A védelemé a szó / A bizonyíték

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar tévéfilmsorozat, 4. rész, 40 perc

Értékelés:

18 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Riskó Bálint ügyvéd felesége külföldön dolgozik, ezért a gyerek az apjánál van. Kicsi Bálint tanító nénije hiába próbálja "becserkészni" a magányos apukát. A következő bűnügyet Enikő, Riskó titkárnője hozza. Szomszédja, egy bizonyos Rostás, gyanús körülmények között halt meg gázmérgezésben. Lehetséges, hogy öngyilkosságnak álcázott gyilkosság történt? Az özvegy bevallja, hogy gondolt már rá, hogy elteszi láb alól iszákos, durva férjét, de tagadja, hogy megölte volna. Riskónak sikerül bebizonyítania, hogy az asszony ártatlan,a férj öngyilkos lett, még a búcsúlevelet is megtalálják.

A műsor ismertetése: Riskó Bálint ügyvéd magánélete nehéz szakaszát éli. Felesége válni akar tőle, barátnőjével szakítani kényszerül, és egyetlen fia nevelése is egyedül az ő nyakába szakad. A hivatalból ráosztott védői teendőkben sincs öröm, kisstílű ügyek.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Dr. Riskó Bálint
Koszorús Gábor
Kosár Béla

Hozzászólások

Szerinted?
csedit007@gmail.com 2019 febr. 11. - 09:30:20
Köszi :)
csedit007@gmail.com 2019 febr. 05. - 20:22:35
Tudja valaki, ki játszotta kicsi Bálintot?
Kuttyánszki 2016 szept. 12. - 18:23:47
A magyar Petrocelli! :D De jó, legalábbis nekem minden jöhet, ami magyar, régebbi. Vagy majdnem minden. :) A kicsi Bálintot nem cserélték közben?
peva 2012 dec. 17. - 22:07:04 Előzmény CtrlAltDel
Az is sorozat volt és sorozat címE volt emlékeim szerint az Ítélet elõtt és az elsõ rész , amit Gothár rendezett az volt a Baleset.
És hol tudod megnézni?
CtrlAltDel 2012 dec. 05. - 17:22:10 Előzmény peva
[QUOTE=peva;6/8]
Zimre Péter munkáit kiemelve, volt ennek a sorozatnak egy sokkal nívósabb (tán kevésbé didaktikus) elõzménye az "Ítélet elõtt" - amely szintén megtörtént ügyeket dolgozott fel olyan rendezõkkel, mint az akkor még kezdõ Gothár Péter.
Pl. a Baleset - író: Zimre Péter, operatõr: Márk Iván,
szereplõk: Tarján Györgyi, Takács Kati, Hernádi Judit, Szabó Ildikó, 1978.
Ezt pl. szívesen újranézném - akár a tbbivel együtt is.[/QUOTE]

Érdekes amit írtál, ennek hatására gyorsan meg is nézem az említett "Baleset" c filmet. Az "ítélet elõtt" a film munkacíme lehetett, a végleges film a "Baleset" címet kapta.
Dudlicsek 2012 dec. 04. - 16:52:44
Alapvetõen jópofa, aranyos sorozat a már valamelyest lazuló szocreál érából. :-)
Vinogradov 2012 dec. 03. - 22:22:39 Előzmény peva
Köszönöm a kiegészítést!

Bevallom, egy ideje behatóan tanulmányozom Zimre Péter munkáit (is), de az említett alkotás még nem került a látóterembe. Viszont az általad írtak nagyon felkeltették az érdeklõdésemet, így, ha lehetõségem lesz rá, mindenképpen megragadom a pótlásra.

Bevallom, jelen sorozat didaxisa egyáltalán nem zavar - igaz, tompít kicsit a szociografikus élen, de ezt nem érzem igazán problematikusnak. Sõt, még ad hozzá némi retrospektív bájt, ami egyáltalán nem árt a végeredménynek.
peva 2012 dec. 03. - 11:00:26 Előzmény Vinogradov
Zimre Péter munkáit kiemelve, volt ennek a sorozatnak egy sokkal nívósabb (tán kevésbé didaktikus) elõzménye az "Ítélet elõtt" - amely szintén megtörtént ügyeket dolgozott fel olyan rendezõkkel, mint az akkor még kezdõ Gothár Péter.
Pl. a Baleset - író: Zimre Péter, operatõr: Márk Iván,
szereplõk: Tarján Györgyi, Takács Kati, Hernádi Judit, Szabó Ildikó, 1978.
Ezt pl. szívesen újranézném - akár a tbbivel együtt is.
Vinogradov 2012 nov. 22. - 20:05:47 Előzmény mr.zsolti71
Kedves mr.zsolti71!

