Egyéb

Nyílthalmazok és kettőscsillagok éjszakája

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2024. június 08. (szombat) 20:45

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

A kettőscsillagok káprázatos világa  vár! Az égbolt két szoros csillagpárosát észlelhetik távcsöveikkel, amit egy színpompás nyílthalmaz követ. Végül egy hatalmas, kozmikus füstkarikára emlékeztető planetáris ködöt csodálhatnak meg.


Tervezett égitestek a bemutatón:
Izar kettőscsillag: az Ökörhajcsár csillagkép híres kettőscsillaga. A szoros kettőst csak több százszoros nagyításon lehet felbontani, de megéri. Egyik csillagtagja narancs, míg kísérője kék színben pompázik.
Epsilon Lyrae kettőscsillag (Double-double): a Lant csillagkép híres dupla kettőse közel 160 fényévnyire ragyog. A két kettőscsillag egymás körül kering, különös égi négyesfogatot alkotva.
Nyári-méhkas nyílthalmaz (IC 4665): a Kígyótartó csillagkép nyílthalmazában kéttucatnyi, fényes csillagot figyelhetnek meg. A laza, de formás csillagcsoportosulás a Méhkas halmaz (M44) méltó nyári képviselője.
Gyűrűs-köd (M57): a Lant csillagkép híres planetáris köde. Egy a Naphoz hasonló, de már élete végén járó csillag vetette le magáról külső rétegeit. A kozmikus ködgyűrű továbbra is távolodik a központi fehér törpétől.
Az eseményen bemutatott objektumok eltérhetnek az előre meghirdetettektől, tekintettel az éppen aktuális légköri viszonyokra.