Ballada a három szomorú tigrisről

Andy Garcia régi álma vált valóra, amikor 15 év után sikerült leforgatnia az El Tropicót kedvenc regényéből, Guillermo Cabrera Infante a Három szomorú tigris című könyvéből. Hogy megérte-e ennyit várni erre a filmre? Mindenképpen.

A film három testvér története, akik eltérően élik meg a kubai forradalmat, majd Fidel hatalomra jutását. A legidősebb testvér, Fico Fellove (Andy Garcia) megpróbálja magát távol tartani a politikai történésektől, vezeti bárját az El Tropicót, de amikor lassan testvérei és szerelme is a forradalom híveivé válnak, döntenie kell, ki mellé áll.

A havannai születésű Garciának szívügye volt, hogy filmre vigye az ugyancsak kubai születésű és haláláig londoni emigrációban élő Guillermo Cabrera Infante egyik legismertebb regényét. Garcia semmit sem hagyott a véletlenre, nemcsak rendezőként jegyzi a filmet, hanem a szerzővel közösen készítette a film forgatókönyvét, magára osztotta a főszerepet, sőt a filmzene is az ő nevéhez fűződik. A további szerepekre is fantasztikus egyéniségeket nyert meg. Nestro Carbonell és Enrique Murciano játssza Fico Fellove két testvérét, a meseszép Inés Sastre alakítja szerelmét. A kisebb szerepekben is olyan nagyságok tűnnek fel, mint Dustin Hoffman vagy Bill Murray.

Talán a fentieket olvasva azt gondolhatnánk, hogy ez a film Andy Garcia egyszemélyes szórakozása, amely nem szól másról, mint saját exhibicionizmusáról, ahol mindenki más csak mellékszereplő lehet. A valóság az, hogy ez egy nagyszerű film egy jó forgatókönyvvel, vérpezsdítő zenével, pontos alakításokkal és összességében kiváló rendezéssel. Garcia nagyszerű karmesterként irányítja a film minden egyes elemét, nagyon jó érzékkel adagolja az akciót, a drámát, a szerelmet, a humort és persze a fantasztikus kubai muzsikát. Az amúgy szívszorító történéseket nem hagyja giccsbe fordulni, humorral könnyít a nézők lelkén. Andy Garcia másfél évtizedes munkája egy érett, átgondolt film, egy igazi történelmi tabló egy családról és egy nemzetről, olyan film, amelyhez azért elkél néhány zsebkendő.