Ezek a filmek pörögnek a legjobban a TikTokon

Ha ügyesen keresünk, az is kiderül, melyik a 20 legnépszerűbb karácsonyi film.

Ha valaki esetleg még nem ismerné, a TikTok a Z generáció egyik legnépszerűbb közösségi oldala (eddig 2,6 milliárd alkalommal töltötték le az applikációját), olyan, mint a YouTube, csak rövidebb videókkal, virálisabb tartalmakkal és sokkal tanulékonyabb algoritmussal. A platform természetéből adódóan a mémek is gyorsabban terjednek, alapanyagaikat pedig a népszerű popszámok, és a sorozatokból, illetve filmekből vett részletek jelentik.

Van, hogy a felhasználók csak élcelődnek a filmeken, de előfordul az is, hogy miközben a háttérben egy filmrészlet látható, eltátogják a dialógokat. Hogy mekkora hatással lehet egy film sikerére, ha felkapják a TikTokon, azt jól illusztrálja a Gaspar Noé-féle Szerelem, amelyet még 2015-ben mutattak be, de idén júliusban mégis bekerült a Netflix top 10-es listájára, miután része lett egy TikTok-kihívásnak. A felhasználók megnézték a filmet, pontosabban a belemenős első jelenetet, és rögzítették az arra adott reakcióikat.

Hollywood is felfedezte, hogyan lehet marketingcélokra használni az oldalt – úgy, hogy saját maguk próbálják mémesíteni a filmeket. Ez történt a Minyonok: Gru színre lép esetében is, divat lett ugyanis kiöltözve, öltönyben megjelenni a moziban, jelezve – ironikusan persze -, hogy milyen fontos esemény ez a bemutató. A spontán akciók mögé aztán a Minyonok hivatalos TikTok-oldala is beállt, és megosztotta a legnépszerűbb videókat.

A Paramount pedig a Mosolyogj című horrorfilmjük kampányát nyomta meg, színészeket béreltek fel, akiknek az volt a feladatuk, hogy nyilvános helyeken, például sporteseményeken eszelősen vigyorogjanak.

De hogyan lehetne kinyomozni, hogy mely filmek pörögnek a legjobban a platformon? Első lépésként megnézhetnénk minden idők legnépszerűbb TikTok-videóinak listáját. A Top25-ben azonban csak egyetlen filmes vonatkozású posztot találunk, amely az Oscar-díjas Chihiro Szellemországbanhoz kapcsolódik.

A másik nyom, amelyen elindulhatunk, a személyes listák. Az NFM magazin szerzője műfajok szerint csoportosította azokat a filmeket, amelyek a legtöbbször szembejönnek vele, miközben a TikTokot görgeti.

Thrillerek és horrorok:

  • Mi (2019)
  • Amerikai pszicho (2000)
  • Viharsziget (2010)
  • Holtodiglan (2014)

Ahogy látható, nem feltétlenül a legfrissebb filmek a legfelkapottabbak, de mindegyikről elmondható, hogy ikonikus karaktereik és jellegzetes képi világuk van, és pár snitt alapján is felismerhetők.

Bűnügyi

  • A remény rabjai (1994)
  • Ponyvaregény (1994)
  • A Keresztapa (1972)

Nem szorul magyarázatra a lista: három örökzöld kultfilm.

@imallentsai

Did you know that in PULP FICTION...

♬ original sound - Allen Tsai

Romantikus

  • Kisasszonyok (2019)
  • American Honey (2016)
  • Nulladik óra (1985)
  • Lady Bird (2017)

Greta Gerwig ráérzett arra, hogy mire fogékony a Z generáció, hiszen két filmje is helyet kapott a listán (az élőszereplős Barbie-filmje is nyilván nagyot megy majd a TikTokon), míg a Nulladik óra sikere jelzi, a mai fiatalok is tudnak kapcsolódni a 80-as évek felnövéstörténeteihez.

