Még 10 gyűlölt szemétláda a filmek világából

Zordon az oroszlánokat terrorizálta, a Csúf a Jót és a Rosszat, Dolores Umbridge pedig fél Roxfortot. Mellettük a Grincs, aki ellopta a karácsonyt, szinte már ártatlan ministránsfiúnak tűnik.

Nemrégiben egész jó visszhangra talált olvasóink körében a filmtörténelem 5 legnagyobb szemétládáját bemutató cikkünk, amelyben olyan kultikus mozihősöknek vettük sorra a disznóságait, mint Watto, a Baljós árnyak rabszolgahajcsár ócskása, a Reszkessetek, betörők! 1-2 piti bűnözőket kínzó Kevinje, no és persze Draco Malfoy a Harry Potter-filmekből. A nagy sikerre való tekintettel újabb 10 karakterrel folytatjuk a filmművészet leghitványabb szereplőinek csokorba gyűjtését – a Looper hasonló tematikájú cikke nyomán.

1. Dennis Nedry, a kapzsi nerd

Emlékszünk még a Jurassic Park ellenszenves számítógépes szakijára, akit Wayne Knight alakított? Ő volt az, aki 1,5 millió dolláros kenőpénzt fogadott el az InGennel konkuráló Biosyn vállalattól, és kicsempészett a parkból néhány lefagyasztott dínóembriót. A lopáshoz persze ki kellett iktatnia a sziget biztonsági rendszerét – csakhogy pont emiatt szabadul ki aztán a Tyrannosaurus is a kifutójából. Vagyis közvetve a Jurassic Parkban elszabaduló káosz és a sok haláleset mind-mind ennek az önző balfácánnak a számlájára írható. Így aztán aligha sajnálta bárki is, amikor végül megölte őt egy feldühödött Dilophosaurus.

 

2. Sid, a Toy Story kiskorú pszichopatája

A Toy Story – Játékháború volt az első olyan Pixar-rajzfilm, ami teljes egészében számítógépes animációval készült, ami az 1995-ös bemutatója idején igencsak lenyűgöző dolognak számított. Ráadásul a sztorija is nagyon jó volt, így nem csoda, hogy a Woody nevű seriffbaba meg a többi beszélő játék azonnal belopta magát a nézők szívébe, és azóta számos folytatásban viszontláthattuk őket. Az első Toy Story lényegében Woody és egy új, szupermenő akciófigura, Buzz Lightyear vetélkedéséről szólt, ám a két nagy rivális hamar elásta a csatabárdot, miután a szomszédban lakó szadista kisfiú, Sid fogságába kerültek. Sid ugyanis előszeretettel szedte szét, törte össze és olvasztotta meg a grillrácson a keze ügyébe kerülő játékokat...

 

3. Zordon, a hataloméhes zsarnok

Ha már a Toy Storyt feltettük a listára, ne feledkezzünk meg a Disney saját gyártású, kultikus animációs filmjéről, Az oroszlánkirályról se, ami gyerekek és felnőttek örök kedvence 1994 óta. Bár a film alighanem a fülbemászó, vidám dalai miatt lett ennyire kedvelt, a nyomasztó első fele is kitörölhetetlen emlék, Mufasa halála és a trónbitorló Zordon felbukkanása miatt. Azzal ugyanis, hogy szörnyű halálba taszítja a saját testvérét, majd arra utasítja hiéna szolgáit, hogy tépjék szét a fiatal trónörököst, Szimbát, Zordon teljesen megérdemelten lett a filmtörténelem egyik legelvetemültebb főgonosza.

