Egyéb

Tavaszi galaxis tobzódás

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2024. április 26. (péntek) 21:15

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

Az estét galaxisunk legpompásabb csillaghalmazaival kezdik, amelyekben fiatal kék és vörös óriás csillagokat fedezhetnek fel. Majd intergalaktikus útra indulnak, amely keretében a macskaszemre és a napraforgóra hasonlító spirálgalaxisokban merülhetnek el.
Tervezett égitestek a bemutatón:
Méhkas-halmaz (M44, Praesepe): a Rák csillagkép nyílthalmaza igazi zsongó csillagcsapat. Nem csak fiatal, kék színű, hanem vörös óriás csillagai is áhítoznak figyelmükre.
M3 gömbhalmaz: a Vadászebek csillagkép gömbhalmaza félmillió csillag otthona. Távcsőóriásuk segítségével több mint száz sziporkázó csillag fényében gyönyörködhetnek. Látómezőt betöltő csillagsokaság.
Miután a Svábhegyi Csillagvizsgáló főépületének tetőteraszán megtekintették a fentebbi objektumokat, átsétálnak a Budapest kupolába, ahol a galaxisok világában merülhetnek el.
Macskaszem vagy Krokodil szem galaxis (M94): a Vadászebek csillagkép egyik legszebb spirál galaxisa. A csillagváros központi, fényes területét egy halványabb külső gyűrű veszi körbe, ami egy macskának a szemére emlékeztet.
Napraforgó-galaxis (M63): közel 37 millió fényéves távolából a Vadászebek spirálgalaxisának jókora tányérja félig dőlve mosolyog. Az égi napraforgóhoz hasonlatos galaxis tekergőző spirálkarjaival páratlan látványt nyújt.
Az eseményen bemutatott objektumok eltérhetnek az előre meghirdetettektől, tekintettel az éppen aktuális légköri viszonyokra.