Szamszára

(Samsara)

Szamszára
színes, magyarul beszélő, indiai-német-francia-olasz filmdráma, 140 perc, 2001 (16)

rendező: Nalin Pan
író: Nalin Pan
forgatókönyvíró: Nalin Pan, Tim Baker
zeneszerző: Cyril Morin
operatőr: Hriszto Bakalov, Rali Ralchev
vágó: Isabel Meier

szereplő(k): 
Shawn Ku (Tashi)
Christy Chung (Pema)
Tenzin Tashi (Karma)
Neelesha BaVora (Sujata)
Lhakpa Tsering (Dawa)
Tashi az ifjú láma, befejezte hároméves magányos meditációját egy eldugott remetelakban. Egykori kolostorába visszatérve Tashiban felébrednek a szexuális ösztönök, s ez megkérdőjelezi kolostori életének spirituális értékeit. Úgy érzi, meg kell tapasztalnia a világi létet ahhoz, hogy majd lemondhasson róla, ezért otthagyja a kolostort, és feleségül veszi a gyönyörű Pemát, akit egy szüreti áldásosztás során ismert meg.
Bár boldogan él feleségével és újszülött fiával, Tashi nincs felkészülve a mindennapi élet olyan velejáróira, mint az emberi irigység, a könyörtelen üzleti háborúskodások, valamint az aratáskor feltámadó vonzalma egy parasztlány iránt.
Mindez szellemi útjának újraértékelésére kényszeríti.

Ez az első játékfilm, amelyet elejétől a végéig a fenséges Himalájában, a rejtőzködő indiai Ladakhban forgattak, ahol a föld 8.000 méter magasan találkozik az égbolttal. A zord éghajlati viszonyok, s a politikailag érzékeny és elérhetetlen helyszín miatt nem könnyű megközelíteni ezt a vidéket, s miközben sasok keringenek a magasban, a parasztok túlnyomórészt buddhista közösségei, a szerzetesek és a remeték a világtól elzárva élik mindennapi életüket.Bemutató dátuma: 2003. december 25. (Forgalmazó: Budapest Film)
Linkek:
Hivatalos weboldal
IMDb