Egyéb

Ütköző galaxisok világa

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2024. május 30. (csütörtök) 21:15

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

A Szűz csillagkép híres csillagpárosa után a Kígyótartó csillagkép szépségeit tekintik meg. A Nyári-méhkas színpompás csillagaival, míg egy hatalmas gömbhalmaz százezernyi csillagával kápráztatja el az észlelőket. Végül egy ütköző galaxispárost észlelhetnek óriástávcsövük segítségével.


Tervezett égitestek a bemutatón:
Porrima kettőscsillag (Gamma Virginis): a Szűz csillagképben található csillagpár nagyon hasonló színű és fényességű. A 39 fényévre lévő kettős 169 év alatt kerüli meg egymást.
Nyári-méhkas nyílthalmaz (IC 4665): a Kígyótartó csillagkép nyílthalmazában kéttucatnyi, fényes csillagot figyelhetünk meg. A laza, de formás csillagcsoportosulás a Méhkas halmaz (M44) méltó nyári képviselője.
M5 gömbhalmaz: a Kígyótartó csillagkép legszebb gömbhalmazában több mint 100.000 csillag ragyog. Távcsőóriásuk segítségével a látómezőt csillagok tucatjai töltik majd be.
Örvény-köd (M51): a Nagy Medve csillagkép galaxisának nem csak a spirálkarjaiban, hanem a vele összeolvadó kisebb csillagváros látványában is gyönyörködhetnek.
Az eseményen bemutatott objektumok eltérhetnek az előre meghirdetettektől, tekintettel az éppen aktuális légköri viszonyokra