7 film, ahol a folytatásban elfeledkeztek az előző film végéről

Az ún. cliffhanger vicces dolog, mert egyrészt frappánsan zárhatnak le vele egy filmet, másrészt megmutatja, merre indulhatnak el a folytatásban. Kivéve, ha teljesen elfeledkeznek róla...

Neo szuperképessége a Mátrixon kívül - Mátrix – Újratöltve (2003)

A Mátrix filmek nagy erénye – az elsőé mindenképpen – az volt, hogy egy valószínűtlen, de jól kitalált világot építenek fel, de a második rész vége ennek kissé ellentmond. A film utolsó perceiben, amikor már minden elveszettnek tűnik, Neo (Keanu Reeves) emberfeletti képességeiről ad tanúbizonyságot a Mátrixon kívül: pusztán elméjével, akaraterejével pusztítja el a feléje száguldó gépeket, majd kómába esik. Bár sok mindenre kapunk magyarázatot a Mátrix – Forradalmakban (2003), erre valahogy nem térnek ki, valamiért elfeledkeznek Neo újonnan felfedezett képességeiről, mintha nem is lett volna olyan nagy ügy, pedig ezzel mentette meg az egész emberiséget.

>

 

Elrepülnek a Pteranodonok - Jurassic Park 3. (2001)

A Jurassic Park 3. bevallottan egy nagy katyvasz lett, nagyrészt annak a ténynek köszönhetően, hogy időhiány miatt befejezett forgatókönyv nélkül kezdték el forgatni, ezért a filmnek alapvetően nincs harmadik felvonása, és pont akkor ér véget, amikor kezd igazán érdekessé válni. Nem csoda, hogy a játékidő mindössze 92 perc. A legvégén a menekülő Alan Grantet (Sam Neill) és társait látjuk, ahogy a tengerpartra kiérve a tengerészgyalogság partraszálló járműveivel találják magukat szemben, akik visszavenni készülnek Isla Sornát a megmaradt dinoszauruszoktól. A megkönnyebbült túlélőket helikopterrel menekítik ki a szigetről, és miközben beszélgetnek, váratlanul számos Pteranodont látunk elrepülni. Bár hőseink láthatóan nem aggódnak miattuk, ez egy fontos szál lehetne, hiszen a lények szabadon garázdálkodhatnak és szaporodhatnak. Csakhogy a film olyan pocsék eredményeket hozott, hogy 15 éven át jegelték a franchise-t, majd a 2015-ös Jurassic Worldben úgy csináltak, mintha a Pteranodonok szökése meg sem történt volna.

 

Angelica vudu babája - A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken (2011)

A negyedik A Karib-tenger kalózai film azzal zárul, hogy a bizalmatlan Jack Sparrow-val (Johnny Depp) egy lakatlan szigeten „felejti” volt szeretőjét – és ellensége, Feketeszakáll (Ian McShane) lányát – Angelicát (Penélope Cruz). A stáblista után aztán a szigeten rekedt Angelicát látjuk, aki a sorsán gondolkodik, amikor a víz a partra sodor egy Jackről mintázott vudu babát, amit az apja készített, és a lány egyértelműen bosszúálló szándékkal veszi azt a kezébe. Ez egyértelműen jelezte Angelica visszatérését az ötödik filmben – és persze azt, amit azzal a babával csinálhat Jack rovására -, ám ez egyáltalán nem történt meg a A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszújában (2017). A magyarázat oka a két film között eltelt hat év lehet, de egy szóval sem derül ki a lány sorsa. Igaz, Cruz férje, Javier Bardem a bosszúszomjas Armando Salazar kapitányként feltűnik, vagyis valami folytonosság azért akad.

