Téma: Az íj

od.gszal 2009 aug. 21. - 18:34:21 Előzmény coshima
(41/61)
SPOILER:
Az öreg ember már mint szellem szeretkezik a lánnyal, a lehulló nyíl pedig az aktus végét jelenti, a szüzesség elvesztését.
8/10
morzsa 2009 júl. 21. - 21:10:54 8/10
(40/61)
számomra továbbra is az Idõ az elsõ számú Kim Ki-duk-film, de a lista további részét nem tudom felállítani, szóval Az íjat sem tudom rangsorolni.
az mindenesetre biztos, hogy engem újfent lenyûgözött az a finomság és líraiság ami mindvégig áradt a filmbõl. ahogy egy hajóra, a tenger/óceán közepére lett összezsúfolva a történet -azon gondolkodtam, hogy megõrülnék ott-, egyszerre végtelenül nyugodt és taszítja szét az ember agyát. végig azt éreztem, amire azt mondjuk: vihar elõtti csend. a hatalmas csönd, a gyönyörû, de folyamatos zene, a végtelen kékség-az állandóság. és igazából meglepett, amikor a lány visszatért az öreghez és abban a pillanatban bevillant, amit kerestem: stockholm-szindróma.
és bár néztem a film második felét, de nem láttam -a befejezés nem tetszett különösen- akármennyire torz is az a szerelem, amit bemutat az elsõ rész, mégiscsak az igazi-plátói fajtát(kéretik nem félreérteni) mutatja meg. nekünk.
5/10
vándorsólyom 2009 jan. 14. - 21:50:18 5/10 Előzmény Éduah
(39/61)
Onnan én szedem ki!
10/10
Éduah 2008 dec. 16. - 10:38:35 10/10 Előzmény coshima
(38/61)
csodálatos a zenéje, egészen elvarázsol. a film is lenyûgözõ. bár több igény lenne az ilyen filmekre.
coshima 2008 dec. 08. - 20:20:37
(37/61)
Sziasztok!
Nekem nagyon tetszett(bár a történet fõleg a vége felé már nem annyira, de a hangulata nagyon) de bevallom a végén már elakadtam:(SPOILER) mit csinált a lány a végén mikor jön vissza egyedül és elkezd olyan érdekes mozgásokat csinálni aztán amikor odaesik a nyíl akkor hogy kezd el vérezni mikor csak a ruháját szegezi oda?tudom h hülyén hangzik de vki magyarázza már el nekem!
10/10
offtopic
efes 2008 okt. 25. - 18:07:47 10/10
(36/61)
De hát éppen errõl szól a film! Hogy mennyire nyomorúságos egy ilyen kapcsolat, ezért zseniális, hogy Ki-duk kivitte a történetet a tengerre, egy bárkára. Így még sûrûbb.

Amúgy, lásd Kodály, Faludy... Én lennék a helyükben, annyi idõsen és annyi dologgal a hátuk mögött...:D
7/10
Helios 2008 okt. 25. - 14:22:59 7/10 Előzmény efes
(35/61)
Igen elméleti síkon ez nagyon szép :)...de képzelt el, hogy a lányodat meglátja a piacon egy 67 éves ember, elrabolja, felneveli és feleségül veszi :D. A lánynak nem is nagyon lett volna esélye nem bele szeretni abba a férfiba. Sajnálom de túlságosan filozófikus vagyok hogy néha nem bírom ki hogy ne toljam ki a realitásba ezt a dolgot :D. Egyébként ha egy fiatal lány és egy öreg ember szerelmét akarom megmutatni, akkor az legyen városban ahol van más választása... de itt nem volt. Az egyén szabadsága addig terjed amíg mások szabadságát nem korlátozza (sztem). Itt korlátozta a lány szabadságát, nem is engedte volna el. Ha egy lányról szól a film aki egy beteg embert ápol és bele szeret, vagy egymásba szeretnek, mert mondjuk a lány kiábrándult a modern társadalomból és nem tud együtt élni vele, de az öreg ember egy másik világot képvisel, egy tisztább szebb világot, szebb értékekkel... na az úgy mondhatnám oké, de így nem tudtam volna elfogandi. Utólag visszagondolva amúgy tényleg zseniális a film... 8at adnék neki nem is 7et :P. Egyébként meg az érzelmek nekem tisztán kijöttek. A fiú civilizációs igazság érzete, mely a már betanult minta után mûködik, talán kicsit hõsszerelmesnek is érezte magát. A lány tétovázása, hogy melyiküket válassza és hogy néha féltékennyé tegye az öreget. Az elgyötört öreg reménye egy utolsó eggyé válásra még ha csak lélekben is, pont az volt a lényege hogy csak akkor lehetnek teljesen együtt lélekben ha testben is, mert ez a kettõ összetartozik, de mégis etikátlan lett volna, így elég volt a nyíl és az hogy a lány odáig eljusson hogy akár át is nyújtaná a testét, ott ez volt szerintem a csúcspontja annak hogy lélekben eljussanak a legmélyebb szintre
10/10
efes 2008 okt. 08. - 18:12:40 10/10 Előzmény Helios
(34/61)
Nem értem, miért mondod betegesnek és undorítónak az öreg szerelmét a lány iránt? Miért ne lehetne egy kb. hatvan éves férfi szerelmes egy 18 éves lányba? Szerintem lazán. Az érzelem intenzitásához mért a lányhoz való ragaszkodás mértéke is...:)
filmbolond 2008 okt. 08. - 16:25:45 Előzmény Helios
(33/61)
Kedves Helios és a többiek!

