Fonogram-életműdíjat kapott a 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

A Fonogram-díjakat - az életműdíjak kivételével - múlt szombaton adták át a budapesti Barabás Villában.

Az Edda Művek 1974-ben indult Miskolcról, akkor még Griff néven. A csapat több tagváltáson és „újjászületésen” esett át, ma olyan zenészek alkotják mint Pataky Attila, Alapi István, Gömöry Zsolt és Kicska László.

Müller Péter Sziámi a magyar alternatív kultúra egyik meghatározó egyénisége, aki még 72 évesen is képes a folytonos megújulásra. Költő, dalszerző, énekes, filmrendező, színész, kulturális szakember. A nevéhez köthető az URH, a Kontroll Csoport, Sziámi (eredetileg Sziámi Sziámi), a Szakcsi Lakatos Bélával közös Pianissimo! Duó és a Kirschner Péterrel közös Felevad duó. Jelenleg is aktív zenekara a Müller Péter Sziámi AndFriends.

Galler András, azaz Indián a legnépszerűbb magyar videoklip-rendező, 32 éve tartó pályája során mintegy 800-900 videoklip elkészítéséért felelt Szőke János operatőri munkája mellett. A Kiss Áronnal közösen alapított Los Tiki Pictures a zenei kisfilmek mellett ismeretterjesztő sorozatok, reklámok, mozifilmek készítésével is foglalkozik. A nevéhez fűződik egyebek mellett a Voice és A Nagy Duett kisfilmjeinek elkészítése, 2008-ban a Jack Jack zenekarról szóló dokumentumfilm rendezője volt, 2023-ban a Varrat című magyar dokumentumfilmben tűnt fel.


(via MTI)