Egyéb

Csillagkapu! Gyereknapi Csillagkapu, galaxisvadászattal

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2024. május 25. (szombat) 17:00

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló és a LEGO közös gyereknapi programot szervez! Ezen a csillagkapun a gyerekeké lesz a főszerep! Ki tudja stabil pályára állítani a bolygókat a téridő trambulinon egy kettőscsillag körül? A Jupiter vagy az üstökösök pöfékelnek kellemesebb illatot? Hogyan lehet fényt elnyelő fekete lángot készíteni? "Milyen recept alapján állíthatunk össze egy misztikusan füstölgő üstökösmagot?" Megtanítanak hogyan építs LEGO űrsiklót! 
Napközben megannyi csillagászati tapasztalattal lehetnek gazdagabbak a legifjabb űrkalandorok, a sötétedés beálltával pedig a tavaszi égbolt legszebb galaxisai közé utaznak el távcsöveik segítségével! 


 Csillagkapu: A mai színes forgatagban a Svábhegyi Csillagvizsgáló csillagászati programhelyszínei szabadon, saját tempóban bejárhatók. Ha biztosan nem akarsz lemaradni e zsongó csillagészlelő forgatagról, a helyszínen értékesített jegyek mellett már jó előre, online is megválthatod belépődet. 


Mi mindennel készülnek a mai délutánra és estére:
Ezen a napon több helyen is építhetsz jobbnál- jobb LEGO csodákat, a képzeletedre bízzák, hogyan kombinálod a csillagászatot, az űrkutatást és a kockázást. Természetesen most sem maradhat el a LEGO zsákbamacska, és ha szemfüles vagy, még egy LEGO emberkével is találkozhatsz! Izgalmas lesz, menjetek!!!!
- 17:00-19:00 Nappali csillagászat
A Csillagkapu 17:00 órakor tárul ki! A korán érkezők a Távcsőműhelynél és az Észlelőteraszon felállított napészlelő távcsöveikkel megcsodálhatják a lenyugvó Nap napfoltjait. Hidrogén-alfa távcsövükkel pedig a Nap légkörének csodálatos naplángjaiban gyönyörködhetnek! 
A Budapest kupola távcsőóriásával 18:00-ig a Nap szerkezetét figyelhetik meg. Majd egészen a szürkület kezdetéig az Arcturust, az égen aktuálisan látható legfényesebb csillagot, egy hatalmas vörös óriást fognak megvizsgálni.
- 17:00-21:00 Interaktív programok, gyereknapi extrákkal!:
Sötétedés előtt több tudományos, interaktív szórakoztató, a csillagászathoz szorosan kötődő programmal készülnek:
Téridő Trambulinon száguldó üveggolyókkal modellezik a bolygók és a csillagok mozgását.
Bolygószimatoló Laboruk lombikjaiba zárt ‘űrparfümöket’ megszagolva bárki a Naprendszer csodás égitestjein érezheti magát! Egyedülálló élmény, ezt garantálják! 
Meteoritvizsgálat programon mikroszkópjaikkal megvizsgálják az égből hullott kövek szivárvány színben pompázó kristályait. Sőt, meteorit gyűjteményük számos darabját is a kezükbe vehetik.
Spektrum Zónánkban megannyi megvilágosító optikai berendezéssel és fényhajlító eszközzel találkozhatsz. Ez tényleg színes programnak ígérkezik.
Üstökösfőzés programon a legkiválóbb receptúra alapján állítanak össze egy ködben úszó üstököst. Az üstökösjég füstje alatt kővé fagyott gumicukor kígyókat tördelnek miszlikbe a kövön.


Plüssbolygós naprendszer programon megismerkedhetnek az összes bolygóval és azok legismertebb holdjaival. Sőt, a gyerekek segítségével fel is építik a Naprendszer távolságarányos plüssmodelljét.
Csillagkép kirakó: Ezúttal nem az égen, hanem Észlelőrétünkön elevenednek meg a legszebb csillagképek és a csillaglegendák. Ebben is számítanak a gyerekek szorgos közreműködésére! 
Helytörténeti séta: A csillagászok romantikus életével és évszázados multú kutatóintézetük legizgalmasabb történeteivel ismerkedhetnek meg e gyalogtúrán. Vajon mi mindennek volt szemtanúja az öreg távcsőóriás?
Az este beálltával galaxis vadászatra indulnak a tavaszi égbolt csillagvárosai között!
- 21:30-23:00 Esti csillagvizsgálás
A csillagvizsgálás három helyszínen, a Budapest kupola, az Észlelőterasz, és a Távcsőműhely számos teleszkópjával zajlik majd.
21:00 után a sötétedő égbolt legszebb kettőscsillagait kapják távcsővégre. Az Izar, az Ökörhajcsár csillagkép különösen szoros kettőscsillaga több százszoros nagyításon narancssárga és kék színben pompázik. Az Epszilon Lyrae dupla kettőse igazi égi különlegesség. A Szűz csillagkép Porrimája pedig formás kékesfehér párosként csillog távcsöveik látómezejében.
22:00 után nekiugranak a sötét csillagos éjszakai égbolton a legszebb tavaszi galaxisok felfedezésének! Felkeresik a Nagy Medve csillagkép híres galaxispárosát a Bode galaxist (M81) és a Szivar-galaxist (M82). Olyan pompás spirálgalaxisok is terítékre kerülnek, mint az Örvény-köd (M51) vagy a Krokodilszem galaxis (M94). Megcsodálhatják a Szűz csillagkép híres galaxisát, a sötét porsávja miatt mexikói kalaphoz hasonlító Sombrero-ködöt (M104) is! Immár az esti égen, lézeres csillagképtúrán mélyülhetnek el a Csillagkép kirakóban megismert tavaszi csillagképekben és csillaglegendákban