Téma: Ida regénye

6/10
napraforgó 2023 márc. 12. - 17:07:18 6/10
(72/92)
Kár, hogy mindkét adó este 21 órakor adja. Lehetett volna az egyik (pl. ma) délután 5-kor.
10/10
ligetiz51 2023 márc. 12. - 07:25:53 10/10 Előzmény Tinv
(71/92)
Felvetését.."modern korba helyezni.." megvalósította Dombrovszky Linda A helység kalapácsa c. szintén 2022-es filmen, mai, sőt magyar falusi-western díszletekkel fűszerezve és igen..sziporkázó vígjáték (is) lett. Az Ida regénye pedig így volt tökéletes, bámulatosan jó színészi játékokkal. Óriási gratuláció mindkét magyar film alkotóinak, producereinek, szereplőinek.
nyakaskakaska 2023 márc. 09. - 12:00:48 Előzmény Nicccy
(70/92)
Így van! Röhej lett volna.
nyakaskakaska 2023 márc. 09. - 12:00:11
(69/92)
De ilyen ösztönös tehetség volt Bordán Irén is. Egyszerűen úgy született. Ez a zsenialitás. De sok ilyen dolog van. Ott van a tánc is. azt se lehet tanulni. Van aki meghallja a zenét (bármilyet) és már kezdi járni! Vagy az autóvezetés. Bár azt lehet tanulni is épp... Mindegy. A filmezést nem lehet tanulni. Az a képesség vagy van vagy nincs. Venczel Veránál is megvolt. Ösztönből, természetesen játszott. És ilyen Mentes júlia is. Az Ida regényében kitűnően látni, hogy mindenféle erölködés nélkül "hozza le" a szerepét. Profi.
De ott van például az a "vadbarom" Kováts Adél akin rögtön látni, hogy minden mozdulata tanult, kikinlódott, modoros, mesterkélt. Az ilyen "barmot" messzire kéne elhajtani a film közeléből. Vagy maximum akinek igénye van rá az a forgatás után "cicababaként" használhatná kikapcsolódásképp. Bár ez is csak 25-30 éve mert ma már vén mint egy csataló! Nagyjából ennyi...

A Brinszky orosz név "magyarosítása" az eredeti Brinszkij lehetett. Vagy egy orosz komcsi vagy egy cári leszármazott:-) Mindenestre nem eredeti magyar.
nyakaskakaska 2023 márc. 09. - 11:51:09 Előzmény Brinszky
(68/92)
Igen, a probléma fennáll ma is. Emlékszem annak idején ott volt Bordán Irén. Hogy ő mennyire gyönyörű, fotogén hölgy volt, ösztönös tehetség (beszélni is tudott és nem csak szép volt!) és az adottságai a filmhez egyenesen repítették. Filmezett is rengeteget de a színházban ki nem állhatták. Na most nem kifejezetten miatta de a hetvenes, nyolcvanas évek fordulóján megalakult a Mafilm társulata, hogy pontosan a film és a színház ellentéteit küszöbölje ki! Bordán Irén is leszerződött hozzájuk. És még jó pár olyan színész aki nem csak szeretett de tudott is filmezni! Na hát elképzelhető, hogy a színházak ahol csak érték fúrták ezt a "társulatot" ugyanis a színház GYŰLÖLI a filmet. Féltékenységből. Mindegy. A lényeg, hogy külföldön a külön-különálló szakmák (film, tv, színház) külön is állnak egymástól. Az teljességgel elképzelhetetlen, hogy például Leonardo Di Caprio az Abraham Lincoln:-) színházból legyen kikérve Scorsese által és attól függjön, a "Viharsziget" forgatása, hogy a direktor úr hozzájárul -e avagy sem. Ez nonszensz. Ilyen nagyfokú amatőrizmus csak nálunk és a kis, csóró országoknál fordul elő. Anno például amikor Audrey Hepburn 67-ben visszavonult Venczel Vera nyugodtan átvehette volna a helyét... csak hát ugye... Szóval jó film ez az Ida regénye és a főszereplő hölgy a hangjával kinézetével mozdulataival mind-mind azt sugallja, hogy ösztönös tehetség. A filmet ugyanis tanulni nem szabad. az ösztönből jön vagy nem jön. Mentes Júliánál jön.
Nicccy 2023 márc. 08. - 14:47:29
(67/92)
Ez jó, basszus! Leo mondjuk mint színházi színész játszana amerikában a mittudomén Abraham Lincoln színházban és oda szólt volna be Scorsese, hogy elkérje forgatni a Viharsziget-hez! :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Brinszky 2023 márc. 08. - 14:35:05 Előzmény Kacsamacsacsocsi
(66/92)
Így vagy "Gyuri" vagy bárki:-) !

