Bhutáni csemege

Nem túl gyakran látunk a magyar mozikba bhutáni filmet, már csak ezért is érdemes odafigyelni Neten Chokling filmjére. Az már csak hab a tortán, hogy az egyik legfontosabb buddhista szent, Milarepa élete elevenedik meg a vásznon - Paul Warren csodálatos képeivel.

Milarepa (Jamyang Lodro) gazdag családból származó fiú volt, akit azonban nagynénjéék kisemmiznek. Anyja (Kelsang Chukie Tethtong) nem tudja megbocsátani nekik ezt, ezért fiát elküldi, hogy a fekete mágiát kitanulva álljon bosszút a gonosz rokonokon. Milarepa - akit ekkor még Thopagának hívtak - teljesíti anyja kivánságát, de hamar rádöbben, hogy helytelen úton jár - innen indul az egész buddhista világ számára példaértékű története, és idáig tart a kétrészes Milarepa most bemutatott első fejezete.

Neten Chokling, a film rendezője, maga is szerzetes, ennek ellenére sem lett csendesen csordogáló filmje túlságosan elvont, sőt egy mindenki számára érthető és elérhető történetet mesél el. A film hitelességéhez a remek szereplőgárda is hozzájárul, Tibet lenyűgöző képei, melyeket Paul Warren operatőrnek köszönhetünk, pedig biztosan rabul fogják ejteni a nézőket.

A film idehaza az e-cinema rendszerben került bemutatásra - sajnos ez okozza az egyik legnagyobb problémát, a rendkívül rossz képminőséget. Ugyancsak nagyon szerencsétlen a film szinkronja, mely tökéletesen idegen a vásznon látottaktól. Sokkal jobban jártunk volna, ha feliratosan jut el hozzánk ez az egyébként igencsak figyelemre méltó történet.