Dina vagyok

A Dina vagyok a neves skandináv filmipar eddigi legköltségesebb szuperprodukciója. A filmet, melyben ismert nemzetközi sztárok, egyebek mellett Gerard Depardieu is szerepet kaptak, Észak-Norvégia kies turista-paradicsomainak közelében, csörgedező hegyipatakok, hófödte csúcsok között, fehéren szikrázó homokdűnékkel keretezett, jégkék fjordok ölén forgatták.

Több "egyszerű" vászonmesketénél: csodaszépen fotózott audio-vizuális képeskönyv is egyben, egy rendező tisztelgése hazája páratlan természeti csodái előtt.

Dina (Maria Bonnevie) kisgyermekként akaratlanul édesanyja halálát okozza, édesapja pedig elfordul tőle, így egyedül, szülői szeretet híján kénytelen felnőni. A vadóc lánykát a család egy közeli barátja, Jacob (Depardieu) veszi a szárnyai alá, aki magántanárt fogad mellé, és zeneórákra járatja.

Dinából rövid idő alatt tehetséges csellista válik. Bár Jacob és a magántanára, Lorch (Soren Satter-Lassen) kimenekítik a kislányt addigi lelki és mentális elszigeteltségéből, Dina felnőtt nőként is megőrzi a maga féktelen és öntörvényű személyiségét.

Emancipált, tanult asszonyként fittyet hány a tizenkilencedik századi Norvégia merev, paternalista szokásrendszerére, és mindent megtesz azért, hogy megélje, megismerje az életét: a saját eszközeivel küzd a női egyenjogúságért.

Ole Bornedal filmjének forgatókönyve, amely a norvég bestsellerista, Hejborg Wassmo népszerű kisregényeiből (Dinas bok, Karnas arv) készült, a finoman kidolgozott történetvezetés és a remek színészi játék mellett a norvég tájról készült felvételeket is fontos dramaturgiai eszközként alkamazza.

A rutinos Depardieu és a csillogó szépségű Bonnevie mesebeli vidékeken barangolnak; ahogy a franciák elsőszámú aktor-idolja fogalmaz: "A Dina vagyok nem csupán egy asszony, de egy egész ország, egy kevéssé ismert kultúra, egy nagy hagyományokkal bíró életforma történetét meséli el."