Ezotré, avagy tévés mágusok fergeteges pillanatai

A televíziós távgyógyítók, jövendőmondók, álomfejtők és forró jáspiskővel agyhúgykövet megszűntető mágusok tevékenysége sokakból még akkor is indulatokat váltanának ki, ha ők fizetének percenként 480 forintot, majd a hívás végeztével grátiszban gyomlálnák ki Hiszékenyék retekágyását. Pedig olykor vidámabb pillanatokat köszönhetünk nekik, mint a Monty Python Repülő Cirkuszának. Következzék ezekből néhány emlékezetes klasszikus!

Kamulatin freestyle a fényérzékeny Asmodeustól

Ha van méltatlanul elfeledett karaktere az ezokomédia univerzumának, az nem más, mint Asmodeus. A mágus eredettörténete máig tisztázatlan:

vélhetőleg valaha egy druida buckalakó volt,

aki egy súlyosan átmulatott éjszakán idő- és térugrást követett el, majd következő emléke az volt, hogy a Budapest TV takarítónője ébresztgeti őt. Eredeti funkciója nem lehetett más, mint hogy fekete mágiával pusztítsa ki a Duna TV éjszakai halraját, akik nézettségi versenyben rendszeresen lenyomták az ominózus csatornát. A programigazgató azonban belátta: a nívós adón, melyen akár egy körúti gázszivárgás is saját műsort kaphat, hiba lenne nem csatasorba állítani Asmodeust az emberi IQ ellen vívott ádáz harcban. Az alábbi összeállításban tanúi lehetünk annak, amint becsicskítja Julika anyagi energiaterének kiszipolyozóit, majd ősi átkot szór minden gyorséttermi dolgozóra, aki műanyag flepnit oktrojál kávéspoharára.

 

 

Pantomimes gerincműtét Tihanyi Tamástól

A műholdas orvoslás néhai ősatyja, Gyurcsok József még az elméje által beindított transzcendens légkalapáccsal verte le nyugdíjas telefonálók vesekövét, melyhez semminemű dinamikus vizuális elem nem társult. Nos, kacsatáncot járó cirkuszi törpéket kvázi padawanja, Tihanyi Tamás sem vonultatott fel hasonszőrű produkciói közepette, azonban mégis törekedett rá, hogy mozgalmasabbá tegye azokat.

Gyógyítása közben pl. avantgárd pantomimműveket ad elő:

jelen esetben szabályos nápolyi pizzatésztát gyúr, sajtot reszel rá, fiktív gúnárok nyakát tekeri ki, majd a gőzölő funkciót beállítva vasalni kezd a tetemekkel. Mindezt természetesen azután, hogy egy fogantyúra szerelt boxerrel ellenőrzi a telefonáló testfunkcióit.

 

 

A (bal)jósnő megbukik konfliktuskezelésből

Kevés méltatlanabb dolog létezik annál, hogy a tűzszerészeknek alanyi jogon jár a veszélyességi pótlék, a tévéjósok pedig semminemű kompenzációban nem részesülnek.

Pedig a következő képanyag alapján nemhogy pótlék, de egy önvédelmi tankelhárító is megilletné őket.

(Jóllehet, a robbanólövedék valószínűleg visszapattanna az alább hallható betelefonálók aurájáról.) De természetesen valójában nekünk is van igazságérzetünk: akik hasonló művészi fokon űzik a hülyének nézés mesterségét, és még kormányszóvivői pozícióra is alkalmatlanok, bizony rászolgálnak az agycsimbók-lúgozó telefonálók lovasrohamára.

 

 

Robelin kitisztítja légútjait

Az ország Rózsa Gyurija a telefonos műsoros vízivás Usain Boltja volt, elképzelhetetlen lett volna, hogy élő adásban fuldokoljon az asztalra készített dihidrogén-monoxidtól. Ám ha ez mégis bekövetkezik, senki nem vethette volna a szemére, hogy nem látta előre a kínos momentumot.

Egy jósnő esetében azonban már egy fokkal érvényesebbnek tűnik az efféle vád,

ugyanakkor korántsem a legjobb reklám számára. Bár a következő klasszikus felvételt elnézegetve a legkevésbé sem egyértelmű, hogy klasszikus cigányút okozta-e a kellemetlen reakciót, netán a tréfás kedvű operatőr kóser szilvát töltött a poharába, vagy szimplán a telefonáló monológja késztette rá, hogy élő párakaput játsszon a stúdióban.

 

 

Lángra kap a művirág

Stephen King Tűzgyújtójából már két filmes adaptáció is készült, és mindkettő színvonala súrolta a Föld magját. E szempontból – bár nem épül szervesen a regényre - a Budapest TV rövidfilmes kísérlete sem tekinthető kivételnek.

Ugyanakkor jóval realisztikusabbra sikeredett, mint a két hollywoodi humbug:

a mentalista címszereplő eléggé szembetűnően és egyértelműen fejezi ki ellenérzéseit a telefonálóval szemben, aki álmában vélhetőleg vadasmártásban térdepel, és janicsárok pofozgatják őt lúdtaplbetétjükkel.

 

Kép forrása: YouTube