Milyen lesz idén a könyvpiac? - Évkezdő körkérdés a kiadóknak 3. rész

Már január végén járunk, de a könyvkiadóknak ez még mindig az év kezdete. Feltettünk egy rövid évkezdő körkérdést néhány kiadónak, hogy megtudjuk, milyen terveik vannak az új évre és miként látják a könyvkiadás helyzetét pillanatnyilag. Körkérdésünk harmadik, befejező részében a Helikon, a Park és a Libri Kiadó munkatársai osztották meg velünk gondolataikat.

Kovács Attila Zoltán, Helikon Kiadó

Ha mérleget kellene vonni, hogyan értékelné összességében kiadójuk a 2014-es évet?

Összességében pozitív a kép, több cím jelent meg, mint a korábbi években. Számos életmű fut párhuzamosan (Márai Sándor, Tamási Áron, Weöres Sándor, Bánffy Miklós, Kós Károly, Hankiss Elemér, Böjte Csaba, Lackfi János, Kurt Vonnegut, Salman Rushdie, Mircea Eliade, Konrad Lorenz, Hermann Hesse, Boris Vian), így nehéz lenne súlypontozni közöttük, de tény, hogy valamennyi szerzőtől jelent vagy jelentek meg kötetek 2014-ben, nem egy esetben irodalmi kuriózumokkal tarkítva, amikor első közlések, friss antológiák vagy füves könyvek, újrafordítások láttak napvilágot.

Emellett folytattuk a klasszikus gyerekkönyvek (Lázár Ervin, Kányádi Sándor, Weöres Sándor) kiadását. A kiadó keretein belül működő imprint a Trubadúr is a vállalásának megfelelően működött; olyan kultszerzők könyveit adtuk ki, mint Charles Bukowski, Irvine Welsh és Chuck Palahniuk.

Milyen könyvek miatt lesz érdemes idén figyelni a kiadó újdonságaira?

Számos újdonság várható idén is; ahogy lassan megszokhatták az olvasók az utóbbi időkben. Új Márai-anyag lesz 2015-ben is, de első közlés a készülő Móricz-antológia, ahogy a Mindszenty-emlékiratok teljes kiadása is a meglepetés kategóriába tartozik, továbbá új Weöres-válogatás várható.

Új sorozat indul Helikon Zsebkönyvek címmel, amelyben olyan művek jelennek majd meg, amelyek méltán tekinthetők a világirodalom és a kultúrtörténet meghatározó könyveinek. A sorozat kötetei úgy lesznek elérhető árúak, hogy az igényességből nem engedünk.

Majd két tucat kötet jelenik meg év végéig (a teljesség igénye nélkül: Oscar Wilde, Plutarkhosz, Szun Ce, Poe, Carroll, Nietzsche, Stendhal, Zweig, Hugo, Doyle, Kafka műveivel). Jurij Poljakov is új könyvvel jelentkezik idén, az amerikai Allison Pataki Sissiről szóló életrajzi kötete vagy Antony Burgess ugyanúgy újdonság, ahogy Böjte Csaba új füves könyve vagy Hankiss Elemér tavaly írt értekezése a szabadságról. És még számos más kiadvány is várható természetesen, amelyekre a felület hiányában most nem térünk ki.

Milyen tendenciákat látnak a könyvszakmában, és hogyan látják a könyvek jövőjét a 2015-ös évben?

Erős a koncentrálódás, de ez nem magyar specialitás. Ez versenyhelyzetet indukál és tart fenn, aminek visszaható pozitívuma is van, amikor címekről, szerzőkről kell dönteni. Bár az kétségtelen, hogy a kulturális kiadványok egy része áldozatául esik a folyamatnak. Sokszor elhangzott már, hogy lírát, drámát kiadni öngyilkosság kiadói szempontból, nemkülönben az albumok kora is lejárt már régen.

Egy kiadónak viszont minden korban igazodnia kell az olvasók elvárásaihoz; ami persze jó kis feladat is egyben, amikor szűkülő vagy bővülő igényeket kell kielégíteni egy szűkülő vagy bővülő piacon. A könyvszakma nagy lejtmenete, érzésem szerint, véget ért, a jó könyv most is eladható megfelelő marketinggel. A könyvek jövője kapcsán úgy vélem, idén is értékcikk lesz/marad a könyv, és továbbra sem gondolom, hogy az e-könyvek veszélyeztetnék a pozícióját.

 

Rochlitz András, Park Kiadó

Ha mérleget kellene vonni, hogyan értékelné összességében kiadójuk a 2014-es évet?

Elégedettek vagyunk. Lényegesen több címet adtunk ki, mint az elmúlt évben, és a forgalom is növekedett. Jamie Oliver és Irvin D. Yalom újdonságait mindig jól fogadják az olvasók, de emellett jó néhány váratlan sikernek is örülhettünk: Nicolas Barreau A nő mosolya című regénye hónapokig kirobbanthatatlan volt a toplistákról, Alice Munro új kötetének elsöprő sikere pedig bizonyította, hogy a Nobel-díj keltette érdeklődés nem csupán múló divathullám: akik a díj kapcsán megismerték az írónőt, kíváncsiak az újabb kötetekre is.

Romain Gary Salamon király szorong című regényének és Gerda Taro albumának is remek fogadtatása volt. Külön kiemelném Richard J. Evans Harmadik Birodalom-trilógiájának sikerét. Jó érzés látni, hogy egy közel 3000 oldalas, komoly történelmi munka ilyen nagy számban érdekli az olvasókat. Ezek a pozitív visszajelzések mindig fontos muníciót jelentenek ahhoz, hogy belevágjunk következő grandiózus vállalkozásunkba.