@moviesxfans Tag someone that you think gonna do this when he’s 18 ??? #ladybird #movie #netflix ♬ 18 - Moviesxfans?

Thriller / dráma

  • Harcosok klubja (1999)
  • Django elszabadul (2012)
  • Észvesztő (1999)
  • Fekete hattyú (2010)

Ezek a filmek is bővelkednek ikonikus és „epikus” pillanatokban, így nem csoda, hogy felkerültek a listára.

Vígjáték

  • Spinédzserek (1995)
  • Superbad (2007)
  • Ünneprontók ünnepe (2005)
  • Tesó-tusa (2008)
  • Meglógtam a Ferrarival (1986)

A mémesedésre annak a komédiának van esélye, amely tele van szórakoztatóan debil poénokkal, és/vagy azonosulni lehet a főhősök helyzetével, és itt mindkettőre akad példa. A filmek egy része a nosztalgiafaktornak is köszönheti a sikerét, hiszen a felhasználók jelentős része az ezredforduló után szerezte az első filmélményeit, a Meglógtam a Ferrarival viszont a Nulladik órához hasonlóan szintén John Hughes író-rendező zsenialitását bizonyítja. (Róla itt írtunk bővebben.)

Akció

  • Eredet (2012)
  • A sötét lovag (2008)
  • Csillagok között (2014)

A jelek szerint Christopher Nolan az akciókategória királya a TikTokon, ami érthető, hiszen minden filmjében akad jó pár látványos WTF-pillanat, amely kiválóan újrahasznosítható.


Sokat elárulhat a filmek népszerűségéről az is, ha megnézzük, mely forgatási helyszínek a legnépszerűbbek a TikTokon. Íme, az eredmény:

1. Wadi Rum (Jordánia) – Mentőexpedíció

2. Devils Tower (Wyoming, USA) – Harmadik típusú találkozások

3. Griffith Observatory (Los Angeles, USA) – Haragban a világgal

4. Matamata (Új-Zéland) – A Gyűrűk Ura-trilógia

5. Maya Bay (Thaiföld) – A part

6. King’s Cross vasútállomás (London, Egyesült Királyság) – Harry Potter-filmek

7. Gloucester katedrális (Gloucester, Egyesült Királyság) – Harry Potter-filmek

8. Glenfinnan viadukt (Inverness, Egyesült Királyság) – Harry Potter-filmek

9. Ohio State Reformatory (Ohio, USA) – A remény rabjai

10.  Mehrangarh Fort  (Radzsisztán, India) – A sötét lovag – Felemelkedés

@bikudotravel If you visit the iconic city of Jodhpur in Rajasthan (India), you have to explore Mehrangarh Fort ? It’s incredible #india #indiatravel #jodhpur #fyp ♬ Main Title - From "Game Of Thrones" - London Music Works

A TikTokon is lehet külön hashtagekre keresni, sőt van egy oldal, amely csak ezt a célt szolgálja, ebből viszont még nem derül ki, hogy melyek a legnépszerűbb filmek. Ha viszont egy konkrét típusra keresünk rá, akkor már nagyobb szerencsénk van. Lássuk például, hogy a TikTok felhasználói szerint melyik a 20 legnépszerűbb karácsonyi film.

1. Múlt karácsony

2. Reszkessetek betörők!

3. Shazam!

4. Hóbarát

5. Ollókezű Edward

6. Krampusz

7. Karácsonyi lidércnyomás

8. Tapló Télapó

9. Drágán add az életed!

10. Igazából szerelem

11. Szörnyecskék

12. A Grincs

13. Karácsonyi meglepi

14. Holiday

15. Fegyverszünet karácsonyra

16. Scrooge

17. Miért pont Ő?

18. Batman visszatér

19. Better Watch Out

20. Santa Claus Is Coming To Town

Via: NFM / Wikipedia / Her / The Academy Advocate / Morning Consult / Eturbonews