó kiállítások

Ürge mese - Vincze Bálint természetfotói

(Budapest, Magyar Természettudományi Múzeum - szeptember 7-ig)

Kiállítás Vincze Bálint paksi természetfotós elképesztő, főleg az ürgék életére fókuszáló felvételeiből. Fényképezte már a szibériai tajga sőt az északi sarkkörön túli tundra tájait, ritka fajait is, mégis legkedvesebb témái az ürgék maradtak. Ezekből látható első ízben mintegy 130 olyan felvétel, amelyek által szinte közvetlen közelségbe kerülhetünk az idei "Év emlősének" választott, fokozottan védett ürgékhez.

Abszolút szépség - Szentpétervári új akadémizmus

(Budapest, Ludwig Múzeum - szeptember 13-ig)

A 2002-ben elhunyt Novikov szellemi örökségét hordozó mai neo-akadémisták friss műveikben tovább folytatják a művészi szép, a klasszicizmus fogalmának vizsgálatát, mely ártatlanságát elvesztve a huszadik században nemegyszer a totalitárius rendszerek szolgálatába állt. A jekatyerinburgi Ural Vision Galéria közreműködésével összeállított kiállítás teljes áttekintést ad az orosz képzőművészet ezen jelentős, ellentmondásoktól sem mentes irányzatáról.

Kiállítás gyerekeknek

Sajdik Ferenc: Borúra derűs irodalom - CULTiRiS Galéria/Örkény István Könyvesbolt (Budapest), júl. 2. 17:30 - szept. 5. 
Meteorológiai műszerek régen és ma - Campona Játszóház (Budapest), júl. 20.  - aug. 31. 
Csak a jó meleg Afrika! - A fekete kontinens állatvilága - Móra Ferenc Múzeum (Szeged), aug. 7. 14:00 - dec. 31. 
Ösvény a bábok földjére - Bóbita Bábszínház-Bóbita Bábmúzeum (Pécs), aug. 29.  - dec. 30. 

Múzeumpedagógia

Jelenleg nincs múzeumpedagógiai esemény