Én is csak azoknak írok, akik már látták a filmet!!!Heliossal szinte mindenben egyetértek, ezért inkább a kis különbségre térek ki: Nem látom -láttam volna- olyan rossz végnek, ha a lány az öregember mellett köt ki, aztán jön a happy and, bár én is inkább a fiatalnak drukkoltam. Az élet is hoz ilyen furcsaságokat,hogy nagy korkülönbséggel egymásba szeretnek. Tulajdonképpen a fiatal fiú érzelmeirõl nem nagyon volt alkalmunk meggyõzõdnünk, inkább kívülálló volt, mint hõsszerelmes, igaz, a lány érzelmeirõl sem tudtunk meg sokkal többet, legfeljebb hogy tetszett neki, megkívánta a fiút.

Úgyhogy misztikus végnek ez volt a legjobb...legszomorúbb. az esküvõi jelenet nagyon szép volt. Jó lenne ismerni ezeknek a szimbólumoknak a jelentését.
.míakr ..osz
Poohikan 2008 okt. 08. - 09:52:30
(32/61)
Igenis siránkozás a kései kezdés miatt, mert nincs lehetõségem se délután aludni, sem másnap korábban lefeküdni... Nem ez a megoldás, hanem átgondolt és okosan tervezett programrendezés.
7/10
Helios 2008 okt. 08. - 01:06:24 7/10
(31/61)
Hát nem tudom. Nem tudom megítélni hogy nekem ez a világ nagyon idegen, vagy mi van (mostanában nagysokféle filmet megnéztem az elmúlt két hétben és rájöttem hogy van ami egyszerûen nekem egy másik nyelven beszél), de engem kicsit letaglózott a vége. (Aki meg akarja nézni a filmet annak SPOILER). Nagyon tetszett az ellentét a hajón a bûntelenség az õszinte szép érzelmek és hogy a külsõ világból csak szemétládák jöttek az elején, az elsõ ami ledöbbentett az esküvõs dolog. Hogy tényleg. Kiderül hogy tényleg el akarja venni ezt a lányt. De átléptem ezen, bár egy Európai filmben ezt a történetet. Szóval tetszett ahogy az öreg mindig odalövöldözött, a szavak nélküli mégis bensõséges kapcsolatuk, a pillanatok mikor még nem túl durván de már összevesztek. Aztán nekem nagyon ktéséges lesz és féltem hogy mi lesz a vége, féltem hogy valami olyan ami nagyon elrontja, éreztem hogy nem tetszene ha ott maradna és együtt élne az öreggel ...nem mert nem szeretem ha valami nem "Happy End" hanem mert akkor egy beteg filmnek tartanám ami bármennyire is zseniális egy olyan kapcsolatra épít amilyenre... amit még az én szabadnak mondott gondolkozásom sem tud elfogadni, amire azt mondtam volna hogy a Túl a Barátságon az kitiszt néhány begyöpösödött agyat, a Delta elgondolkodtat, de ez a film tökéletes mûvészettel mutat meg valami mélységesen undorítót és próbálja szépnek beállítnai. De végül nem ez lett. A vége számomra annyira megdöbbentett. Mikor az öreg beleugrott a vízbe úgy gondoltam szép vége van mert megmaradtak a tiszta és vágyak nélküli érzelmek, de aztán jött a nyíl meg a többi. Hát igen, így is tiszta maradt az egész mégis ez misztikus vagy nem tudom milyen elem/vonal amit a végére befûztek kizökkentett. Ezt a történetet én annyira realitásba akartam helyezni. Szóval nem tudom mit gondoljak a stílus hibátlan volt, a zene nagyon sokat tett hozzá és tényleg gyönyörû volt. A színészek játékát fel sem fogtam utólag jöttem rá mennyire jó. De a történet...nem az én világom :). Persze ez nem jelenti hogy rossz. Egyébként meg akit érdekelnek a jó filmek az megnézi és másnap korábban lefekszik, vagy alszik délután nem siránkozik :P.
gregorio k. 2008 okt. 07. - 19:57:33
(30/61)
ott rohadjon el aki kitalálja, hogy ilyenkor kell jó filmeket kezdeni!
edibaba28 2008 szept. 05. - 13:11:45
(29/61)
Számomra érdekes volt a film.Nagyon elgondolkodtatott.Néhány hónapja láttam,de még sokszor eszembe jut most is.Szeretem azokat a filmeket amelyek,ha végetérnek, hatása alá kerülsz,hirtelen nem tudsz felkelni a székbõl.Ritka az ilyen,hasonlót éreztem Az Íjnál,és a Repülõ tõrök klánjánál is.
10/10
efes 2008 júl. 17. - 17:47:36 10/10 Előzmény Bertram Klamp
(28/61)
Szerintem ne máshoz hasonlítgasd, hanem önmagát nézd, és abban mélyedj el. A skatulyásdi a bulvárújságírók játéka.
Bertram Klamp 2008 júl. 16. - 05:34:59
(27/61)
Apropó: van két rendezõ, akinek a munkássága tényleg ide sorolható. Krzysztof Kieslowski (Háromszín...,Veronika kettõs élete), illetve Tarkovszkij.
oldindianboy 2008 júl. 15. - 23:59:56
(26/61)
Ha figyelmesebben elolvasod a hozzászólásomat rájössz, hogy Kim Ki-duk filmjeirõl beszélek, nem úgy általánosságban a filmekrõl.Hogyne lennének rossz filmek, tele van velük a padlás!:)
De az Íj nálam nem a rossz filmek kategóriájába tartozik.
Dehát ugye ízlések és pofonok...:)
Viszont örülök neki, hogy valamiben egyet értünk, úgyhogy abba is hagyom üres fecsegésemet!:)
Bertram Klamp 2008 júl. 15. - 23:27:40 Előzmény efes
(25/61)
Godard nekem is eszmenbe jutott, de nem akartam tulzottan mûvészieskedni: akkor beleférhetne egy Woody Allen is, Lars Von Trier, Sophia Coppola etc.
zampano 2008 júl. 15. - 21:49:34
(24/61)
A logikád szerint nincs is rossz film, csak rossz hangulatban levõ nézõ. Ez azért elég merész megállapítás :)