Jól néznénk ki, h például Keira Knightley-nak lenne egy anyaszínháza ahonnan ki kéne rimánkodni egy-egy szerep kedvéért és ha nagy kegyesen megengednék néha-néha akkor a művésznőnek lenne mára 5-6 filmje így meg van 60! Egy filmszínész filmszínész, menedzsere van, kapja a forgatókönyveket amit vagy elvállal vagy nem, vannak akik egyszerre öt-hat filmben is benne vannak, ott vannak a fesztiválok, közönségtalik, szóval pörgés ezerrel. Mi ettől nagyon messze vagyunk. Itthon van a színház ahonnan vagy hívnak forgatni vagy nem, és jól írja "Gyuri", h megy a sértődés ezerrel és aztán még vannak a vezető kereskedelmi tévén a gyomorforgató sorozatok, oda is lehet menni. Tehát, h profi filmszínész menedzserrel, elgondolt átgondolt koncepcióval nahát nálunk olyan nincs. Vagy Harrison Ford is alapból színházba játszana:-) Vagy Leo Di Caprio...Úristen:-))) És onnan kérnék ki őket forgatni:-) Szval mások a viszonyok.
Kacsamacsacsocsi 2023 márc. 08. - 14:03:28
(65/92)
Üdv!

Miután ez a csodálatos film vasárnap fő műsoridőben ismét vetítésre kerül a Duna Televízióban (karácsony után most másodszor) kicsit "ránéztem" a címszereplőt játszó színésznőre a világhálón és a közben bennem megfogalmazódott gondolatokat "vetem papírra"...

Mentes Júlia Virgínia a címszereplő Idát CSODÁLATOSAN (!!!!!) játszó színésznő (maga a film is csodálatos, csak csatlakozni tudok az előttem dicsérőleg szólókhoz) sajnos tipikusan egy magyar jelenség.

Magyarország ugye kis ország és nem bírja el azt, hogy külön-külön létezzenek film, színház és tévés színészek. külföldön (nyugaton) ez így van. Nincs semmi baj a színházzal, nem arról van szó! Csak az egyik interjúban is benne van, hogy nehéz az időpont egyeztetés annak a színházi színésznek a forgatás kapcsán akit filmezni hívnak mert a színházi lét finoman szólva eléggé gúzsba kötő. Meg ugye ott van a féltékenykedés is. Milyen rossz annak a színésznek bemenni a színházba aki forgatott és találkozni azzal aki nem..., hogy utálja az utóbbi az előbbit.

Én karácsonykor láttam ezt a filmet először (most vasárnap fogom másodszor) és gyönyörű film. Nem akarom magam ismételni... Radnai György néven már publikáltam itt akkortájt. most fogtam egy másik nevet "oszt' kész"... Fórumozásnál a mondanivaló a lényeg nem a név.

Ez a színésznő (MŰVÉSZNŐ-nagybetűvel!) nyugaton már túl lenne 20-30 jobbnál jobb filmen és nemcsak a közönség de a szakma is a tenyerén hordaná mert őstehetség! Tessék csak megnézni vasárnap este (ki először, ki másodszor). Őstehetség.

De mivel ide született erre a...szóval ide, így van egy színháza ahonnan nagy nehezen ha " ki tudják lopni" forgatni (a színház urai mérgesen egyeznek bele HA beleegyeznek) és ezáltal nagy ritkán születik egy CSODA mint most az Ida regénye.

Én szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy értek a filmekhez és mindig bosszant amikor külső körülmények miatt egy csiszolatlan gyémánt...csiszolatlan gyémánt marad csak és nem virágzik ki a maga teljességében, a maga pompájában mint a legszebb virág a liliom!

Mert Mentes Júlia Virgínia ha nyugatra születik, ha ott él egy lilom lenne de itthon "csak" egy csiszolatlan gyémánt...futballnyelven örök ígéret. Magyarország nagyon nagy az eltékozolt zsenik terén, kapásból:

Venczel Vera, Váradi Hédi, Soós imre, Szerencsi Éva, stb.

Szóval a Duna Televíziónak hála vasárnap este ismét látható lesz az Ida regénye és aki teheti okvetlenül nézze meg mert...csodát fog látni.

