Ilyen szürreális műsort tényleg csak a TV2 tudott csinálni a 2000-es években

A Dalnokok ligája akkor is egy vicc volt, most meg aztán pláne az.

A kegyetlen rossz műsorok, amik azonnal megbuktak témájú cikk alatti kommentek között az egyik olvasó felhívta a figyelmemet egy 20 éves varieté műsorra, a Dalnokok Ligájára. Egy ilyen név önmagáért beszél, és fel is sejlett némi halvány emlék a műsorról, de úgy döntöttem, az lesz a legjobb, ha mai szemmel is megnézem ezt a nagyszabású show-t.

Forrás: TV2Play

 

A műsor lényege, hogy vannak az ismert előadók, zenekarok, akik egy az egy ellen párbajoznak. A párbaj lényege, hogy elő kell adniuk egy előre meghatározott dalt, de úgy, hogy egy megadott zenei stílus szerint kell átírniuk azt. És hogy a szöveggel is legyen mit bindzsizni, a téma is valami olyan, amit a meghívott zsűri talál ki. Például az Animal Cannibalsnek és Mary Zsuzsinak a Guantanemerát kellett feldolgoznia funky stílusban úgy, hogy annak a Dévényi Tibi által bedobott témáról, a három kívánságról kellett szólnia. A Fiesta és a Romantic pedig az Elcsattant egy csók című dalt dolgozta át operává úgy, hogy annak a központi témája a para kellett, hogy legyen. Amint látszik, itt aztán nem spóroltak az extra összetevőkkel a készítők. Ez egy nagy mix, amibe bele van dobálva minden, hátha valami jó sül ki belőle. 

Mai szemmel iszonyat ciki az egész. Egy bazári, low budget, céllövöldében az egypálcás sor szélén kiállított Sztárban Sztár fröccsöntött verziójának tudnám megfeleltetni. Az ordító playback a vizuális környezetszennyezésnek beillő jelmezek, fények, díszletek, a blackmask és nettó szexizmus még olyan show elemekkel van súlyosbítva, mint a pankrációkon jellemző beszólogatások. De talán még ennél is pusztítóbb, ahogy a versenyzők megérkeznek. Ekkor külső helyszínre vált a kép. Ha jól látom, akkor a TV2 székház előtti részt látjuk. És hát a Róna utca 174. környéke annyira azért nem impozáns, hogy nagyon mutogatni kéne. Statisztákból pedig nincs elég, hogy érzékeltetni lehessen az őrült érdeklődést a sztárok iránt. Mivel ez az egész felvételről megy, talán lehetett volna ennél egyel jobb helyszínt találni ennek az indokolatlan megérkezésnek a felvételére. 

Forrás: TV2Play

 

Vicc az egész. És ezt talán azok is tudták, akik a  produkciók értékelésére fel lettek kérve zsűrinek. Ott ül 10 ember, mindegyik frakkban és csokornyakkendőben, hogy aztán a csoki barnára kent Szikora Robit értékelje egy-két ma már nem elfogadható vicc elsütése után. Uj Péter itt remekül tudott érvényesülni, de Nagy Feró is bebizonyította, hogy megmondásban lehet rá számítani. 

Ilyen avantgárdot már régen láttam operettben, ahol bejön egy eunuch, eljátszik egy lányt, és két kis fekete pedig megcsinálja.

Ezt mondta a Romantic zenekar produkciójára. De nem csak az ilyen viccek miatt mondhatná azt valaki, hogy ez a műsor elég necces lenne ma már, hanem egy kicsit talán az operatőri és a jelmeztervezői munka miatt is. Ahogy arra Uj Péter is utalt egyik zsűrizésekor: ment a pingpongozás, hogy a Szikoráéknál most hogy is volt a soul vagy az R'n'B, de végül arra jutottak, hogy a Noxnál jobbak voltak a csajok. Ezt a néző is láthatta, ugyanis az operatőr úgy dolgozott, mintha nem is stúdiókamera lenne a kezében, hanem egy orvosi endoszkóp, úgy ment rá a táncos lányok fenekére. 

Forrás: TV2Play

 

Tanulság? Nincs. Aki ki akar szakadni a mai világból, annak lehet, hogy ez a műsor gyógyír lehet. Hál' istennek az egész évad ingyen és bérmentve megtekinthető a TV2PLay-en.