1x3 néha 4 - fergeteges bohózat a Veres 1 Színházban, Nagy Sándor rendezésében

A Veres 1 Színház április 9-én tartja legújabb, 1x3 néha 4 (One For The Pot) című bohózatának bemutatóját. A Ray Cooney-Tony Hilton szerzőpáros által jegyzett darabot, 2012 májusában tűzte műsorára a Madách Színház, Nagy Sándor bravúros főszereplésével. A Jászai Mari-díjas színművész tíz év elteltével, ezúttal a veresi előadás rendezőjeként szerepel a stáblistán, melynek olvasópróbáját január 31-én délután tartották.

Az angol Feydeau - mondják a franciák a nemzetközileg is elismert művészre, aki a Brit Birodalom Rendje tisztje. Ray Cooney színész, forgatókönyvíró és vígjátékíró, vagyis a klasszikus angol vígjátékhagyomány kiemelkedő alakjának nevéhez olyan rendkívül népszerű darabok fűződnek,
mint A miniszter félrelép, a Páratlan páros, a Kölcsönlakás, a Család ellen nincs orvosság, vagy éppen a Veres 1 Színház legelső bemutatója, a Ne most, drágám (2014). Az 1966-ban íródott 1x3 néha 4 esetében Tony Hilton színész-író volt Cooney szerzőtársa, aki szintén a műfaj jeles képviselője. A színdarabból film is készült 1968-ban, Brian Rix főszereplésével, Alfred Travers rendezésében.

2009-ben, a József Attila Színház vendégjátékaként került sor a darab magyarországi ősbemutatójára a Városmajori Szabadtéri Színpadon, Méhes László rendezésében, Besenczi Árpád főszereplésével, Hamvai Kornél fordításában. Ott még Négyesikrek címen játszották, később viszont Hármasikrekként szerepelt a teátrum repertoárján. A Madách Színház pedig pontosan tíz évvel ezelőtt tűzte műsorára, 1x3 néha 4 címen, Szente Vajk rendezésében, Nagy Sándor főszereplésével. A Jászai Mari-díjas színész pályafutása során, fontos mérföldkő volt ez a lehetőség: „Egyrészt Szente Vajk barátom első rendezése volt a Madáchban, másrészt mivel négyesikreket játszottam benne, iszonyatosan nagy kihívás volt memóriailag, fizikálisan és színészileg egyaránt.” A Soós Imre díjas színművész 2005-ben diplomázott a Színművészeti Egyetemen, és még abban az évben leszerződött a Madách Színházhoz. Főként zenés előadásokban láthatjuk. Egy alkalommal lépésszámlálóval is megmérte, mekkora utat tesz meg az 1x3 néha 4 előadás alatt: a műszer 4571-et mutatott.

Leginkább a virtuóz cselekményvezetés, a helyzetkomikumban gazdag jelenetek halmozása, az abszurditásig fokozott félreértések és állandó személycserék jellemzik Cooney világát. A kacagtató
jelenetekkel teli bohózat, egy születésnapi összejövetelen kezdődik: a dúsgazdag, idős Jonathan
Hardcastle (Kerekes József) egy komoly összeget szeretne volt üzlettársa fiára hagyni, de csak azzal
a feltétellel, ha Billy (Mohai Tamás) a többi lehetséges örököst félreállítja az útból. Ezen az estén
szédületes ámokfutás kezdődik a szóban forgó összegért: színre lép a ház urának művészetrajongó
leánya, Cynthia (Molnár Gyöngyi), és annak művészetrajongó udvarlója, Clifton (Fellinger Domonkos), vénkisasszony hugicája, Amy (Zorgel Enikő), Jugg, a komornyikja (Beleznay Endre), Mr. Piper, az ügyvédje (Janik László), továbbá Billy jogi képviselője, Charlie Barnet (Mihályfi Balázs). Érdekesség még, hogy 2021. októberében a Madách Színház Charlie-ja, Szerednyey Béla is megrendezte az előadást a Kecskeméti Nemzeti Színházban, Járai Máté főszereplésével.

Az 1x3 néha 4 bravúrszerepe kétség kívül az örökösjelölt Billy Hickory Wood figurája, aki átváltozóművészként, szűnni nem akaró leleménnyel váltogatja virtuális maszkjait, jelmezeit,
karaktereit. A szerep megformálásához nem csupán komikusi véna szükséges, hanem precizitás, kiváló ritmusérzék, és a másodperc töredéke alatt bekövetkező karakterváltoztatási képesség. A veresi változat főszerepét alakító Mohai Tamás 2010-ben végzett a Színművészeti Egyetemen. A Veres 1 Színházban Az egérfogó (Trotter rendőr őrmester), a Tóték (A postás), valamint a tavaly nyáron bemutatott Sörgyári Capriccio című előadásokban látható, de olyan népszerű televíziós sorozatokban is feltűnt, mint a Csak színház és más semmi (Karsai Samu), vagy a Drága örökösök (Kasztner Tamás). „A filmezés jó tapasztalat volt, és örülök, hogy a sorozatot is elvállaltam, hiszen ebből is tanulok. Hozzáad az életemhez, hogy sorozatszínész vagyok, nagyon sokat tudok profitálni belőle szakmailag, emellett élvezem is a forgatásokat” - nyilatkozta Tamás egy internetes színházi platformon.

A veresegyházi előadás rendezője, Nagy Sándor szerint lesznek majd az előadásnak olyan momentumai, melyek összecsengenek a Madách Színházban látható változattal: „Hiszek abban, hogyha valami jó, akkor azt nem kell még jobbá tenni. Itt más lesz a színészi gárda, és ettől egy teljesen más hangulatú előadást láthat majd a közönség.” A tervek szerint, Kovács Yvette Alida látványtervező díszlete, a harmincas évekbeli angol szituációs komédia, a Csengetett, Mylord világába repít majd vissza bennünket. A tervezőnő a tavalyi évadban a Kecskeméti Nemzeti Színház 1x3 néha 4 előadásához is tervezett jelmezeket, továbbá Nagy Sándor első Veres 1 Színházas rendezéséhez, a Rövidzárlathoz is ő készítette a díszletet és a jelmezeket. 

Nagy Sándor pályáját gyakran keresztezik komédiák, a Madách Színházban és a Játékszínben egyaránt. Játszotta Leo Humprey-t a Primadonnákban, Jim Watt szerepét a Legyen a feleségem című vígjátékban, Simont a Legénybúcsúban. A veresegyházi közönség előtt 2018-ban, a Pletykafészek című Neil Simon darab Lenny-jeként mutatkozott be, 2021-ben pedig a Rövidzárlat (Black Comedy) rendezőjeként debütált. Az 1x3 néha 4 a második rendezése. „Szeretek fölkészülni nagyon pontosan arra, ami a próbán fog történni. A rabság, szabadság elvén belül viszont szeretem, ha a színészek előrukkolnak egy-egy ötlettel. Én a közös alkotásban hiszek” - válaszolja a művész arra a kérdésre, tudatos, vagy ösztönös rendezőnek vallja-e magát. Az április 9-i premier, illetve a lejátszott bérletes előadások után, a fergeteges humorú bohózat, a Mézesvölgyi Nyár műsorkínálatában is helyet kap.