Ezeket a filmeket ajánljuk péntekre

Kezdődik a hétvége, nézzük, mi lesz a tévében!

A bukás - Hitler utolsó napjai - Film Mánia, április 5. péntek, 20h

Berlin, 1945 április. Egy nép a bukására vár. A főváros utcáin kegyetlen harcok folynak. Hitler a katonai vezetőséggel és néhány hívével elsáncolja magát a vezetőségi bunkerben. A Birodalom helyzete a Vörös Hadsereg előrenyomulásával egyre reménytelenebbé válik. A folyamatos bombázások állandó rettegésben és életveszélyben tartják a város elkeseredett lakosságát.

 

Törvénytisztelő polgár - Moziverzum, április 5. péntek, 21h

Egy betörés vérengzéssé fajul, az egyedüli túlélőt semmi sem gátolhatja meg abban, hogy megbosszulja szeretteinek halálát. A Törvénytisztelő polgár az Olasz meló rendezőjének új, pörgős akciójelenetekkel teli filmje. Clyde Shelton (Gerard Butler) egy becsületes családapa, akinek feleségét és lányát brutálisan meggyilkolják a félresikerült betörés során. Miután a gyilkosokat elfogják, az ügy Nick Rice (Jamie Foxx), a feltörekvő ügyész kezében landol. Nick az egyik gyanúsítottnak vádalkut, és ezzel együtt enyhe ítéletet ígér, a gyilkos cserébe a társa ellen vall. Tíz évvel később a vádalkut kötött bűnözőt holtan találják, Clyde Shelton rögtön bevallja, hogy ő a tettes. Amikor előzetes letartóztatásba helyezik, figyelmezteti a ranglétrán már feljebb lépett egykori ügyészt, ha nem ismerik el tévedésüket az ügyet tárgyaló kollégáival együtt, minden résztvevő a gyilkosok sorsára jut. Hamarosan megkezdődik a tíz évig tervezett véres sakkjátszma.

 

Az utolsó szamuráj - RTL HÁROM,április 5. péntek, 21h

A polgárháborúnak vége. Az egykori hős, Nathan Algren (Tom Cruise) nem találja a helyét a békés, egyre praktikusabb országban. A vakmerőség, az önfeláldozás, a hűség _ az ő katonaerényei _ itt már értéktelenné váltak. Ebből az állapotból egy sok pénzzel kecsegtető ajánlat mozdítja ki. Algrennek Japánba kell utaznia, ahol a fiatal, Amerika-barát császár modern hadseregébe kiképzőtisztnek szerződteti. Az új haderőnek a régi hagyományokat tisztelő és követő szamurájokkal kell leszámolnia. Az első csapást maga Algren vezeti. Az elkapkodott előkészületek miatt hiába a modern fegyverzet, a szamurájok diadalmaskodnak, és Algren fogságba esik. A szamurájok parancsnoka azonban nem végez az idegennel, hanem megpróbálja megismerni. Az amerikai pedig lassan megtapasztalja, hogy a szamurájok értékrendje sokkal közelebb áll hozzá.

 

Pusztító - Viasat Film, április 5. péntek, 21h

Karyn Kusama új, magával ragadó thrillerében Erin Bell (Nicole Kidman), a veterán Los Angeles-i rendőr egy nap kiemel egy számlát az irodai küldemények közül, és ez hamarosan életveszélyes utazásra indítja, hogy előkerítse a gyilkos bandavezért, Silast (Toby Kebbell), és hogy talán végre megbékéljen zaklatott múltjával. A Phil Hay és Matt Manfredi (A meghívás, Őrült és gyönyörű) által íróként és producerként is jegyzett Pusztító embert próbáló alámerülést kínál a Los Angeles-i alvilágba és a környező sivatagi közösségekbe. Bell az útja során újra felveszi a kapcsolatot annak a bűnbandának a tagjaival, akikkel egykor beépített FBI-ügynökként ismerkedett meg, egy olyan küldetés során, amely katasztrofális véget ért, érzemileg és fizikailag egyaránt megviselte a nőt. Most egyesével felkeresi a bandavezér egykori társait, köztük Petrát (Tatiana Maslany), Silas ex-szeretőjét és jelenlegi lótifutiját. Megszállott hajszája során Bellt elöntik az emlékek, felidézi, hogyan teltek a napok Silas társaságában, és hogyan siklott annyira félre az a bankrablás. Különösen a Chrisre (Sebastian Stan) vonatkozó emlékei gyötrik: egykori FBI-os kollégájával annak idején rövid életű, de jelentőségteljes románcba bonyolódott. Bell problémái ráadásul nem korlátozódnak a múltra. Egyre kevésbé találja a hangot lázadó kamaszlányával, Shelbyvel (Jade Pettyjohn), és ügyetlen próbálkozásai folyton visszafelé sülnek el, így egyre inkább magára marad. És ahogy egyre közelebb és közelebb férkőzik Silashoz, a felszínre törnek zűrös múltjának démonai, így mielőtt egyáltalán elkezdhetne reménykedni a megváltásban, szembe kell néznie saját bűnrészességével.

