A meztelen jelenetek miatt perelnek a Rómeó és Júlia színészei

Olivia Hussey és Leonard Whiting még tinédzserek voltak, amikor le kellett vetkőzniük Franco Zeffirelli filmjének kedvéért.

A Zeffirelli által rendezett Rómeó és Júlia 1968-as változata nagy sikert aratott, négy Oscar-díjra jelölték, de már a bemutató idején is nagy vitákat váltott ki egy intim jelenet miatt, amelyben a 16 éves Whiting feneke és a 15 éves Hussey fedetlen melle is látható.

A 70-es éveikben járó Hussey és Whiting december 30-án pénteken pert indítottak a Santa Monica-i Legfelsőbb Bíróságon, azzal vádolva a Paramountot, hogy szexuálisan kihasználta őket, és meztelen felvételeket terjesztett kamasz gyerekekről.

A kereset azt állítja, hogy Zeffirelli - aki 2019-ben hunyt el - biztosította mindkét színészt, hogy nem lesz meztelenség a filmben, és hogy a hálószobai jelenetben testszínű alsóneműt fognak viselni. A forgatás utolsó napjaiban azonban a rendező állítólag könyörgött nekik, hogy meztelenül, testfestéssel szerepeljenek, "különben a film megbukik".

A kereset szerint Zeffirelli megmutatta nekik, hogy hol lesz a kamera elhelyezve, és biztosította őket, hogy a filmben nem lesz meztelenkedés, vagyis a felperesek állítása szerint a rendező tisztességtelenül járt el, és a színészeket valójában a tudtuk nélkül filmezték le meztelenül.

"Amit mondtak nekik, és ami történt, az két különböző dolog" - nyilatkozta Tony Marinozzi, a két színész üzleti menedzsere. "Megbíztak Francóban. A barátjuk volt, és őszintén szólva 16 évesen mi mást is tehettek volna? Akkor még nem volt más lehetőség. Nem volt #MeToo."

A kereset szerint Hussey és Whiting a film bemutatása óta eltelt 55 év alatt mentális és érzelmi gyötrelmeket szenvedtek el, és munkalehetőségektől is elestek. A Rómeó és Júlia után az áttörő alakításaik ellenére csak nagyon korlátozott színészi karriert futottak be. Kártérítést követelnek, amely "vélhetően meghaladja az 500 millió dollárt".

A per részben egy kaliforniai törvényre támaszkodik, amely ideiglenesen felfüggesztette a gyermekek szexuális zaklatásával kapcsolatos régebbi ügyek elévülését. A december 31-i határidő lejárta előtti napokban így többek között az Amerikai Cserkészszövetség és a katolikus egyház ellen is érkeztek panaszok.

A felperesek helyzetét nehezítheti, hogy a Varietynek adott 2018-as interjújában Hussey még megvédte a meztelen jelenetet.

"Az én korosztályomban még senki sem csinált ilyet" - mondta, hozzátéve, hogy Zeffirelli ízlésesen forgatta le a jelenetet. "Szükség volt rá a filmhez".

A Fox Newsnak adott másik, 2018-as interjújában pedig azt mondta, hogy a jelenet "tabu" volt Amerikában, de a meztelenkedés már akkoriban is gyakori volt az európai filmekben.

"Nem volt olyan nagy ügy" - mondta. "És Leonard egyáltalán nem volt szégyenlős!

A forgatás közepén teljesen elfelejtettem, hogy nincs rajtam ruha".

Via: Variety