Mire jutott Elizabeth Shaw? - Prometheus (2012)

Lehet, hogy a Prometheus sok szempontból elhibázott és vadul egyenetlen előzménye volt Ridley Scott saját Alienjének, de legalább egy csábító cliffhangerrel ért véget, ami irányt mutatott egy lehetséges folytatáshoz. A film végén az egyetlen túlélő, Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) elindul David, az android (Michael Fassbender) maradékával, hogy megtalálják a Tervezők szülőföldjét, hogy megtudja, miért táplálnak ilyen mérhetetlen gyűlöletet az emberiség iránt, és végül miért döntöttek úgy, hogy mégsem pusztítanak el minket. Csakhogy az Alien: Covenantban (2017) Shaw közkedvelt karaktere nem tért vissza, mármint élve. Shaw válaszkeresését soha nem követhettük nyomon, bár a film végén megtudjuk, hogy David ölte meg, aki kísérletei során használta fel, és a megcsonkított holttestét röviden látjuk is. Shaw ennél többet érdemelt volna, David pedig amúgy is kiirtja az összes Tervezőt, biztosítva, hogy ők sem válaszoljanak kérdésekre.

 

A fertőzött patkányok! - A lény (1995)

A '90-es évek sci-fi-klasszikusára leginkább a csábító idegen-ember hibrid Silt alakító gyönyörű Natasha Henstridge villantásai miatt emlékeznek a legtöbben, arra kevésbé, hogy a film egy rendkívül csacska befejezéssel ér véget. Noha Silt megölik, a film legvégén egy patkány látható, amint az egyik csápját rágcsálja, aminek következtébe gyorsan mutálódik, majd kilövi elváltozott nyelvét, hogy felfaljon egy másik patkányt. Ez a cliffhanger azt sugallta, hogy, ha lesz folytatás, abban az idegen faj DNS-e állatokon keresztül terjed el a földkerekségen. Ezt az izgalmas ötletet sajnos elvetették, a folytatásban, A lény 2.-ben (1998), ami ehelyett az eredeti koncepció nemi szerepeinek megfordítását hozta: egy kanos űrhajós (Justin Lazard) megfertőződik idegen anyaggal, és Sil „barátságosabb” klónját, Eve-t (ismét Henstridge) küldik, hogy megállítsák.

Forrás: United International Pictures

 

Hová tűnt Mitchell Carson? - A Hangya (2015)

A Hangya deklaráltan a Marvel moziverzumának egyik könnyedebb, ezért kevésbé hangsúlyos, kevésbé fontos darabja, ami talán megmagyarázza, hogy a legvégén miért hagytak egy történetszálat a levegőben lógni – és azt is, hogy, miért feledkeztek meg később erről a szálról. A lezárásnál láthatjuk a SH.I.E.L.D. ügynök Mitchell Carsont (Martin Donovan), aki valójában a HYDRA embere, ahogy akarja szerezni Darren Cross/Yellowjacket (Corey Stoll) zsugorító technológiáját. A legvégi nagy „kavarodásban” a Pym Technologies főhadiszállásán Carson megszerzi az egyik Yellowjacket-részecskét tartalmazó kis tartályt, és azzal eltűnik az éjszakában. Bár ez elég jelentős mozzanatnak tűnik, Carson sehol sem volt látható a folytatásban, A Hangya és a Darázsban (2018) – és nincs rajta a jövőre érkező A Hangya és a Darázs: Quantumania stáblistáján sem.

 

Tommy az új Jason! - Péntek 13. - V. rész: Az újrakezdés (1985)

Az ötödik Péntek 13. film azzal a meglehetősen bizarr cliffhangerrel zárult, hogy Tommy Jarvis (John Shepherd), azon kevesek egyike, akik túlélték és legyőzték Jason Voorheest, lett az új Jason lett. Miután Tommy megöli a „Jason-hasonmás” Roy Burnst, az utolsó jelenetben a kórházban lábadozik, és amikor Pam (Melanie Kinnaman) belép a szobájába, egy késsel lopakodik mögé, miközben Jason ikonikus jégkorongmaszkját viseli. Itt zárul a film. és nyilvánvalóan nem megviccelni akarja a lányt, és az volt az eredeti szándék, hogy az igazi Jason halott maradjon, és a franchise tovább folytatódjon Tommy-val. Az ötlet azonban akkora ellenállást váltott ki a rajongók körében – és maga a folytatás is alulteljesített a pénztáraknál -, hogy ezt a szálat teljesen ejtették a következő filmre, Jasont pedig „véletlen” feltámasztotta valaki, hogy tovább öldököljön. Igaz, a legtöbb horror franchise-ban nem szabad túl sok logikát keresni!

Forrás: Paramount Pictures