Főszereplők voltak, aztán hirtelen végeztek velük

Azt hihetnénk, ha valaki a film főszereplője, az biztonságban van, de akadnak rendezők akik szeretnek erre rácáfolni és a lehető legváratlanabb, legkegyetlenebb módon végeznek főhősükkel. SPOILERES tartalom!

A tégla (2006) - Billy Costigan

Billy Costigan a történet egészében szemben áll az egész világgal: elég egy apró botlás, és neki vége. Bár rendőr, olyan mélyen beépült a bostoni ír maffiába, hogy csak kevesen tudják, hogy valójában zsaru, aki azon dolgozik, hogy megtalálja a címbéli téglát, akit viszont a maffia épített be az állami rendőrségbe. A férfinek egyértelmű, hogy halálra van ítélve, valahogy folyamatosan kimászik a bajból. A film végére a közönség teljes mértékben Costigan oldalán áll,

és úgy tűnik, sikerül lelepleznie az árulót, sőt,

meg is bilincseli Colin Sullivant (Matt Damon) és készen áll arra, hogy átadja a hatóságoknak. Csakhogy abban a pillanatban, hogy kinyílik a lift ajtaja, szétlövik a fejét. Egy másik zsaru az, aki a maffiának dolgozik, leveszi a bilincset Sullivanről és végez a Costigant üldöző gengszterrel, hogy elvarrja a szálakat. Costigan életének utolsó pillanata nem csak azért sokkoló, mert Leonardo DiCaprio az, akit kinyírnak, hanem azért, mert így a rosszfiúk győznek.

 

Csiszolatlan gyémánt (2019) - Harold Ratner

Az a tény, hogy a szerencsejátékfüggő gyémántkereskedő Harold Ratner (Adam Sandler) megússza, hogy bárki is végezne vele - a bukmékerek, a felesége, a barátnője, a Weeknd, Kevin Garnett - a játékidő legvégéig önmagában is egy csoda. A film minden pillanatában a lehető legrosszabb döntések sorát hozza, és olyannyira mindenki idegeire megy, hogy végig azon gondolkodunk, vajon mikor lövi valaki pofán ezt a fickót? Nos, végére valaki csak meglépi ezt: Howard úgy dönt, hogy a bukit, akinek a legtöbb pénzzel tartozik és annak két emberét két biztonsági ajtó közé zárja, miközben azt a kosármeccset nézi, amire feltette azt a pénzt, amit nem szabadott volna feltennie. Ha nyer, több mint egymillió dollárt keres, és minden adósságát kiegyenlítheti, szabad ember lesz – és nyer. A meccs végén kiengedi a három nehézfiút, hogy kifizesse őket, de az egyikük annyira felhúzta magát, hogy szinte reflexből fejbe lövi a győzelmet ünneplő Ratnert. Nem csak azért sokkoló, hogy eldördül a fegyver, mert éppen minden jóra fordult, hanem azért is, mert Adam Sandlert nem szokás megölni.

Forrás: Netflix

 

Különvélemény (2002) - Danny Witwer

Danny Witwer (Colin Farrell) különleges ügynök, aki a PreCrime nevű programot vizsgálja, amely azért jött létre, hogy a látnokként a jövőbe látó „prekogok” felhasználásával megállítsanak minden elkövetendő bűncselekményt, mielőtt az megtörténik. Witwer a film nagy részében azt a John Andertont (Tom Cruise) üldözi, aki a PreCrime tagja, de

egy olyan gyilkossággal vádolják, amit még nem követett el.

Witwer kezdetben bűnösnek tartja Andertont, de miután átnézi a jövőbeli bűncselekményről készült felvételeket, kételkedni kezd a férfi bűnösségében. Miközben erről tájékoztatja a főnökét, Burgess igazgatót (Max von Sydow), Burgess hirtelen mellkason lövi – egy rövid és dermesztő "felvezető beszéd" után. Witwer látszólag a film – és hősünk – legfőbb ellenfele volt a film zömében, de ebben a jelenetben rájövünk, hogy ő volt az egyetlen, akire Anderton számíthatott.

Forrás: InterCom

 

Aljas nyolcas (2015) - John „A hóhér” Ruth

Van egy pillanat, amikor Kurt Russell úgy vágja pofán a túl sokat beszélő Jennifer Jason Leight, aki egyébként a foglya és a közeli városba szállítaná a kivégzésére, hogy annak elered az orra vére, és egy ilyen jelenetet ma már egy rendező sem úszna meg, kivéve Quentin Tarantinót. Igaz, Leigh később visszafizeti a kölcsönt – és az is, hogy Russell véletlen ripityára tört egy felbecsülhetetlen értékű antik gitárt -, de a lényeg, hogy Kurt Russell a fejvadász John „A hóhér” Ruthként úgy is a film egyik legemlékezetesebb szereplője, hogy

némi meglepetése nem éli meg a történet végét.

