Három óriásplakát Ebbing határában helyett Londonban

Még mindig nincs felelőse a tavalyi londoni tűzvésznek - erre emlékezteti a londoniakat egy aktivista csoport az Oscar-jelölt film stílusában.

A Justice 4 Grenfell (Igazságot Grenfellnek) aktivista csoport a Három óriásplakát Ebbin határában című Oscar-jelölt film módszerét használta fel Londonban arra, hogy felhívják a figyelmet a tavalyi Grenfell toronyházban pusztító tűzvészre, amely 71 halálos áldozatot követelt.

Az aktivisták arra szeretnék felhasználni az akciót, hogy jelezzék: a tűzvész kivizsgálása nagyon lassan halad, és a londoniak már szinte el is felejtették a tragédiát. A legjobb film kategóriában is jelölt Három óriásplakát Ebbing határában című film története szerint hónapok telnek el egy fiatal lány meggyilkolása óta, a rendőrség még sem tesz lépéseket. A film főszereplőnője, a meggyilkolt lány anyja (Frances McDormand) vakmerő lépésre szánja el magát: kibérel három óriásplakátot, melyeken provokatív üzenetet címez William Willoughby rendőrfőnöknek (az Oscar-díjra jelölt Woody Harrelson).

Ezt a megoldást követték azok az aktivisták, akik szintén három óriásplakátot tettek ki London központi helyein, hogy a tűzvészt az emberek emlékezetében tartsák. Aplakátokon a következő feliratok szerepelnek:


71 halott; Még mindig nincs senki letartóztatva? Mégis hogyan? (“71 dead”, “And still no arrests?”, “How Come?”)

Az aktivista csoport weboldalán található közlemény szerint a szervezet a brit kormányt a hibáztatja – hasonló okokból – mint a filmbéli anya a rendőrséget: nem tesznek semmit az ügyben, késlekedik a vizsgálat, és még mindig senkit nem vettek elő a borzalmas tűzvész után, vagyis eddig nem találtak felelőst a tragédiáért. Sőt. Még 297 tűzveszélyes toronyház áll Londonban, és több száz túlélő hajléktalanként éli napjait. Az óriásplakátokat nagyobb csomópontokon, pl. a St. Paul katedrálisnál és Westminsternél helyezték ki.

via The Guardian