A kopár sziget c. filmben sem beszélnek, és mégis élveztem anno. Ennyit fûznék a többihez :)
oldindianboy 2008 júl. 15. - 20:57:21
(23/61)
Láttam a Sziget (Seom) címû filmjét is, sõt a Rosszfiút (Bad Guy), a Tavasz, nyarat..., a Bin-Jip-et, Az irgalmas Lányt, az Idõt...
Nem állítom, hogy az Íj a legjobb filmje, de az is nagyon hasonlóról szól, mint a Sziget.
Mondjuk ha az ember nem a megfelelõ hangulatban nézi meg a filmjeit, akkor lehet, hogy üresnek érzi õket, de lehet, hogy nem is a film üres, hanem az adott pillanatban a nézõ lelke/szíve...
Az Íjban márpedig az öreg szíve minden csak nem üres!Tele van (Plátói?) szerelemmel, féltékenységgel, dühvel/haraggal, beletörõdéssel, majd félelemmel, aztán bátorsággal, s úgy gondolom a végén elégedettséggel, örömmel.
Azt hiszem ürességet, csak a fõszereplõk verbális kommunikációja terén érezhetünk.Az valóban semmi, mivel nincs is.
De gondoljunk csak bele!Annyira fontosak a szavak?
Szerintem a csend sokkal jobb, mint az üres fecsegés!
Hogy kedvenc magyar elõadóm, Ákos: Ki helyett szeretsz te engem címû dalából idézzek: "szavak nélkül szólok hozzád, a szíved biztos érti..."
zampano 2008 júl. 15. - 20:08:16
(22/61)
Pusztán arról van csak szó, hogy a sztahanovista filmgyáros Kim Ki-duk bácsi megtanult blöffölni, szépen az arcunkba nyomja a nagy semmit. Nem szép dolog tõle.