A Barbie sikere ellenére a nők helyzete még mindig a béka s*gge alatt van Hollywoodban

Egy tanulmány szerint 10 éves mélypontra süllyedt a nők reprezentációja az iparágban.

Hiába a Barbie 1,4 milliárd dolláros bevétele, a tavaly bemutatott hollywoodi filmeknek mindössze 30 százalékának volt női főszereplője vagy társfőszereplője – a USC Annenberg Inclusion Initiative felmérése szerint utoljára 2014-ben voltak ilyen rosszak az eredmények. A 2022-es állapottal összehasonlítva még lesújtóbb a helyzet, hiszen akkor még 100 filmből 40-nek volt női sztárja.

„Ez egy katasztrofális visszalépés a nők számára,

és nem tudjuk megmagyarázni az okát, de az biztos, hogy az egész iparág szégyene” – jelentette ki Dr. Stacy L. Smith, a kutatás vezetője. Ráadásul csökkent a színes bőrű női főszereplőt mozgató filmek száma is (18-ról 14 százalékra), ahogy látványosan kevés a 45 évnél idősebb női sztárral forgatott alkotások aránya is (az összes 2023-as film közül mindössze 3 ilyen volt, miközben a hasonló korú férfi főszereplős filmek száma 32 volt).

Bazi nagy görög lagzi 3. Forrás: UIP-Duna Film


Ez a három film egyébként a Bazi nagy görög lagzi 3., a Kokainmedve és a Magic Mike utolsó tánca volt.

S habár a tanulmány az olyan sokszereplős produkciókat nem vette figyelembe, mint a Könyvklub: A következő fejezet vagy a Drukkernénik, ez is csak hangyányit javított volna a helyzeten.

A szomorú eredmények egyébként mindössze három héttel azután érkeztek, hogy ugyanez a csoport megvizsgálta a női rendezők helyzetét Hollywoodban, ami szintén hanyatlást mutat, hiszen míg 2022-ben még 18 százalék volt az arányuk, addig tavalyra ez 16 százalékra esett vissza. Szóval a női rendezős Barbie sikere egyáltalán nem mérvadó.

„Egyetlen film nem reprezentál semmilyen haladást,

és nem képes egyedül viselni annak a súlyát, hogy a diverzitást mutató számoknak emelkedniük kéne” – mondta Smith.


(via The Guardian, The Hollywood Reporter)