Szuperhős a szomszédból

  • L. Zs. / PORT.hu

Képregény-feldolgozásokban nem szenved hiányt a notórius mozibajáró. Guy Ritchie cimborája és Claudia Schiffer férje, Matthew Vaughn Mark Millar népszerű alkotását , a Kick-Ass-t vitte vászonra. A magyar cím melléfogás, de ne hagyjuk magunkat félrevezetni általa: a film remek.

Önjelölt ökölharcos
Dave Lizewski (Aaron Johnson) félárva tinédzser, különc képregény-rajongó, akit egyaránt gyötör a benne dúló hormonális forradalom, valamint önnön jelentéktelensége. Arról az égbekiáltó igazságtalanságról nem is beszélve, hogy senki nem védi meg az ártatlan járókelőket a bűnözők és bandatagok inzultusaitól. Képregény-élményein felbuzdulva zöld-sárga búvárruha-szerű jelmezt rendel a neten, és bármifajta szuperképesség vagy fizikai felkészültség nélkül utcai igazságosztásba kezd. De a lúzerséget nem olyan könnyű levetkőzni: első akciója révén rögtön kórházi ápolásra szorul. Mégsem adja fel, és mivel következő közbelépése felkerül a YouTube-ra, Kick-Ass néven valóságos celebbé válik. Ezzel felkelti a hasonló törekvésekkel bíró, csak némiképp felkészültebb ex-zsaru, Damon Macready (Nicolas Cage) és 11 éves lánya, Mindy (Chloë Grace Moretz) figyelmét, valamint sajnos a helyi maffiavezér, Frank D'Amico (Mark Strong) érdeklődésének is homlokterébe kerül.

Élvezetes eklektika
A film a szerencsétlenkedést álmodozással vegyítő Dave mindennapjainak bemutatásával indul, és ekkor azt gondoljuk, valamiféle tinivígjátékot látunk. Aztán a bájosan esetlen srác a tettek mezejére lép, mint elcseszett wannabe-szuperhős, és örömmel nyugtázzuk, hogy végre egy jó kis képregény-paródia! Szatíra, ami nem nélkülözi a drámai elemeket sem. És amikor már éppen elfacsarodna a szívünk, és felkészülünk botcsinálta antihősünk dicstelen bukására, egy hirtelen csavarral valódi, akciódús szuperhős-moziba csöppenünk! Damon és Mindy ugyanis kicsit komolyabban veszik a leszámolósdit, mint Dave: Batman-jelmezes Big Daddy-ként, és lila parókás Hit-Girl-ként törlik fel a padlót a rosszfiúkkal. Így lesz a tinivígjátékba oltott paródiából szuperhősös bosszúfilm.

Nem lehet elég korán kezdeni
Igen - 11 éves gyilkológép, aki épp olyan ügyesen bánik a lándzsával, mint a különféle lőfegyverekkel, szülinapjára pedig Barbie-baba helyett pillangókést kér. De nem ő az egyetlen kiskorú, aki büntetőjogilag és/vagy erkölcsileg elítélhető tetteket hajt végre. Serdületlen hőseink brutális fizikai erőszakot alkalmaznak, füves cigit szívnak, vagy éppen korainak mondható szexuális aktivitást mutatnak. Így hát hiába a sok tiniszereplő, ez a film egyértelműen felnőtteknek való. Abba is nehéz lenne belekötni, ha valaki betegnek minősítené a filmet, hiszen bővelkedik kínzásban és vérengzésben, továbbá a 11 éves kislány nevelésének körülményei láttán ugyancsak felhúzná a szemöldökét a gyámhivatal. De ne legyünk álszentek, és akkor remekül fogunk szórakozni.

Jó mulatság, férfimunka
A HA/VER igazi filmcsemege látványos akciókkal, kitűnő, ironikus humorral, és egyúttal az utóbbi évek egyik legjobb képregény-feldolgozása a Sin City és A sötét lovag mellett. Vérpezsdítő stílusorgia, amely utalásaival olyan filmek előtt tiszteleg, mint például a Taxisofőr, a Ponyvaregény, a Kill Bill, és a Mátrix, vagy általánosságban a mangák és a westernek. Matthew Vaughn rendező ügyesen egyensúlyoz az ultrabrutál bosszúfilm és a lökött tinédzserkomédia között, és a zeneválasztást is csak dicsérni lehet. Filmje üdítő frissességgel hat a magukat túl komolyan vevő képregény-feldolgozások tengerében. Rendhagyó, és talán nem túlzás azt állítani, hogy már-már zseniális.
A szereposztás is telitalálat. Aaron Johnson kitűnő választás a szimpatikus lúzer szerepére, Chloë Grace Moretz korát meghazudtolóan hiteles Mindy/Hit-Girl-ként, Mark Strong komolyan vehető ördögi gonosz, Nicolas Cage pedig a Werner Herzog-féle Mocskos zsaru címszerepében nyújtott remek alakítását idézi fel. Érdemes még megemlíteni Christopher Mintz-Plassét, a D'Amico-birodalom ifjú várományosát, de az epizódszerepekben is régi ismerőseink domborítanak, például A Ravasz, az Agy, és két füstölgő puskacső-ből.

Izgatottan várjuk a 2012-re beharangozott folytatást.

Kinek ajánljuk?
- A fekete humort és a finomkodásmentes akciókat kedvelőknek.
- Annak, aki díjazza, ha egy sztori eltér a kliséktől.
- A képregény-megfilmesítések lelkes híveinek.

Kinek nem?
- Gyámhatósági dolgozóknak.
- Serdületleneknek.
- Fapofáknak.


8/10