Nézd meg sosem látott képsorokon Ady Endre temetését!

Eddig még soha nem látott snitteket tett közzé a Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívuma az éppen száz évvel ezelőtt lezajlott eseményről.

A pontosan száz évvel ezelőtt, 1919. január 29-én lezajlott nemzeti gyászszertartást a korabeli filmhíradó kamerája örökítette meg, és nemrég előkerültek a kameranegatívok. A most beazonosított filmanyag nemcsak hosszabb, mint az eddig ismert képsorok, hanem minőségben is hatalmas előrelépést jelent a korábbiakhoz képest.

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívum

 

Az egyedüliként ismert eredeti kópia ugyanis az akkori labortechnikai problémák miatt szinte élvezhetetlenül sötét volt, és így került be a mozikban is vetített filmhíradóba. Sokáig úgy tudtuk, csak ez a gyenge minőségű anyag maradt ránk Ady Endre temetéséről. Az archívumi raktárrendezések során azonban nemrég előkerült több tekercs ismeretlen eredetű kameranegatív.

Ennek keretében az Ady-temetés több darabba szabdalva, különböző helyekről került elő. A vágatlanul fennmaradt filmanyagokat egyszerre két operatőr készítette: egyikük a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsősorának tetején állt, a másikuk lejjebb, a tömeget távol tartó öntöttvas kerítésnél. A Filmarchívum tavaly augusztus óta rendszeresen jelentkező „Filmhíradók 100 éve” sorozatának most megjelent 16. epizódjában látható mindaz, amit száz év után sikerült megtalálni és megmenteni Ady Endre temetéséből.


(via Magyar Nemzeti Filmalap)