Egy jelenet a százból:

Amikor a vendégeskedés során Csaba észreveszi a zongoraszót átmegy a másik szobába (ahol szól a zongora) és ahogy Ida zongotázik az...ahogy mondani szokták: Líra van benne! Mint a Thomas Mann novellákban. Fennkült, költői, lírai. Ahogy Mentes Júlia Virgínia zongorázik mint Ida (a filmen jó ha egy fél perc, egy perc...már nem is tudom, vasárnap megtudom) az maga a csoda. Zseniális jelenet.

De elég is a szövegből...:-) Még négyet kell aludni!
10/10
KDBianka 2023 febr. 04. - 19:39:20 10/10
(64/92)
Ilyen film kellene több, nem az Aranybulla.....
10/10
Katalin93 2023 febr. 03. - 22:26:47 10/10
(63/92)
Nekem nagyon tetszett :) A regényt ezidáig nem olvastam, de kíváncsivá tett.
8/10
3,14159 2023 febr. 02. - 16:00:49 8/10
(62/92)
Jó kis film, hozzáteszem se az előző verziókat nem láttam, se a regényt nem olvastam.
Mai szemmel nézve, már vannak benne klisék, mert sokan dolgoztak fel hasonló témát, de ettől még egy könnyű, szórakoztató kis film.
Stefanovics Angéla, meg egy zseni!
7/10
Tinv 2023 jan. 30. - 09:31:29 7/10 Előzmény gyorgyi84
(61/92)
Nem azt mondjuk, hogy rossz, csak ez nem az Ida regénye, hanem a "Dusika férjhez megy", Gárdonyi Géza ötlete (nem regénye) alapján.
gyorgyi84 2023 jan. 24. - 19:55:44
(60/92)
Kicsit félve ültem neki megnézni, az ilyen kritikák után, hogy "Ez nem Gárdonyi regényének adaptációja, ez Gárdonyi regénye újra gondolva!" meg "Hollywoodi tucatfilm!" meg "Romantikus vígjáték, a mai nézők ízléséhez igazítva!", és emiatt azt hittem, valami gagyi lesz.
Szerintem egész aranyos film, és én semmi olyat nem láttam benne, ami ne lenne összeegyeztethető Gárdonyi-szellemiséggel. Még az a bizonyos vitatott "vetkőzős jelenet" sem. A könyv cselekményét is nagyjából hűen követi a film. Úgyhogy nem nagyon értem azt a néhány fanyalgót. Ami miatt esetleg bele lehet kötni, hogy eléggé "meghúzták" az anyagot, és elég sok részt kihagytak belőle. Konkrétan a végéről a párbajos részt is, de az szerintem a könyvben is kicsit túlzottan romantikus elem volt. De ennyi változtatást más adaptációkban is csinálnak, néha még komolyabbat is... mégis "adaptációknak" nevezik őket, és nem "újra gondolásnak".
Szóval szerintem aki nem látta, az nézze meg nyugodtan. Nem olyan rossz feldolgozás ez.
dmmddm 2023 jan. 23. - 17:58:32
(59/92)
még mindig jó:)
6/10
offtopic
napraforgó 2023 jan. 15. - 11:26:28 6/10 Előzmény guess.who
(58/92)
Oké, én is szeretem a romantikus történeteket és valahol az eredeti Ida regénye is az. De ez a feldolgozás akkor is egy cukrosabb változata a regénynek. Önmagával nincs semmi gond, élvezhető, csak hát ez nem az az Ida regénye.... Amúgy meg kár ragozni.
offtopic
guess.who 2023 jan. 15. - 10:11:06 Előzmény napraforgó
(57/92)
Azért Gárdonyi jobbára egy javíthatatlan romantikus volt (még akkor is, ha az új században megszülető Nyugatos stílus elvitte más irányba.
Amúgy nem nehéz asszociálni, hiszen -ahogy írtam is- egy teljesen szimpla romantikus klisé az egész. Én ezt önmagában nem tartom annyira zavarónak, mert nagyon kevés olyan ötlet van, amit az ókortól napjainkig ne írtak volna meg legalább százféle változatban (pl. a Rómeó és Júlia alapvetései sem a Lándzsarázó fejében születtek meg először. :) ).
Éppen ezért emeltem ki pozitívumként a -szerintem- remek szereposztást, a pici szerepekben is jókat alakító Stefanovics Angélát, Ember Márkot, Kovács Lehelt, Mészáros Bélát - és persze Mentes Júliát, aki érezhetően lubickol ebben a szerepben. :)
Mindez nyilván nem jelenti azt, hogy ez a film fogja megváltani a honi vagy a világ filmiparát, csak azt, hogy szerintem nem volt ez olyan rossz.