 

Tüske a köröm alatt - M5, április 5. péntek, 21h

A szakma intrikái, rágalmai elől Hódosi András festőművész kiköltözik egy hortobágyi tanyára. Itt is konfliktushelyzetbe kerül, mert nem tűri szó nélkül, hogy a környék gazdasági és politikai elitje vadászattal és (adócsaló) libatenyésztéssel pusztítsa a természetvédelmi területet. A vezető funkcionárius lánya beleszeret Hódosiba. Apja, hogy korrumpálja, tudta nélkül a libatenyésztési buli részesévé teszi Hódosit is. A férfi megalázó tehetetlenségét látva Zsuzsa fellázad apja, egész addigi élete, környezete ellen… A film többek között Karlovy Vary-ban 1988-ban fődíjat kapott.

 

Az elítélt - AMC, április 5. péntek, 21h

Wade Porter, a szerető családapa, aki előtt fényes jövő áll, hirtelen mindent elveszít, amikor véletlenül megöli a rablót, aki betör az otthonába. A gyilkosságért elítélt Wade-nek a következő három évet egy szigorított fegyintézetben kell eltöltenie, ahol a társadalmi szabályok többé nem érvényesek. Amikor közös cellába kényszerítik a hírhedt tömeggyilkossal, valamint el kell szenvednie a szadista börtönőr által levezényelt kínzásokat, Wade rájön, hogy élet-halál harcot kell vívnia a "legkeményebb elítélt" címért _ csak így élheti túl a börtönt.

 

A szellemhajó - Filmcafe, április 5. péntek, 21h

Az 1962-ben eltűnt Antonia Graza olasz luxushajóra bukkan egy expedíció a jeges Bering-tengeren. Jack Ferriman (Desmond Harrington) kanadai pilóta szervezte a mentőexpedíciót, aki egyszer már megpillantotta az elszabadult hajót, de az évekre eltűnt újra a kíváncsi szemek elől. Az Arctic Warrior legénysége örül a sikeres akciónak, ugyanis a tenger törvényei szerint a nemzetközi vizeken talált gazdátlan hajó a megtalálót illeti. Ehhez azonban kikötőbe kell vontatni a hajót. Az első jelek szerint semmilyen élőlény nincs a hajón. A kutatókat azonban rabul ejti a hajótest és egyre furcsább dolgok történnek. A tapasztalt tengerészek képzeletét és idegeit is próbára teszi a rájuk váró borzalom.

 

Hotel Artemis - A bűn szállodája - Jocky TV, április 5. péntek, 21h

A nem túl távoli jövőben egy ápolónő egy földalatti kórházat üzemeltet Los Angeles legveszedelmesebb bűnözői számára. Egy napon felfedezi, hogy a betegek egyike azért érkezett, hogy meggyilkoljon egy másikat.

 

Snowpiercer - Túlélők viadala - Filmcafe, április 5. péntek, 22.40h

2031, a Földön a klímaváltozás következtében egy újabb jégkorszak köszöntött be, a felszínen az életnek semmi nyoma. Azok a szerencsés emberek, akik túlélték a katasztrófát, a Snowpiercer nevű, önellátásra berendezkedett vonaton utaznak immár 17 éve. A Snowpiercer utasainak élete azonban merőben különbözik egymástól. A hátsó kocsikban lévők nyomorognak, gyanús eredetű proteintéglákon élnek, a vonat elején utazó előkelőségek pedig rettegésben tartják a nyomorgókat, és katonáik minden lázadásukat leverik. A hátul utazók vezére, Curtis (Chris Evans) Gilliam (John Hurt) és Edgar (Jamie Bell) segítségével alaposan megtervezik az újabb lázadást, és néhányan eljutnak a mozdonyig, ahol végre szembetalálják magukat az igazságtalan rendszer megálmodójával, Wilforddal (Ed Harris).

