Tévéfilm készül a jövőre 80 éves Hobóról

Zenés road movie forgatása indul Földes László, Hobo életművéről a Filmintézet támogatásával. A Nem lehet két hazád című film forgatókönyvírója Turczi István, rendezője Szalay Péter, producere Csáky Attila.

A Nemzeti Filmintézet 151,2 millió forint támogatást ad Földes László Hobo életét és életművét bemutató tévéfilm gyártására.

Hobo az elmúlt évtizedek hazai kulturális-zenei életének korszakos alakja, az általa alapított Hobo Blues Band pedig a magyar rock és blues történetének egyik legfajsúlyosabb zenekara.

A zenés road movie a jelenig kíséri végig Hobót a maga választotta úton.

Fotó: Földes Bori

 

Csak egy arcom van. Mindig ugyanaz vagyok. Minden dalban, minden versben. Sosem akartam megváltozni, inkább hagytam, az uraljon, ami bennem van.

Hobó, azaz csavargó vagyok ma is, állandóan úton vagyok. Ahonnan én jöttem nem jött senki. Az én utamon előttem nem járt senki. Ma sem tudom, hová tartok, de “Úton lenni a boldogság, megérkezni a halál.” – vélekedik Hobo.

Úton lenni a boldogság, megérkezni a halál. Ezt az üzenetet érzem a legfontosabbnak.”

– nyilatkozta a film rendezője Szalay Péter. „Road movie, folyamatosan mozgásban, fergeteges zenekari bulik, színházi- és emberpróbák, katarzisok és mélyütések, történelmi (víg)végjáték dalban és prózában, de a film középpontjában mégis az állandóság fészkel. Mesél, hívogat az ismeretlenbe, amely minden generációnak tartogat tanulságot és meglepetést egyaránt. Nincs vége az útnak, csak állomások vannak 1945-től napjainkig.”

Hobo korábban olyan dalszövegeket írt, mint a Lili a bárónőben megfogalmazott sorok:

RÓZSASZÍN ÁLOM, LÁBAM HIMBÁLOM.
DRÁGA LILI, NEM BÁNOM,
HOGY NEM LETTéL A PÁROM.
BEVALLOM NEKED EGY TITKOM:
HOGY KALANDVÁGYBÓL MARADTAM ITTHON.

vagy a Vadászat című zseniális album.