(Szánom-bánom bűnömet: ugyan viszonylag sok Gárdonyit olvastam, de ez a mű nekem valahogy kimaradt eddig. Talán ezért is vagyok megengedőbb a megfilmesítés/teljesen átírt sztori ügyében, és ezért nem is hasonlítgatom a két művet egymáshoz - bár megértem és elfogadom, hogy Téged vagy az ide beíró más kommenttársakat zavarja, hogy egy-egy karakter nem olyan, egy-egy történés nem úgy van stb., mint a regényben, és ez csökkenti a mű élvezeti értékét...)
6/10
offtopic
napraforgó 2023 jan. 15. - 09:13:17 6/10 Előzmény guess.who
(56/92)
Ugye, ugye, tehát te is erre asszociáltál?

A lényeg: Gárdonyi regényének semmi köze ehhez a "műhöz". Sokkal inkább a hollywoodi tucatfilmekhez.
offtopic
guess.who 2023 jan. 14. - 19:59:30 Előzmény guess.who
(55/92)
Az egyetlen, amit viszont negatívumnak értékelnék egyértelműen, az az értelmetlen jelenet, amiben -az egyébként minden tekintetben csinos és szép- Mentes Júliát félmeztelenre vetkőztették egy tükör előtt, és meg is mutatták részletesen. Azért mégis a századforduló környékén járunk, amikor enyhén szólva is jóval prűdebbek volt az általános felfogás (és ezt hangsúlyozzák is, amikor Ida még azt is külön kikéri magának, hogy az apjának és a barátainak egy vele egykorú lány felemelte a szoknyáját és megmutatta a térdig érő bugyogóját...
Ennek a tükör előtt vetkőzős jelenetnek viszont nem volt semmiféle előzménye vagy következménye, és nem adott hozzá a sztorihoz sem, hiszen Ida a végén is arra hivatkozik a férjének: onnan tudja, hogy ő szép, mert a zárdában mondták a többiek - tehát még véletlenül sem a tükörben látottak alapján gondolta ezt. Szerintem kár volt ebbe az irányba elmozdulni, és talán okosabb lett volna csak sejtetni: nyakig mutatják, esetleg csak háttal stb. - hiszen Ida végig hangsúlyozottan kifogástalan modorú, stílusú, viselkedésű és jellemű úrilány. Úgy? Úgy!
offtopic
guess.who 2023 jan. 14. - 19:41:42 Előzmény napraforgó
(54/92)
Szerintem nem volt ezzel a filmmel semmi különösebb baj: ugyan egy klisés, Gárdonyi-féle, századfordulós romantikus mű alapján készült, ami ma már idejétmúltnak tűnik/tűnhet, de szerintem a szereposztás nagyon jó volt: Mentes Júliára mintha ráöntötték volna ezt a -kicsit Szerencsi Évás-Abigéles- figurát, Kovács Lehel bármikor, bármiben zseniális; Mészáros Béla hozta a szokásos pénztelen lúzert; Ember Márk végre nem a (nála egyáltalán nem működő) kiabálós-agresszív karaktert alakította (és így kiderülhet, hogy nem is olyan rossz színész); Lovas Rozi bármikor, bármiben gyönyörű - és hát Stefanovics Angéla a gyalázatos Bödörék után végre megint visszatért ahhoz, amiben nagyon-nagyon jó, még akkor is, ha csak pármondatos a szerepe.

Egyébként a Hallmark gyártja szó szerint futószalagon az ilyen sémájú filmeket: a megcsömörlött, de sikeres nő elutazik a sok állammal odébb található vidéki/kisvárosi szülői házba/borkészítő manufaktúrába/lóvellneszbe, ahol találkozik a gyerekkori ismerősével/jóképű síoktatóval/bunkó kertésszel, eleinte kígyót-békát mondanak egymásra, majd 70 percnyi vita után kiderül, hogy tulajdonképpen egymást szeretik örökkön-örökké, jöhet a csók, a stáblista, majd a reklámblokk.
De szerintem a világirodalom jó részének is az egyik legtöbbet használt kliséje ez, talán csak a komplett regényen át vágyott, végül sok-sok nehézség után beteljesülő szerelem gyakoribb nála. :)
luci87 2023 jan. 11. - 11:10:39
(53/92)
A regényt én is tobbszor olvastam,es a 74 es filmet is lattam.Nem csodalkozom, hogy megvaltoztattak benne dolgokat, és sok fontos dolgot is kihagytak. Érdekességképpen tekintek ra, nekem ez még mindig jobban tetszik, mint a Pillango modern változata.