Örömmel látom, hogy, bár én fiatalabb vagyok nálad, ebben a dologban nem csak az ízlésünk és a gondolkodásunk egyezik, de a hetvenes-nyolcvanas évekbeli tévéjátékok irányába mutatott osztatlan lelkesedésünk is :)

Én is hasonlóképpen látom a kérdést - sok minden miatt lehet méltán kárhoztatni az 1990 elõtti rendszert, de tény, hogy társadalmi kérdéseket boncolgató irodalom és film - de úgy általában is irodalom és film - terén eléggé, úgymond, a toppon voltak az akkoriak. Különös helyzet, de éppen ebben az (igaz, puha) diktatúrában születtek meg talán a leginkább egyedülálló formái az ezt a fajta társadalmi érzékenységet képviselõ mûfajoknak.

Ez a "tárgyalótermi drámákat" (meglehtõsen életaszagú drámákat, teszem hozzá) boncolgató széria pedig ezt elég ékesen bizonyítja.
mr.zsolti71 2012 nov. 20. - 10:05:52 Előzmény Vinogradov
szia

te pont azt fogalmaztad meg amit én éreztem .gondoltam miután megtekintettem a filmet.
te jól írsz én meg jól látok ...haha a színészek meg tették a dolgukat de még hogyan : madarast még sosem láttam ilyen súlyosnak....
véletlenül bukkantam rá erre a filmre -sõt a retró stílusu m2 -re is - de igazi élmény volt nézni...fõleg a az ügyvéd végsõ elmélkedése volt ütõs...na jó kicsit népnevelõ is ,de ez miért lenne rossz ?

mindig is vadászni fogom a 80 as évekbeli tv játékokat és filmeket mert ez volt az a korszak -számomra legalább is - ami jelentett is valamit.

köszi a kommentedet,sok jó élményt neked is !

zsolt
Vinogradov 2012 nov. 19. - 23:01:03
Hihetetlen a magyar filmgyártás - beleérve a tévéfilmgyártást is - államszocializmusbeli elképesztõ és látványos produktivitása. Errõl a sorozatról sem hallottam soha, pedig már az elsõ részben is Bács Ferenc, Madaras József, Kránitz Lajos (utóbbi mérhetetlenül alulértékelt) és hasonló jelentõsségû színészek játszottak.

A hangnem ugyan néhol kicsit zavaróan volt irodalmias, ugyanakkor mégis sajátos és érdekes az anyag realizmus-igénye. Sõt, néhol (legalábbis verbálisan) melghehetõsen naturális.

Egy hanyatló káeurópai államszocializmus piszkos, gondozatlan kulisszái között realizmus és naturalizmus egyként indokolt.

Indokolt lenne ma is - ugyanakkor azonban hiányoznak az akkor központi jelentõségû szociográfiák, az irodalmi mélyréteg-tanulmányok. Retteneesen hiányzik, hogy valaki "megírja" a társadalom egy-egy aspektusát, egy nagy egészbe ágyazva, hogy pontosan megragadja annak legfontosabb problémáit, olyan módon, hogy az egyszerre legyen szociológiai és irodalmi szempontból is releváns.

Hol vannak az irodalomból a Fekete Gyulák, a Csák Gyulák, a Tar Sándorok vagy a Bertha Bulcsúk? És hol vannak a filmgyártásból az Erdõs Pálok, a Rózsás Jánosok vagy a Böszörményi Gyulák?

A kérdés részben lehet költõi, hiszen jelenleg is lépnek fel komoly társadalmi feltáró igénnyel alkotók e mûfajokban, ugyanakkor azonban nem tudnak olyan mélyre menni, s ezáltal olyan magasra jutni, mint ezek a darabok.

Azért persze ez a filmes produktum sem nem elég irodalmias, sem nem elég erõs vizualitású ahhoz, hogy ezekhez hasonlítsuk (igaz a közelijei sokatmondóak, a monológjai pedig élesek, mint a pengefény), de írója mégiscsak Zimre Péter, és õ nagy mestere a szociografikus látásmódnak.

Vicces egyébként, hogy az a Zimre Péter volt aztán késõbb a Szomszédok elsõ korszakának (!) egyik írója (ami minden volt, csak társadalmi feltáró igényû nem - soha), aki a "Forró vizet a kopaszra" vagy az "Ereszd el a szakállamat..." zseniálisan szikár szövegkönyvét írta.

Nem úgy tûnik azonban, hogy ez a sorozat amannak a sorsára fog jutni - fõleg annak tükrében, hogy ez az elsõ rész milyen keményen és kérlelhetetlenül érzékeltette a Kádár-kori kilátástalanság hátborzongató térélményét, s azt a sötéttónusú kortárs életérzést, amelyet mostanában divat elfelejteni, és negédesen a retrót emlegetve negligálni a tudatunkból.

Már csak ezért is, illetve a fentebbiekbõl kifolyólag, meglehetõsen nagy érdeklõdéssel várom a következõ epizódokat.
adamnagysweetmovie 2012 nov. 17. - 23:03:19 Előzmény tibor0723
Kell a krimi, hassa át a közérzetet:)
tibor0723 2012 nov. 07. - 19:14:23
...na végre! :)