Áll a bál a Netfilx legújabb csalósorozata, a Bad Vegan körül

Sarma Melngailis, a börtönt is megjárt egykori üzletasszony és vegán sztárséf nem örül, hogy a róla szóló Netflix-dokusorozat azt sugallja, azért lett az exférje bűntársa, mert a férfi örök életet ígért a kutyájának.

Nem örül Sarma Melngailis, a börtönt is megjárt egykori üzletasszony és vegán sztárséf, hogy a róla szóló Netflix-dokusorozatban, a Bad Vegan: Fame. Fraud. Fugitives.-ben (A vegán szökevény) a streamingszolgáltató nem tette egyértelművé, hogy nem most, hanem még 2019-ben beszélt utoljára a volt férjével és egykori bűntársával, Anthony Strangisszel.

Sarma Melngailis, a Bad Vegan: Fame. Fraud. Fugitives.-ben (forrás: Netflix)

 

De haladjunk csak szép sorjában! Ki is az a Sarma Melngailis? Egy 49 éves amerikai séf és üzletasszony, aki a Pure Food and Wine nyersvegán étterem tulajdonosa volt. A 2004-ben megnyitott hely iszonyú népszerű volt New Yorkban, többször is bekerültek a város Top 100 éttermébe, a rangos Forbes magazin számos alkalommal cikkezett róla, és olyan ismert hollywoodi sztárok is rendszeres vendégek voltak itt, mint Owen Wilson vagy Woody Harrelson. 2005-ben Melngailis és két üzlettársa (Jeffrey Chodorow és az üzletasszony akkori barátja, Matthew Kenney sztárséf) megnyitotta a One Lucky Duck Juice and Takeaway-t, a Pure Food and Wine-hoz tartozó, elviteles rendelésekre specializálódott éttermet, és ekkor indult el a OneLuckyDuck.com webshop is, ahol a Pure Food and Wine által csomagolt snackeket, valamint a vegán életmóddal kapcsolatos bőrápolási termékeket, étrend-kiegészítőket, könyveket, ruhákat és egyéb termékeket lehetett vásárolni.

2009-ben megnyílt a második New York-i Pure Food and Wine, 2014-ben pedig a texasi San Antonióban is nyílt egy. Matthew Kenneyt viszont kirakták a bizniszből: Jeffrey Chodorow 2,1 millió dollár kölcsönt adott Melngailisnek, hogy vásárolja ki az exbarátja részesedését. Az üzletasszony egyébként 2012-től már annak az Anthony Strangisnek a felesége volt, aki utóbb bűnrészes lett Sarma Melngailis gazdasági bűncselekményeiben (egyesek szerint Strangis volt az igazi agytröszt). 2015-ben ugyanis váratlanul lehúzta a rolót a Pure Food and Wine és a One Lucky Duck is, miután a személyzet sztrájkba lépett a kifizetetlen bérek miatt. Melngailis azt állította, hogy a késés a cég adósságai és a drága alapanyagok okozta szerény haszon miatt volt. Anthony Strangis és Sarma Melngailis ellen végül nagy értékű lopás, adócsalás és a munkajogi visszaélések miatt adtak ki körözést. A szökésben lévő pár 2016. május 12-én bukott le: Strangis pizzát rendelt a hotelszobájába a Domino's Pizza-tól.

Sarma Melngailis 2017 májusában 4 hónapos börtönbüntetést kapott adócsalásért és amiatt, hogy 2 millió dollárt lopott el a befektetőktől. Az üzletasszony 2018 májusában beadta Anthony Strangis ellen a válókeresetet. Melngailis tündöklését és bukását, valamint a nem ritkán szektavezér attitűdöket mutató Strangisszal való, furcsa párkapcsolatát a Netflix a 2022-ben debütáló Bad Vegan: Fame. Fraud. Fugitives. című négyrészes dokumentumfilm-sorozatban mutatta be.

A Bad Vegan nem várt sikert hozott a Netflix konyhájára – szó szerint zabálják a népek.

Alig egy hete került fel a streaming platformra, de máris 5. helyezett lett a Netflix globális nézettségi adatokat összesítő Top10-es listáján, nem kevesebb mint 26,96 millió órányi streaming idővel. A sorozatról számos cikk íródott, de vitákat is szült, elsősorban amiatt, mert az események főszereplője, Sarma Melngailis „rosszul érzi magát amiatt, ahogy a Netflix marketingeli a sorozatot”. Szerinte ugyanis a streaming óriás kigúnyolta őt azzal, amikor a reklámkampány fő üzenetévé azt tette, hogy

 azért dőlt be Anthony Strangis (aki kezdetben még a „Shane Fox” nevet használta) cselszövésének, mert a férfi örök életet ígért a kutyájának.

Sarma Melngailis ugyanis azt állítja, hogy Strangis volt a visszaélések értelmi szerzője. A férfi a befolyása alá vonta őt, és tudatosan vette rá arra, hogy vegyen ki pénzt az éttermeiből, valamint vegyen fel kölcsönöket a befektetőktől. Melngailis emellett aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a Netflix-sorozat befejezése „félrevezető”, mert azt a látszatot kelti, hogy még mindig kapcsolatban áll Strangisszal. A dokusorozat ugyanis egy telefonbeszélgetés hangfelvételével zárul, a Netflix azonban nem tette egyértelművé, hogy ez a beszélgetés nem most történt, hanem még 2019-ben. A lezárás sokakat felbosszantott a közösségi médiában, mert sokan úgy értelmezték, hogy az alkalmazottait megkárosító pár a mai napig jó kapcsolatot ápol egymással, és vidáman cseverészik. Az üzletasszony ezzel szemben azt állítja, hogy megszakított minden kapcsolatot a volt férjével, és a Netflix-sorozatért kapott pénzt a megkárosított alkalmazottainak utalta át.

A Bad Vegan befejezése zavaróan félrevezető. Nem állok kapcsolatban Anthony Strangisszal, azokat a felvételeket sokkal korábbi időpontban készítettem, szándékosan, konkrét okból.

A sorozat rendezője, Chris Smith és a vezető producer, Ryann Frase viszont nyilvánosan is megvédték a döntésüket, hogy miért így fejezték be a sorozatot:

Az utolsó telefonhívás szerepeltetése nem azt sugallja, hogy Sarma és Anthony még mindig közel állnak egymáshoz. A hívás dátuma »22 hónappal a börtön után«. Anthony egyértelműen azt mondja a beszélgetés végén, hogy »Jó volt hallani a hangodat.«, ami szerintünk egyértelműen azt mutatja, hogy a kettejük közötti kommunikáció nem kétirányú. Sarmát magabiztosnak és erősnek mutattuk be, gúnyt űzve azokból a mesékből, amelyeket Anthony talált ki, többek között akkor, amikor azt mondta neki, hogy »egy egyszarvúval kell megjelennie ahhoz, hogy kibéküljenek«.

(via Uproxx)