Így tarolta le a világot a Joker

Todd Phillips rendező és Joaquin Phoenix olyan „képregényfilmet” készített, amire korábban nem volt példa.

Egyszer már összeszedtük a legérdekesebb forgatási kulisszatitkokat, de maradt még bőven.

  • A Warner Bros. fejesei eredetileg azt szerették volna, ha Martin Scorsese ül a rendezői székbe és Jokert a kedvenc színésze, Leonardo DiCaprio alakítja, a showműsor vezetőjét pedig Robert De Niro. DiCaprio addigra azonban már elvállalta a Volt egyszer egy... Hollywoodot, Scorsese pedig elkezdte Az írt forgatni.
  • Először Alec Baldwin kapta meg Thomas Wayne szerepét, be is jelentették hivatalosan, de másnap vissza is lépett más elfoglaltságokra hivatkozva.
  • Frances McDormandot Joker anyjának szerepére szemelték ki, de nem élt a lehetőséggel.
  • Todd Phillips rendező a Taxisofőr (1976), a Dühöngő bika (1980) és A komédia királya (1982) mellett a Gyilkos tréfa című képregényklasszikust is a film inspiráció közé sorolja. Az egyik konkrét idézet akkor hangzik el, amikor Arthur a szomszédban lakó Sophie lakásában azt mondja a nőnek arra a kérdésre, hogy jól van-e, hogy „Rossz napom volt”, ami utalás a képregénybéli Joker elméletére, mi szerint egyetlen rossz nap kell csak ahhoz, hogy valaki bekattanjon.
  • Joaquin Phoenix szerint a legnehezebb dolga a tökéletes Joker-nevetés megtalálásával volt. A patológiás nevetés létező rendellenesség, elszenvedői stresszhelyzetekben kontroll nélkül nevetni kezdenek. Phoenix felkészüléskén ilyent betegekről készített videókat tanulmányozott.
  • Joker táncmozdulatait részben Ray Bolger színész-táncos (az Óz, a csodák csodája Madárijesztője) inspirálta. Michael Arnold, a film koreográfusa jó pár videót megmutatott Phoenix-nek, amelyek közül a „The Old Soft Shoe” címűt választotta ki, mert tetszett neki Bolger mozdulatainak „különös arroganciája”, és az, ahogy magasba emeli az állát.

  • Korábbi cikkünkben mi is megírtuk, hogy Phoenix hosszú időn át csak napi egy almát evett, hogy le tudjon adni 28 kilót a szerep kedvéért, de azóta cáfolta ezt az értesülést. Valójában salátát és párolt zöldborsót is fogyaszthatott.
  • Azt a jelenetet, amelyben a munkahelyéről kirúgott Arthur ököllel szétveri a dolgozók becsekkolására szolgáló gépet, Phoenix rögtönözte.
  • Joker emlékezetes fürdőszobai táncjelenetét úgy rögtönözte Phoenix, hogy Hildur Guðnadóttir (később az Oscart elnyerő) zenéjét akkor hallotta először, a rendező játszotta le neki a mobilján.
  • A Zazie Beetz által alakított Sophie a forgatókönyv egy korábbi verziójában valóban randizik párszor Arthurral, de csak azért, mert megsajnálja. Közben valaki mással is találkozgat, és amikor Arthur erre rájön, üvöltözni kezd vele, és azt mondja neki, hogy nézze majd este Murray Franklin showműsorát a tévében.
Forrás: InterCom

 

  • Adrian Raine kriminálpszichológus a Varietynek adott interjújában elárulta, hogy teljesen megdöbbent azon, milyen hitelesen tárja fel a főszereplő pszichéjét a film. Joker az ő diagnózisa szerint skizotipikus személyiségzavarban szenved, amit bizarr hiedelmek, különös viselkedés, megjelenés  és beszéd, illetve elmagányosodás és érzelemkezelési problémák jellemeznek.

Raine ma már oktatási segédanyagként használja a filmet az egyetemen.

  • A magyar, német, olasz, francia, spanyol és orosz mozikba kerülő verziókban Arthur naplóbejegyzései az adott ország nyelvén olvashatóak. Ez meglehetősen szokatlan eljárás élőszereplős filmek esetében, hiszen így több kellékre és több felvételre volt szükség.
  • A költségvetés mindössze 55 millió dollár volt, így az alkotók igyekeztek spórolni a CGI-jelenetekkel, és a végső verzióban mindössze egy ilyen snitt látható, az, ahol Arthur az Arkham Elmegyógyintézet felé sétál.
Forrás: InterCom

 

  • A nő, akit Arthur “megment” a metrón, a fináléban visszatér, ott van ő is zavargások helyszínén, bohócmaszkban.
  • 2020-ban az indiai tévé betiltotta a film vetítését az erőszakosságára hivatkozva, annak ellenére, hogy 58 jelenetrészletet kivágtak belőle.
  • A Joker az első, képregénykarakteren alapuló film, amely elnyerte az Arany oroszlánt a Velencei Filmfesztiválon.
  • A film bemutatója óta Arthur Fleck/

Joker világszerte több országban is kormány- és korrupcióellenes tüntetések szimbólumává vált, beleértve Libanont, Chilét, Irakot vagy Kínát. 2020 nyarán a George Floyd halála miatt kirobbant tüntetéseken is feltűnt a képmása.

  • A Joker a filmtörténet első R-besorolású (ez nagyjából a 18-as karikának felel meg a szerk.) filmje, amely eljutott 1 milliárd dollár bevételig, megelőzve az addigi csúcstartó Deadpool 2-t, amely 785 milliót gyűjtött össze. Ha figyelembe vesszük, hogy mindössze 55 millióból készült, akkor övé a minden idők legjövedelmezőbb képregényfilmje cím is, ami azért is bravúros, mert Kínában be sem mutatták.
  • Todd Phillips rendező a szerződése értelmében részesedést is kapott a bevételekből, így a becslések szerint minimum 70 millió dollár ütötte a markát.