 

Dupla dinamit - Mozi+, április 5. péntek, 22.50h

A hongkongi üzletember halálát sokan kívánják. Olyannyira, hogy egyik legnagyobb üzleti sikerének éjszakáján megtámadják, majd feleségét és őt is kivégzik. Csodával határos módon az iker-fiai megmenekülnek és egymástól elválasztva a világ két végén nőnek fel. Felnőtt fejjel ismerik meg egymást és tudják meg, mi történt a szüleikkel...

 

Az idegen - AMC, április 5. péntek, 22.55h

Jonathan Cold (Steven Seagal) egykori titkosügynök apja temetésére készül, amikor munkaadója egy kisebb szívességre kéri: ha már úgyis útba esik, kézbesítsen egy titkos csomagot Németországba. Cold sejti, hogy ez több lesz, mint egy séta a parkban, de belemegy a dologba. Útja során egyre veszélyesebb dolgok történnek. A politikai korrupció és a gyilkosságok mögött befolyásos emberek állnak, akik csakhamar rájönnek, hogy egy igazi profival állnak szemben. Cold olyan macska-egér játszmába kényszerül, ahol nem bízhat senkiben.

 

Szökésben - Film Mánia, április 5. péntek, 22.55h

Doc és gyönyörű felesége talán már nem is emlékszik, mikor lépték át azt a határvonalat, amely a törvényest a törvénytelentől elválasztja. Korunk Bonnie és Clyde-jaként ördögi ügyességgel kerülik el a rájuk leselkedő állandó veszélyt, és már nemcsak a kopók szeretnék kézrekeríteni őket, hanem az alvilág is. Egy mexikói banda főnöke ráveszi őket, hogy hozzanak ki valakit a börtönből. Docék meg is szervezik a szökést, de amikor a kialkudott díj átvételére kerülne sor, rádöbbennek, hogy csapdába kerültek: a rendőrség várja őket. A férj egy mexikói fegyházba kerül, ahol fehér amerikaiként a biztos halál várna rá, de az asszony nem adja föl, kihozza a férfit. Ettől a perctől kezdve folyamatos hajszává válik életük.

 

A biztonság záloga - Moziverzum, április 5. péntek, 23.20h

Luke Wright exrendőr egy napon elveszít egy megbundázott mérkőzést, ezért az orosz maffia bosszúból megöli a családját. Luke-ot a véletlen összehozza Mei-jel, a kínai kislánnyal, akit ugyanazok a gengszterek üldöznek, akik a családját is megölték. Meiről kiderül, hogy matekzseni, akit a triádok arra kényszerítenek, hogy nekik dolgozzon. A lány egy felbecsülhetetlen értékű kódszámot őriz az emlékezetében, amelyért a triádok, az orosz maffia és a New York-i rendőrség korrupt tagjai akár gyilkolni is képesek. Luke hadjáratot indít a város alvilága ellen, hogy megmentse az ártatlan lány életét.

 

Az újságos fiú - Viasat Film, április 5. péntek, 23.30h

Az Egyesült Államok déli része, 1969. Négy évvel korábban tisztázatlan körülmények között megölték egy kisvárosi seriffet. A gyilkossággal az aligátornyúzó Hillary Van Wettert (John Cusack) vádolták, aki most a börtönben várja halálos ítélete végrehajtását. A titokzatos és vonzó külsejű Charlotte Bless (Nicole Kidman) szenvedélyes levelezésbe kezd a férfival, és össze akar házasodni vele. Mivel Charlotte meg van győződve Van Wetter ártatlanságáról, kapóra jön neki, hogy a Miami Times két újságírója, a környékre való Ward Jansen (Matthew McConaughey) és Yardley Acheman (David Oyelowo) a városba érkeznek, hogy felderítsék az ügyet. Hármójukhoz csatlakozik Ward öccse, a főiskoláról kirúgott és most újságkihordóként dolgozó Jack (Zac Efron) is, és reménytelenül beleszeret Charlotte-ba.

 

Fekete halál - Paramount Network, április 5. péntek, 23.30h

1348-at írunk, fekete halál tizedeli a lakosságot. Egy történet szerint van egy rejtett falu, ahol a pestis nem szedi áldozatait: egy szellemidéző vissza tudja hozni a holtakat az élők közé. Az egyház Ulricot kéri fel, hogy derítse ki az igazságot.

 

UFO - AXN, április 5. péntek, 23.50h

Derek Echevaro úgy gondolja, hogy gyermekkorában egy ufójelenségnek volt szemtanúja. Egy 2017-es ufóészlelés után Derek megpróbálja bizonyítani, hogy az ufók léteznek, és földönkívüli eredetűek. Dereknek segítséget nyújtanak barátai, Natalie és Lee, valamint Hendricks professzor; a hallgatók matematikatanára.