 

4. Cal Hockley, a bántalmazó szörnyeteg

A Titanic minden idők legtöbbet kaszáló romantikus filmje, de az 1997-es bemutatója óta számos kérdés kínoz minket. Az egyik ezek közül az, hogy Jack miért nem mászott fel Rose mellé az ajtóra, mikor simán elfértek volna ott ketten is? Szintén elgondolkodtató az a kérdés is, hogy vajon Rose tényleg beleszeretett-e Jackbe, vagy csak kihasználta őt, hogy elmenekülhessen a bunkó vőlegénye, Cal Hockley elől? Bár Cal egy acélmágnás jómódú és elkényeztetett csemetéje volt, mégis a legkiállhatatlanabb figuraként lézengett a legendás óceánjáró fedélzetén, ráadásul minden adandó alkalommal sértegette és megalázta szegény Rose-t. Goromba és erőszakos alakként azért is mindent megtett, hogy az elsők közt kerüljön be egy mentőcsónakba és túlélje a katasztrófát – miközben körülötte százak fulladtak meg a jeges vízben. Végül azonban megkapta ő is a méltó büntetését: néhány évvel később a tőzsdei összeomlás megfosztotta minden vagyonától és az előkelő státuszától, ezért önkezével vetett véget az életének.

 

5. HAL-9000, a hideg és számító gép

Ha az olyan kortárs sci-fik, mint a Terminátor és a Mátrix megtanítottak minket valamire, akkor az az, hogy nem szabad megbízni az öntudatra ébredt mesterséges intelligenciákban. Pedig ezt a nagy tanulságot igazából már a látnoki rendező, Stanley Kubrick is a szánkba rágta az 1968-as kultfilmjében, a 2001 - Űrodüsszeiában, ahol a számítógép az ember ellen fordult. A film egy balul sikerült Jupiter-expedíció történetét regéli el, mely során az űrhajó legénysége teljesen kiszolgáltatottá válik egy HAL 9000 nevű, rendkívül fejlett mesterséges intelligencia kényének-kedvének. HAL-lal ugyanis nincs minden rendben: a viselkedése egyre kiszámíthatatlanabbá válik, és miután rájön a kikapcsolására irányuló tervekre, hideg és számító logikája mentén módszeresen megöli a teljes legénységet – egyetlen elszánt ember kivételével.

 

6. Ferris Bueller, az önző bunkó

Amerikában annak idején nemzedéki kultfilm lett az 1986-ban mozikba kerülő Meglógtam a Ferrarival, de az 1988-as magyarországi bemutatója után nálunk is nagy sikert aratott. Ebben persze oroszlánrésze volt annak, hogy a szarkasztikus, felnőtté válásról szóló vígjátéknak az a John Hughes volt a rendezője, aki nem más, mint a Családi vakáció, a Reszkessetek, betörők! és a Dennis, a komisz forgatókönyvírója, az ember, aki nélkül aligha tombolna manapság a '80-as évek nosztalgia. Érdekesség, hogy a Meglógtam a Ferrarival szimpatikus tinédzser főhőse, Ferris Bueller (Matthew Broderick) valójában egy hazudozó iskolakerülő, aki ráadásul akarata ellenére veszi rá a cimboráját, Cameront  (Alan Ruck), hogy kössék el az apja címbéli, széltől is óvott sportkocsiját – amit a Chicagóban történő egész napos menősködés után végül még össze is törnek! A történet tanulsága: ha Bueller kevésbé önző módon jobban odafigyelt volna a barátaira, megússza kevesebb hazudozással, és Cameron apjának Ferrarija sem zuhan le a ház mögötti szakadékba...

 

7. Iceman, az önelégült vadászpilóta

Az 1986-os Top Gun komplett nemzetékekből faragott egycsapásra repülőgép-rajongót. A címbéli pilótaiskola az Egyesült Államok haditengerészetének elitképzője, ahová csak a legjobbak legjobbjai kerülhetnek be – nem csoda, ha állandóak itt az olyasféle kakaskodások, mint amilyeneket Maverick (Tom Cruise) és Iceman (Val Kilmer) között láthattunk. Igaz, a nevével ellentétben igencsak forrófejű Iceman a listánkon szereplő karakterek többségével ellentétben a történet végére, a sok purparlé ellenére mégiscsak megtalálja valahogy a közös hangot a főhőssel. Olyannyira, hogy Val Kilmert idén viszontláthatjuk majd a Top Gun: Maverick címet viselő folytatásban is!

