10 izgalmas tény, amit tuti nem tudtál az Éjszaka a múzeumban-filmekről

Owen Wilson csak poénból szerepelt az első részben, de aztán a folytatásokba is berakták. A filmekből a helyszínt biztosító múzeumok is profitáltak: a mozipremiereket követően rengeteg látogató akarta látni, hol rohangált Ben Stiller, Robin Williams és a többi szereplő.

1. Ben Stiller neve mágnesként vonzott a sok hollywoodi sztárt a filmbe. Shawn Levy rendező szerint a 2006-ban bemutatott Éjszaka a múzeumban sikerének titka az volt, hogy amikor a színészek meghallották, hogy Ben Stiller benne van a filmben, akkor ők is be akartak kerülni. Így csatlakoztak olyan sztárok az Éjszaka a múzeumban stábjához, mint Robin Williams, Carla Gugino, Paul Rudd, Owen Wilson, Rami Malek és a veterán tévés komikus Dick Van Dyke, holott ez tényleg csak egy szombat délelőtti matinéfilm volt, ahol a Természetrajzi Múzeumban éjjelente életre kelnek az őskori lények meg a történelmi figurák, és a káoszt egyedül csak az a Larry nevű, szerencsétlen éjjeliőr tudja megzabolázni, akit Ben Stiller alakít.

Forrás: InterCom

 

2. Ez volt Rami Malek legelső mozifilmje. A 39 éves sztár, akit manapság már olyan álomszerepeket kap, mint a Bohém rapszódia Freddie Mercuryja vagy a Nincs idő meghalni Bond-gonosza, 15 évvel ezelőtt, süvölvény színészként Ahkmenrah fáraót alakította az első Éjszaka a múzeumban mozifilmben. Testhezálló szerep volt, hiszen egyiptomi származású: ő maga ugyan már Kaliforniában született, de a szülei kopt keresztény bevándorlókként 1978-ban költöztek Kairóból az Egyesült Államokba.

3. A filmben szereplő kismajom olyan jó volt, hogy meg kellett tanítani rosszalkodni. Az állatokkal foglalkozó trénereknek több hetes munkájába telt, hogy a Crystal nevű, aprócska csuklyásmajom (akit a filmben Dexternek hívtak) vezényszóra vágja pofon és harapja meg Ben Stillert. A 26 éves Crystal egyébként veterán hollywoodi állatszínész, aki már a '90-es évek óta rendszeresen szerepel olyan szuperprodukciókban, mint Az őserdő hőse, a Dr. Dolittle 1-2, az Amerikai pite és a Másnaposok 2.

Forrás: InterCom

 

4. Az Éjszaka a múzeumban hatására elkezdtek az emberek múzeumba járni. A filmben látható randalírozást természetesen nem egy létező múzeumban vitték végbe a szereplők, hanem egy Kanadában felépített stúdióban, ahol a díszletesek felépítették a New York-i American Museum of Natural History szinte pontos mását. Néhány külső jelenetet egyébként ténylegesen a Central Park tőszomszédságában működő múzeum mellett vettek fel Ben Stillerék, és a múzeum előnyt is kovácsolt ebből: jóllehet, náluk éjszakánként nem volt semmiféle ribillió, az Éjszaka a múzeumban mozipremierjét követően 20 százalékkal megnőtt a napi látogatószámuk.

5. Owen Wilson eredetileg csak poénból szerepelt az első filmben. Ben Stiller országos cimborája mindössze egy mókás cameo erejéig vállalta el az életre kelt minicowboy, Jedediah szerepét (a stáblistára sem lett kiírva, hogy kit játszott). A nézők azonban annyira megszerették, hogy az Éjszaka a múzeumban folytatásaiba is bekerült.

Forrás: InterCom

 

6. A második részben tényleg áthurcolkodott a stáb New Yorkból Washington DC-be. A 2009-ben mozikba kerülő Éjszaka a múzeumban 2-ben a megelevenedő kiállítási tárgyakat átszállítják a New York-i Természetrajzi Múzeumból a a washingtoni Smithsonian Történelmi Múzeumba, ám útközben elkallódik a Fáraó Aranytáblája, amelynek segítségével éjszakánként életre kelnek a kiállítási tárgyak, így hát az első részből megismert Larrynek újra szolgálatra kell jelentkeznie. Csakhogy a gonoszok oldalán csatasorba áll Al Capone, Rettegett Iván és Napóleon is... A washingtoni székhelyű Smithsonian Intézet természetesen tárt karokkal várta az első olyan mozifilmet, amelyet a felügyelete alá tartozó múzeumokban forgatnak, mivel tudták, hogy ez óriási reklámot jelent majd nekik. A National Air and Space Museum, a National Museum of Natural History és a National Museum of American History kiállítási termeiben azóta is Éjszaka a múzeumban-logó díszíti többek között Muhammad Ali bokszkesztyűjét, Amelia Earhart Lockheed Vega típusú repülőgépét, az Apollo űrhajó Lunar holdkompját és a Tyrannosaurus rex csontvázát, hogy a mozifilmek rajongói biztosak lehessenek benne: ugyanott sétálnak, ahol Benn Stillerék éjjeli ramazúrija zajlott.  

7. A Lucasfilm keményen megmondta, mit csinálhat Darth Vader a filmben, és mit nem. Az egyik legviccesebb jelenetben a Sith nagyúr és a Szezám utca kukalakó Oszkárja is csatlakozni akar a főgonoszok csapatához, de Kah Mun Rah  fáraó (Hank Azaria) elzavarja őket. A jelenethez a Lucasfilm külön azért szalajtotta el egy emberét a forgatásra, hogy az illető személyesen felügyelje, milyen vicceket sütnek el Vader rovására, és mi az, amit már le kell tiltani.

8. Hank Azira egy híres horrorfilmest utánozott, amikor eljátszotta a fáraót. A színész saját bevallása szerint direkt azért nézte meg az eredeti, 1932-es Múmiát, hogy leutánozhassa Boris Karloff legendás alakítását, a mumifikálódott, majd életre kelt Imhotep hanghordozását és selypítését.  

9. Hugh Jackman nem az Éjszaka a múzeumban 3-ban játszott először Arthur királyt alakító színpadi színészt. Már a legelső színházi fellépésekor, ötéves korában is a mitikus brit uralkodó koronáját viselte. Az idehaza Éjszaka a múzeumban – A fáraó titka címmel bemutatott, 2014-es harmadik részben egyébként ismét változott a helyszín: Ben Stillerék ezúttal a British Museumban rendeztek éjjeli ámokfutást, mivel pusztulásnak indult az az ősi egyiptomi ereklye, melynek a jóvoltából a kiállítási tárgyak megelevenednek, és csak a patinás londoni múzeumban lehet helyrehozni. 

10. Tíz olyan szereplő volt, aki szerepelt a trilógia összes részében. Név szerint: Ben Stiller (az éjjeliőr főhős), Owen Wilson (a mini cowboy), Robin Williams (Theodore Roosevelt elnök), Ricky Gervais (Dr. McPhee), Steve Coogan (Octavius), Patrick Gallagher (Attila, a hun), Rami Malek (Ahkmenrah), Mizuo Peck (Sacagawea, az indián lány), Brad Garrett (Húsvét-szigeteki szobor) és Crystal, a csuklyásmajom. Az Éjszaka a múzeumban – A fáraó titka volt a 2014-ben elhunyt Robin Williams egyik utolsó filmje.