Egyéb

Csillagpároktól a Gyűrűs-ködig

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2024. június 07. (péntek) 21:15

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

Ma este a koranyári égbolt szebbnél-szebb objektumaiban gyönyörködhetnek. A szabad szemes csillagpároson túl egy dupla kettőscsillagot is észlelhetnek. Majd egy színpompás nyílthalmaz csillagai között merülhetnek el. Végül az egyik legszebb planetáris köd táguló gázgyűrűjét kapják távcsővégre.


Tervezett égitestek a bemutatón:
Alcor-Mizar kettőscsillag: a Nagy Medve csillagkép szabad szemes kettőse távcsöveikben fedi fel igazi szépségét: a Mizar további két tündöklő komponensre bomlik fel!
Epsilon Lyrae kettőscsillag (Double-double): Bemelegítésként megkeresik a Lyra, azaz a Lant csillagkép híres dupla kettősét. Közel 160 fényév távolságra két kettőscsillag kering egymás körül, különös égi négyesfogatot alkotva.
Nyári-méhkas nyílthalmaz (IC 4665): a Kígyótartó csillagkép nyílthalmazában kéttucatnyi, fényes csillagot figyelhetnek meg. A laza, de formás csillagcsoportosulás a Méhkas halmaz (M44) méltó nyári képviselője.
Gyűrűs-köd (M57): A Lant csillagkép híres planetáris köde. Egy a Naphoz hasonló, de már élete végén járó csillag vetette le magáról külső rétegeit. A kozmikus ködgyűrű továbbra is távolodik a központi fehér törpétől.
Az eseményen bemutatott objektumok eltérhetnek az előre meghirdetettektől, tekintettel az éppen aktuális légköri viszonyokra.