 

8. Angyalszem, a könyörtelen gyilkos

A Dollár-trilógia harmadik felvonásában, A Jó, a Rossz és a Csúfbana  marcona pisztolyhős (Clint Eastwood) és a minden hájjal megkent segítőtársa, Tuco (Eli Wallach) egy Angyalszem nevű, kegyetlen fejvadásszal fut versenyt az elrejtett aranyért. Clint Eastwood a klasszikus westernfilmjeiben számos rosszfiúval szembenézett már korábban, mégis, a sok akasztófavirág közül kétség sem férhet hozzá, hogy Angyalszem (Lee Van Cleef) volt a legkönyörtelenebb. Elvégre ő az, aki az arany hajszolása közepette nem habozik, bárkit megöl, ha úgy érzi, az illető veszélyt jelent rá. Szegény Tucóból is kínzással csikar ki információt az arany hollétéről – így aztán egyáltalán nincs mit csodálkozni azon, hogy a filmvégi, emlékezetes leszámolás jelenetben végül a Jó és a Rossz is a Csúf felé fordítja a revolvere csövét...

 

9. Dolores Umbridge, a basáskodó boszorkány

A filmvilág gyűlölt szemétládáit lajstromozó korábbi cikkünkben a Harry Potter-univerzumból már megemlítettük Draco Malfoyt, aki a Roxfortban töltött ideje nagy részében nem volt más, mint Harry (és nagyjából mindenki más) életének folytonos kerékkötője, az örökös tüske a köröm alatt. Volt azonban egy másik szereplő is J.K. Rowling varázslóvilágában, aki az idegesítően elszánt és makacs viselkedésével jóval többet ártott, mint amennyi jót cselekedett – ráadásul a Harry Potter és a Főnix Rendjében a Roxfort Boszorkány és Varázslóképző Szakiskola igazgatójává nevezték ki! Dolores Umbridge (Imelda Staunton) a regnálása alatt szokatlanul szigorú büntetéseket szabott ki a roxforti diákságra: kegyetlenségének legékesebb példája az volt, amikor Harryt azzal kínozta, hogy  az általa leírt bocsánatkérés nem a papíron, hanem a bőrébe karcolva jelent meg... Umbridge mesebeszédnek tartotta Voldemort visszatérését, az egyik legfontosabb gyakorlati tantárgy, a Sötét Varázslatok Kivédése órák tanáraként pedig betiltotta a diákok számára a varázslást. Így természetesen nagyban hozzájárult a varázslóvilágra lesújtó későbbi katasztrófákhoz, amelyeket mindannyian jól ismerünk a Főnix Rendje után játszódó könyvekből és filmekből.

 

10. A Grincs, aki folyton tönkreteszi a karácsonyt

Bár egyes tettei talán kevésbé gonoszak, mint a fenti listánkban megtalálható többi filmszereplőé, a mufurc Grincs egyszerűen kihagyhatatlan ebből a felsorolásból. Ez a folyton zsörtölődő, zöld fickó Dr. Seuss 1957-es meseregényében lopta el először a karácsonyt, az elmúlt évtizedekben készült filmekben és animációkban pedig olyan kiváló színészek bújtak a bőrébe (vagy kölcsönözték a hangját), mint Boris Karloff, Jim Carrey és Benedict Cumberbatch. A mostanra már örök klasszikusnak számító történetben a Grincs egy gonosz és cinikus teremtmény, aki semmit sem gyűlöl jobban, mint a karácsonyi vidámságot, és mindent megtesz, hogy tönkretegye a szomszédságában lakók ünnepi áhítatát.