Merthogy a film úgy indul, hogy ő és a Samuel L. Jackson által játszott Warren őrnagy a két főhős, velük is nyit a film, de egy váratlanul előkerülő mérgezett kávé és Ruth saját fegyvere sokat változtat ezen a képleten, bár Tarantino esetében azért nem ez az első alkalom, hogy ilyesmi megtörténik.

Forrás: InterCom

 

Örökség (2018) – Charlie, a kishúg

Bármennyire is félelmetes és felkavaró egy horrorfilm, a közönség nem számít arra, hogy egy gyerek is az életét veszíti. Ez egy filmes tabu, amelynek megszegése azt jelzi a közönségnek, hogy senki sincs biztonságban – és Ari Aster munkájában pont ez történik. És ez történik Charlie-val (Milly Shapiro), a főhős kishúgával, aki szó szerint elveszíti a fejét.

Halála annyira megdöbbentő, brutális és váratlan, hogy minden néző összerándul.

A lány ugyanis súlyos allergiás rohamot kap, és miközben a testvére autóval a kórházba viszi, Charlie kidugja az ablakon levegőért kapkodva fejét – mire egy hirtelen ütközés lenyakazza, amikor a bátyja egy elgázolt őzet akar kikerülni. Innentől kezdve nem lehet megjósolni, hogy mi fog történni a film hátralévő részében, de minden váratlan és sokkoló lesz, kezdve a lángra lobbanó apától a saját magát lefejező anyáig. Az egész film egy sötét, vad lejtmenet az őrület felé, de a legmegrázóbb pillanat így is Charlie váratlan halála marad.

Forrás: Vertigo Media

Csillagok között (2014) - Dr. Mann

A közeli jövőben a Föld egyre pusztul: a készletek kiapadóban, lakóit pedig a kihalás veszélye fenyegeti. Egy csapat tudós felfedezi az űrutazás forradalmian új módját, miszerint egy féreglyuk segítségével az ember olyan távolságra is eljuthat, ahova eddig még sosem. Világos, hogy Christopher Nolan veszélyes útra viszi hőseit, akiknek három különböző bolygót kell megtalálniuk egy másik galaxisban. Az egyik bolygót már felfedezte Dr. Mann (Matt Damon), csakhogy lakhatatlannak bizonyult, ám a tudós hamis jelentéseket küldött, hogy kimentsék. Amikor kiderül, hogy végig hazudott, Mann szembeszáll a bolygóra érkezett Cooperrel (Matthew McConaughey) és társaival, és meg akarja szerezni az űrhajójukat.

Csakhogy az űrkabin, amivel dokkolni akar a hajóhoz, hibásan csatlakozik, a nyomáskülönbség pedig kirántja az űrbe a tudóst.

Azt lehet sejteni, hogy valami rossz történik, de Nolan volt olyan cseles, hogy a tragédia szó szerint egy mondat közepén üt be, ezért is olyan meglepő. És azért is, mert titokban tartották, hogy Damon is benne van a műben, és hogy mi a szerepe.   

Nem vénnek való vidék (2007) - Llewelyn Moss

A forgatókönyvírónak is zseniális Coen testvérek, akik a nemrég elhunyt Cormac McCarthy regényét dolgozták fel, meghúzták a legváratlanabbat: nem elég, hogy kinyírták a saját főhősüket, de voltak olyan merészek – vagy pofátlanok -, hogy az eseményt meg se mutassák, csak a végeredményt. Llewelyn Moss (Josh Brolin), aki egy sivatagi leszámolás után egy rakás pénzre tesz szert, meglepő túlélő készségről tesz tanúbizonyságot és rendszeresen kijátssza üldözőit, még a pszichopata gyilkost, Anton Chigurht (Javier Bardem) is lerázza. Csakhogy egy El Paso-i névtelen hotelben szitává lövi néhány random, arctalan mexikói bandita,

amit a kamera egyáltalán nem mutat, csak a puskalövéseket halljuk és az elhajtó pick up truckot látjuk,

majd a saját vérében fekvő Llewelynt. Az esemény váratlansága és brutalitása nem csak a nézőt zavarja meg, hanem az ügyben nyomozó Bell sheriffet (Tommy Lee Jones) is, aki úgy dönt, inkább visszavonul.

 

 

Még több ilyen

Az 5 legemlékezetesebb szereplőhalál a filmekben

A Ponyvaregénytől A tégláig se szeri, se száma az olyan kultfilmeknek, amelyeknél majd' kiugrunk a székből egy-egy haláleset láttán. Samuel L. Jackson ráadásul két sokkoló jelenettel is képviselteti magát ezen a toplistán!

Tovább