Milyen könyvek miatt lesz érdemes idén figyelni a kiadó újdonságaira?

A történelmi ismeretterjesztés híveit idén is ellátjuk jobbnál jobb újdonságokkal: az első világháború kitöréséig vezető utat bemutató Alvajárókat a történészek és az olvasók vállvetve ünnepelték szerte Európában. Kivételes humora és számos magyar vonatkozása miatt igazi kuriózum lesz Simon Winder Danubia című könyve, mely nem mindennapi stílusban és megközelítésben meséli el a Habsburg-ház történetét.

A történelmen túl a bélügyeinkre is figyelmet fordítunk: egy fiatal német orvostanhallgató lehengerlően vicces és tanulságos könyvet írt beleink és az emésztés csodálatos világáról. Ki hitte volna tavaly ilyenkor, hogy Németország egyik legnagyobb bestsellere az emésztésről fog szólni?

A szépirodalom iránt érdeklődők számára szintén sok meglepetést tartogatunk: Iselin Hermann és Hilde Østby neve most még aligha cseng ismerősen, de jövő ilyenkorra bizonyára sok rajongót szereznek a szerelemről, vágyakozásról és a párkapcsolatok illúzióiról szóló regényeikkel. És hamarosan érkezik a francia Pierre Lemaitre Goncourt-díjas nagyregénye (Viszontlátásra odafönt), a kortárs angolszász irodalom ikonjának, Donna Tarttnak Titkos története, valamint Alice Munrótól a Boldog árnyak tánca.

Milyen tendenciákat látnak a könyvszakmában és hogyan látják a könyvek jövőjét a 2015-ös évben?

Bár a jóstehetség nem éppen könyvkiadói kompetencia, optimisták vagyunk, és szerencsésnek érezzük magunkat, hogy a könyv továbbra is fontos része nagyon sok ember életének. Nem látjuk jelét annak, hogy a közeljövőben bármi felforgató történne a könyvszakmában, az e-könyvek sokak által várt nagy áttörése idén is elmarad.

Sárközy Bence, Libri Kiadó

Ha mérleget kellene vonni, hogyan értékelné összességében kiadójuk a 2014-es évet?

Az elmúlt évben éppúgy, ahogy a kiadó megalakulása óta eltelt években bejöttek a számításaink. A Libri Kiadó mint zászlóshajó és az általunk vezetett kiadói csoport (Diafilm, Helikon, Kolibri, Libri, Park, Trubadúr) egyaránt szélesíti kínálatát, és kiváló szakemberek segítségével ad ki egyre jobb minőségű könyveket és juttatja el azokat egyre több olvasóhoz. Hogy ezt az eredményt számszerűen is érzékeltessem, az idei évet (csoport szinten) közel 100 címünk utánnyomásával kezdjük – vagyis a kiadványaink jelentős részének sikere az olvasók körében megkérdőjelezhetetlen.

Azok a Halmos Ádám barátommal és üzlettársammal közös tervek, elképzelések és álmok, melyekkel útnak indítottuk ezt a vállalkozást 2011 őszén, valamint anyacégünk, a Libri-Shopline Nyrt. biztos hátteret nyújtó támogatása mára a könyvkiadói piac egyik vezető, továbbra is fejlődésképes, és nem mellesleg stabil gazdálkodású és eredményes szereplőjévé tették kiadói csoportunkat.

Milyen könyvek miatt lesz érdemes idén figyelni a kiadó újdonságaira?

Nem emelnék ki egy ilyen rövid interjúban címeket, mivel a Libri Kiadó idén nagyjából 120 új könyv, a csoport együtt nagyjából 400 új kiadvány megjelentetésére készül. De a szélesedő palettára hoznék egy példát: legújabb vállalkozásunk, a Jamie Magazine magyar kiadása márciustól jelenik meg a kínálatunkban, és nagy reményeket fűzünk hozzá.

Továbbá a terveink szerint több mint egy tucat jelentős külföldi szerzőt hozunk idén Magyarországra. Tavaly 100-nál is több eseményt szerveztünk, ez a tendencia idén is folytatódik. Állandó „szalont” indítunk a magyar szépirodalmi szerzőink részvételével márciustól, megújítjuk és gazdagítjuk webes felületeinket, és a PR-stábunkkal folyamatosan dolgozunk azon, hogy népszerűsítsük, szexibbé tegyük az olvasást, és egyre több embert nyerjünk meg az könyvkultúra ügyének.

Milyen tendenciákat látnak a könyvszakmában és hogyan látják a könyvek jövőjét a 2015-ös évben?

A piacszerzésért és -bővítésért folytatott küzdelem tovább folytatódik, és személy szerint örülök annak, hogy valamelyest hozzájárulhattunk az „ébredéshez”. Itt az ideje, hogy az általános kesergés helyét átvegye az akarás, és ne csak a vágyaink legyenek „nyugatiak”, hanem az üzletvitelünk, a viselkedésünk és a szolgáltatásaink színvonala is felzárkózzon az eredmény-centrikus piacokéhoz – hogy az ügyeskedés helyét átvehesse végre a szaktudáson és a lehetőségek maximális kihasználásán alapuló verseny. Meggyőződésünk hogy ennek a versenynek az elsőszámú nyertesei az írók és az olvasók lesznek, és mi ebben egészen biztosan partnerek leszünk. 

Cikksorozatunk korábbi részei:

Milyen lesz idén a könyvpiac? - Évkezdő körkérdés a kiadóknak 1. rész

Milyen lesz idén a könyvpiac? - Évkezdő körkérdés a kiadóknak 2. rész